Catahoula Luipaard Hond Temperament Eigenschappen, Gedrag en Persoonlijkheid

catahoula luipaard hond temperament

Het temperament van de Catahoula Leopard Dog is zeer geschikt voor actieve gezinnen die gewend zijn een hond te bezitten. Dit ras is een geweldige werkkameraad, maar kan te veeleisend zijn voor een beginnende eigenaar! Historisch gezien zijn het schapendrijvers, veedrijvers, waakhonden en zelfs sledehonden. Dit betekent dat ze veel energie, intelligentie en een vasthoudende houding hebben. Hoewel ze vriendelijk, aanhankelijk en trouw zijn aan hun familie, kan de persoonlijkheid van de Catahoula Leopard Dog enkele uitdagende natuurlijke instincten bevatten voor beginnende handlers. Vooral omdat ze bijna 100 pond kunnen wegen en tot 24 inch lang kunnen worden! Vandaag bekijken we hoe je sterke Catahoula Luipaard Hond temperament instincten en ontwikkeling van puppy tot volwassenheid kunt beheersen. We zullen tips geven om uw puppy te socialiseren, hem te trainen met positieve versterkingstechnieken en hem te helpen om zowel in een gezin als in een werkhuis te passen.

Inhoud


Wat is een Catahoula Luipaardhond?

Voordat we ingaan op het temperament van de Catahoula Leopard Dog, laten we eens nader bekijken waar dit ras vandaan komt. Sinds 1979 is dit ras de staatshond van Louisiana. Het heeft zijn geschiedenis diep geworteld in Amerika. Een groot aantal rassen werden gemengd om de Catahoula Leopard Dog te creëren die we vandaag kennen, met inbegrip van de rassen die werden overgebracht door Spaanse en Franse ontdekkingsreizigers in de 16e eeuw.

De moderne Catahoula Leopard Dog heeft een verscheidenheid aan rollen. Van een trouwe metgezel, tot een waakhond of herdershond. In Canada is dit ras zelfs gebruikt in sledehondenwedstrijden! Ze zijn dus een zeer veelzijdige hond.

Typische Catahoula Luipaard Hond Persoonlijkheid

Het is belangrijk dat een nieuwe hond goed bij uw eigen persoonlijkheid past. U moet dus meer te weten komen over de persoonlijkheid van de Catahoula als u dit ras overweegt. De Catahoula Luipaardhond staat bekend als aanhankelijk, trouw en zachtaardig als ze zich in een gezin hebben gevestigd.

Deze loyaliteit is geweldig als u op zoek bent naar een waakhond of waakzaam ras. Maar het kan problemen opleveren als je ze niet goed socialiseert. Ze zullen graag tijd met u doorbrengen, vooral als dit gepaard gaat met iets actiefs doen om energie te verbranden.

Als u graag een actieve levensstijl leidt en ervaring hebt met het trainen en socialiseren van honden, zou u een perfecte match kunnen zijn voor de Catahoula.

catahoula luipaard hond temperament

Is het Catahoula Luipaard Temperament van de hond energiek?

Het belangrijkste punt om rekening mee te houden bij dit ras is de hoeveelheid energie die ze hebben. Catahoula’s zijn niet geschikt om in appartementen te leven. Het zijn intelligente honden die zich heel gemakkelijk kunnen vervelen. Deze pups zullen dus altijd een klusje te doen moeten hebben.

Training is een geweldige manier om ze te vermaken, maar ze zullen ook veel beweging nodig hebben. Dit is dus een ras om te overwegen als u een hond zoekt om u te vergezellen bij buitenactiviteiten zoals wandelen of zwemmen. Ze zouden ook goede kandidaten zijn voor hondensporten, zoals behendigheid en rally.

Hun natuurlijke instincten kanaliseren

Elk hondenras heeft een niveau van natuurlijke instincten die in het dagelijks leven naar boven kunnen komen – zoals jachtinstincten, kudde-instincten, en meer. De Catahoula Leopard Dog heeft vele rollen gehad in zijn geschiedenis, maar wordt vooral geclassificeerd als een herdershond. In hun vroege herdersdagen, zou dit ras wilde varkens en vee hoeden door samen te werken met hun eigenaar.

Dit natuurlijke herdersinstinct is terug te vinden in de meeste moderne Catahoulas. Het is dus waarschijnlijk dat dit ras zal proberen andere dieren, of zelfs mensen en kinderen te hoeden. Dit is iets om te overwegen als u kleine kinderen in uw huishouden heeft.

Heeft het Catahoula luipaard temperament een bewakingsinstinct?

Naast dit herdersinstinct kan er ook een bewakingsinstinct in het temperament van de Catahoula Luipaardhond zitten. Dit ras is zeer trouw aan zijn familie. Maar dit betekent dat hij tekenen kan vertonen van territoriaal zijn.

Een Catahoula zal waarschijnlijk zijn huis en zijn gezin bewaken tegen alles wat hij als een bedreiging ziet. U kunt dit bestrijden met socialisatie, maar daar gaan we later nog op in.

Agressie bij de Catahoula luipaardhond temperament

Eén ding waar mensen altijd huiverig voor zijn bij sterke, trouwe honden zoals de Catahoula Luipaardhond is agressie. Loyaliteit kan een geweldige eigenschap zijn, maar het kan resulteren in territoriale en bewakingsinstincten. Deze kunnen vaak worden uitgedrukt als agressie. In feite bleek uit een studie dat herdersrassen, waaronder de Catahoula, het op twee na laagste slagingspercentage hadden op een reeks ’temperamenttesten’.

