Blue Heeler – Een gids voor het Australische runderhondenras

Blue Heeler puppies

De Blue Heeler is een naam voor het Australische runderhondenras. Deze kortharige honden met een blauw patroon hebben rechtopstaande oren en diepe ogen. Ze zijn intelligent, actief en trouw. Dit traditionele Australische herdersras werd gebruikt om vee te drijven door ze op de hielen te zitten. Ook bekend als de Queensland Heeler, is de Blue Heeler hond een goed huisdier voor grote, actieve huizen, maar ze gedijen goed in energierijke, werkomgevingen. Vandaag gaan we de raseigenschappen van de Blue Heeler leren kennen. We helpen u beslissen of deze slimme hond geschikt is voor uw gezin, kinderen en levensstijl. En geven u de informatie die u nodig hebt om een aanhankelijke Blue Heeler pup op te voeden tot een gezonde, gelukkige volwassen hond met een lange levensduur.

De Blue Heeler zal nooit een schoothondje of ideaal appartement huisdier worden, maar ze kunnen heel goed passen bij een actieve werk levensstijl. Ze zijn niet geschikt voor beginnende eigenaren, maar ze zijn prachtige metgezellen voor ervaren hondentrainers en handlers. Ze zijn gemakkelijk te trainen als je weet hoe je ze moet motiveren, maar hebben enorm veel beweging nodig voor hun lichaam en hersenen!

Kijk hoe luidruchtige baby Blue Heeler pups samen spelen!

Voor- en nadelen van het krijgen van een Blue Heeler

PROS CONS
Slim Kan destructief zijn als hij zich verveelt
Gemakkelijk te trainen Veel beweging nodig
Trouw Op zijn hoede voor vreemden – heeft veel socialisatie nodig
Vereisen minimale verzorging vatbaar voor erfelijke oog- en gewrichtsproblemen

Leuke feiten over het Blue Heeler hondenras

 • De huidige oudste hond ooit volgens Guinness World Records is een Australische Veedrijvershond. De Blue Heeler hond, Bluey leefde 29 jaar en 5 dagen.
 • Net als hun Dalmatische verwanten worden Blue Heelers vaak volledig wit geboren.
 • Twee beroemdheden beroemd om hun Australian Cattle Dogs zijn acteurs, Owen Wilson en Matthew McConaughey.
 • Als je goed kijkt, kom je Blue Heelers tegen in de films, Mad Max en Brokeback Mountain.

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Blue Heeler

Blue Heelers werden oorspronkelijk gefokt door kolonisten in Australië, die hun honden kruisten met dingo’s en zo een unieke, taaie, hard werkende veedrijvershond creëerden, geschikt voor de outback. Tegenwoordig zijn ze ook een steeds populairder huisdier!

Hoewel de Blue Heeler er misschien uitziet als een jachthond, werden Australian Cattle Dogs eigenlijk gefokt om een herdershond te creëren. Dit was speciaal voor de Australische omgeving nadat Britse kolonisten er in de 19e eeuw naartoe emigreerden. Hun unieke uiterlijk is deels te danken aan het wilde dingo-bloed dat door hun aderen stroomt.

Overal waar Dingo’s en gedomesticeerde honden in elkaars nabijheid hebben bestaan, heeft een zekere mate van kruisingen plaatsgevonden. Het is echter geen toeval dat Blue Heelers enigszins op dingo’s lijken – het dingo-bloed in deze schattige koeienhonden is geen toeval. Dingo’s werden opzettelijk gefokt met de Blue Heeler hond om een specifiek resultaat te creëren. Dat wil zeggen, het soort taaie hond dat Australische veehouders nodig hadden.

Naast Dingos vind je sporen van andere rassen in de genetische samenstelling van een Blue Heeler. Deze omvatten de Blue Smooth Highland Collie, Bull Terrier, Dalmatiër, en black and tan Kelpie. Het ras kreeg officiële erkenning van de American Kennel Club in 1980.

Hoe ziet een Blue Heeler eruit?

Gezonde volwassen Blue Heelers kunnen tussen de 30 en 50 pond wegen. Ze kunnen tot 20 centimeter lang worden, maar vrouwtjes zijn kleiner dan mannetjes.

