Blue Fawn Franse Bulldog

blue fawn franse bulldog

Een blue fawn Franse Bulldog heeft een lichtbruine vacht en een grijs masker over hun gezicht. Hun ogen zijn meestal lichtbruin, groen of blauw.

Blue fawn Frenchies zijn gediskwalificeerd van de showbank, maar het zijn populaire huisdieren.

Helaas zijn ze echter kwetsbaar voor aanzienlijke gezondheidsproblemen, waarvan potentiële eigenaren op de hoogte zouden moeten zijn.

Wat is een Blue Fawn Franse Bulldog?

Blue fawn is een specifieke vachtkleur die voorkomt in het Franse Bulldog ras.

In elk ander opzicht dan de kleur lijken ze op een typische Franse Bulldog.

Zij staan ongeveer een voet hoog, en wegen tot 28 pond.

Ze hebben grote vleermuisachtige oren, en een afgeplat, gerimpeld gezicht. Hun lichaam is zwaar aangezet, en eindigt met een korte, stompe staart.

De officiële rasstandaard van de American Kennel Club voor de Frenchie beschrijft drie aanvaardbare vachtkleuren:

 • Wit
 • Crème
 • Fawn – dat kan variëren van heel zacht, lichtbruin, tot een rijk, vosachtig rood.

Elk van deze kleuren kan ook de volgende aftekeningen of patronen over de bovenkant hebben:

 • Gestroomd
 • Piebald
 • Zwart masker
 • Zwarte schaduwen
 • Witte markeringen
blauw fawn franse bulldog

Een blue fawn Frenchie heeft een fawnkleurige vacht, met een blauw masker.

Het masker van een hond, niet verrassend, is de vacht over het gezicht, inclusief de snuit, rond de ogen en over het voorhoofd en de oren.

Blauw’ betekent natuurlijk niet letterlijk blauw, maar zacht grijs.

Het is slechts een subtiel onderscheid met het toegestane zwarte masker, maar wel een dat er voor Franse Bulldogpuristen veel toe doet.

De kleurverdunning strekt zich vaak ook uit tot de ogen van blue fawn Frenchies, die lichtbruin, blauw of groen kunnen zijn. Dit is ook een punt van diskwalificatie van de rasstandaard.

Dus laten we nu eens uitzoeken waarom de rasstandaard zo fel gekant is tegen kleurverdunningskenmerken.

Blue Fawn Franse Bulldog Genetica

Blue fawn Frenchies hebben een blauw masker omdat ze twee kopieën dragen van een recessief gen genaamd de verdunning gen.

‘Recessief’ betekent dat de effecten van het gen alleen tot uiting komen als een pup geboren wordt met twee kopieën ervan. Eén doorgegeven door de moeder, en de andere doorgegeven door de vader.

Het effect van het verdunningsgen is het verminderen van de concentratie zwart pigment in zwartgepigmenteerde haren.

Zodat ze grijs lijken.

Franse Bulldoggen met kleurverdunning zijn specifiek gediskwalificeerd van het voldoen aan de officiële rasstandaard, omdat het verdunningsgen onbedoelde gevolgen voor de gezondheid kan hebben voor Frenchies die het tot uiting brengen.

Laten we meer te weten komen.

Blue Fawn Franse Bulldog Gezondheid

Franse Bulldogs zijn, helaas, geen gezond hondenras om mee te beginnen. En het introduceren van kleurverdunning in hun vacht brengt nog meer gezondheidsrisico’s met zich mee.

Franse Bulldogs van alle kleuren hebben een aanzienlijk verhoogd risico op de volgende aandoeningen, in vergelijking met de hondenpopulatie als geheel:

 • Allergieën voor voedsel, en dingen in de omgeving, zoals pollen en parfums.
 • Chrondrodystrofie, een vorm van kortbenige dwerggroei die gepaard gaat met een verhoogd risico op de pijnlijke aandoening van de tussenwervelschijf.
 • De neurologische aandoening degeneratieve myelopathie.
 • Luxerende patella’s – knieschijven die uit hun positie glijden.
 • Ademhalingsmoeilijkheden geassocieerd met een plat gezicht, inclusief tracheale hypoplasie (te nauwe luchtpijpen). Dit maakt deel uit van een groep afwijkingen die bekend staan als Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome. Vaak is een dure operatie nodig om honden te helpen veilig te ademen en hun lichaamstemperatuur te regelen door te hijgen. Onbehandelde honden lopen een groot risico om bij warm weer in te storten en zelfs te sterven aan een hitteberoerte.

Blue Fawn Frans Gezondheidsproblemen

Bovendien zijn blue fawn Franse Bulldoggen kwetsbaar voor een erfelijke aandoening genaamd Color Dilution Alopecia (CDA).

CDA veroorzaakt jeukende, schilferige kale plekken in hun vacht. Het kan worden beheerd om te voorkomen dat de kale huid jeukt en geïnfecteerd raakt, maar het kan niet worden genezen.

