Help! Mijn hond is afgeleid

afgeleid-hondVeel van de vragen die mensen me sturen beginnen met deze zin:

“Mijn hond is echt braaf, behalve als er mensen in de buurt zijn.”

Of “Mijn puppy is erg gehoorzaam totdat er andere honden langskomen.”

Of – een veel voorkomende bij veel rassen – “Mijn hond is heel aandachtig totdat er de geur van konijnen is, of een glimp van een eekhoorn, en dan krijg ik hem helemaal niet meer aan het luisteren.”

Afleiding, afleiding!

Hier is het goede nieuws. Al deze vervelende factoren die samenzweren om te voorkomen dat uw puppy u gehoorzaamt, zijn “afleidingen”. En ze kunnen allemaal op dezelfde manier worden aangepakt.

Het slechte nieuws is, dat het enige tijd en moeite gaat kosten om het op te lossen.

Dit mag voor sommigen duidelijk zijn, maar veel mensen hebben de neiging te vergeten, of waren zich er nooit van bewust, dat elke vorm van afleiding die we toevoegen aan een situatie waarin we verwachten dat onze honden reageren, bewust getraind moet worden.

Verschillende honden worden door verschillende dingen afgeleid

“Maar de hond van mijn vriend doet dat niet” roep je. En ik voel je pijn.

Hulp voor eigenaren van verstrooide en ongehoorzame honden
Het is ongelooflijk vervelend als de hond van je vriend bij het minste gebaar van zijn baasje wegdraait van kinderen.

Terwijl jouw hond naar elke peuter binnen een straal van een halve kilometer gaat, en dan over ze heen kwijlt en springt.

Maar dit betekent niet noodzakelijk dat de hond van je vriend beter getraind is dan die van jou.

Omdat verschillende honden verschillende dingen leuk vinden.

En haar hond vindt kinderen misschien net zo interessant als het weerbericht.

Wat voor de ene hond storend is, is voor de andere helemaal niet storend.

Een afleiding is alles wat het vermogen van uw hond vermindert om te reageren op een bekende cue of commando. Dit kan iets zijn waar hij bang voor is of iets waar hij dol op is.

Het kan iets zijn wat hij hoort, of ruikt of ziet. Het kan iets zijn wat hij gewoon verwacht door associatie met een plaats of activiteit.

Afleidingen negeren is een aangeleerde vaardigheid

Velen van ons weten in theorie dat we een puppy specifiek moeten trainen om op verschillende plaatsen te zitten, lang nadat hij de zit in onze keuken onder de knie heeft.

Maar het is gemakkelijk te vergeten dat hetzelfde geldt voor allerlei andere vaardigheden en voor allerlei verschillende soorten afleiding.

Mijn hond wordt afgeleid door mensen

Hier komt het op neer. Als uw hond van mensen houdt, zal hem leren terug te roepen in uw tuin waar geen mensen zijn, absoluut geen invloed hebben op uw kansen om hem terug te laten komen wanneer er vriendelijke vreemden aan de horizon verschijnen.

Uw vroege training is een basis, ja, en u kunt het stukje ’thuis’ niet overslaan.

Maar het is nog maar het begin. En hier is het vervelende deel: je gaat hulp nodig hebben.

Hoe je hulp krijgt voor je verstrooide hond

Als je wilt dat je hond bijvoorbeeld terugroept uit de buurt van mensen, moet je oefenen met mensen. Je moet terugroepacties “opzetten” – gemakkelijke om te beginnen met massale beloningen – in situaties waarin je het resultaat volledig kunt controleren.

Dit betekent dat je mensen gebruikt die je van tevoren hebt ‘gebrieft’, en dat je je hond aan een lange lijn hebt, zodat hij zich niet kan vermaken door over hen heen te springen.

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar ik moet zeggen dat hondenbezitters nogal boos kunnen worden als ik ze hierop wijs.

“Maar ik heb geen vriend om me te helpen trainen” protesteren ze.

“Ik heb geen tijd om al die moeite te doen.”

