Runt van het nest – Wat alle eigenaren moeten weten

Nestje van Terrier Mix Puppies Spelen in hondenmand buiten op houten dek

Deze runt van nest puppy gids leert je alles wat er te weten valt over runthonden. Het opvoeden van een puppy is geen wandeling in het park. De term runt puppy wordt vaak bedacht voor de zwakste en kleinste pup van het nest.

Dus, moet je de runt van het nest plukken? Zal een runt puppy uitgroeien tot normale grootte? Zijn er gezondheidsrisico’s verbonden aan runthonden? Kunnen ze overleven en gedijen, net als andere puppy’s? We hebben alle mogelijke vragen en zorgen over de runt van de nestpuppy’s onderzocht en beantwoord. Laten we er meteen in duiken!

Inhoudsopgave weergeven

 • Wat is de runt van het nest?
 • Runt Van Het Nest Betekenis
 • Wat is geen runt puppy?
 • Runt uiterlijk
 • Runt Of The Litter Persoonlijkheid
 • Runt Van het Nest Puppy Gezondheid En Problemen
  • 1. Laag geboortegewicht
  • 2. Biestmelktekort
  • 3. Vervagend puppysyndroom
  • 4. Aangeboren problemen
  • 5. Parasiet en infectie gevoelig
  • 6. Onderkoeling en hyperthermie
 • Zal de dam de runt van het nest afwijzen?
 • Hoe zorg je voor een runt van het nest: stap voor stap
  • Stap 1: Identificeer de runt van het nest
  • Stap 2: Controleer de temperatuur en houd de runt warm
  • Stap 3: Controleer op de juiste verpleging
  • Stap 4: Controleer dagelijks het runtgewicht
  • Stap 5: De runt spenen
  • Stap 6: Bezoek uw dierenarts
 • De laatste gedachte

Wat is de runt van het nest?

In tegenstelling tot de “pluk” van het nest, de gezondste en sterkste pup van het nest, is een runt van de nestpuppy de kleinste pup van het nest. Een runt puppy heeft de neiging om zwakker te zijn en heeft de laagste overlevingskansen. Maar waarom is er een runt? In haar boek “The Dog Breeder’s Guide To Successful Breeding And Health Management”, schrijft Dr. Margaret V, Root Kustritz, een gerespecteerde board-gecertificeerde veterinaire theriogenoloog, runthonden toe aan “slechte placentatie”.

Dit betekent dat de placenta niet in staat is om voldoende zuurstof en voedingsstoffen aan de runt te leveren vanuit de bloedbaan van de moeder. Deze placentastoring belemmert bijgevolg de groei van de runts en de kansen om te gedijen. Een andere manier om te begrijpen waarom runtpuppy’s gebeuren, is natuurlijke selectie (survival of the fittest).

Nesten strijden om melk en bevoorrechte plekken in de buurt van de dam, vooral in drukke nesten. Puppy’s die dit voordeel al vroeg hebben, groeien op tot de sterkste en groeien sneller dan hun nestgenoten. Runts, aan de andere kant, zijn meestal de laatsten om te eten, wat resulteert in onvoldoende voeding en groei. Betekent dit dat loophonden niet kunnen opgroeien tot gelukkige, gezonde honden van normale grootte? Niet echt. We leggen het hieronder uit.


Nieuwe Runt Border Collie Lab Puppy buiten turen vanuit een bassin

Als de runtpuppy wordt verzorgd zodra hij wordt geboren, zal hij hoogstwaarschijnlijk een gezond leven leiden.

Runt Van Het Nest Betekenis

Wat betekent runt van het nest? Hoewel er geen duidelijke definitie is van wat een runt precies is, betekent het categoriseren van een puppy als een runt meestal dat de pup de kleinste van het nest is en een slechte gezondheid en zwakte kan vertonen. Op dit moment zijn er geen vaste parameters die een puppy kwalificeren als een runt. De term lijkt losjes te worden gebruikt en is onderhevig aan persoonlijke interpretatie.

Wat is geen runt puppy?

Myra Savant-Harris zegt in het boek “Canine Reproduction and Whelping: A Dog Breeder’s Guide” dat runts geen premature puppy’s zijn, maar dat het gewoon puppy’s zijn die een “slechte implantatieplaats in de baarmoeder” hadden. Net zoals grote pups geen achterstallige pups zijn, maar gewoon pups die een geweldige innestelplaats hadden.

