Blue Weimaraner – Het blootleggen van de controversiële wereld van de Dark Weim

blue weimaranerWelkom bij uw complete gids voor de blauwe weimaraner. Een prachtige maar verrassend controversiële hond.

Onder zijn bewonderaars staat de klassiek gekleurde Weimaraner liefkozend bekend als het “Grijze Spook”.

Dit vorstelijke, intelligente, sociale ras is afkomstig uit Duitsland en zijn unieke zilver en grijs getinte vacht heeft geleid tot de allitererende bijnaam van het ras.

Maar binnen de hondenwereld staat de Blauwe Weimaraner hond aan de basis van een intrigerend schandaal. Hoe is zo’n prachtig gekleurde hond in een twistpunt beland?

Van Zilver naar de Blauwe Weimaraner

We zullen u zo meteen voorstellen aan de kleine hond die deze vuurstorm van controverse heeft ontketend, maar eerst is het gepast om dit nobele ras het nodige respect te betuigen.

Een nobel ras

Hoewel er onder de gelederen onenigheid bestaat over de kleuren van de Weimaraner, zullen bewonderaars van het ras het erover eens zijn dat, ongeacht de vachtkleur, de grote, stevig gebouwde, Weimaraner een prachtige hond van wereldklasse is.

Het is het 34ste meest populaire ras van de American Kennel Club, en hoewel hij niet zo bekend is als de geliefde Labrador Retriever of zo direct herkenbaar als de populaire Duitse Herder, heeft de gedistingeerde Weimaraner een toegewijde en enthousiaste fanclub.

En het is binnen deze fanbase dat passies de eens zo rustige Weimaraner wereld hebben doen woeden. Emoties lopen hoog op onder Weim liefhebbers als het onderwerp van de Blauwe Weimaraner ter sprake komt. Waarom eigenlijk?

Blauwe vs Grijze Weimaraner

We moeten een blik werpen op het klassieke en traditionele kleurenschema van de Weimaraner om beter te begrijpen waarom de blauwe kleur in sommige kringen aanleiding heeft gegeven tot een zekere angst.

Grijze Weimaraner

Hoewel het “handelsmerk” grijs een mooie en duidelijke tint is, is het ironisch dat het ras dat het best bekend staat als de Gray Ghost eigenlijk meerdere tinten binnen de populatie heeft.

Velen zouden het traditionele Weimaraner grijs beschrijven als meer een verdunde chocoladebruine tint. Binnen deze groep zijn sommige honden zeer verdund, bijna zandbeige van kleur, terwijl anderen meer brunette lijken. Binnen het spectrum zijn er vele variaties, verdunningen en sterktes, waarbij de meeste kleuren aanvaardbaar zijn.

Blauwe Weimaraner

De Blue Weimaraner is qua temperament en gedrag net zo’n Weimaraner als de Grays, maar zijn vacht is verdund zwart in plaats van lichtbruin.

De tint is beschreven als “houtskool grijs” en varieert van een vervaagd blauw tot een dieper, donkerder blauw. Experts waarschuwen dat de twee kleuren eigenlijk verschillende kleurtonen zijn, en niet moeten worden beschouwd in termen van ofwel het Blauw ofwel het Grijs dat donkerder of lichter is dan de andere.

Een Grijze hond kan dus donkerder zijn dan een Blauwe, hoewel de meeste Grijze honden lichter zijn. Genetisch gezien is Blauw dominant ten opzichte van Grijs, wat betekent dat ten minste één ouder Blauw moet zijn om Blauwe puppies voort te brengen.

Weimaraner Geschiedenis

Nu we de kleurenschema’s hebben uitgezocht, hebben we nog steeds geen antwoord op de vraag waarom de beruchte Blues door sommigen in een minder gunstig daglicht worden gesteld dan de Grays.

Alle commotie kan worden herleid tot een vermoedelijke stamboom pooch genaamd Cäsar von Gaiberg, wiens geschiedenis makende levensverhaal is een raadsel verpakt in een raadsel verpakt in een mysterie.

Hoeveel problemen kan één onschuldige Blauwe Weim veroorzaken voor het grote ras dat in de jaren 1800 in Duitsland ontstond als koninklijke jachthond? Genoeg!

