Blue Heeler Border Collie Mix – Is dit de perfecte hond voor u?

Blue Heeler Border Collie Mix

De Blue Heeler Border Collie mix is een kruising tussen twee herdershonden die bekend staan om hun combinatie van felle intelligentie en tomeloze energie. Geen ideale hond voor flatbewoners, maar een geweldig ras voor actieve gezinnen. Een over het algemeen gezonde kruising, deze middelgrote hond is gezegend met een goed uiterlijk en een zelfverzekerde persoonlijkheid!

We kijken naar de gezondheids- en bewegingsbehoeften van de Blue Heeler Border Collie mix, ook wel bekend als de Border Heeler. En wat u in termen van lengte en gewicht kunt verwachten van uw nieuwe pup als hij volgroeid is. We geven u ook enkele tips om destructief gedrag te vermijden, zoals blaffen en graven, dat een probleem kan zijn als deze honden zich vervelen.

Waar komt de Blue Heeler Border Collie Mix vandaan?

De Blue Heeler Border Collie mix is niet zo bekend, dus in tegenstelling tot sommige andere gemengde rassen die al jaren bestaan, weten we niet zoveel over de geschiedenis van dit ras.

Blue Heeler Border Collie Mix

Beide hardwerkende ouderrassen zijn echter populair, dus laten we beginnen met zowel de Blue Heeler als de Border Collie te bekijken om iets meer te weten te komen over de mogelijke eigenschappen van dit gemengde ras.

Oorsprong van Blue Heelers

Blue Heelers zijn ook bekend als Australian Cattle Dogs, of soms de Queensland Heeler.

Hun geschiedenis is een bewogen geschiedenis, en u kunt er meer over lezen in ons artikel over de geschiedenis en oorsprong van dit ras.

In het kort. Het “heeler” deel van hun naam verwijst naar hun vermogen om vee te hoeden, en dit ras heeft een groot aandeel gehad in de vroege ontwikkeling van de Australische vleesindustrie.

De Britse honden die oorspronkelijk in de jaren 1800 naar Australië werden geïmporteerd om vee te hoeden waren niet opgewassen tegen de barre omstandigheden in Australië.

Als gevolg daarvan begon het proces om een meer geschikte veedrijvershond te fokken.

Die oorspronkelijke veehonden, een ras bekend als Smithfields, werden gekruist met de wilde Dingo’s van Australië, evenals andere rassen, waaronder Dalmatiërs, Kelpies, en Collies.

Deze mixen resulteerden in de Blue Heeler, die werd toegelaten tot de Amerikaanse Kennel Club in 1980.

Oorsprong van Border Collies

De geschiedenis van de Border Collie is verbonden met het gebied waaraan ze hun naam te danken hebben: de Schotse grenzen.

Men denkt dat hun oorsprong ligt in een kruising tussen zware herdershonden die sinds de Romeinse tijd werden gebruikt, en kleinere Viking Spitz rassen.

Alle huidige Border Collies stammen af van Old Hemp, een bijzonder getalenteerde en slimme herderscollie.

De Border Collie blinkt uit in het hoeden van schapen, en domineert competitieve herdershondenproeven, en behendigheidswedstrijden.

Als je overweegt om een Blue Heeler Border Collie mix hond te kopen of te redden, is het de moeite waard om de discussie rond raszuivere honden versus gemengde rassen door te nemen.

Voorstanders van rashonden vinden het belangrijk dat rashonden alleen onderling gefokt worden, om de eigenschappen van het ras te behouden.

Aan de andere kant steunen veel mensen nu het idee dat het creëren van gemengde rassen de gezondheid van honden kan helpen verbeteren.

Blue Heeler Border Collie Mix Uiterlijk

Het is moeilijk te voorspellen hoe uw Blue Heeler Border Collie mix pup er later uit zal zien.

Maar, je kunt enkele aanwijzingen vinden in het uiterlijk van elk ouderras.

Blue Heelers zijn middelgroot, meestal tussen de 17 en 20 centimeter hoog.