Runt uiterlijk

In termen van fysieke kenmerken heeft een runt van de nestpuppy een kleiner lichaamsframe dan zijn broers en zussen of ziet er gewoon onder de gemiddelde grootte / gewicht uit voor zijn ras of leeftijd. Een ander veel voorkomend fysiek attribuut van runten is hun fragiele lichamen en zwakke botstructuur.

Pasgeboren runtpuppy’s kunnen ook zwakke zoogreflexen hebben wanneer de vingertop voorzichtig in de mond wordt geplaatst. Slechte spiertonaliteit is ook aanwezig. Praat met uw dierenarts over de juiste gewichtstoename die u kunt verwachten voor het ras van uw hond en controleer alle puppy’s op tekenen van ondervoeding.

Runt Of The Litter Persoonlijkheid

De persoonlijkheden van runthonden zijn sterk verbonden met de menselijke persoonlijkheid, net als elke andere hond. Er is geen afgelegen bewijs dat de runt van het nest vatbaar zal zijn voor ontledingeen bepaalde persoonlijkheid. Volgens een studie gepubliceerd in het National Center for Biotechnology Information, is persoonlijkheidsconsistentie bij honden een belangrijk onderdeel van de relaties tussen mens en hond.

U kunt verwachten dat runtpuppy’s de meest voorkomende persoonlijkheidskenmerken van hun ras hebben, maar de algehele persoonlijkheidsontwikkeling van uw pup en de veranderingen in de loop van de tijd zullen door de eigenaar worden gevormd. Het onderzoeken van de persoonlijkheidskenmerken van je runt is waarschijnlijk een goede indicator van wat voor soort persoonlijkheid je runt zal hebben. Onderzoek suggereert echter dat, net als mensen, wanneer honden aanzienlijke levensveranderingen ondergaan, hun persoonlijkheidskenmerken veranderen.

Runt Van het Nest Puppy Gezondheid En Problemen

Het kan moeilijk zijn om een runt puppy te zijn. Er zijn verschillende gezondheidsproblemen met loophonden die verband houden met runtpuppy’s. Hier is een lijst met de meest voorkomende gezondheidsproblemen.

1. Laag geboortegewicht

Het is belangrijk om elke puppy te wegen wanneer hij wordt geboren. Door elke puppy in het nest te wegen, kunt u de kleine puppy met geboortegewicht (runt) in het nest identificeren. Een puppy moet dagelijks ongeveer 5% tot 10% van zijn geboortegewicht krijgen. Het niet aankomen van gewicht is een duidelijk teken van potentiële problemen en moet onmiddellijk worden aangepakt.

Als uw runtpuppy niet aan dit cijfer voldoet, kunt u hem met de hand voeren of hem bij de speen plaatsen en de melkopname controleren. Volgens de AKC hebben pups met een laag geboortegewicht een kans van 81% op overlijden in de eerste 48 uur. Een onderzoek naar de neonatale sterfte bij honden door Acta Veterinaria Scandinavica toonde aan dat puppy’s met een klein geboortegewicht een zeer hoog sterftecijfer hebben.

2. Biestmelktekort

Colostrum is een speciale melk die door de moeder wordt geproduceerd tijdens de eerste 24 tot 48 uur na de geboorte. Colostrum heeft krachtige levensondersteunende immuun- en groeifactoren die zorgen voor de gezondheid en vitaliteit van de pasgeboren puppy’s. Als de runt deze melk niet drinkt, zal het immuunsysteem ernstig verzwakken, waardoor de runt vatbaarder wordt voor ziekte en infecties.

Menselijke interventie kan nodig zijn om de runt te helpen de juiste hoeveelheden Colostrum te krijgen. Mogelijk moet u een melkvervanger kopen die colostrum bevat. Pro Tip: Runts kunnen zich niet altijd vastklampen om na de geboorte te zogen omdat ze zwak zijn. Het is een goed idee om eerst een andere puppy te laten verplegen. Zodra de melk in de borstklieren van de moeder is gaan stromen, verplaats je de puppy en zet je de runt op zijn plaats, zodat hij gemakkelijker kan zogen.

3. Vervagend puppysyndroom

Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder een laag geboortegewicht, slecht moederschap, infectie, impact op het milieu of aangeboren afwijkingen. “Faders” lijken in eerste instantie misschien normaal, maar ze beginnen langzaam te verslechteren. De runt van het nest is bijzonder kwetsbaar voor deze aandoening vanwege het onvolgroeide en zwakkere immuunsysteem.

Fader-puppy’s slagen er meestal niet in om aan te komen, braken, zijn lusteloos en huilen vaak herhaaldelijk op een hoge toon. Soms isoleren ze zich in hoeken weg van hun nestgenoten en moeder. Neonatale sterfte bij puppy’s varieert van 12% tot 36%, daarom kan menselijk ingrijpen een vervagende puppy redden als de aandoening vroeg wordt herkend.