Blauwe Grijze Weimaraner Oorsprong

Deze nu beruchte hond, ook bekend als “Tell”, werd geboren uit uitstekende Duitse bloedlijnen in 1947, volgens de toenmalige gegevens. In alle opzichten was Tell een mooi exemplaar van een hond, en produceerde verschillende geprezen nakomelingen.

Tell werd uiteindelijk gekocht door een Amerikaanse officier gestationeerd in Duitsland, en teruggebracht naar de Verenigde Staten.

Hier veroorzaakte zijn aanwezigheid een soort internationaal incident dat tot op de dag van vandaag voortduurt; je zou kunnen zeggen dat Tell de blues heeft doen ontstaan, in meerdere opzichten!

De hond die Cäsar von Gaiberg werd gedoopt was een zeer donkere Weimaraner, en tegenwoordig staat hij bekend als de grondlegger van de Amerikaanse Blauwe Weimaraner.

Blauwe Kleur Theorieën

De AKC registreerde Tell na acceptatie van zijn Duitse Weimaraner Club papieren die hem tot raszuiver verklaarden.

De geschiedenis leert ons dat de Duitsers ergens in de loop der tijd Tell’s raszuivere status hebben herroepen of op een of andere manier in twijfel hebben getrokken, geheel gebaseerd op zijn legendarische vacht.

Deze nieuwe gedachtengang bracht het idee naar voren dat Tell’s kleur eigenlijk te danken was aan kruisingen.

Omgekeerd schrijven sommigen Tell’s blauwe kleur toe aan een genetische mutatie. Weer anderen beweren dat zijn blauwheid in Duitsland altijd al bekend stond als de kleur “muisgrijs”, zodat de ophef om niets was.

Weimaraner Club van Amerika Controverse

Maar de storm in een theepot was niet voorbestemd om te verdwijnen (pun intended!).

Als gevolg van de Tell ouverture, zogezegd, diskwalificeerde de Weimaraner Club of America in 1971 de Blue Weimaraner kleurslag.

Sinds die tijd speelt de kwestie van de ware oorsprong van blauw binnen de Weim-wereld, omdat er veel op het spel staat.

De diskwalificatiebeslissing van de Weimaraner Club of America leidde tot een aantal uitsluitingen van verschillende wereldwijde canine-evenementen, zodat er binnen de gemeenschap een voortdurende discussie blijft doorsijpelen over wat Blue betekent, en wat er wel (of niet) aan gedaan moet worden.

Het mysterie gaat verder

Welke van de drie bovengenoemde theorieën verklaart het best de oorsprong van Tell’s blauwheid?

Niemand kan er zeker van zijn, aangezien er geen onweerlegbaar bewijs is opgedoken in het geval van de zoektocht naar de Blauwe Hint.

Veel deskundigen geloven dat het mysterie achter Tell’s blauwheid een geheim is dat met hem het graf is ingegaan, wijzend op het feit dat veel archieven en documenten het slachtoffer zijn geworden van WO II, de tijd van Tell’s opkomst binnen de Weim wereld.

Dus, dat verklaart waarom Blauw een verguisde kleur is binnen de wereld van Weimaraners. Maar het vertelt niet het hele verhaal!

Blauw is niet alleen maar slecht

Hoewel Blues de zwarte (blauwe) schapen van de Weimaraner wereld zijn, worden ze niet helemaal gemeden uit de hogere regionen van het canine universum.

In de V.S. kunnen deze prachtige wezens worden geregistreerd bij de AKC, hoewel ze niet in aanmerking komen voor deelname aan alle evenementen.

Het goede nieuws is dat de nakomelingen van twee AKC-geregistreerde Weimaraners officieel worden erkend als raszuiver, ongeacht de kleur.

Helaas tonen andere landen een grotere minachting voor de verkeerd begrepen kortharige Blauwe jongens en meisjes. Deze prachtige dieren zijn zeldzaam buiten Amerika, en niet officieel erkend in andere regio’s.

Blauwe Weimaraner Temperament

Nu is het tijd om te stoppen met discussiëren over gemuteerde genen en kleurmonsters, en eens te kijken naar wat de Weimaraner tot een ras maakt dat u wel (of niet) in uw gezin wilt verwelkomen!