Het is ongebruikelijk om een dikke Blue Heeler te zien, omdat het zulke actieve honden zijn en niet de neiging hebben om overeters te zijn. Als uw Blue Heeler altijd honger heeft, probeer dan de maaltijden meer te spreiden, in kleinere porties met hetzelfde dagtotaal. En vergeet niet veel brokjes te gebruiken als trainingssnoepjes.

Met rechtopstaande oren, een korte vacht en een evenwichtig, atletisch lichaam lijkt de baby Blue Heeler op de Australische Dingo. Hun lichaam is echter meer gespierd. Hun oren kunnen aanvankelijk slap zijn als pup, maar worden vaak parmantig vóór 24 maanden.

Blue Heeler Jassen

De Australische Veedrijvershond heeft een korte, rechte vacht met veel verschillende tinten. Ze hebben ook een nog kortere ondervacht. Hun vacht voelt relatief ruw aan. Dit is nuttig omdat het hen beschermt tegen barre weersomstandigheden zoals regen of extreme hitte. En goed nieuws: uw Blue Heeler heeft nooit een knipbeurt nodig!

australische veehonden

Australische Veedrijvershonden Kleuren

Dit ras komt in twee hoofdkleuren voor – rood of blauw. Sommige mensen verwijzen naar alle Australian Cattle Dogs als Blue Heelers, ongeacht hun vachtkleur. Maar sommigen noemen de roder uitziende honden liever Red Heelers of zelfs Golden Heelers als ze een meer gemberachtige tint hebben.

Blue Heeler kleuren, vacht aftekeningen en patronen variëren per hond. De hond kan er vaak uitzien als een mengeling van de twee kleuren. Het is ook gebruikelijk (en erg schattig!) voor Australische Veehonden om een masker van donkerder vacht over een of beide ogen te hebben.

Verharen Blue Heelers?

Australian Cattle Dogs verharen veel vacht, maar hun korte vacht is relatief gemakkelijk te onderhouden. U moet uw Blue Heeler regelmatig borstelen om oud haar te verwijderen en nieuwe groei te stimuleren. Dit helpt de hoeveelheid haar die op uw tapijt terechtkomt te verminderen, maar het voorkomt niet dat uw Blue Heeler helemaal gaat verharen.

Zijn Blue Heelers hypoallergeen?

Hypoallergene honden zijn helaas een beetje een mythe. Datgene wat je doet niezen is eigenlijk hun huidschilfers, en komt van kwijl en huidschilfers, niet alleen van de vacht. Sommige honden zijn echter gemakkelijker voor mensen met een allergie dan andere. Helaas is deze koehond daar niet één van.

Blauwe Heeler Temperament

Blauwe Heelers zitten boordevol persoonlijkheid, maar ze hebben veel ruimte en tijd nodig. Dit is geen huishond voor iemand die gaat werken.

De Australische Veedrijvershond is een taai ras, zowel mentaal als fysiek. In een studie uit 2007 werden Blue Heelers en andere veehonden gevolgd, die deelnamen aan mustering sessies die vier uur of langer duurden bij temperaturen tot 38 graden Celsius. Tijdens de sessies legden deze honden gemiddelde afstanden af tot 20 mijl.

Zijn Australische Veehonden Agressief?

Zoals vele herdersrassen heeft de Blauwe Heeler een zeer loyale persoonlijkheid. Ze kunnen heel beschermend zijn voor hun familie en speelgoed, en op hun hoede voor vreemden. Veel socialisatie op jonge leeftijd helpt om de “terughoudendheid” te verminderen, maar zal die niet helemaal wegnemen. De kans is dus groot dat uw Blue Heeler hond altijd wat voorzichtig zal zijn in de buurt van vreemden en de voorkeur zal geven aan vertrouwde gezichten. Dit voorzichtige temperament maakt socialisatie extra belangrijk bij de opvoeding van een Blue Heeler pup.

Zijn Blue Heelers goede gezinsdieren?

Australian Cattle Dogs zijn geweldige huisdieren als je ze de beweging en mentale stimulatie kunt geven die ze nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven. Maar ze zijn het meest geschikt voor huizen zonder kleine kinderen. Een Blue Heeler opvoeden met kinderen is moeilijk omdat je ze veel moet scheiden.