Dit omvatte het reageren op agressieve en niet-agressieve vreemden, en het herstellen van harde, plotselinge geluiden. Niet alle Catahoulas zullen agressief zijn. De beste manier om potentiële agressie bij elk ras te bestrijden, ook bij dit ras, is ze van jongs af aan goed te socialiseren.

Socialisatie voor Puppy’s

Socialisatie houdt in dat een puppy op jonge leeftijd aan zoveel mogelijk nieuwe omgevingen en prikkels wordt blootgesteld. Een geweldige manier om dit te doen is puppytraining of socialisatieklassen. Eén studie heeft zelfs een verband gevonden tussen puppycursussen en retentie thuis.

Een goed gesocialiseerde Catahoula Luipaardhond zal eerder vriendelijk en sociaal zijn. Als u uw hond goed socialiseert, heeft u minder kans op enige vorm van agressie. Veel agressie is gebaseerd op angst, dus socialisatie kan helpen dit probleem op te lossen voordat het zich voordoet.

Zijn Catahoula luipaardhonden gemakkelijk te trainen?

De Catahoula Luipaardhond heeft generaties lang naast de mens gewerkt. Maar hij staat er ook om bekend vrij onafhankelijk te zijn. Met andere woorden, het kan moeilijk zijn om tijdens de training een beloning te vinden die hen meer voldoening geeft dan gewoon weg te lopen en hun eigen ding te doen.

Dit betekent dat Catahoula Luipaardhonden trainers geduldig en consequent moeten zijn. Veel zeer korte trainingssessies per dag kunnen meer succes hebben dan één of twee langdurige.

Als je nog nooit een hond hebt bezeten of getraind, kun je moeite hebben om de Catahoula onder controle te houden. Catahoula luipaardhonden hebben een zeer actieve geest. Maar frequente trainingsspelletjes kunnen een geweldige manier zijn om hen te vermaken en uit de problemen te houden. Consistentie en positieve bekrachtiging zullen u helpen de beste resultaten te behalen.

Zijn Catahoula luipaardhonden goed met kinderen?

Als je jonge kinderen hebt, moet je ervoor zorgen dat je een hondenras in huis haalt dat gelukkig is en goed reageert rond jonge kinderen. Catahoula’s zijn vaak vriendelijk, zachtaardig en aanhankelijk tegenover hun naaste familie.

Het grootste probleem met dit ras en jonge kinderen is het natuurlijke kudde-instinct. Wanneer een herdershond als de Catahoula Luipaardhond kinderen ziet rondrennen, kunnen natuurlijke instincten toeslaan. Zo kan uw hond proberen de jonge kinderen te gaan hoeden. Als u zich hierover zorgen maakt, kunt u misschien beter een ander ras kiezen.

Zijn Catahoula luipaardhonden goed met andere dieren?

De meeste hondenliefhebbers hebben ook genoeg andere dieren in huis. Of dit nu andere honden zijn, of dieren zoals katten en kleine huisdieren. Als een Catahoula met andere dieren is opgevoed, zal hij daar waarschijnlijk goed mee overweg kunnen.

Deze kudde-instincten gelden echter ook voor kleinere dieren. U kunt dus merken dat uw Catahoula probeert andere huisdieren te hoeden – zelfs andere honden. Catahoula’s kunnen het goed vinden met andere huisdieren, zolang ze goed gesocialiseerd zijn en samen met hen opgroeien. Maar wees u bewust van het risico dat hun natuurlijke instincten zichtbaar worden.

Is de Catahoula Luipaard Hond geschikt voor mij?

Het temperament van de Catahoula Leopard Dog past goed bij actieve gezinnen die veel tijd aan hun hond kunnen besteden. Dit ras kan destructieve neigingen vertonen als ze fysiek of mentaal niet genoeg gestimuleerd worden.

Catahoula Luipaardhonden passen misschien niet in huizen met andere kleine huisdieren of jonge kinderen. Dit komt omdat ze natuurlijke kudde-instincten hebben, dus ze kunnen proberen uw gezinsleden te hoeden! Deze honden hebben baasjes nodig die veel tijd kunnen besteden aan hun training en dagelijkse behoeften. Ze zijn misschien niet geschikt voor eigenaars die nog nooit een hond hebben gehad, want ze zijn heel wat om mee om te gaan!

Hoe is uw Catahoula luipaard hond?

Heeft u een actieve, uitgaande Catahoula pup? Denk je dat het temperament van de Catahoula Luipaardhond geschikt is voor jou? We horen graag uw favoriete dingen over deze hond.

Laat ons dus zeker weten wat je denkt in de commentaren!

Meer informatie over Temperamenten van werkhondenrassen

Referenties en bronnen

  • Dowd, S. “Beoordeling van het temperament van honden in relatie tot rasgroepen”, Matrix Canine Research Institute (2006).
  • Duffy, D. (et al), “Breed Differences in Canine Aggression”, Applied Animal Behavior Science (2008).
  • Duxbury, M. (et al), “Evaluation of Association Between Retention in the Home and Attendance at Puppy Socialization Classes”, Journal of the American Veterinary Medical Association (2003).
  • Howell, T. (et al), “Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
  • Kutsumi, A. (et al), ‘Importance of Puppy Training for Future Behavior of the Dog’, Journal of Veterinary Medical Science (2013).