Ze wegen meestal tussen 35 – 50 pond en hebben een levensverwachting van 12 – 16 jaar.

Als lid van de kuddegroep zijn ze gespierd en wendbaar.

Ze hebben een gladde dubbele vacht, met karakteristieke vlekken, die soms gecombineerd worden met vlekken van een donkere, effen kleur.

Je ziet een verscheidenheid aan vachtkleuren, waaronder:

 • Blauw
 • Rood gevlekt
 • Blauw gevlekt
 • Rood gespikkeld, en
 • Blauw gespikkeld.

Border Collies hebben een vergelijkbare grootte en gewicht, meestal 18 – 22 inch hoog, en wegen 30 – 55 pond. Hun levensverwachting is 12 – 15 jaar.

Nog een lid van de kuddegroep, collies zijn intelligente workaholics die graag bezig zijn.

Degenen die Border Collies hebben, zullen bekend zijn met hun “herdersoog” – een intense blik bedoeld voor schapen, maar vaak ook gebruikt op mensen!

Border Collies zijn gladharig of ruwharig. Ruwharige collies hebben een langere vacht die meer onderhoud vergt.

Hoewel de meest voorkomende kleur een combinatie van zwart en wit is, komen Border Collies in een enorm scala aan tinten voor, waaronder blue merle, goud, gestroomd, rood, en nog veel meer.

Blue Heeler Border Collie Mix Temperament

Blue Heelers zijn alert, intelligent en trouw. Ze zijn ook fysiek sterk, in staat om urenlang vee te hoeden bij hoge temperaturen.

Border Collies zijn slim, atletisch en zijn ongelooflijk snel. We bedoelen dit zowel in de zin van leren, als bij het rennen!

Het kan moeilijk te voorspellen zijn of uw pup van een gemengd ras bepaalde eigenschappen van de ouderhonden zal erven.

Er is een grotere kans dat dit gebeurt bij kenmerken die beide ouderhonden vertonen.

Er zijn veel overeenkomsten tussen de Blue Heeler en de Border Collie, waaronder hun intelligentie, uithoudingsvermogen en werklust. Het is waarschijnlijk dat uw pup van een gemengd ras deze eigenschappen zal erven.

Beide rassen vertonen ook een relatief hoge mate van wantrouwen tegenover vreemden.

Zowel Blue Heelers als Border Collies kunnen zich vervelen als ze niet genoeg geestelijke of lichamelijke beweging krijgen. Dit kan er soms toe leiden dat ze kattenkwaad uithalen.

Hoewel ze fantastische honden zijn voor een actief gezin, is socialisatie van de puppy belangrijk, evenals het managen van uw verwachtingen van het hebben van een hond die vrienden wil zijn met elke mens die hij ontmoet.

Training van uw Blue Heeler Border Collie Mix

Elke pup van Blue Heeler en Border Collie ouders is waarschijnlijk intelligent en leergierig.

Puppytrainingslessen zijn een uitstekend idee, want dit gemengde ras kan uw trainingsvaardigheden goed op de proef stellen omdat ze nieuwe ideeën met gemak oppikken.

Positieve versterkingstraining is een uitstekende keuze voor deze mix.

Blue Heelers kunnen een tikje koppig zijn, dus hebben ze stevige en consequente grenzen nodig.

Border Collies willen graag behagen, maar zullen zich snel vervelen als uw training hen niet voldoende uitdaagt.

Veel liefhebbers van hondenbehendigheid, fly ball en andere hondensporten vinden nu dat de Blue Heeler Border Collie een uitstekende mix is voor deze sporten.

Hoewel je puppy vast en zeker vol bonen zit, laat je niet verleiden om hem te snel te hard te pushen.

Het skelet van een hond is pas volledig ontwikkeld als hij minstens twee jaar oud is, dus probeer geen behendigheid of buitensporige oefeningen tot hij wat ouder is.

