Catahoula Mix Hondenrassen, Eigenschappen en Puppies

Catahoula Mix Hub

Catahoula mix honden zijn een hybride ras, een kruising tussen een levendige, gespikkelde Catahoula Leopard Dog en een ouder van een ander zuiver ras. Raseigenschappen zullen verschillen afhankelijk van de mix die u kiest, maar in het algemeen zal de Catahoula mix slim, actief, energiek, aanhankelijk en zeer trouw zijn. Vandaag kijken we naar de beste Catahoula mix rashonden, en helpen u te beslissen welke het beste bij uw gezin, kinderen en levensstijl past.

De Catahoula mix zal altijd minstens 50% levendige, werkende metgezel zijn. Ze worden meestal gekoppeld aan een andere middelgrote tot grote werkhond, zoals de Blue Heeler, Siberische Husky, Labrador, Pitbull, Beagle of Herder. Catahoula mixen zijn daarom bijna altijd geschikt voor drukke huizen die van het buitenleven houden. Deze intelligente pups gedijen goed bij veel aandacht, positieve versterkingstraining en beweging.

Inhoud

Bekend als de Catahoula Cur of Catahoula Hog Dog, is de Catahoula Leopard Dog een uniek ras, zelfs naar raszuivere maatstaven. De Catahoula is een van die hondenrassen die hondenliefhebbers “levenslang” noemen. Ze zeggen dat als u eenmaal een Catahoula in uw gezin hebt verwelkomd, dit altijd de hond voor u zal zijn. Als u overweegt een Catahoula of Catahoula mix aan uw gezin toe te voegen, lees dan verder om meer te weten te komen over dit bijzondere ras en andere populaire Catahoula mixen die tegenwoordig worden gefokt.


De Catahoula

De Catahoula Luipaardhond is het enige ras ter wereld dat rechtstreeks uit de staat Louisiana in de Verenigde Staten afkomstig is. Catahoula Leopard honden worden soms Catahoula Hounds, Catahoula Curs, Catahoula Hog honden of gewoon Leopard honden genoemd.

De hedendaagse Louisiana Catahoula Leopard hond heeft waarschijnlijk genetische invloed van Greyhounds, Bloedhonden, Mastiffs en zelfs inheemse rode wolven. Men denkt dat het woord “Catahoula” afkomstig is van de Choctaw Indiaanse taal en vertaald “heilig meer” betekent.

Catahoula Mix Hub

Hoe zien Catahoula Mix honden eruit?

Veel Catahoula gemengde rassen lijken vrij veel op de Catahoula ouder. Maar dit uiterlijk wordt veranderd door de aanwezigheid van een hele andere lijn genetica.

Als we alleen al naar de Catahoula hond kijken, heeft hij een onmiskenbaar kenmerkend uiterlijk. Doordringende ogen, een zeer korte, dichte vacht met gevlekte patronen en een gang die soms vergeleken wordt met de draf van een paard.

Een ander onderscheidend kenmerk voor Catahoula luipaardhonden is de prominente webbing tussen elke teen. De gespecialiseerde teenbanden helpen de Catahoula hond gemakkelijk te navigeren in de zachte, moerassige gebieden in Louisiana.

Sommige Catahoula Leopard honden hebben van nature een geknotte staart, terwijl anderen staarten hebben die door fokkers zijn gecoupeerd. De meeste Catahoula honden worden geboren met een lange, natuurlijke staart. Die uw Catahoula mix heel goed zou kunnen erven.

Catahoula Mix Kleuren

De vacht van een Catahoula hond kan zwart, blauw, gestroomd, chocolade, rood, wit, geel of tan aftekeningen bevatten. Deze hond draagt het merle patroon gen en het piebald patroon gen, waarvan van elk bekend is dat ze geassocieerd worden met doofheid.

Uw Catahoula mix kan afkomstig zijn van een ras dat ook het merle gen draagt, in welk geval de fokker van uw pup voorzichtig moet zijn bij de keuze van de ouders. Dubbele merle is namelijk een gevaarlijke combinatie voor de gezondheid van de pups.

Hoewel licht glasblauwe ogen de bekendste oogkleur zijn voor dit ras, kan een Catahoula hond ook groen, amber, bruin of wat men noemt “gebarsten” oogkleur hebben, waarbij elk oog twee verschillende kleuren vertoont.