Honden kunnen niet worden getest om uit te vinden of ze het defecte gen dragen dat color dilution alopecia veroorzaakt voordat ze fokken, en het veroorzaakt geen symptomen bij getroffen pups totdat ze volwassen zijn.

Dus, als u een blue fawn Franse Bulldog koopt, moet u extreem veel vertrouwen hebben in de integriteit van uw fokker om aangetaste individuen en hun broers en zussen uit te sluiten van hun fokprogramma.

Blue Fawn Franse Bulldog Temperament

Ondanks hun gezondheidsproblemen genieten Frenchies een enorme stijging in populariteit.

Wat deels te danken is aan hun temperament. Fransoosjes zijn aanhankelijke en onderhoudende metgezellen.

Ze houden van hun menselijke familie, en zoeken regelmatig contact met hen. Ofwel spelen ze spelletjes in de tuin als het koel genoeg is, ofwel knuffelen ze op een bank in een kamer met airconditioning als dat niet het geval is.

Blauwe reekleur wordt niet geassocieerd met verschillen in temperament. Dus ze hebben geen verrassingen in deze afdeling.

Toekomstige eigenaren moeten zich er wel van bewust zijn, dat aangezien Frenchies werden gefokt als gezelschapshonden, ze er slecht tegen kunnen om alleen gelaten te worden.

Ze zijn gevoelig voor verlatingsangst, wat zich kan uiten in destructief gedrag en blaffen wanneer ze alleen gelaten worden.

Blue Fawn Franse Bulldog Verzorging

Net als alle andere Frenchies hebben blue fawn Franse Bulldoggen een korte, strakke vacht. Het vereist weinig borstelen.

Echter, blue fawn French Bulldogs met kleurverdunning alopecia kan het nodig zijn om regelmatig te baden met een zachte door de dierenarts voorgeschreven shampoo om te voorkomen dat infectie de huid binnendringt waar deze ontstoken is, en om jeuk te verminderen.

Alle Franse Buldoggen hebben ook speciale zorg nodig om de rimpels rond hun gezicht schoon te houden. Deze warme plooien in de huid zijn een ideale broedplaats voor bacteriën.

Zijn Blue Fawn Franse Bulldoggen zeldzaam?

In theorie zouden blue fawn French Bulldogs zeldzaam moeten zijn.

Zij zijn het resultaat van een recessieve genetische combinatie, die normaal gemaskeerd zou moeten worden door andere meer voorkomende genen.

Pups met blauwe reeksen kunnen gemakkelijk worden ‘gemanipuleerd’ door fokkers die ze willen bereiken. Maar het is ongebruikelijk dat fokkers opzettelijk honden produceren die in strijd zijn met hun eigen rasstandaard.

Echter, blue fawn Frenchies hebben veel aandacht gekregen van huisdiereigenaren die het idee van iets anders en ongewoons leuk vinden.

En waar er vraag naar is, zullen gewetenloze fokkers en puppyfokkerijen proberen winst te maken.

Daarom worden er regelmatig blue fawn French Bulldog puppies te koop aangeboden, voor enkele duizenden dollars per stuk.

Helaas zijn deze honden meestal nog ongezonder dan de gemiddelde Frenchie, omdat de fokker heeft gefokt met kleur en winst in gedachten, in plaats van gezondheid.

In feite weigeren goede fokkers vaak uit principe meer te vragen voor ongewoon gekleurde pups, om ze niet aantrekkelijker te maken voor woekerende puppyboeren.

Uw Blue Fawn Franse Bulldog

Een blue fawn Franse Bulldog is een populair hondenras met een ongewone vacht.

Helaas lijden Frenchies enorm aan gezondheidsproblemen die de mens bewust in hen heeft gekweekt door een zeer extreme lichaamsvorm na te streven.

Blue fawn Frenchies zijn kwetsbaar voor al deze problemen, met het extra risico van het ontwikkelen van ongemakkelijke kleurverdunning alopecia ook.

Om deze redenen kunnen wij het fokken van deze pups niet bevorderen, en raden wij u niet aan het fokken van deze pups te steunen door er een als pup te kopen.

Als je hart uitgaat naar een Frenchie, overweeg dan om een oudere hond uit een opvangcentrum te herplaatsen.

Frenchies zijn een van de meest voorkomende rassen die aan asielen worden afgestaan, wanneer hun families zich realiseren dat ze niet in staat zijn de veterinaire rekeningen te betalen die met hun verzorging gepaard gaan.

Sommige regio’s hebben zelfs reddings-, pleeg- en adoptiebureaus die zich specifiek richten op Franse Bulldoggen.

Verwante artikelen

Referenties en bronnen

Bell & Cavanagh. Veterinary Medical Guide to Dog and Cat Breeds. CRC Press. 2012.

Frank. Aanpak van Alopecia. Clinical Small Animal Internal Medicine. John Wiley & Sons. 2020.

Officiële Standaard van de Franse Bulldog. Amerikaanse Kennel Club. 2018.

Orthopedische Stichting voor Dieren