Blue Heeler Border Collie Mix Gezondheid

De beste manier om u bewust te maken van mogelijke gezondheidsproblemen bij uw hond van een gemengd ras, is te kijken naar de gezondheidsproblemen die de ouderrassen kunnen treffen.

Blue Heelers zijn sterke en robuuste honden, maar de Australian Cattle Dog Club of America beveelt een aantal gezondheidstests aan, waaronder:

 • Elleboog evaluatie
 • Heup evaluatie
 • Oogheelkundige evaluatie
 • BAER testen (voor doofheid)
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA) Optigen DNA-test
 • Primaire Lens Luxatie (PLL) DNA test

Meer informatie over deze tests vindt u in de gezondheidsverklaring van de club.

Border Collies zijn over het algemeen een zeer gezond ras.

Ze kunnen echter vatbaar zijn voor een aantal aandoeningen. Deze omvatten heupdysplasie, epilepsie, Collie oogafwijking, progressieve nieratrofie en doofheid.

De Border Collie Society of America stelt voor dat fokkers standaard screenen op erfelijke oogproblemen en heupdysplasie.

Zijn Blue Heeler Border Collie Mixen goede gezinshonden?

In het algemeen wel.

Zowel Blue Heelers als Border Collies hebben een extreem sterk herdersinstinct. U kunt er dus zeker van zijn dat elke puppy van een gemengd ras deze eigenschap waarschijnlijk zal erven.

Dit kan ertoe leiden dat honden proberen jonge leden van het gezin te hoeden, dus dit gemengde ras is misschien beter geschikt voor gezinnen met iets oudere kinderen.

Tieners met belangstelling voor hondenbehendigheid (en veel energie om zichzelf te verbranden!) zouden een geweldige match zijn voor dit gemengde ras.

Uw puppy kan ook op zijn hoede zijn rond vreemden, dus neem de tijd om hem voorzichtig voor te stellen aan familievrienden.

Het redden van een Blue Heeler Border Collie Mix

Een hond of puppy redden is een fantastische manier om een prachtig huisdier te vinden.

Als u denkt dat u een Blue Heeler Border Collie mix wilt redden, raden wij u aan om u aan te melden bij uw plaatselijke dierenasielen.

Vraag hen contact op te nemen als ze een hond binnenbrengen die aan jouw beschrijving voldoet.

Het vinden van een Blue Heeler Border Collie Mix Puppy

Als u een fokker van Blue Heeler Border Collie mix pups vindt, zorg er dan voor dat u uw onderzoek doet voordat u uw nieuwe puppy mee naar huis neemt.

Zorg ervoor dat je puppyfabrieken of dierenwinkels vermijdt, waar de gezondheid en het welzijn van zowel de pups als de ouderhonden zelden de eerste prioriteit is.

Wij raden u aan een gerenommeerde fokker te zoeken, die u beide ouderhonden laat ontmoeten, en bereid is uitleg te geven over eventuele gezondheidstests die de pups hebben gehad.

Gemengde rassen zijn een populaire keuze vanwege hun combinatie van gezondheid en positieve eigenschappen.

Probeer onze Puppy zoekgids om uw perfecte puppy te vinden.

Opvoeden van een Blue Heeler Border Collie Mix Puppy

Elke puppy kost tijd en toewijding.

Het lijdt geen twijfel dat een Blue Heeler Border Collie pup waarschijnlijk woest intelligent zal zijn en zal genieten van elk aspect van de training.

Sterker nog, als u geen tijd steekt in het trainen van uw puppy, kan hij zich wel eens gaan vervelen en daardoor een paar slechte gewoontes ontwikkelen!

Sommige methoden, zoals positieve bekrachtiging, werken bijzonder goed bij intelligente mixen zoals de Blue Heeler Border Collie mix.

Lees onze gids voor Puppytraining en Puppyverzorgingsgids ter voorbereiding op het thuisbrengen van uw nieuwe puppy.

Voor- en nadelen van een Blue Heeler Border Collie Mix

Als het geluid van deze mix je bevalt, maar je wilt zowel het goede als het slechte weten, dan zijn hier enkele positieve en negatieve punten om te overwegen.