Ze zijn trouw aan hun eigenaren en zitten vol persoonlijkheid en liefde. U moet echter op uw hoede zijn voor hun inherente verlangen om te hoeden – ze proberen vaak rennende kinderen te hoeden en kunnen geneigd zijn om naar passerende benen te happen. Hoewel ze dus geweldige huisdieren kunnen zijn als u de tijd en energie hebt om aan hun gezonde leven te wijden, moet u altijd toezicht houden op deze honden in de buurt van kleinere kinderen. Het is essentieel om uw Blue Heeler goed te socialiseren met kinderen van verschillende leeftijden, voordat hun socialisatieperiode sluit op de leeftijd van 14 weken.

Zijn Blue Heelers goed met baby’s?

Geen enkele hond zou vertrouwd moeten worden in de buurt van baby’s. Hoewel Instragram vol staat met schijnbaar schattige beelden van hen samen opgekruld, is dit eigenlijk niet eerlijk voor de hond. Baby’s maken plotselinge gebaren, grijpen en laten niet meer los, en maken rare hoge geluiden. Breng uw hond niet in de positie dat hij moet begrijpen wat er aan de hand is en daarnaar moet handelen. Hou ze uit elkaar of onder volledig toezicht tot de baby groter is.

Zijn Blue Heelers goed met katten?

Blue Heelers en katten zijn geen natuurlijke vrienden, vanwege de hoge prooidrift van de runderhond. Hoewel ze kunnen leren samen te leven als ze samen opgroeien, moet u er niet op rekenen dat uw Heeler andere katten als gelukkig accepteert.

Blauwe Heelers en andere dieren

Een lezer vroeg: “Wij overwegen een 8 jaar oude vrouwelijke blue heeler te adopteren. Doodt dit ras katten en/of kippen?” Blue Heelers kunnen vaak geleerd worden om met andere dieren in huis om te gaan. Vooral als ze voorzichtig en op de juiste leeftijd worden geïntroduceerd.

Rekening houdend met de kudde-instincten van Australische Veedierenhonden, is het verstandig voorzichtig te zijn bij het introduceren van nieuwe dieren. Hondentrainingsdeskundigen raden aan katten of andere dieren in de puppytijd te introduceren. En nieuwe dieren moeten misschien voorzichtig worden geïntroduceerd – misschien in het begin met behulp van een beschermende omheining.

Australian Cattle Dog Puppy Training

Hoewel honden actief zijn, is het belangrijk om ze op jonge leeftijd niet te veel te laten bewegen. Dit kan hun gewrichten beschadigen en is niet goed voor hun groeiende lichaam. Niet meer dan vijf minuten per dag formele oefening per maand oud is uw puppy, twee keer per dag. Dat betekent dat een Blue Heeler van 6 maanden ’s morgens en ’s avonds hooguit 30 minuten beweging mag krijgen.

Volwassen Blue Heeler beweging

Omdat Australian Cattle Dogs zo intelligent zijn, hebben ze voor hun vrije tijd activiteiten nodig die hen fysiek en mentaal stimuleren. Activiteiten en spelletjes zoals apporteren en speuren houden de focus en snelle reacties van uw hond op peil. Zonder dingen te doen, kan uw pup zich gaan vervelen en zich gaan misdragen om zichzelf bezig te houden.

Australian Cattle Dogs hebben veel beweging nodig om ze gelukkig en gezond te houden. Daarom zijn Blauwe Heelers meestal niet geschikt om in kleine appartementen te leven. En als uw hond vrij in uw tuin moet kunnen rondlopen, hebt u een veilige omheining nodig om te voorkomen dat hij gaat dwalen. Deze honden zijn beweeglijk en worden niet snel moe – allemaal kwaliteiten die hen tot geweldige herders maken.

Hoe snel kan een Blauwe Heeler rennen?

Er wordt algemeen aangenomen dat koehonden, net als de meeste herders, ergens tussen de 25 en 30 km/u kunnen lopen. Maar neem dit met een korreltje zout, want ik kan geen enkel bewijs vinden dat dit werkelijk is getest!

Houden Australische Veehonden van water?

