Herdershonden – 16 Super Slimme Herdershondenrassen

Herdershonden zijn enkele van de slimste, meest samenwerkende hondenrassen ter wereld. De herdershondenrassen zijn meestal honden met veel energie die van menselijk gezelschap houden en een actieve levensstijl nodig hebben. Ze hebben ook veel aandacht, training en beweging nodig om gelukkig, vriendelijk en gezond te blijven.

De Duitse Herdershond en de Corgi zijn beide soorten herdershonden.

De meeste herdersrassen delen een aantal vergelijkbare raskenmerken, eigenschappen en persoonlijkheden, maar hebben een verschillend uiterlijk. En sommige zijn meer beschermend dan andere. Vandaag bekijken we de beste herdershondenrassen, en helpen we je te beslissen welke de juiste gezelschapshond is voor jouw gezin.

herdershonden

We bekijken de Duitse Herder, Australische Herder, Mini Amerikaanse Herder, Belgische Mechelaar, Blauwe Heeler, Herdershonden, Collies en Corgi’s. Kijken naar de verschillen in deze herdershonden als werkgezel en huisdier.

Inhoud

We zijn allemaal bekend met de populaire Border Collie, ster van de gehoorzaamheidsring en het behendigheidscircuit. Er zijn echter enkele voorheen ongebruikelijke herdershonden die nu een breder publiek bereiken. En velen van hen zijn ook ongelooflijke waakhonden, waakhonden, huisdieren en sportpartners.


Wat zijn herdershonden?

Herdershondenrassen zijn die traditionele werkhonden die een sterk instinct hebben om de beweging van andere dieren te controleren. Gedurende eeuwen van selectief fokken werd het natuurlijke instinct van deze honden om te jagen op vee en schapen geminimaliseerd. Met behoud van hun uitstekende jachtvaardigheden.

De kudde-impuls is zo sterk in deze honden dat ze zelfs hun eigenaars zachtjes kunnen drijven. Vooral de jonge kinderen. Dit sterke instinct is ook de reden waarom wetenschappers met name herdershonden gebruiken om de genetica van gedrag in kaart te brengen. Omdat hondengedrag zo rasspecifiek is – zelfs zonder training – redeneren ze dat er een sterk genetisch verband moet zijn.

Herdershond Stijlen

De herdershondenrassen kunnen worden verdeeld in twee verschillende groepen, afhankelijk van hun werkstijl. Sommige van onze meest bekende herdershonden hebben een klassieke herdersstijl. Dat betekent dat ze gefokt en getraind zijn om honden naar hun menselijke partner toe te leiden. De meeste schapendrijvende hondenrassen werken op deze manier.

De andere stijl bestaat uit het drijven van vee naar voren. Vaak door ze op de hielen te zitten. De meeste veehonden werken op deze manier.

Veel van de meer bekende herdershondenrassen blijven populair. De Duitse Herdershond en de Border Collie blijven enkele van de meest populaire herdersrassen, en worden niet alleen gewaardeerd als familie huisdieren, maar ook als hard werkende diensthonden.

Er is echter een trend naar kleinere hondenrassen in vele delen van de wereld en herdershonden zijn daarop geen uitzondering.

Kleine herdershonden

Kleine herdershonden omvatten de altijd populaire Sheltie of Shetland Sheepdog, een miniatuur versie van de Collie.

En een snel opkomende ster is het onlangs erkende ras, de Miniatuur Amerikaanse Herder.

Honden met korte benen

De Corgi’s met korte poten, gefokt voor het hoeden of drijven van vee, winnen aan populariteit. Vooral de Pembroke Welsh Corgi.

Maar er zijn vele andere soorten herdershonden, gefokt als schapendrijver of om vee te drijven.

De meest populaire herdershonden

Hoewel je enkele van de bekendste en populairste hondenrassen zult herkennen, zijn er ook enkele zeldzame en ongewone honden. Volg de onderstaande links voor meer informatie.

Duitse Herdershond

duitse herder pups herdershonden

De meest populaire van de herdershonden vertegenwoordiger in de VS vandaag de dag is de Duitse Herdershond. Bekend om zijn loyaliteit en beschermende aard, is de GSD ook een van de slimste herdershondenrassen.

Er is bezorgdheid geuit over de veranderende vorm van de herder en zwakte in de achterhand van sommige showhonden. Er zijn echter werkende GSD’s met een sterke rug en achterhand te vinden in bijna alle regio’s. Het ras blijft een populaire keuze voor militaire en politiewerkzaamheden over de hele wereld.

Pembroke Welsh Corgi

pembroke welsh corgi herdershonden

De Pembroke Welsh Corgi is snel gestegen in de ranglijst met de toenemende belangstelling voor kleinere rassen. Corgi’s werden oorspronkelijk gefokt om kuddes vee van Wales naar Londen te drijven. Maar tegenwoordig worden ze vaker gehouden als huisdier.

