Catahoula luipaard hond

catahoula luipaard hond

De Catahoula Leopard Dog is een trouw en onafhankelijk werkras, waarvan de oorsprong ligt in de moerassen en bossen van Louisiana. Gefokt om te jagen en om vee en ander vee te hoeden, hebben ze een korte vacht, keurige oren en heldere intelligente ogen.

De ongewone tekening en kleur van de Luipaardhond onderscheiden dit zeldzame en veelzijdige ras. En hun rol als toegewijde en waakzame beschermer, heeft hen veel fans opgeleverd. We kijken naar de kenmerken en eigenschappen van de Catahoula, naar hun geschiktheid als familie- en gezelschapshond. We praten over verharing en verzorging, beweging en gezondheid. We delen ook informatie over het vinden en opvoeden van een Catahoula pup en helpen u beslissen of dit het ras voor u is!

Inhoud

Catahoulas zijn het meest geschikt voor meer ervaren eigenaren met een ruime tuin en tijd voor training en lichaamsbeweging. Ze zijn een krachtige, middelgrote tot grote hond die tot 24 inch hoog en 90 pond zwaar kan worden.


De Louisiana Catahoula Leopard Dog is nog niet officieel erkend door de AKC, maar maakt deel uit van hun Foundation Stock Service. Voor de meeste fokkers is een specifiek uiterlijk minder belangrijk dan een sterke werkdrift en vermogen. Catahoula Leopard Dogs kunnen er dus heel gevarieerd uitzien. Ze kunnen ook heel vocaal zijn. In de video hierboven zie je hoe een Catahoula pup wordt aangemoedigd om te blaffen!

Louisiana Catahoula luipaard hond FAQ

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

Wat is een Catahoula Luipaardhond? Nou, om daar achter te komen moeten we kijken waar het ras vandaan komt. Dit ras is begonnen in Louisiana, waar inheemse honden werden gefokt met rassen die door Europese ontdekkingsreizigers naar de VS werden gebracht. Enkele van de rassen die betrokken waren bij het ontstaan van de Catahoula zijn:

 • Bloedhonden
 • Mastiffs
 • Greyhounds
 • Windhonden

Oorspronkelijke kolonisten gebruikten de Catahoula Leopard Dog om wilde varkens en koeien te hoeden, te vangen en te beheren. Sindsdien hebben ze een grote verscheidenheid aan functies gehad. Dit omvat het werken als voorraad honden, bay honden, boom honden, waakhonden, waakhonden, en familie huisdieren voor energieke huizen.

Catahoula Luipaard Hond Uiterlijk

Catahoula’s zijn middelgrote tot grote honden die een goed gespierd uiterlijk hebben.

Ze worden meestal zo’n 22 tot 24 centimeter hoog bij de schouder, maar kunnen als volwassen hond tussen de 50 en 95 pond wegen.

Zoals bij veel andere rassen zijn de vrouwtjes vaak kleiner dan de mannetjes.

Ze hebben korte, dichte vachten die in een enorm scala aan kleuren en patronen voorkomen. Dit omvat:

 • Zwart
 • Blauw
 • Blue merle
 • Gestroomd
 • Chocolade
 • Rood
 • Rood merle
 • White merle
 • Geel
 • Geel merle
catahoula luipaard hond

Catahoula’s kunnen ook een aantal verschillende kleuren ogen hebben. Ze kunnen tan aftekeningen of witte aftekening hebben.

Uiterlijk is meestal minder belangrijk voor fokkers dan de eigenschappen die Catahoula Luipaardhonden tot zulke geweldige werkhonden maken.

Catahoula Luipaard Hond Temperament

Catahoula’s staan bekend als energiek, alert en intelligent.

Ze zijn een veelzijdig ras dat geschikt is voor bijna elke werktaak, van bewaken en beschermen tot hoeden.

Deze honden vormen sterke banden met hun directe familie. Ze zijn liefdevol en aanhankelijk voor hun naasten, maar kunnen afstandelijk zijn tegenover vreemden.