Alle honden kunnen zwemmen, en Blue Heelers zijn daarop geen uitzondering. Hoewel ze niet zijn opgevoed of gefokt als waterhonden, omdat ze uit vrij droge gebieden komen, kunnen ze toch zwemmen. En als ze op jonge leeftijd worden geïntroduceerd, kunnen ze leren ervan te houden, en daarbij veel van hun energie te verbranden.

Blauwe Heeler - Australische Veedrijvershond

Hoe een Australische Veedrijvershond te trainen

Australische Veehonden zijn een uiterst intelligent ras, dat snel reageert op training. Positieve bekrachtiging is een must voor dit slimme en enthousiaste ras. Clicker en op beloning gebaseerde training is een geweldige manier om honden als deze te trainen, en gaat hand in hand met een goede socialisatie in de eerste jaren van het leven van uw hond om te zorgen voor een gehoorzame, vriendelijke hond later in het leven.

Lopen Blue Heelers weg?

Hoewel trouwe en niet bijzonder vluchtige honden, moet je ze toch een goede recall aanleren. Een intacte mannelijke Blue Heeler zal waarschijnlijk afdwalen als hij een vrouwelijke Blue Heeler in het seizoen ruikt. En elke herdershond die zijn waarde waard is, heeft een hoge prooidrift en moet een zeer degelijke terugroeping aangeleerd krijgen.

Blue Heeler gezondheid en verzorging

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van gezondheidsproblemen die uw favoriete rassen kunnen treffen. Want in sommige gevallen kunnen deze volledig worden vermeden door goede gezondheidstesten. En in andere gevallen biedt een vroege diagnose betere vooruitzichten voor de hond.

Blue Heeler gezondheidsrisico’s om bewust van te zijn:

Oren: Geërfde doofheid
Lever: Portosystemische shunt
Ogen: PRA, lens luxatie
Gewrichten: heup- en elleboogdysplasie, Osteochondritis Dissecans

Progressieve Retinale Atrofie

Blue Heelers zijn gevoelig voor erfelijke oogproblemen. Progressieve Retinale Atrofie (PRA) LINK veroorzaakt een langzaam, pijnloos verlies van het zicht totdat de hond aan beide ogen volledig blind is. Dit kan enkele jaren duren of slechts enkele maanden. Gelukkig bestaan er nu tests die honden kunnen identificeren die drager zijn van het PRA-gen, en er is tegenwoordig geen reden meer waarom een pup de meest voorkomende vormen van deze ziekte zou ontwikkelen. Alle gerenommeerde fokkers gebruiken deze tests om hun fokdieren te screenen. Uw belangrijkste verdediging tegen PRA is dus het vinden van een verantwoordelijke fokker.

australische vee honden

Lens Luxatie

Australian Cattle Dogs zijn gevoelig voor een erfelijke aandoening die Primary Lens Luxation wordt genoemd. De ligamenten die de lens op zijn plaats houden in het oog breken, en de lens beweegt geheel of gedeeltelijk uit zijn positie. De lens kan dan vast komen te zitten aan de voorkant van het oog, waar hij acute pijn veroorzaakt. Zonder operatie leidt dit tot onomkeerbaar verlies van zicht.

Gewrichtsproblemen bij Australische Veehonden

Australian Cattle Dogs zijn ook vatbaar voor veel voorkomende ziekten die de gewrichten van veel hondenrassen aantasten.

Canine Heupdysplasie

Ze kunnen bijvoorbeeld lijden aan heupdysplasie bij honden. Hierbij ontwikkelen de heupgewrichten zich niet goed en schuren ze tegen elkaar aan in plaats van soepel te bewegen. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan een getroffen hond een operatie of fysiotherapie nodig hebben. Ze kunnen een verminderde mobiliteit hebben en pijn bij het sporten.

Screening helpt de incidentie en de ernst van deze ziekte te verminderen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat beide ouders goede ‘heupscores’ hebben als u een baby Blue Heeler koopt.

Elleboogdysplasie

Een andere gewrichtsziekte die vaak voorkomt bij Australische Veehonden is elleboogdysplasie. De elleboog ontwikkelt zich in de verkeerde vorm, wat pijn en functieverlies veroorzaakt. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder vererving – honden waarvan de ouders goede ellebogen hebben, hebben minder kans om zelf elleboogdysplasie te ontwikkelen. Elleboogdysplasie kan een operatie vereisen.