Catahoula Mix Grootte en Gewicht

De typische volwassen vrouwelijke Catahoula hond weegt 50 tot 65 pond. De typische volwassen Catahoula reu weegt 65 tot 90 pond. De grootte van uw Catahoula mix zal variëren, maar gezien het grote formaat van deze ouder is het onwaarschijnlijk dat ze klein of speelgoedgroot zijn, ongeacht de andere ouder.

Catahoula Persoonlijkheid en Temperament

De Catahoula luipaardhond is gefokt om een werkhond te zijn, te hoeden, te jagen en het vee en hun menselijke families te bewaken. Deze honden zijn gewend om de klok rond aan het werk te zijn, wat verklaart waarom ze zo destructief kunnen zijn als ze zich vervelen.

De Catahoula hond is van nature gereserveerd rond vreemden, maar aanhankelijk bij haar eigenaren.

Catahoula Mix Training en Socialisatie

Deze honden zien er misschien al vroeg in hun leven volwassen uit, maar dit is eigenlijk een laatrijp ras. Het kan twee jaar of langer duren voordat een Catahoula pup lichamelijk en geestelijk volgroeid is.

Dit kan de puppytijd tot een uitgebreide uitdaging maken, aangezien deze honden slimme, energierijke honden zijn met sterke waakinstincten. Vroege en voortdurende socialisatie en training met veel dagelijkse activiteit en beweging is het recept voor succes voor een Catahoula hondeneigenaar.

Gezondheid en levensduur van Catahoula mixen

De Catahoula Leopard hond kan bepaalde rasspecifieke gezondheidsproblemen ontwikkelen, waaronder

 • aangeboren doofheid
 • heup- en elleboogdysplasie
 • oogproblemen
 • panosteitis (botontsteking)
 • leverproblemen
 • diabetes
 • schildklier disfunctie
 • en kaakafwijkingen die leiden tot onderbeet.

Voor het overige heeft de Catahoula Luipaardhond een typische levensverwachting van 10 tot 14 jaar.

Catahoula Mix Rassen

De Catahoula Leopard hond heeft prachtige kwaliteiten en uitdagende eigenschappen. Een van de grootste hindernissen voor hondenliefhebbers die een Catahoula hond willen bezitten, is dat deze honden zoveel buitenruimte en beweging nodig hebben om gelukkig en gezond te blijven.

Hybride fokken brengt twee raszuivere hondenrassen samen om de sterke punten van elk ras te bevorderen en tegelijkertijd de zwakke punten te minimaliseren, van temperament en uiterlijk tot gedrag en gezondheid. Deze strategie wordt “hybride kracht” genoemd.

Door het kruisen van de Catahoula luipaardhond met andere binnenlandse rashondenrassen, opent dit de deur naar het versterken van de genetische lijn voor elke rashond en het fokken van pups met Catahoula eigenschappen die beter geschikt zijn voor het leven als traditionele huishond.

Maar als je je hart hebt gezet op het vinden van een puppy met bepaalde eigenschappen, wees je er dan van bewust dat honden van gemengde rassen veel minder voorspelbaar zijn dan hun raszuivere tegenhangers. Dat komt omdat honden van gemengde rassen hun uiterlijk, persoonlijkheid en gezondheid in elke combinatie van elke ouder kunnen erven.

1. Labrador Catahoula Mix

catahoula luipaard hond temperament

De Labahoula, een mix tussen een Catahoula Leopard hond en een Labrador Retriever, is een van de meest populaire Catahoula mix honden die vandaag de dag gefokt worden. De Labrador Retriever is al meer dan 26 jaar achtereen het populairste hondenras in Amerika.

Deze vriendelijke, aanhankelijke, speelse, slimme en beminnelijke honden maken vrienden waar ze ook gaan. Hoeveel uw Labahoula verhaart, hangt volledig af van welke ouderhond uw puppy verkiest. De Lab kan behoorlijk verharen, terwijl de Catahoula hond licht verhaart.

De Lab kan volwassen 55 tot 80 pond wegen, wat betekent dat uw Labahoula waarschijnlijk ook binnen dit gewichtsbereik zal vallen. Deze Catahoula mix honden hebben een levensverwachting van 10 tot 14 jaar.

