Blauwe Staffordshire Bull Terrier

blauwe staffordshire bull terrier

Deze complete gids over de blauwe Staffordshire Bull Terrier gaat dieper in op de genen achter de grijze vacht bij Staffies, en of die van invloed kunnen zijn op de gezondheid en het temperament van uw hond.

De Staffordshire Bull Terrier is een populaire familievriend die zeer toegewijd is aan zijn gezin. Dit ras staat erom bekend dat hij goed overweg kan met zowel volwassenen als kinderen, hoewel hij van jongs af aan goed moet worden gesocialiseerd. Staffies zijn middelgrote honden die in verschillende vachtkleuren voorkomen, waaronder blauw of grijs. Ze kunnen wat witte aftekeningen hebben, of ze kunnen effen zijn.


Wat is een Blue Staffordshire Bull Terrier?

Een blauwe Staffordshire Bull Terrier is gewoon een Staffie met een blauwe vacht. Blauw betekent in de hondenwereld eigenlijk grijs. Een blauwe Staffie heeft dus niet de kleur van de hemel! Maar ze hebben wel een mooie grijze vacht. In sommige gevallen hebben deze honden ook witte vlekken.

De Staffordshire Bull Terrier is een middelgroot, gespierd ras dat ontstond in het Engeland van de 19e eeuw als vechthond. Bloedsporten werden uiteindelijk verboden, maar veel Staffies bleven vechten in ondergrondse, illegale ringen. De laatste jaren is de Staffie een populaire en geliefde familievriend geworden. Sommige mensen associëren de Staffie echter nog steeds negatief met de eigenschappen die hem zo succesvol maakten in hondengevechten, zoals hondgerichte agressie.

Blue Staffordshire Bull Terrier Uiterlijk

Als ze volgroeid zijn, is de blauwe Staffie een middelgrote hond. Ze staan meestal tussen de 14 en 16 centimeter hoog op de schoft en wegen tussen de 24 en 38 pond. Zoals de meeste rassen zijn teefjes meestal kleiner en lichter dan mannetjes. Staffies hebben een korte, gladde vacht die weinig verzorging nodig heeft, en weinig verhaart.

Deze honden hebben slappe, driehoekige oren, grote ogen en een breed, wigvormig hoofd. In feite vergelijken veel mensen hun blauwe Staffordshire Bull Terriers met zeehonden! Hun algemene uiterlijk is gedrongen en gespierd.

Blauwe kleuring en genetica

Blauw is slechts een van de vele tinten waarin Staffordshire Bull Terriers kunnen voorkomen. Deze kleuring wordt eigenlijk veroorzaakt door een gen dat de zwarte vacht verdunt. Dit gen is recessief, dus Staffie puppies moeten van elke ouder een kopie krijgen om een blauwe vacht te krijgen. Als ze maar één kopie krijgen, zal hun vacht zwart zijn.

Sommige eigenaren of fokkers kunnen de termen grijs of zilver gebruiken om blauw bont te beschrijven. Maar, het betekent allemaal hetzelfde – een verdunde zwarte vacht.

Zijn Blauwe Staffordshire Bull Terriers Vriendelijk?

Een grote zorg die veel mensen hebben over Staffies is hun temperament, als gevolg van hun geschiedenis van hondengevechten. Toen ze gefokt werden om te vechten, moesten Staffies agressief zijn tegen andere honden, maar een zeer sterke band hebben met hun eigenaren. Het was van vitaal belang om een mensvriendelijke hond te hebben, om verwondingen van de handler in de ring te voorkomen.

Veel studies hebben agressie onderzocht bij rashonden, waaronder Staffordshire Bull Terriers. En de resultaten zijn vaak tegenstrijdig. Bijvoorbeeld, één studie vond dat de meeste gemelde hondenaanvallen werden veroorzaakt door Staffordshire Bull Terriers, maar een andere vond geen verschil in agressie tussen Staffies en andere rassen. De meeste van deze studies kijken naar het ras als geheel, in plaats van een verband met kleur.

Studies begrijpen

Het is belangrijk op te merken dat alle honden individuen zijn, en veel Staffies zijn gefokt en opgevoed om vriendelijke, liefdevolle honden te zijn. Maar, sommige onbetrouwbare eigenaren kunnen agressie in hun Staffies aanmoedigen, door ze simpelweg te kopen vanwege hun reputatie en geschiedenis. Bij onderzoek naar hondenagressie is het ook belangrijk om te kijken naar het aantal gebruikte honden, en of Staffies samen met andere rassen in een veel grotere “Pitbull“-categorie worden ondergebracht.

Staffordshire Bull Terriers zijn sterke honden, met zeer sterke kaken. Hun beten kunnen dus veel meer schade aanrichten dan die van een kleinere hond, zoals de Chihuahua. Daarom is er een kans dat hun beten vaker gemeld worden. In feite kunnen beten van kleinere honden helemaal niet gemeld worden, omdat ze misschien helemaal geen schade aanrichten. Dit kan betekenen dat resultaten over hondenagressie een beetje misleidend zijn.

Maar, het betekent niet dat Staffies nooit agressief zullen zijn. Maar, zoals bij alle hondenrassen, kunnen hun fokken en vroege ervaringen een enorme invloed hebben op hun volwassen temperament.