Ze zijn misschien het meest bekend als favoriet van de Britse koninklijke familie. Pembroke Corgi’s zijn kleiner en lichter dan hun Cardigan Corgi neven. Ze dragen een gen dat staartloosheid veroorzaakt bij sommige puppies. Helaas, de onevenredig lange rug van de Corgi en de korte poten maken dit ras vatbaar voor pijnlijke rugproblemen.

Australische Herdershond

australische herder

De volgende in populariteit is de Australische herdershond. Deze Australische herdershond is een actieve, intelligente en opvallend mooie herdershond die langzaam maar zeker in populariteit is gegroeid.

Het ras is nog steeds actief aan het werk in zijn geboorteland, met zijn uitgestrekte schapen- en veehouderijen. Wanneer hij als huisdier wordt gehouden, moet u een zeer actief huis hebben, en een baan waar uw Aussie Shepherd kan meelopen en meedoen.

Shetland Herdershond

shelties zijn herdershonden

Liefkozend bekend als de Sheltie, onze vierde meest populaire herdershond is de prachtige Shetland Sheepdog. Deze schapendrijvende honden werden oorspronkelijk gefokt op de Shetland Eilanden in Schotland.

Deze kleine hond met een groot hart ziet eruit als een miniatuurversie van de Collie. De slimme en hard werkende Shetland Sheepdog blaft snel en waarschuwt u als er vreemden in de buurt zijn.

Miniatuur Amerikaanse Herder

mini amerikaanse herder

Dit hondenras verscheen in 2016 officieel op de AKC-lijst, en stijgt sindsdien in populariteit. Deze hond is trending in de VS deels vanwege hun kleinere formaat. Sommigen geloven echter dat het ook komt omdat ze een grote hit zijn geworden op sociale media. Ze zijn erg fotogeniek met hun veelkleurige vacht en hun ogen die blauw of bruin zijn – of één van elke kleur.

De Miniatuur Amerikaanse Herder werd gefokt uit de Australische Herder en wordt nog steeds vaak Miniatuur Australische Herder genoemd. Ze werden in de jaren 1960 met opzet gefokt door ranchers in Californië als kleinere kuddehonden. Ondanks hun kleine formaat zijn het echte herdershonden – energiek, slim en trouw.

Border Collie

border collies zijn geweldige herdershonden

Border Collies behoeven geen introductie met hun enorme schare fans in behendigheidskringen. Het zijn slimme werkhonden die een taak moeten hebben of ze kunnen kattenkwaad uithalen.

Border Collies worden algemeen beschouwd als een van de slimste hondenrassen ter wereld. Deze honden werden voornamelijk gefokt als schapenhoeders en kwamen oorspronkelijk uit een gebied in Schotland dat vlak aan de grens met Engeland lag.

Collie

collie - de ruwe collie

Rough Collies zijn het zevende meest populaire herdershondenras. Collies zijn ook van Schotse oorsprong en daar werd Koningin Victoria verliefd op.

Maar ze werden pas echt beroemd – en populair – door Lassie. De TV scherm held van de jaren 50 en 60. Lassie werd eigenlijk gespeeld door verschillende Collies. Ook dit is een slim, gemakkelijk te trainen ras dat zijn baas graag een plezier doet.

Belgische Mechelaar

belgische malinois zijn herdershonden met puntige oren

De Belgische Mechelaar wordt steeds populairder, niet alleen als huisdier, maar ook als diensthond en als deelnemer aan werkwedstrijden. In sommige opzichten vergelijkbaar met de Duitse Herder, heeft de Mechelaar een betere bouw met sterke achterhand en vervangt de GSD voor dienstwerk in sommige regio’s.

Ze zijn sterk, taai en zeer trouw. Deze herdershonden zijn geschikt voor werkgezinnen, of degenen met veel tijd voor positieve versterkingstraining en socialisatie.

Blauwe Heeler

Blue Heeler puppies

De Blue Heeler, of om het ras zijn formele naam te geven – de Australian Cattle Dog – is ons negende meest populaire herdersras. Deze Australische herdershonden werden gefokt voor het drijven van vee in de barre omstandigheden van de Australische Outback. Het is een taaie en veerkrachtige hond met een scherp brein en een grote schare fans.

De Blue Heeler is ook een hond met een geweldig exterieur. Rechtopstaande oren helpen oorontstekingen voorkomen, en een evenwichtig en goed geproportioneerd lichaam is geweldig voor kracht en snelheid. Het is een ras dat ook Dingo-bloed door de aderen heeft stromen!

Cardigan Welsh Corgi

cardigan corgi welsh hondenrassen

De Cardigan Corgi is de laatste jaren ook een paar plaatsen gestegen. Deze kortbenige veedrijvershonden zijn een grotere, stevigere versie van hun Pembroke neven. Ze hebben grotere oren en hun staart wordt laag gehouden en niet hoog over hun rug zoals bij hun Pembroke neef.

