Blue Heeler Duitse Herder Mix – Een Intelligente Loyale Metgezel

blue heeler duitse herder mix

Een Blue Heeler Duitse Herder mix hond heeft één Duitse Herdershond ouder, en één Australische Veedrijvershond ouder.

Dit zijn beide trotse en volleerde werkhonden, en hun nakomelingen hebben redelijk voorspelbare persoonlijkheden.

Maar het vergt veel voorbereiding om er een te vinden en te trainen!

De Blue Heeler Duitse Herder Mix

Er zijn zoveel schattige hondenrassen om uit te kiezen, dat het overweldigend kan zijn! Als je een ras als de Blue Heeler German Shepherd mix overweegt, ben je waarschijnlijk op zoek naar meer informatie over het ras.

Hoe gezond is de Duitse Herder Blue Heeler mix? Hoe lang leven ze? Hoe zijn ze met kinderen? We beantwoorden al deze vragen, en meer, in de gedetailleerde gids hieronder.

Waar komt de Blue Heeler Duitse Herder Mix vandaan?

Dit is een relatief nieuwe kruising, met een beperkte geschiedenis. We kunnen echter naar de ouderrassen kijken om meer over deze honden te weten te komen.

Zowel de Duitse Herder als de Blauwe Heeler hebben een vergelijkbare geschiedenis. Beide werden gefokt als herdershonden, voornamelijk voor gebruik op veeboerderijen.

In de late jaren 1800, fokte een Duitser genaamd kapitein Max von Stephanitz de originele Duitse Herder tot de beste herdershond die Duitsland ooit had gezien. Hij besteedde de volgende 35 jaar aan het verfijnen van het ras, terwijl hij het promootte en de eerste Duitse Herder club oprichtte.

Toen de commerciële veeteelt het overnam en de behoefte aan herdershonden afnam, behield de Duitse Herder zijn rol als werkhond. Het werd al snel een top keuze voor wetshandhavers, die de felle loyaliteit, intelligentie en behendigheid van het ras waardeerden.

De Blue Heeler werd ook gefokt om vee te hoeden, maar deze keer in Australië. Het is eigenlijk formeel bekend als de Australische Veedrijvershond. “Blue Heeler” is slechts een bijnaam die het ras heeft ontwikkeld.

De Blue Heeler werd ontwikkeld door een complexe mix van rassen waaronder Collie, Dalmatiër, Black and Tan Kelpie, en zelfs een verwilderd ras bekend als de Dingo.

Beide ouderrassen hebben dus een duidelijke geschiedenis als herdershonden, en beide hebben tot op de dag van vandaag graag een taak. De Blue Heeler Duitse Herder mix is relatief nieuw, en we hebben geen exact verhaal over de oorsprong van de kruising. Het is geen mix die je elke dag ziet, maar hij wint zeker aan populariteit.

Leuke feiten over de Blue Heeler Duitse Herder mix

De Duitse Herder in het bijzonder heeft een opmerkelijke geschiedenis, met vele verschijningen in films en andere popcultuur creaties.

Misschien wel de beroemdste GSD is Rin Tin Tin, een Duitse herder die door een Amerikaanse soldaat werd gered uit een oorlogsgebied in WOI. De soldaat ging Rin Tin Tin trainen, wat leidde tot de dappere pup in meer dan 25 Hollywood-films!

Er wordt gezegd dat op een bepaald moment in zijn carrière, Rin Tin Tin elke week meer dan 10.000 fanbrieven ontving! Hij was een echte Hollywood Elite, en zeker een iconische Duitse Herdershond.

De Blue Heeler, aan de andere kant, heeft beslist meer wilde voorouders. Wist je dat de Australische Veedrijvershond eigenlijk wat Dingo bloed heeft?

Dingo’s zijn wilde honden die oorspronkelijk uit Australië komen. Ze zijn heel erg een wild, vrij ras dat zelden of nooit gedomesticeerd is.

De fokkers van de oorspronkelijke Australian Cattle Dogs namen Dingo’s op in de mix. Sommige Blue Heelers hebben nog steeds een beetje van dat “wilde” uiterlijk!blue heeler duitse herder mix

Blue Heeler German Shepherd Mix Uiterlijk

Zoals elk gemengd ras kan de Blue Heeler German Shepherd mix meer kenmerken van beide ouderrassen overnemen. Zo kun je eindigen met een mix die meer lijkt op een Duitse Herder, of meer op een Blue Heeler – en overal tussenin!

Er is altijd enige variabiliteit bij dit soort gemengde honden, dus houd daar rekening mee. Met dat gezegd, kunnen we kijken naar de details van de ouderrassen om een goed idee te krijgen van het algemene uiterlijk en de grootte die een Duitse Herder Blue Heeler mix zou kunnen aannemen.

De Duitse Herder is een grote hond, met een gewicht tussen 50 en 90 pond en een lengte van 22-26 inch. De Blue Heeler is kort en gedrongen en over het algemeen kleiner, met 35-50 pond en een typische 17-20 centimeter lang.

