Blauwe Franse Bulldog Rasgids

Blauwe Franse Bulldog

Blauwe Franse Bulldog pups zijn vriendelijke, zelfverzekerde, kortharige honden met een donkergrijs gekleurde vacht. Het zijn populaire schoothonden, appartement huisdieren en metgezellen. Ze zijn een top keuze bij nieuwe hondeneigenaren en eerste keer puppy ouders. Vandaag bekijken we de voor- en nadelen van een blauwe Franse Bulldog puppy, of ze het beste bij uw levensstijl passen en hoe u ze kunt verzorgen en opvoeden tot een gelukkige, gezonde volwassen hond.

Inhoud

In elke kleur hebben Franse Bulldoggen speciale zorg nodig vanwege hun verkorte gezichten die ademhalings- en oververhittingsproblemen veroorzaken. Maar zijn er bijkomende gezondheidsproblemen met betrekking tot de blauwe Franse Bulldog? We kijken naar training, oefening, voeding en verzorging, om u te helpen de juiste keuze te maken voor uw nieuwe puppy.


Oorsprong van de Blauwe Franse Bulldog

Hoewel er een paar verschillen zijn tussen een Blauwe Franse Bulldog en elke andere kleur Franse Bulldog, betekent dit niet dat zijn oorsprong en geschiedenis verschillen van de rest van het ras. Interessant is dat de geschiedenis van de Franse Bulldog eigenlijk niet zijn wortels heeft in Frankrijk. In plaats daarvan is Leeds in het noorden van Engeland waar deze karaktervolle hond zijn verhaal begint.

In de jaren 1800 ontwikkelden de kantwerksters in deze regio een voorliefde voor kleine Bulldogs. Aan het begin van de industriële revolutie besloot een groot deel van de kantwerksters naar Frankrijk te verhuizen. En zoals alle goede hondenbezitters, namen ze hun kleine Bulldogs mee.

In Frankrijk werden deze Bulldogs gekruist met een reeks andere honden, waaronder Mopshonden, totdat ze het ras werden dat we vandaag de dag herkennen.

Beroemd om hun kenmerkende vleermuis-achtige oren, is het ras nu bekend geworden als de Bouledogue Francais of Franse Bulldog. Dit kleine ras kwam naar Amerika aan het einde van de 19e eeuw en de French Bulldog Club of America werd opgericht in 1897, waardoor het de oudste club ter wereld is die zich inzet voor dit ras.

De populariteit van de Franse Bulldog in de VS is de laatste jaren toegenomen, mede dankzij beroemde eigenaren die het ras meer bekendheid geven. Ze staan momenteel op nummer zes op de lijst van meest populaire hondenrassen van de American Kennel Club.

Blauwe Franse Bulldog

Franse Bulldog Kleuren

Allereerst is het belangrijk op te merken dat de blauwe vachtkleur niet door de officiële rasstandaard wordt geaccepteerd. Soms zie je Blauwe Franse Bulldoggen geadverteerd als een “zeldzame Blauwe Franse Bulldog”. De French Bulldog Club of America noemt dit eigenlijk een “fad color” en raadt het fokken van Blue French Bulldogs op welke manier dan ook sterk af.

Fad kleuren, ook bekend als diskwalificatie kleuren, zullen nooit opzettelijk worden gefokt door gerenommeerde fokkers die toegewijd zijn aan het welzijn van het ras. Terwijl de term blauw in de mode is, is historisch gezien dezelfde kleur aangeduid als “muis”.

Fokkers die deze kleuren adverteren als zeldzaam (in plaats van gediskwalificeerd) zijn meestal meer gemotiveerd door geld dan door het belang van het volgen van de rasstandaard. Het feit is, dat door het selecteren van een zilverblauwe Franse Bulldog, u de proliferatie van fokkers die kleur verkiezen boven gezondheid of temperament zou kunnen aanmoedigen.

Dat is zeker iets waarmee u rekening moet houden bij de beslissing of u al dan niet in een Blauwe Franse Bulldog moet investeren. Kleuren aanvaard door de rasstandaard omvatten

 • gestroomd
 • crème
 • fawn
 • fawn gestroomd
 • wit

Franse Bulldogs komen ook voor in een verscheidenheid van extra kleurencombinaties, bijvoorbeeld bindle en wit of fawn en wit.

