Het debat over de Blue Eyed Pitbull uitgelegd

blue eyed pitbull uitgelegd uitgelichte afbeelding

Het valt niet te ontkennen dat kristalblauwe ogen bij honden een zeldzaamheid zijn en zeker mooi zijn om naar te kijken. Vaker wel dan niet, vragen fokkers zelfs een premie op puppy’s met deze unieke blauwe ogen, omdat de vraag naar hun adoptie groter is dan die met de veel vaker voorkomende bruine ogen.

Er is echter een controverse rond blauwogige pitbulls, waardoor ze minder dan wenselijk zijn in hun eigen gemeenschap. Wordt het als normaal beschouwd dat Pitbull-puppy’s deze blauwe ogen hebben en wat veroorzaakt ze in de eerste plaats?

Moeten blauwe ogen in pitbulls worden gezien als een wenselijke eigenschap of het resultaat van een genetische mutatie die ze minder maakt in de ogen van de APBT-gemeenschap? In dit artikel bekijken we wat dit blauwogige fenomeen in de pitbull veroorzaakt.

Inhoudsopgave weergeven

 • Wat wordt beschouwd als een Pitbull?
 • Waarom hebben pitbulls blauwe ogen?
  • Het Merle-gen
  • Het ALX4-gen
  • Melanine niveaus
 • Waarom verdwijnen blauwe ogen bij puppy’s?
 • Zijn Blue Eyed Pitbulls zeldzaam?
 • Blue Eyed Pitbull Gezondheidsproblemen
  • Doofheid
  • Blindheid
  • Albinisme
 • Fokken op uiterlijk
 • Het uiterlijk van de Blue Eyed Pitbull
 • Waarom pitbulls eigenlijk geen blauwe ogen hebben
 • Waarom worden blauwe ogen beschouwd als een negatieve eigenschap in pitbulls?

Wat wordt beschouwd als een Pitbull?

Eerst moeten we vaststellen wat een pitbull definieert. Zoals je misschien wel of niet weet, is een pitbull eigenlijk geen ras zelf, maar een term die meerdere honden omvat. Dit omvat de American Pitbull Terrier, American Staffordshire Terrier, American Bully en de Staffordshire Bull Terrier.

De Amerikaanse Bulldog, samen met elke gekruiste hond die bepaalde fysieke kenmerken deelt met deze rassen, worden soms ook als pitbulls beschouwd. Dus echt, de term “pitbull” is helemaal geen ras, maar een label dat wordt gebruikt voor honden die afstammen van Bulldogs en Terriers.

In dit artikel zal het woord “pitbull” worden gebruikt om naar al het bovenstaande te verwijzen vanwege het feit dat ze allemaal dezelfde oorsprong en genetische samenstelling van de “pitbull” delen.

Waarom hebben pitbulls blauwe ogen?

Laten we de reden opsplitsen waarom pitbulls die kristalblauwe ogen ontwikkelen.


blue eyed frenchie |

Je zult merken dat de overgrote meerderheid van de honden een bruine oogkleur heeft, die bekend staat als hun “standaard” kleur.

Dus, wat zorgt ervoor dat de oogkleur van de pitbull afdwaalt van hun standaardbruin? Genetica, pigmentatie en gezondheidsproblemen zijn allemaal mogelijke factoren die de oogkleur van uw Pitbull zullen veranderen, waarbij genetica de meest prominente is.

Als een pitbull een lange afstamming van deze ijzig blauwe ogen heeft, is de kans groot dat ze ze ook gaan erven. Het is ook belangrijk op te merken dat de overgrote meerderheid van de puppy’s van alle rassen wordt geboren met blauwe ogen. In de meeste gevallen zullen hun ogen donkerder worden naarmate ze ouder worden en volledig verdwijnen wanneer ze uit de puppyfase zijn.

De volgende zijn de drie belangrijkste redenen waarom pitbulls blauwe ogen hebben:

Het Merle-gen

Als een pitbull het merle-gen draagt, hebben ze veel meer kans om blauwe ogen te ontwikkelen dan een hond die dat niet doet. Het Merle-gen veroorzaakt een willekeurige pigmentverdunning of verlichting van de neus, ogen en vacht, waardoor elk van deze gebieden kan worden aangetast. Dit is de reden waarom je vaak honden met dit gen een prachtig “Merle” vachtpatroon ziet vertonen. Natuurlijk, alleen omdat een hond een drager is van het Merle-gen, betekent niet dat het blauwe ogen zal ontwikkelen.

Helaas zijn honden met het Merle-gen vatbaar voor gezondheidsproblemen zoals doofheid en blindheid, die we later zullen bespreken. Een ras dat een dubbel Merle-gen (MM) draagt, is extreem vatbaar voor deze genetische ziekten, dus Merles mag nooit samen worden gefokt. Een heterozygote merle (Mm) wordt beschouwd als veel minder waarschijnlijk om gezondheidsproblemen te ontwikkelen dan een dubbele Merle.