Oud-Engelse Herdershond

oude engelse herdershond
Old English Sheepdogs hebben lang ruig haar…

De ruige Old English Sheepdog is onze elfde meest populaire herdershond. Dit is geen ras voor wie een hond wil met een ‘was en ga’ vacht. De Old English Sheepdog moet regelmatig grondig worden geborsteld of geschoren om klitten te voorkomen.

Bouvier Des Flandres

Bouvier Des Flandres

Vervolgens, op de twaalfde plaats, hebben we één van de grote jongens! De Bouvier De Flandres. Een van onze grootste herdershonden, deze all purpose boerderij hond die een hoogte kan bereiken van 27 inch of meer. Hij komt oorspronkelijk uit delen van België en Frankrijk.

Net als de Old English Sheepdog is de Bouviers een ruig ras dat grondig verzorgd moet worden. In sommige streken vind je fokkers die de oren van deze honden nog bijsnijden. Maar in de meeste gebieden gaan we gelukkig terug naar de natuurlijke oren die je op deze foto ziet.

Beauceron

beauceron

De Beauceron is, net als de Bouviers De Flandres, een andere zeer grote herdershond. Maar daar houdt de gelijkenis op. De krachtige Beauceron heeft een nette, korte zwarte vacht met rode accenten, waaronder rode voeten. Hun rasnaam komt van hun Franse bijnaam Bas-Rouge, wat rode kousen betekent.

Belgische Herdershond

De Belgische Herdershond heeft heldere ogen en een borstelige staart. Deze hond is een langharige, zwarte versie van de Mechelaar. De Laekenois, de Mechelaar, de Tervuren en de Belgische Herdershond waren ooit één ras. Dit zijn allemaal intelligente honden die populair zijn bij deelnemers aan gehoorzaamheids- en werkproeven.

Bearded Collie

Deze hond is de laatste jaren ook gestegen in het klassement. Hij lijkt op een slankere, lichtere versie van de Old English Sheepdog. De bearded collie is een relatief oud ras uit Schotland, beschreven als grappig, onstuimig en onafhankelijk.

Gedrag van herdershonden

Er zijn twee verschillende soorten herdershondenmanoeuvres. Sommige herdershondenrassen worden gebruikt om het vee vooruit te drijven en in beweging te houden. Deze honden omvatten de veehondenrassen.

Hun gedrag omvat vaak de neiging om in de hielen te bijten van de dieren die ze hoeden. Soms vertonen ze deze eigenschap bij hun eigenaars, maar gelukkig kunnen ze dit gedrag afleren omdat ze zo goed trainbaar zijn.

Dan zijn er de honden die bekend staan als koplopers. Zij “verzamelen” instinctief het vee en brengen het naar hun menselijke partner. Ze omcirkelen de kudde en stoppen en draaien ze van voren af aan door ze aan te staren.

Dit is het gedrag dat we zo waardevol vinden in onze herdershondenrassen en dat we meestal zien als we naar herdershondenproeven kijken.

Herdershondenrassen zijn, net als sporthonden, generaties lang gefokt om als team te werken. Samenwerkend met hun menselijke handler en om aanwijzingen op afstand op te volgen. Daarom zijn het enkele van de meest intelligente en loyale honden op de planeet.

Schapendrijvende honden zijn vaak intens drukke honden en geneigd tot obsessief gedrag als hun emotionele behoefte om te werken en problemen op te lossen niet wordt bevredigd. Sommige van onze herdersrassen werden vroeger ook gebruikt om vee te bewaken en te beschermen, en kunnen goed ontwikkelde bewakingsinstincten hebben die goed moeten worden beheerd.

Veehonden vs Herdershonden

De runderhondenrassen lijken qua gedrag en temperament sterk op de schapendrijvende honden. Het feit is, dat ze allebei gefokt zijn om te hoeden. Het is gewoon het dier dat ze verplaatsen dat verschilt.

Vee kan moeilijker worden aangemoedigd om naar verschillende plaatsen te gaan, dus zijn de runderhondenrassen waarschijnlijk opdringeriger, zelfverzekerder en vastberadener. Maar in werkelijkheid zijn het zeer vergelijkbare werkhondenstijlen.

Beste herdershonden

Rashondenrassen zijn slim, energiek, hardwerkend en trouw. Ze trainen gemakkelijk en moeten grondig getraind worden, en ook bezig gehouden worden om gelukkig te zijn. Deze rassen zijn niet de juiste hond voor couch potatoes. Ze gedijen goed in actieve gezinnen of met een enthousiaste trainer.

De kortbenige Corgi’s en sommige lijnen van Duitse Herders zijn gevoelig voor bevleesdheidsproblemen, maar over het algemeen is dit een atletische en gezonde groep honden.

Onze favorieten zijn de Border Collie, Australische Herder en Collie. En u? Laat ons weten of u een fan bent van herdershonden, en vertel ons over uw hond in het commentaarveld hieronder!

Kom meer te weten over elk van de herdershonden