Genetica van de Blauwe Franse Bulldog

Bij honden is de blauwe vachtkleur het gevolg van een recessief gen dat bekend staat als het verdunningsgen. Dit relatief zeldzame gen wordt meestal gezien als ongewenst, behalve bij bepaalde rassen zoals de Weimaraner, een van de enige rassen die alleen in de verdunde vachtkleur voorkomen.

Als een Franse Bulldog twee kopieën van dit gen heeft, zal hij in plaats van een zwarte vacht, een lichtblauwe Franse Bulldog zijn.

Helaas voor Blauwe Franse Bulldoggen, en sommige andere rassen die dit verdunningsgen tot uitdrukking brengen, kunnen zij lijden aan een genetische aandoening die bekend staat als kleurverdunning alopecia (CDA). Dit is een recessieve en erfelijke aandoening en ontstaat door een foutieve versie van het verdunningsgen.

U kunt ook een blauwe Franse Bulldog met blauwe ogen zien. Ook dit wordt door sommigen als wenselijk gezien, maar loopt dezelfde risico’s van CDA. Wij moedigen eigenaren aan nooit een hond te selecteren op zijn vacht- of oogkleur boven zijn gezondheid en welzijn.

Blauwe Franse Bulldog Uiterlijk

Hoewel de Blauwe Franse Bulldog niet door de rasstandaard wordt geaccepteerd, zal de informatie over de Blauwe Franse Bulldog min of meer overeenkomen met deze standaard.

Franse Bulldoggen zijn kleine honden, die meestal minder dan 28 pond wegen en tussen de 11 en 13 centimeter hoog zijn. Ze hebben een gladde vacht, rechtopstaande oren die vaak vleermuisachtig worden genoemd, en een extreem korte snuit.

Blauwe Franse Bulldog Verzorging

De korte vacht van een Franse Bulldog is gemakkelijk te verzorgen met een snelle borstelbeurt eenmaal per week. De Frenchie verhaart wel, maar minimaal.

Elke Blauwe Franse Bulldog kan gevoelig zijn voor alopecia, wat gevolgen kan hebben voor uw verzorgingsregime. We zullen hier dieper op ingaan in onze rubriek gezondheid. U moet ook de nagels van uw Frenchie goed in de gaten houden. Omdat Franse Buldoggen niet zo actief zijn als sommige andere rassen, kunnen hun nagels onaangenaam lang worden.

Training van uw Blauwe Franse Bulldog

Franse Bulldoggen zijn alert en over het algemeen een plezier om bij te zijn. Door hun intelligente en flexibele aard brengen ze graag tijd door met hun gezin, waar u ze ook naartoe brengt.

Franse Bulldogs zijn onafhankelijke kleine honden, wat zich soms kan vertalen in koppigheid als u geen tijd en energie besteedt aan hun training. Positieve, op voedsel gebaseerde training werkt goed met Franse Bulldogs.

Blauwe Franse Bulldog Oefening

Franse Bulldoggen kunnen niet zwemmen, dus grote voorzichtigheid is geboden rond vijvers, zwembaden en rivieren.

Franse Bulldogs worden vaak aangeduid als een “laag energie” ras, waarbij dit soms wordt gezien als een voordeel vanwege het feit dat ze niet veel beweging nodig hebben. Helaas voor deze kleine hondjes is dat niet het hele verhaal.

De reden dat ze minder beweging nodig hebben dan veel andere rassen is te wijten aan de brachycephale vorm van hun gezicht. Hun verkorte snuit en nauwe neusgaten zijn eenvoudigweg niet in staat om voldoende zuurstof in hun lichaam te krijgen.

Blauwe Franse Bulldog Gezondheidsproblemen

Helaas zijn Franse Bulldoggen van elke kleur vatbaar voor een breed scala van enkele ernstige gezondheidsproblemen. Blauwe Franse Bulldogs lijden aan extra gezondheidsproblemen op de top van deze.