Het is interessant om op te merken dat een pitbull met een Merle-vachtpatroon eigenlijk is uitgesloten van de APBT-rasstandaard. Als een pitbull het Merle-gen draagt, wordt betwijfeld of ze al dan niet raszuiver zijn, omdat wordt gedacht dat dit gen afkomstig is van rassen buiten wat als een pitbull wordt beschouwd.

Het ALX4-gen

Bij mensen worden blauwe ogen veroorzaakt door een genetische variatie tussen een paar HERC2 en OCA2 in het menselijk genoom. Een studie uitgevoerd door Embark Veterinary heeft ontdekt dat een genetische mutatie in de buurt van het gen dat bekend staat als ALX4 op hondenchromosoom 18 in sommige gevallen verantwoordelijk is voor blauwe ogen bij alle honden. rassen, inclusief die geclassificeerd als pitbulls.

Melanine niveaus

Melanine (een donkerbruin tot zwart pigment dat voorkomt in het haar, de huid en de ogen bij mensen en dieren) niveaus kunnen ook verantwoordelijk zijn voor de blauwogige Pitt. Meestal zullen honden met een hoger niveau van melanine in hun iris bruine ogen hebben, terwijl honden met een lagere concentratie melanine lichtere ogen zullen hebben. Dit verlies van pigmentatie als gevolg van lage melaninespiegels zou ook te wijten zijn aan het bovengenoemde Merle-gen.

Waarom verdwijnen blauwe ogen bij puppy’s?

Zoals gezegd wordt de overgrote meerderheid van de puppy’s geboren met blauwe ogen, die geleidelijk donkerder worden naarmate ze vorderen in de puppytijd.


blauwogige pitbull pups

Maar hoe is dit mogelijk? Terwijl honden die het Merle-gen dragen soms lage melaninespiegels behouden waardoor hun oogkleur niet kan worden verdiept, worden alle puppy’s geboren met lage niveaus van melanine.

In feite begint de productie van melanine pas een paar weken na de geboorte. Terwijl sommige puppy’s er nog steeds in slagen om geboren te worden met gepigmenteerde vachtkleuren, zal anderen de vacht pas donkerder worden als ze ouder worden.

Pas als uw puppy ongeveer vier maanden oud is, weet u echt wat zijn volwassen oog- en vachtkleur zal zijn, omdat deze eerste paar maanden cruciaal zijn voor de ontwikkeling van melanine.

Er is gezegd dat de vachtkleur de oogkleur kan beïnvloeden, omdat honden met een extreem donkere vacht melaninespiegels kunnen hebben die zo hoog zijn dat het ontwikkelen van blauwe ogen onmogelijk zou zijn.

Zijn Blue Eyed Pitbulls zeldzaam?

Blauwogige pitbull-puppy’s zijn op zichzelf niet zeldzaam vanwege hun nog steeds stijgende melaninegehalte. Fokkers die een premie vragen voor puppy’s met blauwe ogen zullen vaak profiteren van dit feit en een premie in rekening brengen voor hun puppy’s met slepende blauwe ogen, waardoor ze als “zeldzaam” worden bestempeld.

Het is echter bijna onmogelijk om voor de leeftijd van vier maanden te weten of hun ogen donkerder zullen worden, en vaker wel dan niet, doen ze dat. Blauwogige volwassen pitbulls zijn veel zeldzamer.

Blue Eyed Pitbull Gezondheidsproblemen

Vanuit genetisch oogpunt zijn blauwe ogen zelf meestal geen indicatie van gezondheidsproblemen en is het perfect mogelijk om een gezonde blauwogige pitbull-puppy te hebben. Dit gezegd hebbende, kunnen de potentiële genmutaties achter hun blauwe ogen de kans op bepaalde gezondheidsproblemen vergroten, waardoor deze blauwogige pitbulls vatbaarder zijn voor gezondheidsproblemen dan een bruinogige Pitbull.

Doofheid

Er wordt gezegd dat honden met witte of merle jassen vatbaar zijn voor aangeboren doofheid. Dit komt omdat honden die drager zijn van de Genen Merle en/of Piebald (een patroon van minder symmetrische witte vlekken) beide risico lopen op gehoorverlies.

Aangeboren doofheid op zich is gekoppeld aan het merle-gen, maar van het Piebald-gen is ook bekend dat het doofheid veroorzaakt vanwege het ontbreken van melanineproducerende cellen in het binnenoor. Daarom, als uw pitbull pup blauwe ogen of een witte vacht heeft als gevolg van het Merle-gen of een gevlekte kleurvacht heeft vanwege het Piebald-gen, kunnen ze een hoger risico op gehoorverlies hebben.

Een pitbull kan al vanaf zes weken oud worden getest op aangeboren doofheid, met behulp van de Brainstem auditory evoked response (BAER) test. Deze elektrodiagnostische test evalueert de externe gehoorgangcomponenten, midden- / binnenoorholten, hersenzenuw en geselecteerde gebieden van de hersenstam.

Het wordt gebruikt om het gehoor van honden, katten en andere huisdieren te evalueren. Het is belangrijk om aangeboren doofheid op zo’n jonge leeftijd uit te sluiten, omdat slechthorende pitbulls extra zorg en training nodig hebben om geen ongelukken te krijgen.