Het antwoord is, vrees ik, dat die persoon in dat geval waarschijnlijk niet zal slagen. Je moet hulp zoeken, en als je geen vriend of vrienden hebt om mee te trainen, moet je je aansluiten bij een goede hondentrainingsklas.

Oefenen, oefenen

Het is misschien niet handig, maar het is een feit. U zult tijd moeten besteden aan het terugroepen van uw hond uit de buurt van allerlei aardige mensen, voordat u in de toekomst kunt vertrouwen op zijn terugroepen in dit soort situaties.

Hetzelfde geldt voor het laten zitten van een hond terwijl je buurman hem de oren kietelt, of het meisje in het park hem een lik van haar ijsje geeft.

De wereld van uw hond onder controle krijgen

Uw taak wordt bemoeilijkt door het feit dat veel mensen van honden houden en onbewust uw training zullen ondermijnen door uw hond te aaien en te pesten terwijl hij u gelukkig negeert.

U zult dus streng moeten zijn in het anticiperen op problemen en het controleren van de uitkomst van het gedrag van uw hond.

U moet ervoor zorgen dat alleen het gedrag dat u wilt verhogen, wordt gevolgd door activiteiten die hij leuk vindt. En dit kan een hele uitdaging zijn als u zich niet van tevoren voorbereidt.

Mijn hond wordt afgeleid door andere honden

Misschien is uw hond prima in de buurt van mensen, misschien kan hij ze nemen of laten. Maar misschien is zijn favoriete spel het spelen met andere honden.

Het antwoord is hetzelfde. Andere honden zijn een grote super-massieve afleiding voor ‘sommige’ honden.

En als dat ook voor die van u geldt, en u wilt langs andere honden kunnen lopen zonder dat uw armen uit hun kassen worden getrokken, dan zult u daar hard aan moeten werken met geplande en goed doordachte trainingsoefeningen.

Mijn hond wordt afgeleid door geur

Grondgeur is hetzelfde. Voor sommige honden is geur volkomen en zaligmakend. Het trainen van deze hond is een koud kunstje, thuis op uw saaie gazon, of wandelend door de stad.

Maar zet hem in een veld waar een paar uur eerder konijnen aan het eten waren, en je kunt al je mooie gehoorzaamheidsvaardigheden vaarwel kussen.

Water is een andere krachtige afleiding voor veel honden. Alleen omdat uw hond op het land terugroept, betekent dat niet automatisch dat hij ook terugroept als hij aan het zwemmen is.

Mijn hond is overal door afgeleid!

En dan zijn er die honden, die gewoon door alles worden afgeleid. Je kent de honden die ik bedoel. Misschien heb je er zelf wel een!

De hond die met elke andere hond wil spelen, ballen en ander speelgoed van kleine kinderen steelt en zich om het been van een wildvreemde wikkelt zodat je hem moet ‘afpellen’ terwijl je je overvloedig verontschuldigt.

Sommige honden zijn beslist afleidbaarder dan andere, maar weet je, dat zijn vaak echt leuke honden. Vriendelijke, speelse, enthousiaste honden, die alleen wat meer training nodig hebben om de hond van je dromen te worden.

Mijn hond weet wat ik wil maar luistert niet!

De waarheid is dat uw hond niet ongehoorzaam is als hij niet reageert in aanwezigheid van afleiding. Hij weet niet wat u wilt onder deze omstandigheden.

Honden moeten getraind worden om te luisteren en te reageren in aanwezigheid van afleiding. En zoals we hebben gezien hangt wat telt als afleiding sterk af van de individuele hond.

Dus neem moed. Je hond is niet slecht, hij is niet dom. Hij is gewoon nog niet getraind. Dat is alles. Nu is een geweldige tijd om te beginnen

Laten we dit oplossen!

Leren reageren rond afleiding kost wat tijd en denkwerk, maar het is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Hier is een artikel om je op weg te helpen:

Elke hond heeft iets dat hij echt afleidend vindt – wat is de favoriete afleiding van uw hond? En hoe train je hem om ermee om te gaan? Deel het in het commentaarveld hieronder.