Het is belangrijk om uw Catahoula van jongs af aan goed te socialiseren. Zonder een goede socialisatie kan dit ras territoriaal, overbeschermend en agressief zijn, vooral tegenover vreemden.

Catahoula Luipaardhonden kunnen ook een onafhankelijke trek vertonen. Dit kan geweldig zijn bij werkhonden die hun eigen initiatief moeten gebruiken.

Maar, het kan frustrerend zijn voor eigenaren die proberen hun honden te trainen. Laten we de training eens nader bekijken.

Catahoula Luipaard Hond Training

Training moet al op jonge leeftijd beginnen. Catahoula’s zijn intelligente honden die een sterke band vormen met hun baasjes, zodat ze vaak graag met u willen leren.

Positieve bekrachtigingsmethoden zijn een geweldige manier om die sterke band te verstevigen.

Vermijd het gebruik van straftechnieken, omdat deze bewezen contraproductief zijn, en de band tussen u en uw hond beschadigen, zodat ze minder gemotiveerd zijn om met u samen te werken.

Catahoula Luipaardhonden zijn over het algemeen het gelukkigst als ze een taak te doen hebben.

Training is een geweldige manier om de geest en het lichaam van uw Catahoula bezig te houden. Maar houd de sessies kort en interessant om hun aandacht vast te houden.

Probeer idealiter elke dag veel korte trainingssessies in te passen.

Catahoula luipaard hond trainingsbehoeften

Dit ras zit vol energie, wat een enorme factor is in hun succes als werkhond.

De meeste Catahoulas zullen volkomen gelukkig zijn om de hele dag buiten met u rond te rennen, of verschillende werktaken uit te voeren.

Als een Catahoula Luipaardhond niet genoeg beweging krijgt, kunnen ze gefrustreerd, gestrest of zelfs depressief raken.

Gebrek aan voldoende beweging kan ook leiden tot ongewenst, destructief gedrag zoals kauwen, graven, blaffen en meer.

Training zal enige beweging bieden, maar Catahoulas hebben ook tijd nodig om hun benen te strekken en buiten rond te rennen. Ze hebben meer nodig dan alleen een ochtendwandeling.

Uiteindelijk zal deze hond alleen geschikt zijn voor zeer actieve gezinnen, of een werkhondenleven. Ze zullen niet gelukkig zijn in appartementen of stadswoningen waar ze niet elke dag voldoende gelegenheid krijgen om te bewegen.

Gezondheid Catahoula luipaard hond

Omdat fokkers bij het fokken van Catahoula’s vaak voorrang geven aan temperament en werkvermogen boven uiterlijk, is dit een vrij gezonde hond.

Er zijn echter een paar problemen waar fokkers en potentiële eigenaren zich bewust van moeten zijn.

Enkele veel voorkomende problemen die van invloed kunnen zijn op middelgrote tot grote honden zoals de Catahoula Luipaardhond zijn:

 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Gedilateerde Cardiomyopathie
 • Cataract
 • Hypothyreoïdie
 • Bloat

Witte vacht en merle patronen zijn beide in verband gebracht met een hoger risico op doofheid en gehoorproblemen bij een aantal hondenrassen, waaronder de Catahoula Leopard Dog.

Verantwoordelijke fokkers zullen dus vermijden dove honden te fokken, of twee merle Catahoula’s samen te fokken.

Catahoula Luipaard Hondenverzorging

Naast de juiste hoeveelheid beweging en het regelmatig bijwonen van afspraken met de dierenarts, moet u een Catahoula voeren met hoogwaardig hondenvoer dat is ontworpen om rassen met veel energie te onderhouden.

Zoals alle pups hebben Catahoula’s de eerste paar maanden veel tijd en aandacht nodig, en vooral de eerste paar weken, wanneer de zindelijkheidstraining en socialisatie nogal wat van uw tijd in beslag zullen nemen.