Blindheid

Het Merle-gen is opnieuw verantwoordelijk voor pitbulls die zichtdefecten of mogelijke blindheid ontwikkelen. Als echter slechts één van de ouders van een hond het Merle-gen draagt, is het onwaarschijnlijk dat er zichtdefecten optreden.

Honden met een dubbel Merle-gen (MM) hebben veel meer kans om uiteindelijk blind te worden, daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat honden die beide dit gen dragen niet worden gefokt. Honden met het (MM) gen hebben veel meer kans om ernstige gezondheidsproblemen en defecten te ontwikkelen, waardoor blindheid waarschijnlijk optreedt. Dieren die wel het dubbele Merle-gen dragen, zijn meestal wit van kleur.

Pitbulls ontwikkelen ook af en toe andere oogaandoeningen waarvan niet noodzakelijkerwijs bekend is dat ze verband houden met blauwe ogen. Deze omvatten:

 • Erfelijke staar
 • Distichiasis (dubbele wimpers)
 • PHPV (persistent hyperplastisch primair glasvocht)

Albinisme

Albinisme is een andere bijwerking van het Merle-gen, omdat deze honden de nodige genen missen om melanine te produceren, wat vaker voorkomt bij honden met het dubbele Merle (MM) -gen. De overgrote meerderheid van de pitbulls die lijden aan aangeboren deafness of blindheid hebben sommige, zo niet alle witte pigmentatie in hun vacht.

Fokken op uiterlijk

Fokken op uiterlijk kan ongelooflijk gevaarlijk zijn voor de toekomstige gezondheid van een hond als beide ouders het Merle-gen dragen. Een onervaren of nalatige fokker kan twee pitbulls fokken met die ijzig blauwe oogkleur om een veel grotere kans te hebben dat de resulterende puppy’s deze oogkleur zullen erven.


pitbull eten voedsel in kom

Hoewel de fokker zeer waarschijnlijk zijn wens zal krijgen, kijken ze niet uit naar het toekomstige welzijn van hun puppy’s. Deze puppy’s zullen mogelijk een aantal onomkeerbare gezondheidsproblemen hebben gedurende hun hele leven vanwege deze focus op een blauwogig uiterlijk.

Het uiterlijk van de Blue Eyed Pitbull

Varieert een pitbull met blauwe ogen in uiterlijk tot bruinogige pitbulls? Naast het merkbare verschil in oogkleur, kan het enige andere verschil een gebrek aan melanine in hun vacht zijn, waardoor ze een witte vachtkleur of een bontkleur hebben met witte en bruine vlekken. Ongeacht vacht en oogkleur, pitbulls hebben allemaal een vergelijkbare gedrongen, gespierde bouw, met een gladde vacht.

De grootte en het gewicht van de pitbull fluctueren als gevolg van de mix van het ras tussen verschillende soorten Bulldogs en Terriers, maar ze zullen over het algemeen allemaal een brede, vierkantachtige kop en kaak hebben, met een korte, zweepachtige, puntige staart.

Waarom pitbulls eigenlijk geen blauwe ogen hebben

Je vraagt je misschien af waar dit hele artikel over gaat als pitbulls eigenlijk geen blauwe ogen hebben! Het is interessant om op te merken dat elke hond met blauwe ogen helemaal geen blauwe ogen heeft, maar dat hun blauwe kleur reflecteert, net zoals de lucht en het water hun kleur krijgen van een reflectie.

Honden met blauwe ogen hebben in feite een volledig kleurloze iris. Dit betekent dat het licht dat de ogen van de pitbull binnenkomt, terug in de atmosfeer wordt verstrooid en het uiterlijk van blauwe ogen kan creëren. Je leert elke dag iets nieuws!

Waarom worden blauwe ogen beschouwd als een negatieve eigenschap in pitbulls?

Over het algemeen is de reden waarom blauwe ogen als zo’n negatieve eigenschap in pitbulls worden beschouwd, tweeledig. De eerste reden is dat het Merle-gen niet wordt verondersteld afkomstig te zijn van het Pitbull-ras, dat zich afvraagt of de hond raszuiver is.

Het Merle-gen is echter het meest ongewenst omdat het verschillende gezondheidsproblemen voor uw hond kan veroorzaken, vooral als ze het dubbele Merle (MM) -gen dragen. Een dubbel Merle-gen veroorzaakt vaak blindheid en aangeboren doofheid. Als een fokker twee honden met het Merle-gen laat fokken, zal dit de geldigheid van de fokker ernstig in twijfel trekken.

Vanwege het feit dat volwassen blauwogige pitbulls zo ongewoon zijn, moeten fokkers gedetailleerde gezondheidscertificaten verstrekken waarin staat dat de ouders van het nest het Merle-gen niet dragen. Als een van de ouders het Merle-gen draagt en de andere niet, is het nog steeds belangrijk om transparant te zijn over deze informatie voor iemand die op zoek is naar een raszuivere pitbull, die ze later misschien zelf willen fokken.