U kunt dus verwachten dat uw Australian Cattle Dog German Shepherd mix ergens in het midden ligt – rond de 40-80 pond, en 19-25 centimeter groot. Nogmaals, dit varieert van hond tot hond en is moeilijk te voorspellen!

Wat hun vacht betreft, beide ouderrassen hebben een dikke dubbele vacht om hen te beschermen tegen de elementen. Die van de GSD is van gemiddelde lengte, terwijl die van de ACD over het algemeen kort is.

Beide honden hebben de neiging veel te verharen, vooral in het voorjaar als ze zich voorbereiden op de warmere maanden.

Vachtkleur is ook moeilijk te voorspellen. Het gespikkelde uiterlijk van de Blue Heeler komt meestal wel enigszins door – en een grote verscheidenheid aan vachtkleuren is mogelijk. De meest voorkomende zijn bruin/tan, zwart en grijstinten.

Blue Heeler Duitse Herder Mix Temperament

Om een idee te krijgen van het temperament van dit ras, kunnen we kijken naar de ouderrassen.

De Duitse Herder heeft een zelfverzekerd, intelligent en moedig temperament. De Blue Heeler daarentegen heeft een alerte, nieuwsgierige en waakzame persoonlijkheid. Beiden zijn uiterst trouw en beschermend.

Deze neigingen kunnen tegelijkertijd zowel positief als negatief zijn. Bijvoorbeeld, de neiging van de mix om hun familie te bewaken en te beschermen maakt hen geweldige waakhonden, maar kan hen ook zeer wantrouwig maken tegenover (of zelfs agressief tegenover) vreemden.

Door hun intelligentie en zelfvertrouwen zijn ze in staat tot ongelooflijke prestaties, maar kunnen ze ook koppig en moeilijk te trainen zijn. Kortom, deze mix heeft een ervaren eigenaar nodig.

Indien niet goed opgeleid en gesocialiseerd, kan dit ras agressief zijn en is het gevoelig voor waakneigingen. Vroege en frequente socialisatie is zeer belangrijk!

Men hoeft alleen maar te kijken naar het doel waarvoor deze honden werden gefokt, en waar ze vandaag de dag voor worden gebruikt. Beide rassen zijn herdershonden voor grote dieren, ontworpen om zowel grote groepen grote dieren te hoeden als te beschermen. Ze zijn uitstekend in wat ze doen, maar deze instincten kunnen ze moeilijk te houden maken in huiselijke situaties.

Als je kinderen hebt, zul je toezicht moeten houden op je hond wanneer ze in de buurt van je kind zijn. Duitse Herders hebben een meer dan gemiddelde kans om kinderen te bijten, en Blue Heelers hebben sterke kudde-instincten die ertoe kunnen leiden dat ze naar rennende kinderen happen.

Deze mix kan voor de juiste mensen een prachtige metgezel zijn. Dit is een eigenzinnig ras dat een zelfverzekerde, ervaren eigenaar vereist die bereid is hard te werken aan de training van zijn hond.

Het trainen van uw Blue Heeler Duitse Herder mix

De Blue Heeler GSD mix is een zeer intelligente hond die kan worden geleerd om zowat alles te doen. Dat gezegd zijnde, zijn ze zeker niet het gemakkelijkste ras om te trainen.

Training moet vroeg beginnen, en vaak worden uitgevoerd. Positieve versterking is de meest effectieve manier om uw hond te trainen.

Socialisatie is ook belangrijk – zowel met andere honden, andere dieren, als met mensen. Deze mix is van nature niet uitgaand. Socialisatie is dus nog belangrijker dan bij veel andere rassen.

Idealiter wordt uw pup vanaf jonge leeftijd getraind en gesocialiseerd, voor de beste resultaten.

Dit is ook een vrij energierijk ras dat veel beweging nodig heeft. Streef naar ten minste 2 lange wandelingen per dag, en meng idealiter wat lichaamsbeweging met een hogere intensiteit, zoals hardlopen of wandelen.

U moet ook proberen uw hond mentale stimulatie te geven door hem uitdagende taken te geven. De Blue Heeler German Shepherd mix vindt het heerlijk om een taak te hebben!

Blue Heeler Duitse Herder Mix Gezondheid

Deze mix is over het algemeen redelijk gezond, met een verwachte levensduur van 11-14 jaar. Hoewel, zoals bij elk ras, enkele gezondheidsproblemen mogelijk zijn.

De Duitse Herder brengt een grote kans op rugproblemen met zich mee door de intense helling van hun rug. Dit is bij veel GSD’s zichtbaar.

Heup- en elleboogdysplasie komt ook veel voor bij beide rassen, evenals bepaalde oogproblemen en allergieën.

Op sommige van deze aandoeningen kan worden getest, op andere niet. Om uw kansen op een gezonde pup te maximaliseren, probeer uw hond te betrekken van een gerenommeerde fokker, of adopteer een volwassen hond.

Wat de verzorging betreft, zal deze mix regelmatig geborsteld moeten worden en geduld moeten hebben als het op verharen aankomt! De Duitse Herder is een overvloedige verhuizer, vooral in het voorjaar.