Osteochondritis Dissecans

Blue Heelers zijn ook gevoelig voor Osteochondritis Dissecans (OCD). Het kraakbeen in het gewricht, aan het uiteinde van de botten, ontwikkelt zich niet goed. Na verloop van tijd splijt het zieke kraakbeen van het bot. De oorzaak is onbekend. Elke kreupelheid bij Blue Heelers moet door uw dierenarts worden onderzocht.

Het vermijden van Blue Heeler Gewrichtsziekte

Het risico op gewrichtsproblemen kan niet volledig worden uitgesloten door gezondheidstests, omdat deze ziekten geen eenvoudig, duidelijk overervingsmechanisme hebben. Ze worden ook enigszins beïnvloed door omgevingsfactoren zoals voeding en lichaamsbeweging. Dus, in plaats van een gentest, worden ouderhonden getest op vroege tekenen van de ziekte. Dan krijgen ze een score die goede fokkers gebruiken om hun fokdieren te selecteren.

Om uw pup de beste kans te geven op te groeien met gezonde gewrichten:

 • Kies een fokker die de heup- en elleboogscores van de ouders met u kan delen
 • Houd uw puppy slank
 • Vermijd zware inspanning terwijl hij nog heel jong is.

Als u toch een Australian Cattle Dog krijgt, neem uw hond dan ook mee voor regelmatige controles bij uw dierenarts om er zeker van te zijn dat hij deze of andere gezondheidsproblemen niet ontwikkelt. Laten we nu eens kijken naar een paar gezondheidsproblemen die vaker voorkomen bij Blue Heelers dan bij de meeste andere rassen.

Blue Heeler Doofheid

Australian Cattle Dogs kunnen lijden aan aangeboren erfelijke sensorineurale doofheid (CHSD). In een studie van iets minder dan 900 Australische Veehonden, gepubliceerd in 2012, had meer dan 10% van de Blue Heelers enige mate van doofheid. 3% van alle honden was doof aan beide oren.

Een associatie tussen vachtkleur en doofheid is vastgesteld in verschillende rassen, maar het patroon en mechanisme van vererving is niet altijd hetzelfde. Bij Blue Heelers liepen honden met maskers en teven een hoger risico dan honden zonder maskers of reuen. Bij Australian Stumpy Tailed Cattle Dogs, die verwant zijn aan Blue Heelers, is een verband gevonden tussen gespikkelde aftekeningen in de vacht en doofheid. Een verband tussen vachttekening/kleur en gehoor is echter nog niet bewezen bij Blue Heelers.

Dove hond training

Veel eigenaren van dove Blue Heelers hebben geleerd om tekens te gebruiken om te communiceren. Maar als u liever geen dove Blue Heeler pups koopt, ga dan naar een goed geïnformeerde fokker. Bilaterale doofheid kan door een ervaren fokker worden vastgesteld op een leeftijd van ongeveer zes weken. Blue Heeler pups met doofheid aan slechts één oor zijn moeilijker op te sporen, maar ook minder een uitdaging om te trainen en te verzorgen.

Blauwe Heeler

Blue Heeler Portosystemische Shunt

Een ander gezondheidsprobleem dat we moeten vermelden is een aandoening die afwijkingen van de bloedstroom in de lever veroorzaakt. De lever is een belangrijk filter en verwijdert gifstoffen uit de bloedbaan. Dit houdt het bloed van uw hond schoon en gezond, net als bij mensen. Een portosystemische shunt betekent dat de bloedstroom letterlijk wordt “teruggesluisd” in de bloedbaan in plaats van door de lever te gaan. De lever krijgt dus nooit de kans om die gifstoffen te verwijderen, en het orgaan zelf kan niet goed groeien.

Gelukkig kan een operatie bij dit erfelijke type shunt een goede uitkomst bieden Honden met een levershunt kunnen niet gedijen en lijden aan een reeks symptomen. Daarom is het heel belangrijk om met uw dierenarts te overleggen als uw pup niet groeit zoals het hoort of onwel lijkt. Vroegtijdige behandeling is belangrijk.