Laten we eerst eens kijken naar de algemene gezondheidsaandoeningen waaraan Franse Bulldogs lijden. Een jaar lang onderzoek wees uit dat de meest voorkomende problemen zijn

 • huidvliesontsteking
 • diarree
 • conjunctivitis (roze oog)
 • oorontstekingen
 • lange nagels

Nog een van de belangrijkste problemen met Franse Bulldogs is te wijten aan hun platte gezichtsvorm, aangeduid als ‘brachycephalic’. Helaas, terwijl veel mensen deze gezichtsvorm ‘schattig’ vinden, kan het ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van deze kleine honden. Deze omvatten een verhoogd risico op oververhitting, verstopte luchtwegen, nauwe neusgaten, problemen met hun oogkassen en gebitsproblemen.

Franse Bulldogs staan bekend om hun luide ademhaling, snuiven en snurken. Hoewel deze geluiden voor sommigen schattig klinken, wijzen ze op enkele grote problemen.

Het percentage keizersneden bij Franse Bulldogs is ook erg hoog. Een studie gericht op rashonden in het Verenigd Koninkrijk vond dat de incidentie van keizersneden bij Franse Bulldogs meer dan 80 procent was.

Blauwe Franse Bulldog Haaruitval

Naast de gezondheidsproblemen die alle Franse Bulldogs treffen, heeft een puur blauwe Franse Bulldog meer kans om te lijden aan een huidaandoening die bekend staat als alopecia.

Het is misschien niet duidelijk dat uw hond aan deze aandoening lijdt wanneer u hem koopt, omdat het zich niet noodzakelijkerwijs ontwikkelt totdat hij tussen 4 maanden en 2 jaar oud is. Tekenen waar u op moet letten zijn

 • pijnlijke, gerimpelde huid
 • allergische reacties
 • droge, schilferige en schilferige huid
 • jeuk
 • breekbaar haar
 • kale plekken, meestal op het hoofd, de oren en de rug van de hond.

Alopecia zal alleen blauwe gebieden aantasten, maar als u een effen Blauwe Franse Bulldog heeft, kan hun hele lichaam worden aangetast.

Als je echter een fawn en blauwe Franse Bulldog hebt, zullen de fawn gebieden niet worden aangetast.

Moet ik een Blauwe Franse Bulldog Puppy kopen?

Hoewel Franse Bulldogs zeker karaktervol zijn, is het zeer waarschijnlijk dat uw puppy kan lijden aan een reeks gezondheidsproblemen als gevolg van hun brachycephale gezichtsvorm. Dit betekent vaak dure dierenartsrekeningen en zal waarschijnlijk de levenskwaliteit van uw kleine hond beïnvloeden.

Voeg aan de mix de extra gezondheidsproblemen toe die Blauwe Franse Bulldoggen mogelijk kunnen lijden als gevolg van hun vachtkleur. Wij denken dat dit genoeg reden is om de aankoop van een van de pups te heroverwegen.

U ziet misschien advertenties voor “baby blue French Bulldog puppies” of “silver blue French Bulldogs” en komt in de verleiding om er een mee naar huis te nemen. In plaats daarvan raden wij u aan naar een gezonder ras te kijken en te overwegen een pup te kiezen die niet alleen voor zijn kleur is gefokt.

Andere Blauwe Hondenrassen

Hier zijn enkele honden die kunnen komen in een blauwe kleur die misschien een betere keuze zijn gezondheid wijs

Heeft u een Franse Bulldog of overweegt u er een? We horen graag uw gedachten en ervaringen in het commentaarveld hieronder.

Referenties en verder lezen

 • Amerikaanse Kennel Club
 • Franse Bulldog Club van Amerika
 • Evans KM en Adams VJ. 2010. Proportie van nesten van rashonden geboren door keizersnede. Journal of Small Animal Practice.
 • O’Neill DG et al. 2018. Demografie en aandoeningen van de Franse Bulldog populatie onder primaire veterinaire zorg in het Verenigd Koninkrijk in 2013. Canine Genetics and Epidemiology.
 • Phillipp U et al. 2005. Polymorfismen binnen het MLPH-gen bij de hond zijn geassocieerd met verdunde vachtkleur bij de hond. BMC Genetica.