Verder zijn normale verzorgingsroutines standaard. Deze mix is waarschijnlijk een gemiddeld onderhouden ras.

Zijn Blue Heeler Duitse Herder mixen goede familie honden?

Dit ras kan een goed gezinshuisdier zijn, voor de juiste situatie.

Hoewel ze over het algemeen oké zijn rond kinderen, moeten ze altijd onder toezicht staan. De neiging van de Blue Heeler om te hoeden kan ertoe leiden dat ze kinderen tijdens het rennen bijten, en de agressie van de GSD kan mogelijk problemen veroorzaken.

Dat gezegd hebbende, kan deze mix ook een liefdevolle, en fel trouwe, gezelschapshond zijn. Als het erop aankomt, zullen ze niet aarzelen om hun gezin te beschermen, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn.

Voor ervaren eigenaars kan dit ras een goed huisdier zijn.

Het redden van een Blue Heeler Duitse Herder Mix

Veel mensen die uitkijken naar het bezit van een hond adopteren liever dan te winkelen.

Hoewel het adopteren van een asielhond een nobele daad is, is het belangrijk je ervan bewust te zijn dat je de geschiedenis van de hond die je adopteert niet echt kent.

Probeer wat tijd door te brengen met de hond in het asiel, en let op tekenen van agressie.

Het vinden van een Blue Heeler Duitse Herder Mix Puppy

Het kan een beetje moeilijk zijn om Blue Heeler German Shepherd Mix pups te vinden, simpelweg omdat het ras niet erg algemeen is.

U kunt op Google zoeken naar fokkers in uw omgeving, of contact opnemen met plaatselijke rasverenigingen voor informatie.

Wij raden aan om puppyfabrieken en dierenwinkels ten koste van alles te vermijden!

Een Blue Heeler Duitse Herder Mix Puppy Opvoeden

Het opvoeden en verzorgen van een puppy is veel werk, maar het is een lonend proces! Volg de tips in onze puppyverzorgingsgids voor de beste resultaten.

Vergeet niet dat socialisatie uiterst belangrijk is bij dit ras! Zorg ervoor dat uw hond van jongs af aan veel tijd krijgt met andere dieren, vreemden en kinderen.

Voor- en nadelen van het nemen van een Blue Heeler Duitse Herder Mix

Nadelen:

 • Het ras kan waakzame en agressieve neigingen vertonen als het niet goed getraind en gesocialiseerd is.
 • Ze moeten onder toezicht staan in de buurt van kinderen
 • Training kan moeilijk zijn omdat ze koppig kunnen worden.
 • De verzorgingsbehoeften zijn vrij hoog
 • Het energieniveau is hoog

Voordelen:

 • Een zeer intelligent en trouw ras
 • Uitstekende waakhonden
 • Vriendelijk en trouw als ze je eenmaal leren kennen.
 • Voor alles in – een goed avontuur maatje!

Vergelijkbare Blue Heeler Duitse Herder mixen en rassen

Er zijn veel rassen om uit te kiezen! Als u iets zoekt dat op dit ras lijkt, kunt u een andere Duitse Herder mix of een andere Blue Heeler mix overwegen.

Of misschien hou je wel van een grote werkhond zoals de Russische Berenhond!

Blue Heeler Duitse Herder Mix Reddingen

We hebben geen rescue of club specifiek voor deze kruising gevonden, maar er zijn er genoeg voor de ouderrassen!

Blue Heelers/Australian Cattle Dogs:

Duitse Herders:

Kent u een andere reddingsorganisatie? Laat het ons weten in de commentaren!

Is een Blue Heeler Duitse Herder Mix geschikt voor mij?

Als u een ervaren hondeneigenaar bent die bereid is tijd en moeite te steken in de verzorging en training van uw hond, dan kan de Blue Heeler GSD mix een goede hond voor u zijn!

Als u een actieve levensstijl hebt, veel ruimte in uw huis en ervaring in de omgang met zelfverzekerde hondenrassen, dan kunnen wij dit ras aanbevelen als een topoverweging.

Wat is uw ervaring met de Duitse Herder Blauwe Heeler mix? Laat het ons weten in de commentaren!

Gerelateerde artikelen

 • Blue Heeler Pitbull – Een fascinerende mix
 • Referenties en bronnen

  Amerikaanse Kennel Club

  Schalamon, J., Ainoedhofer, H., Singer, G., Petnehazy, T., Mayr, J., Kiss, K., & Höllwarth, ME . Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Kindergeneeskunde, 2006

  Somerlad S et al. Prevalence of congenital hereditary sensorineural deafness in Australian Cattle Dogs and associations with coat characteristics and sex. BMC veterinair onderzoek, 2012

  Black L, “Progressive Retinal Atrophy” Journal of Small Animal Practice, 1972.

  E. A. Leighton, ‘Genetics of Canine Hip Dysplasia’, Journal of the American Veterinary Medical Association, 1997.

  Gough et al, 2018, Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats, Wiley Blackwell, 2018.