4. Aangeboren problemen

Geboorteafwijkingen van aangeboren problemen bij runts kunnen prominenter zijn. Waarom? Je moet geen misvattingen hebben. Welnu, runtpuppy’s krijgen niet de juiste voedingsstoffen terwijl ze in de baarmoeder zijn. Dit beïnvloedt een adequate ontwikkeling, wat resulteert in genetische defecten of minder fit zijn dan de andere puppy’s tijdens de geboorte.

Sommige defecten omvatten gespleten gehemelte, cardiovasculaire misvormingen en dwerggroei afkomstig uit het midden van de baarmoeder. Om verdere gezondheidscomplicaties te voorkomen, moet een veterinaire behandeling volgen zodra u genetische afwijkingen in runten opmerkt.

5. Parasiet en infectie gevoelig

Puppy’s zijn vooral gevoelig voor parasieten. Runten zijn minder goed bestand tegen een parasietbelasting zoals haakwormen en rondwormen. Deze wormen gebruiken het lichaam van de puppy als gastheer en kunnen groeiachterstand en gewichtsverlies veroorzaken, wat dodelijk kan zijn in een runt.

6. Onderkoeling en hyperthermie

Wist u dat onderkoeling een primaire of bijdragende oorzaak is van veel sterfgevallen van pasgeboren puppy’s? Puppy’s zijn poikilothermisch, wat betekent dat ze hun lichaamstemperatuur een week of twee na de geboorte niet kunnen reguleren. Een runt van het nest moet dicht bij zijn moeder blijven. Als de moeder haar puppy’s echter alleen laat of afwijst, moeten ze worden voorzien van een externe warmtebron, vooral de runt.

Evenzo kan hyperthermie, ook bekend als oververhitting, optreden tijdens warme klimaten of ongepaste aanvullende warmte. Hogere of lagere dan normale temperaturen voor de leeftijd van de pasgeborene moeten u waarschuwen voor een van deze twee mogelijkheden.

Zal de dam de runt van het nest afwijzen?

Ja, een moederhond kan de runt van het nest afwijzen en haar runt aanzetten. Deze afwijzing kan zijn dood bespoedigen. Hoe weet je wanneer hondenmoeders de runt afwijzen? De meest voorkomende tekenen om op te letten zijn:

 • Afwezigheid van likken: Het gebeurt meestal direct nadat een nestje is geboren. Een moeder zal onmiddellijk beginnen met het likken van elke pup om ze te markeren en hen te laten zien dat ze om hun welzijn geeft.
 • Te zwak om te overleven: Moeders weten wanneer een runt te zwak is om te overleven, en ze zullen afzien van het geven van haar middelen aan de pup, zodat alleen de sterkste en gezonde overleven en niet de runten van het nest.
 • Zieke runt: Een moeder kan een runt afwijzen met gezondheidsproblemen zoals een virale of bacteriële infectie, aangeboren geboorteafwijkingen of andere besmettelijke ziekten die de rest van het nest in gevaar kunnen brengen.
 • Scheid de runt: De moeder kan de runt oppakken en ze van haar af plaatsen. In extreme gevallen kan de hondenmoeder de runt doden als ze haar pup niet als haar eigen pup herkent en hem haar moedermelk geeft. Bovendien kan een moeder haar pup ook afwijzen als ze ziek is en daardoor niet in staat is om voor hem te zorgen. Als de moeder een runtpuppy negeert of afwijst, is menselijke tussenkomst noodzakelijk om de runt van het nest te helpen overleven met speciale zorg en misschien een verwarmingskussen en de juiste zorg.

Pasgeboren puppyhond

Als de runt kan zogen, kunt u hem voeden met een eenvoudige fles voor dierenverpleegkundige.

Hoe zorg je voor een runt van het nest: stap voor stap

De eerste paar weken van het leven van een runt zijn waar het je het meest nodig heeft. Deze stapsgewijze handleiding laat je zien hoe je voor een runtpuppy kunt zorgen, zodat je kleine harige vriend kan gedijen en een gezond leven kan leiden.

Stap 1: Identificeer de runt van het nest

De runt van een nest is meestal de kleinste pup, aanzienlijk ondergewicht, niet in staat om te voeden, zwak of onontwikkeld, daarom moet je ingrijpen om de zorg te bieden die hij nodig heeft, tegen een lagere prijs. Kijk of de moederhond een kleine puppy wegduwt of afwijst uit het nest puppy’s. Als dit gebeurt, moet u zich zorgen maken.