2. Bulldog Catahoula Mix

catahoula bulldog

De Catahoula Bulldog, zoals de naam van dit hybride hondenras suggereert, is het resultaat van het fokken van een Catahoula Leopard hond met een raszuivere Bulldog.

De Amerikaanse Bulldog is een van de meest populaire raszuivere hondenrassen ter wereld. Deze honden zijn zwaargebouwd; laag bij de grond, wegen 40 tot 50 pond; en hebben een korte, gladde vacht.

Het kruisen van bulldogs is bijzonder goed voor de gezondheid van dit ras op lange termijn, omdat de bulldog de brachycephale (platte gezicht met een korte snuit) gezichtsvorm heeft. Deze gezichtsvorm kan structurele gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals overmatig tranen in de ogen, problemen met kauwen, ademhalingsproblemen en moeite met overbelasting.

Een Catahoula Bulldog kan 40 tot 90 pond wegen, hoewel de meeste honden waarschijnlijk 40 tot 60 pond wegen. De levensverwachting van deze Catahoula mix honden is acht tot 14 jaar.

3. Duitse Dog Catahoula Mix

merle great dane

De Catahoula Duitse Dog mix rashond zal waarschijnlijk een zorgzaam en toegewijd temperament erven ten opzichte van haar hondeneigenaren, maar zal waarschijnlijk enigszins terughoudend zijn ten opzichte van vreemden.

Een eigenschap die u kunt verwachten van uw Catahoula Duitse Dog pup is de grootte. Duitse Doggen kunnen 110 tot 175 pond wegen, dus reken op een pup van meer dan 100 pond.

Beide honden zijn geweldige waakhonden, en zijn krachtige verdedigers als dat nodig is. In het algemeen komen ze allebei uit een werkhondenachtergrond en houden ze ervan om actief te blijven.

De levensverwachting voor een Catahoula Great Dane mix zal ergens tussen de zeven en 14 jaar liggen.

4. Beagle Catahoula Mix

1 jaar oude beagle

Een Catahoula Beagle mix hond is een van de meest interessante kruisingshonden met Catahoula invloed. Beagles zijn beroemd vriendelijk als ze niet aan het spoorzoeken zijn. In tegenstelling tot Catahoula Leopard honden, zijn Beagles juist daarom geen goede waakhonden.

Beagles wegen ongeveer 20 tot 30 pond, dus een Catahoula Beagle mix zal een kleinere kruising hond zijn, die waarschijnlijk tussen de 30 en 50 pond weegt.

Beide honden hebben een korte, nette, gladde vacht die het hele jaar door licht maar consequent verhaart. De gemiddelde levensverwachting voor een Catahoula Beagle hond is 10 tot 15 jaar.

5. Husky Catahoula Mix

husky mixen

De Catahoula Husky mix hond heeft één Siberische Husky ouder en één Catahoula Leopard hond ouder. U kunt erop rekenen dat deze hybride hond een onvermoeibare, harde werker is met een onafhankelijke geest en een intelligente geest.

De Siberische Husky weegt 35 tot 60 pond, terwijl de Luipaardhond tot 90 pond kan wegen. De grootte van uw Catahoula Husky puppy zal dus afhangen van het geslacht en welke ouder de voorkeur heeft.

Deze honden zijn beide enigszins zelfreinigend wat betreft hun vacht, maar de Husky verhaart meer dan de Catahoula hond en zal twee keer per jaar “blazen”. De levensverwachting van een Catahoula Husky mix is ongeveer 10 tot 14 jaar.

6. Australische Herder Catahoula Mix

Een Catahoula Australian Shepherd pup heeft één Australian Shepherd ouder en één Catahoula Leopard hond ouder. Pups van de eerste generatie kunnen nogal wat variatie vertonen in uiterlijk en vachttype omdat deze twee honden zeer verschillende vachten hebben.

De vacht van de Australian Shepherd is lang en weelderig, dubbellaags en waterafstotend. De vacht van de Catahoula hond daarentegen is zeer kort, enkellaags en verhaart slechts licht.

Qua gewicht kan deze hybride hond tussen de 40 en 90 pond wegen. Verwacht wordt dat teven tussen de 40 en 55 pond wegen en reuen tussen de 60 en 80 pond. Een typische levensverwachting voor deze Catahoula mix varieert van 10 tot 15 jaar.