Catahoula pups hebben 4 maaltijden per dag nodig van 8-12 weken oud, 3 maaltijden per dag van 3 tot 6 maanden oud en daarna twee keer per dag voeding. Dus als u fulltime werkt, zult u de eerste maand of langer wat hulp moeten regelen.

Catahoula luipaard hond verzorging en verharen

Catahoula’s hebben een dichte vacht die het hele jaar door matig verhaart. Over het algemeen moeten eigenaren ze eenmaal per week borstelen om de vacht te onderhouden.

Maar, deze frequentie kan toenemen in warmere maanden.

Volledige baden en borstelsessies kunnen ook frequenter zijn voor werkende Catahoulas die veel tijd doorbrengen in vuile, stoffige of modderige omgevingen.

Controleer tijdens de verzorgingssessies de nagels, oren en tanden van uw Catahoula. En controleer of ze geen parasieten zoals teken of vlooien hebben opgelopen tijdens het buiten werken.

Zijn Catahoula luipaardhonden hypoallergeen?

Hondenallergenen zijn aanwezig in het speeksel en de urine van alle honden. Deze allergenen kunnen reacties uitlokken bij mensen die er gevoelig voor zijn. En ze verspreiden zich in huizen via de huidschilfers of afgeworpen huidcellen en haren die dagelijks van een hond vallen.

Hondenrassen die niet zo veel verharen, lopen minder kans om met speeksel bedekte huidschilfers rond uw huis te verspreiden. De Catahoula hond verhaart het hele jaar door matig. Ze zijn dus waarschijnlijk niet geschikt voor huizen waar iemand aan een ernstige allergie lijdt.

Met een goed schoonmaak- en verzorgingsplan op zijn plaats kunnen sommige mensen met een lichte allergie misschien leven met een Catahoula Leopard hond, maar een ras dat weinig verhaart zou voor hen waarschijnlijk een betere optie zijn. Poedels en veel van de Poedelmengsels vallen in deze categorie.

Leuke feiten over Catahoula luipaard honden

Hoewel dit ras een rijke geschiedenis heeft, zijn ze nog niet officieel erkend door de AKC. In plaats daarvan maken ze deel uit van hun Foundation Stock Service.

Dus, honden kunnen meedoen aan AKC Companion Events, maar kunnen geen AKC registratie krijgen.

De Catahoula Leopard hond heeft in de loop der tijd veel namen gekregen. Hier zijn er een paar waar je misschien van gehoord hebt:

 • Catahoula Cur
 • Catahoula Hog Dog
 • Louisiana Catahoula Luipaard Hond
 • Catahoula Hond

Sinds 1979 is de Catahoula de officiële staatshond van Louisiana.

Zijn Catahoula luipaardhonden goede gezinshonden?

Catahoula luipaardhonden kunnen geweldige familiehonden zijn in het juiste huis. Maar het zijn zeer energieke honden die elke dag veel beweging en training nodig hebben.

Dit ras zal het meest geschikt zijn voor actieve gezinnen, of voor mensen die ze als werkhond willen gebruiken.

Eigenaren moeten bereid zijn hun Catahoulas vanaf zeer jonge leeftijd te socialiseren en te trainen om het risico van door angst veroorzaakte agressie te minimaliseren.

Als groot, sterk ras kunnen Catahoula Luipaardhonden veel schade aanrichten als ze niet goed worden opgeleid en gesocialiseerd.

Als ze niet genoeg beweging krijgen, kunnen ze destructief gedrag vertonen. Dit ras is dus niet ideaal voor een appartement of een leven in de stad.

Over het algemeen zijn ze het gelukkigst met een taak om te doen, en veel veilige ruimte om te verkennen en rond te rennen.

Wees je alleen bewust van mogelijke jacht- en kudde-instincten als je thuis kleine kinderen of andere kleine huisdieren hebt, zoals katten.

Het vinden van een Catahoula Luipaard Puppy

De Catahoula Leopard Dog is niet officieel erkend door de AKC, dus u zult moeten concurreren met minder potentiële kopers die een hond willen showen.