Blue Heeler Levensduur

De Blue Heeler hond heeft een redelijke levensduur voor een raszuivere pup. Er wordt vaak gezegd dat ze 12-16 jaar worden. Dit is waarschijnlijk gebaseerd op een studie uit 2004, die 22 Blue Heelers omvatte. De gestorven honden (elf stuks) bereikten een gemiddelde leeftijd van twaalf jaar. De oudste van die elf honden werd zestien jaar oud. Met zo’n kleine steekproef kunnen we geen harde conclusies trekken, maar dit is een ras met een degelijke bouw. Dus hopelijk blijft uw Blue Heeler een decennium of langer bij u.

Een Blauwe Heeler redden

Het adopteren van een puppy is vaak een prachtige ervaring voor alle betrokken partijen. We hebben hier wat informatie over het redden van honden. En u kunt hieronder enkele reddingsverenigingen vinden:

Blue Heeler Breed Rescues

Als u een Blue Heeler rescue centrum kent dat niet op onze lijst staat, kunt u ons dat laten weten in de reacties hieronder!

Australische Veedrijverfokkers

Het vinden van een goede fokker van Blue Heeler pups is een van de belangrijkste stappen die u kunt nemen in uw zoektocht naar een pup. Dit komt omdat, zoals eerder gezegd, veel gezondheidsproblemen bij deze honden genetisch bepaald zijn.

Er zijn meer dan 80 verschillende ziekten bij honden waarvoor we DNA-testen beschikbaar hebben. En dat aantal blijft stijgen. Uw beste bescherming is daarom te weten welke tests van toepassing zijn en een verantwoordelijke fokker te vinden die zijn fokdieren met zorg heeft geselecteerd. Gebruik onze puppy zoekreeks als leidraad.

Bezoek altijd uw fokker en hun pups voordat u beslist. Meer nog, ga altijd naar een fokker die bereid is vragen te stellen. Zorg ervoor dat je zeker weet dat ze je genoeg informatie hebben gegeven voordat je verder gaat. Een gerenommeerde fokker zal graag alle testresultaten van de ouders met u delen, u beide ouders laten ontmoeten en de pups bij hen thuis bekijken.

Goede fokkers zullen u ook meestal ondervragen, om er zeker van te zijn dat hun pup naar een goed huis gaat. Ze zullen willen weten dat hij bij iemand is die weet hoe hij voor hem moet zorgen.

Waar te vermijden

Bekijk ons artikel over puppyfokkerijen, zodat je alle tekenen kent waarop je moet letten. Wees zeer op uw hoede voor fokkers die meerdere nesten tegelijk hebben, of die hun pups buiten houden in plaats van in huis.

Blauwe Heeler Prijs

Australische Veehonden zijn over het algemeen geen erg goedkoop ras. Prijzen kunnen variëren van zo laag als $250, tot soms wel $2000. Ook al variëren de prijzen enorm, een hoge prijs staat niet noodzakelijkerwijs gelijk aan de beste puppy keuze.

blue heeler puppy

Het is ook belangrijk te onthouden dat als uw Australian Cattle Dog ziekten ontwikkelt, zoals de eerder genoemde, u de kosten van de behandeling moet dekken. Een huisdierenverzekering beschermt u tegen de ergste kosten.

Opvoeden van een Blue Heeler Puppy

De zorg voor een Blue Heeler puppy is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn enkele goede gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppy verzorging en training. U vindt ze op onze puppy verzorging pagina. Misschien vindt u deze specifieke artikelen ook nuttig bij het opvoeden van uw Aussie Cattle Dog pup:

Misschien vindt u ook onze online Puppy Parenting cursus leuk.