Hoewel er geen garantie is wat het temperament van uw pup zal zijn, kunnen we naar het ouderras kijken voor enkele redelijk nauwkeurige mogelijkheden.

Voors

Een pluspunt is dat ze zeer gehoorzaam zijn als ze eenmaal getraind zijn, dus als u geniet van lange wandelingen buiten de lijn, kunt u garanderen dat ze klaar staan om te gehoorzamen.

Border Collies zijn trouw aan hun gezin, en gaan graag met hen op avontuur. Ze blaffen niet veel, tenzij ze daar een echte reden voor hebben.

Nadelen

Blue Heelers houden er niet van om lange tijd alleen gelaten te worden. Ze kunnen overdreven bezitterig worden als ze op jonge leeftijd niet genoeg gesocialiseerd worden.

Een nadeel van Border Collies is dat ze zich snel kunnen vervelen. Dit kan soms leiden tot destructief gedrag, waaronder het kauwen op meubels.

Hun overweldigende drang om te hoeden kan problemen veroorzaken met kleine kinderen en andere huisdieren. Hoewel Border Collies liefdevol zijn voor hun gezin, kunnen ze op hun hoede en afstandelijk zijn tegenover vreemden.

Zowel Blue Heelers als Border Collies hebben dagelijks extreem veel beweging nodig, zowel geestelijk als lichamelijk.

Dit kan natuurlijk beschouwd worden als een goede of een slechte zaak, afhankelijk van wat je zoekt in je nieuwe hond.

Soortgelijke Blue Heeler Border Collie Mengelingen en Rassen

Andere soortgelijke gemengde rassen zijn de Poedel Border Collie mix, of de Duitse Herder Australische Herder mix.

Raszuivere honden zijn natuurlijk de Border Collie en de Australische Herder.

Blue Heeler Border Collie Mix Reddingshonden

Hoewel sommige gemengde rassen reddingscentra hebben, hebben we er voor deze mix nog geen gevonden.

Er zijn wel een aantal voor elk ouderras, die de moeite waard zijn om contact mee op te nemen voor het geval ze een hond van een gemengd ras hebben die een thuis nodig heeft.

Blue Heelers hechten zich heel sterk aan hun baasjes, dus puberhonden of honden van gemengde rassen hebben misschien wat meer tijd nodig om zich in een nieuw huis te vestigen.

Als u andere reddingsorganisaties kent, laat het ons dan weten in het commentaarveld.

De Border Collie Trust in het Verenigd Koninkrijk is een goede plek om te beginnen.

Central Coast Herding Dog Rescue is gespecialiseerd in herdersrassen en mixen.

Is een Blue Heeler Border Collie Mix geschikt voor mij?

Als u op zoek bent naar een intelligente, lokale en actieve metgezel, dan zou de Blue Heeler Border Collie mix wel eens perfect voor u kunnen zijn.

Zowel Blue Heelers als Border Collies zijn werkhonden in hart en nieren, dus genieten van veel activiteit en tijd met hun baasjes.

Je kunt nooit precies voorspellen hoe je reddingshond of puppy van een gemengd ras zal worden.

Maar door ze te voorzien van beweging, training en genegenheid kunt u uw hond helpen uit te groeien tot uw perfecte partner.

Heb jij een Border Collie mix gekozen als metgezel? Laat het ons weten in de commentaren hieronder!

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen

Lewis et al., 2013, Vergelijkende analyses van genetische trends en vooruitzichten voor selectie tegen hop- en elleboogdysplasie in 15 Britse hondenrassen. BMC Genetics.

Schwartz. Australische Veedrijvershond.

Arden en Adams, 2016, Een algemene intelligentiefactor bij honden. Intelligentie.

BCSA Health Statement, Border Collie Society of America.

Australian Cattle Dog Health Testing, Australian Cattle Dog Club of America.

Hampson and McGowan, 2007, Physiological responses of the Australian cattle dog to mustering exercise. Equine and Comparative Physiology.