De meeste kopers van Catahoula puppy’s zijn op zoek naar een werkhond, eerder dan naar een showras of een gezinshuisdier.

En evenzo zullen veel fokkers Catahoula’s fokken met de bedoeling een goede werkhond te creëren.

Zorg ervoor dat u alleen kiest voor gerenommeerde fokkers die de ouderdieren testen op hun gezondheid, vooral om het risico van erfelijke doofheid te verminderen.

De beste fokkers zullen u graag bewijzen van gezondheidstests laten zien, evenals waar de moeder en de pups worden gehouden, en hoe ze worden behandeld.

Gerenommeerde fokkers zullen u net zoveel vragen stellen als u hen, om er zeker van te zijn dat hun pups naar goede huizen gaan.

Hoeveel kosten Catahoula Luipaard Honden?

Catahoula Leopard Dog puppies kosten meestal tussen de $300 en £1500.

Puppies met merle kleuring kosten meestal meer dan die met eenkleurige vacht.

En natuurlijk kunnen de kosten variëren afhankelijk van uw locatie, de afkomst van een hond en de vraag naar puppies.

Zorg ervoor dat u puppyfokkerijen vermijdt als u op zoek bent naar een Catahoula pup. Kies alleen gerenommeerde fokkers.

Catahoula Luipaard Hond Rescue

Een andere optie, als je het niet erg vindt welke leeftijd je hond heeft, is het redden van een Catahoula Leopard Dog.

Je hebt natuurlijk minder controle over de eerste jaren van het leven van je hond, en mogelijk geen toegang tot de geschiedenis van je hond.

Dit kan betekenen dat sommige rescue Catahoulas gedragsproblemen zullen hebben. Maar, als je de tijd hebt om met een hond te werken, kan redding zeer de moeite waard zijn.

En voor veel mensen is het een betere optie, omdat ze de vermoeiende puppyfase kunnen vermijden!

Hier zijn enkele links naar reddingscentra om je zoektocht te beginnen:

Vergelijkbare rassen

Als je de Catahoula Leopard Dog overweegt, ben je misschien ook dol op de volgende rassen:

Catahoula Luipaard Hond Mix Rassen

Design honden die twee raszuivere rassen met elkaar mengen worden steeds populairder.

Hier zijn enkele gidsen voor Catahoula Mix honden waar je misschien van houdt:

We zouden graag willen weten welke uw favoriet is!

Catahoula Luipaard Hond Producten en Accessoires

Als u zich voorbereidt om een Catahoula Luipaardhond mee naar huis te nemen, moet u ervoor zorgen dat u alle juiste spullen heeft om uw hond gelukkig en gezond te houden.

Hier zijn enkele gidsen die je zullen helpen.

Heeft u een Catahoula luipaard hond?

De Catahoula Leopard Dog groeit langzaam in populariteit omdat mensen op zoek zijn naar een trouwe, energieke, intelligente hond.

Voor het juiste huis kan dit een schitterende aanvulling zijn. Wat vindt u van de Catahoula Leopard Dog?

Referenties en bronnen

 • Strain, G. “De prevalentie van doofheid en associaties tussen pigmentatie en geslacht bij hondenrassen die risico lopen”, The Veterinary Journal (2004).
 • Vlek, G. “Doofheid en het Merle-gen”, Louisiana State University
 • Fielding, W. (et al), ‘Using DNA to Locate the Ancestry of Today’s Island Dogs of the Caribbean: the Case of the Bahamian Potcake’, International Journal of Bahamian Studies (2015).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Bellumori, T. (et al), ‘Prevalence of Inherited Disorders Among Mixed Breed and Purebred Dogs: 27,254 Cases (1995 – 2010)’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2013).
 • Schmutz, S. & Berryere, T. “Genen die van invloed zijn op vachtkleur en -patroon bij huishonden: een overzicht”, Animal Genetics (2007).
 • Vredegoor, D. (et al) ‘Can F 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).