Blue Heeler Producten en Accessoires

U kunt hier ook enkele van onze favoriete Blue Heeler puppy aankopen bekijken:

Vergelijkbare rassen

Is de Blue Heeler niet de juiste hond voor u? Hier zijn enkele andere vergelijkbare hondenrassen die u misschien wilt overwegen:

 • Australische Herder: Vergeleken met de Blauwe Heeler is dit ras heel goed met kinderen – geen hielknagen. Hij is ook minder energiek en koppig.
 • Collie: Dit ras verhaart iets minder dan de Blue Heeler, maar is even energiek. Met een langere vacht moet hij wel meer geborsteld worden.
 • Duitse Herdershond: Dit populaire ras is geweldig met kinderen en vraagt minder energie. Hij verhaart echter als een gek.
 • Belgische Tervuren: Deze is gemakkelijk te trainen, maar zijn lange vacht kan meer onderhoud vergen.
 • Meer blauwe rassen
 • Meer herdersrassen

Als u nog steeds niet zeker weet of u een rashond wilt, wilt u misschien kijken naar een aantal Blue Heeler mixen. Hier zijn een paar van de meer populaire combinaties:

De Blauwe Heeler

Het is een grote beslissing om een nieuwe hond te nemen, welk ras u ook besluit te kiezen. Een Blue Heeler kan een geweldige metgezel en gezinshond zijn als de omstandigheden goed zijn. U moet ervoor zorgen dat u bereid bent uw hond de aandacht te geven die hij nodig heeft.

U zult uw puppy goed moeten socialiseren, en uw huisdier zowel geestelijk als lichamelijk gezond en fit moeten houden. Het is ook van vitaal belang om de aanbevolen medische controles bij te houden. Zorg ervoor dat u de tijd heeft om aan de training van uw hond te besteden.

Blue Heelers doen het het beste als ze een taak te doen hebben, of die taak nu het hoeden van vee is, het apporteren van frisbees, u gezelschap houden tijdens uw ochtendrun, of meedoen aan behendigheidswedstrijden. Dit is een hond die bezig moet zijn!

Ontdek meer over Blue Heelers

Als u een Blue Heeler heeft, waarom vertelt u ons dan niet over hen in de commentaren hieronder.

Verwante artikelen

Verder lezen

Bronnen

 • Gough et al. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Owned Dogs In England. The Veterinary Journal
 • Adams et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Duffy et al. 2008. Rasverschillen in hondenagressie. Applied Animal Behavior Science.
 • Farrell et al. 2015. The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease.” Canine Genetics and Epidemiology.
 • Oberbauer et al. 2015. Tien erfelijke aandoeningen bij rashonden door functionele rasgroepen.” Canine Genetics and Epidemiology.
 • Newsome en Corbett. 1985. The Identity of the Dingo III.* The Incidence of Dingo’s, Dogs and Hybrids and their Coat Colors in Remote and Settled Regions of Australia. Australian Journal of Zoology.
 • Adams et al. 2010. Methodes en mortaliteitsresultaten van een gezondheidsonderzoek bij raszuivere honden in het Verenigd Koninkrijk. Journal of Small Animal Practice.
 • Hampson & McGowan. 2007. Physiological responses of the Australian Cattle Dog to mustering exercise. Equine and comparative exercise physiology.

Referenties

 • Mellersh. 2012. DNA testen en gedomesticeerde honden. Mammalian Genome.
 • Hunt. 2004. Effect van ras op de anatomie van portosystemische shunts als gevolg van aangeboren aandoeningen bij honden en katten: een overzicht van 242 gevallen. Australian Veterinary Journal.
 • Somerlad et al. 2012. Prevalentie van congenitale erfelijke sensorineurale doofheid bij Australische Veehonden en associaties met vachtkenmerken en geslacht. BMC Veterinair Onderzoek.
 • Shariflou et al. Een genealogisch onderzoek van Australische geregistreerde hondenrassen.
 • Black. 1972. Progressieve Retinale Atrofie. Journal of Small Animal Practice.
 • Clements et al. 1996. Recente vooruitgang in het begrijpen van het spectrum van gegeneraliseerde progressieve retinale atrofie bij de hond. Journal of Small Animal Practice.
 • Leighton. 1997. Genetics of Canine Hip Dysplasia”, Journal of the American Veterinary Medical Association.
 • Guinness World Records
 • Primaire Lens Luxatie. Paw Print Genetics.
 • Lens Luxatie bij honden. Eye Veterinary Clinic.
 • Elleboogdysplasie Fitz Patrick Verwijzingen
 • Hunt, GB. Effect van ras op de anatomie van portosystemische shunts als gevolg van aangeboren aandoeningen bij honden en katten: een overzicht van 242 gevallen. Australisch Veterinair Tijdschrift

Inhoudsopgave