Kunnen honden lachen en glimlachen?

We verbazen ons er vaak over hoe menselijk onze honden kunnen lijken. Ze lijken ons gedrag te weerspiegelen en vertonen dezelfde gezichtsuitdrukkingen en emoties als wij, of ze nu blij of verdrietig zijn.

Honden lijken ook plezier te hebben en genieten ervan om tijd met ons door te brengen. Het is dus logisch dat veel hondeneigenaren zich afvragen of honden kunnen lachen of glimlachen. Lees verder om het antwoord te weten te komen!
Kunnen honden lachen

Kunnen honden lachen?

Er is veel discussie onder dierengedragsdeskundigen over dit onderwerp, maar de meesten zijn het erover eens dat nee, honden niet kunnen lachen. Tenminste niet in de zin zoals mensen kunnen lachen.

Honden kunnen echter wel een geluid maken dat lijkt op een lach, wat ze meestal doen als ze aan het spelen zijn. Het wordt veroorzaakt door een hijgend ademgeluid dat met kracht wordt uitgeademd. Het wordt eerder beschouwd als een speelpant dan als een hondenlach en honden gebruiken het om mensen en andere honden uit te nodigen om te spelen. Verscheidene diersoorten, waaronder primaten, zijn waargenomen om te spelen. Honden play-pants worden gecombineerd met lichaamstaal die uitnodigt tot spelen, zoals speelbogen, een poot die naar je uitsteekt of plagerige sprongen naar je toe met een ontspannen houding.

Andere dieren kunnen lijken te lachen

Lange tijd dachten we dat alleen mensen konden lachen. Onderzoek naar het gedrag van niet-menselijke primaten heeft echter uitgewezen dat chimpansees, gorilla’s en orang-oetans een speelse lach gebruiken wanneer ze gekieteld worden, en ander onderzoek naar chimpansees heeft uitgewezen dat ze op dezelfde manier kunnen lachen als mensen. Verschillende studies hebben ook aangetoond dat tamme ratten bij het kietelen een hoog geluid voortbrengen dat veel gelijkenis vertoont met de menselijke lach.

Er valt op dit gebied nog heel wat te bestuderen en er kunnen nog andere bevindingen zijn die onze perceptie van de vraag of honden kunnen lachen, veranderen.

Hoe klinkt een hondenlach?

Alle gelach is een geluid dat wordt gemaakt door lucht uit te ademen en in te ademen. Lachen bij mensen ontstaat wanneer de borstspieren lucht uit de ribbenkast persen, waardoor een uitgesproken “ha ha”-geluid ontstaat. Hondengelach ontstaat door hijgen zonder enige vocalisatie, waardoor een meer “hhuh hhah” geluid ontstaat.

Sommige hondeneigenaren willen proberen hondengelach na te bootsen om een band met hun hond op te bouwen. Om dit te doen, maak je licht geronde lippen voor het “hhuh” geluid, dan open je je mond en maak je een lichte glimlach voor de “hhah” geluiden, en wissel je af tussen de twee. Het geluid moet ademend zijn, zonder dat er geluiden worden uitgesproken – zie het als hijgen. Sommige hondeneigenaars beweren dat hun honden erop reageren door rechtop te gaan zitten, met hun staart te kwispelen en naar het geluid toe te komen om het te onderzoeken.

Kunnen honden lachen?

De sociale media staan vol met foto’s van honden die lijken te grijnzen, maar het lijkt erop dat, net als bij lachen, honden niet op dezelfde manier kunnen lachen als mensen.

Honden kunnen hun gezicht echter wel laten lijken alsof ze glimlachen. Dit gebeurt wanneer ze hun mond openen en hun lippen naar achteren trekken, waarbij ze hun tong over hun tanden laten glijden. Deze “hondenglimlach” komt meestal voor in situaties waarin ze ontspannen zijn en gelukkig lijken, wat de reden is waarom hondeneigenaars denken dat het een glimlach is.

Deze “hondenglimlachen” komen ook vaak voor als reactie op een menselijke glimlach, wat een fenomeen is dat lachcontagie wordt genoemd. Honden kunnen lijken te glimlachen omdat wij naar hen glimlachen.

Hoe weet u of uw hond gelukkig is?

Als honden niet kunnen lachen of glimlachen zoals mensen, hoe tonen ze dan geluk? Veel mensen denken dat honden met hun staart kwispelen om blijdschap te tonen, maar dat is niet noodzakelijk waar. Honden gebruiken hun staart voor een hele reeks mededelingen en de boodschap hangt af van de stand van de staart.

Een neutrale positie, waarbij de staart van nature voor het ras wordt vastgehouden, betekent dat de hond ontspannen is. Als honden hun staart laten zakken naar een lagere positie, is dat een teken van onderwerping en angst. En als ze hun staart in de lucht steken, is dat een agressieve of dominante beweging. Kwispelen is gekoppeld aan opwinding.

In plaats van je te concentreren op of je hond lacht of lacht, is het zinvoller om te kijken naar de lichaamstaal en de handelingen van de hond om te zien of ze gelukkig zijn. U kunt naar het hele lichaam kijken voor tekenen zoals een kwispelende staart, een open mond en een ontspannen houding.

Ideeën om uw hond gelukkig te maken

Hier zijn enkele ideeën om uw hond gelukkig en gezond te houden:

  • Manieren om uw huisdier te laten zien hoeveel u van hem houdt
  • Gaan hardlopen met uw hond
  • Leuke hondensporten en oefeningen
  • Een gids voor de verzorging van uw hond