Een vriendelijke Staffie opvoeden

Een belangrijk onderdeel van het krijgen van een vriendelijke Staffordshire Bull Terrier is het kiezen van een gerenommeerde fokker. De beste fokkers fokken alleen vriendelijke, zachtaardige honden met een goede gezondheid. Als u puppies bezoekt, zorg er dan voor dat u met de moederhond, en indien mogelijk ook met de vader, omgaat. Als de ouderhonden vriendelijk zijn tegen zowel u – een vreemde – als hun eigen familie, is dat een goed teken. Als de ouders agressief of nerveus zijn, moet u elders op zoek gaan naar puppies.

Naast het kiezen van een gerenommeerde fokker, moet u uw Staffie van jongs af aan goed socialiseren. Laat ze kennismaken met veel nieuwe situaties en omgevingen, en met verschillende dieren en mensen. Zorg ervoor dat deze ervaringen rustig en positief zijn, om de kans op op angst gebaseerde agressie als volwassen hond te verminderen. Socialisatie moet plaatsvinden voordat uw puppy 12 weken oud is, maar zet uw puppy pas op de grond als hij volledig is ingeënt. Investeren in een puppydraagdoek is meestal het beste.

Zijn Blue Staffordshire Bull Terriers Gezond?

Een belangrijk probleem dat verband houdt met het verdunningsgen bij honden is kleurverdunning alopecia. Honden die aan dit probleem lijden, ervaren een dunner wordende vacht, en in extreme gevallen zelfs kaalheid. Onderzoek de vacht van uw Staffordshire Bull Terrier tijdens de vachtverzorging om op symptomen te letten die een teken van kleurverdunning alopecia kunnen zijn.

Anders dan dit, zal uw Staffie vatbaar zijn voor alle andere gezondheidsproblemen die gebruikelijk zijn voor het ras. Enkele daarvan zijn: atopische dermatitis, gewrichtsproblemen zoals artrose, en oogproblemen.

Verzorging en dagelijkse verzorging

Staffies, ongeacht de kleur van hun vacht, zijn relatief onderhoudsarm als het gaat om verzorging. Ze verharen niet zwaar, maar kunnen wel verharen in de warmere periodes van het jaar. Omdat ze een korte, gladde vacht hebben, raakt hun vacht niet snel in de knoop. Ze moeten af en toe in bad, vooral als ze in iets stinkends rollen. Maar dat hangt vooral af van uw oordeel!

Controleer bij de verzorging ook de oren van uw Staffie op overtollig was. Droog ze goed af na het baden. En zorg ervoor dat je hun nagels op een goede lengte knipt om het risico op breuk te verminderen.

Geef uw Staffie een evenwichtige, voedzame voeding. Sommige eigenaren maken liever hun eigen maaltijden, terwijl anderen de voorkeur geven aan commerciële opties. Als u ooit twijfelt over het gewicht of de gezondheid van uw Terrier, is de dierenarts uw beste bron van advies.

Het vinden van een Blue Staffordshire Terrier Puppy

Als de vacht van uw Staffordshire Terrier wordt veroorzaakt door het verdunningsgen, zullen ze vanaf hun geboorte een blauwe vacht hebben. U zult dus gemakkelijk kunnen zien welke puppies blauw zullen opgroeien. Sommige fokkers kunnen zich specialiseren in bepaalde vachtkleuren. De prijs van Staffie puppies hangt af van uw woonplaats, de vraag naar puppies, de stamboom en vele andere factoren. Maar, als algemene regel, zullen deze pups ten minste $ 1000 kosten.

Het is belangrijk om bij uw zoektocht een gerenommeerde fokker te kiezen. De beste fokkers zullen honden testen op hun gezondheid voordat ze fokken, en zullen u persoonlijk het bewijs hiervan laten zien. Ze zullen u graag laten zien waar de pups worden gehouden, en op zijn minst de moeder ontmoeten. Ze zullen ook al uw vragen beantwoorden. Vermijd puppyfabrieken en achtertuinfokkers, omdat pups uit deze plaatsen vaak meer gezondheids- en gedragsproblemen hebben.

Een andere optie is om een blauwe Staffy te redden. Een reddingshond is waarschijnlijk ouder, maar u kunt meer te weten komen over hun persoonlijkheid van reddingsmedewerkers. Zorg ervoor dat u een hond mee naar huis neemt die bij u past – geef informatie over kinderen, andere huisdieren, en al het andere waar het personeel u over kan adviseren. Samen kunt u de beste blauwe Staffordshire Bull Terrier voor u vinden.

Heeft u een blauwe Staffordshire Bull Terrier?

Maakt u zich op om een blauwe Staffie pup in huis te halen? We horen er graag over in de commentaren! Heeft jouw Staffordshire Bull Terrier een effen vacht, of hebben ze witte vlekken tussen het blauw?

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen

  • Brancalion, L. (et al), ‘Canine Coat Pigmentation Genetics: A Review’, Animal Genetics (2021).
  • Duffy, D. (et al), ‘Breed Differences in Canine Aggression’, Applied Animal Behaviour Science (2008).
  • Stafford, K. “Opinions of Veterinarians Regarding Aggression in Different Breeds of Dogs”, New Zealand Veterinary Journal (1996).
  • Tamara Montrose, V. (et al), ‘Dog Bites Dog: The Use of News Media Articles to Investigate Dog-On-Dog Aggression’, Journal of Veterinary Behavior (2020).
  • Pegram, C. (et al), ‘Staffordshire Bull Terriers in the UK: Their Disorder Predispositions and Protections’, Canine Medicine and Genetics (2020).
  • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
  • Cutler, J. (et al), ‘Puppy Socialization Practices of a Sample of Dog Owners from Across Canada and the United States’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2017).