Stap 2: Controleer de temperatuur en houd de runt warm

Runten zijn vooral gevoelig voor onderkoeling en zelden voor hyperthermie-antilichamen. Gebruik een pediatrische thermometer om de temperatuur van de puppy rectaal op te nemen. In de eerste levensweek is de normale lichaamstemperatuur bij pasgeboren puppy’s 95 tot 98 F. In de tweede en derde week stijgt de normale lichaamstemperatuur tot 97 tot 100 F, en tegen de vierde week zijn de lichaamstemperaturen hetzelfde als die bij volwassenen, tussen 99,5 en 102,5 F.

Een temperatuur onder de 94 F en boven de 102 F kan levensbedreigend zijn. Pas de kamertemperatuur aan, afhankelijk van de leeftijd van de runtpuppy. Volgens VCA Ziekenhuizen moet de temperatuur op:

 • Pasgeboren tot 7 dagen oud – 85 tot 90 F
 • 8 tot 14 dagen oud – 80 tot 85 F
 • 15 tot 21 dagen oud -75 tot 80 F
 • 22 tot 28 dagen oud – 70 tot 75 F

We raden aan om een rectale thermometer te gebruiken, omdat dit de meest nauwkeurige optie is. Als de temperatuur hoger of lager is dan de hierboven gespecificeerde bereiken, moet u onmiddellijk naar de dierenarts of het ziekenhuis voor spoeddierenartsen gaan om de oorzaak te bepalen.

Stap 3: Controleer op de juiste verpleging

Je moet je realiseren dat de runt kleiner kan blijven dan de andere puppy’s, zelfs als hij volgroeid is. Met de juiste aandacht en zorg halen de meeste runthonden het in het echte leven in en zijn ze geen theekopje meer!

Stap 4: Controleer dagelijks het runtgewicht

Een runtpuppy moet gedurende de eerste maand elke dag niet minder dan 5% en tot 10% van zijn huidige lichaamsgewicht krijgen, volgens de puppyformule. Runthonden wegen over het algemeen minder dan hun nestgenoten bij de geboorte, daarom moet u alle gewichten van uw puppy’s controleren om de voortgang te meten. Een digitale weegschaal wordt aanbevolen voor een nauwkeurige weging.

Als de runt niet aankomt, bezoek dan uw dierenarts. In sommige gevallen kan een runt die niet kan aankomen lijden aan een onderliggende gezondheidstoestand. Geassocieerd met een laag gewicht is voorbijgaande juveniele hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) syndroom. Deze aandoening ontstaat vaak wanneer reguliere voedingsschema’s niet worden gehandhaafd.

Stap 5: De runt spenen

Zodra een runtpuppy ongeveer drie en een halve week oud is, is het goed om te beginnen met het spenen van uw pup van zijn moedermelk. Meng in de komende 2 tot 3 weken puppyvoer met puppymelkvervanger en bied het aan de runt aan met flesvoeding. Laat hem verkennen en beginnen te knabbelen. Verhoog geleidelijk de hoeveelheid brokjes en verlaag de hoeveelheid melk.

Na ongeveer 7 weken moet je runt volledig gespeend zijn. Ze moeten ook droog puppyvoer eten en water drinken. Blijf het gewicht controleren tijdens het speenproces. Bel de dierenarts als uw pup aan het afvallen is. Reen puppy overhalen tot het eten van puppyvoer kan leiden tot ondervoeding. Het is veiliger om een langzaam etende puppy vanaf de moeder te laten blijven voeden en het ingridproces van de oren te vertragen.

Stap 6: Bezoek uw dierenarts

Als de runt niet aankomt, lijkt te vervagen, tekenen van onderkoeling vertoont of er helemaal niet goed uitziet, breng haar dan onmiddellijk naar de dierenarts. Als u te lang wacht, kan de puppy sterven. Runts komen vaak voor en kunnen een normaal leven leiden met de juiste aandacht en voeding. Er kunnen echter onderliggende gezondheidsproblemen zijn die alleen een professional kan behandelen.

De laatste gedachte

En het trainen van een runt puppy zou niet moeilijker moeten zijn dan het trainen van een typische puppy! Het gaat om consistentie, geduld en positieve bekrachtiging. Het doel is om goede gewoonten bij te brengen en een liefdevolle band op te bouwen met je runt. En vergeet nooit om hem of haar het hondenvoer van de hoogste kwaliteit te geven dat je kunt vinden om ervoor te zorgen dat ze zo sterk mogelijk worden!