7. Duitse Herder Catahoula Mix

8 weken oude Duitse Herdershond

Bij een Catahoula Duitse Herder mix vindt u duidelijke overeenkomsten in temperament. Beide honden zijn gefokt om te werken en hebben een haarscherpe focus tijdens het werk.

Beide hebben sterke territoriale en bewakingsinstincten, vooral bij de eigenaren. En beide honden hebben een vroege en voortdurende training en socialisatie nodig om te leren hoe zich goed te gedragen in een familie- en gemeenschapsomgeving.

Als een pup meer lijkt op de GSD-ouder, verwacht dan dat de vacht dikker en waterafstotend is en dat hij seizoensgebonden verhaart. Voor pups met Catahoula-invloed zal de vacht korter en dunner zijn en lichter verharen.

De typische levensverwachting voor een GSD Catahoula mix is zeven tot 14 jaar.

8. Pitbull Catahoula Mix

pitbull

De Catahoula Pit Bull Terrier hybride hond zal een sterke, goed gespierde en krachtige hond zijn. Er zijn enkele complementaire temperamentkenmerken tussen de twee raszuivere ouderhonden. Beide honden zijn hevig loyaal en beschermend naar hun baas toe, terwijl ze enigszins gereserveerd zijn ten opzichte van vreemden.

Beide ouderdieren hebben een korte, gladde, gewassen vacht die licht verhaart. Pitbulls zijn kleiner dan Catahoula’s, dus uw hybride pup kan opgroeien tot een gewicht tussen 35 en 90 pond, afhankelijk van het geslacht en de invloed van de ouders.

U kunt verwachten dat de Pitbull Catahoula mix hond tussen de acht en 15 jaar oud wordt.

9. Blauwe Heeler Catahoula Mix

Blue Heeler puppies

Catahoula Australian Cattle dog (Blue Heeler) pups behoren waarschijnlijk tot de meest energieke van alle Catahoula hybride mengsels op deze lijst. Beide rashondenrassen zijn niet te stoppen, en bijna onvermoeibaar in werk en spel.

De Catahoula hond heeft een korte, enkellaagse vacht, terwijl de Australian Cattle dog een korte, dubbellaagse, waterbestendige vacht heeft. Beide verharen het hele jaar door, en Blue Heelers hebben ook seizoensgebonden verharing.

Het typische gewicht voor deze Catahoula mix rashond is 40 tot 70 pond, en de levensverwachting kan variëren van 10 tot 16 jaar.

10. Basset Catahoula Mix

droopy face honden zoals deze basset hounds kunnen ectropion krijgen.

Een Catahoula Basset Hound hybride hond is misschien wel een van de meest visueel aantrekkelijke Catahoula mixen. Wie kan het aandoenlijke hangende gezicht, de lange oren en de grote vloeibare ogen van de Basset Hound weerstaan?

Basset Hounds hebben een vorm van aangeboren dwerggroei die kortere poten veroorzaakt, en dit zal waarschijnlijk alle pups tot op zekere hoogte beïnvloeden. Verwacht dat een Catahoula Basset hound tussen de 40 en 70 pond weegt en 10 tot 14 jaar oud wordt.

Is een Catahoula Mix geschikt voor mij?

We hopen dat u met plezier meer heeft geleerd over de bijzondere Louisiana Catahoula Leopard hond en enkele van de meest populaire Catahoula mix honden die vandaag de dag worden gefokt.

Ben je al helemaal weg van een Catahoula mix pup?

Vertel ons er alles over in het commentaarveld!

Referenties en verder lezen:

 • Abney, D., “Catahoula Info/Facts & Issues,” Abney Catahoulas Kennel.
 • “Breed History/Breed Standard,” Catahoula Owners, Breeders & Research Association.
 • “Catahoula Leopard Dog,” Staatssymbolen USA
 • “Louisiana Catahoula Leopard Dog,” Verenigde Kennel Club
 • Westfall, S., 2011, “The Creature Formerly Known as ‘The Red Wolf,” Natural History
 • White, C., 2014, “Catahoula Leopard Dog: Not Your Average Stock Dog,” The Fence Post