Intelligentie

De trouwe en levendige Weimaraner heeft een hoog IQ dat in uw voordeel kan werken – maar ook tegen u – als uw hond niet goed getraind en gesocialiseerd is. In feite beschrijft de AKC dit lid van de Sporting Group als gehoorzaam maar onbevreesd.

Dezelfde intelligentie die een verrukkelijke eigenschap kan zijn wanneer die wordt gekanaliseerd in plezierige activiteiten zoals gezamenlijk spelen in het hondenpark, kan zich ook manifesteren als een koppige trek in dit onafhankelijk denkende ras.

Vroege training is nodig om van deze wilskrachtige hond een goed gemanierde dierenvriend te maken.

Atletiek

Weimaraners zijn atletisch en vol uithoudingsvermogen, zoals het een jachthond betaamt.

Als zodanig hebben ze dagelijks beweging nodig. Maar deze ingebouwde behoefte aan activiteit betekent niet dat Weimaraners de hele dag of nacht alleen in de tuin moeten rondrennen.

Ze gedijen bij menselijke interactie en potentiële eigenaren zouden een hondenmaatje moeten willen, niet alleen een bewegingsmaatje of werkwaakhond.

Dit komt omdat aanhankelijke Weims mensenvrienden zijn die moeten weten dat ze deel uitmaken van het reilen en zeilen om gelukkig te zijn.

Negeer er een op eigen risico, want een verveelde of overstuur geraakte Weimaraner kan een destructieve worden.

Gelukkig kunnen ze goed opschieten met kinderen en andere dieren (met de juiste training en socialisatie), hoewel ze een beetje territoriaal kunnen zijn en in de gaten moeten worden gehouden voor het geval hun inteelt prooidrift de kop opsteekt terwijl ze op stap zijn.

Blauwe Weimaraner gezondheidsstatistieken

Weimaraner pups hebben een gemiddelde levensverwachting van 10-13 jaar. Reuen worden ongeveer 25-27 inches groot, terwijl teven daar net onder zitten met ongeveer 23-25 inches.

Ook wegen reuen meer dan teven, waarbij de eersten gemiddeld 70-90 pond wegen, terwijl de teven ergens tussen 55-75 pond uitkomen.

Weims hebben een stevige eetlust en moeten een hoogwaardig, eiwitrijk dieet krijgen.

Kortharige Weimaraners hebben een onderhoudsarme, gladde vacht, maar moeten regelmatig geborsteld worden om de vacht gezond en glanzend te houden.

De grijze en blauwe langharige Weimaraner daarentegen moet dagelijks geborsteld worden om de vacht matvrij te houden.

Weims zijn gemiddelde verharders en worden niet beschouwd als een hypoallergeen ras.

Blauwe Weimaraner Puppies

Zo, nu je wat meer weet over het bijzondere Weimaraner ras, denk je er misschien over om er een in je huis te verwelkomen?

Laat de koper oppassen: Blauwe Weimaraners zijn niet “zeldzaam”, ook al brengen sommige fokkers ze als zodanig op de markt, waardoor de prijs van Blauwe Weimaraners de pan uit rijst!

Evenzo, als het gaat om de gezondheid van Weimaraners, staan alle tinten op gelijke voet met betrekking tot dezelfde medische problemen en zorgen.

blauwe weimaraner

Blauwe Weimaraner Fokkers

Het spreekt voor zich dat potentiële eigenaren uitsluitend moeten werken met verantwoordelijke fokkers die gezondheidsverklaringen kunnen overleggen.

De Blue Weimaraner Club of America eist van haar fokkers dat zij heup- en elleboogscores verkrijgen en beschikbaar stellen (hoewel dysplasie geen groot probleem is in het ras), evenals een volledige medische geschiedenis, inclusief vaccinatie-informatie.

Oog-, schildklier- en brucellosetests worden ook aanbevolen.

Brucellose

De AKC website beschrijft Brucellose als een besmettelijke ziekte veroorzaakt door de bacterie Brucella canis. Het is een wereldwijde aandoening en kan worden overgedragen van honden (zowel rashonden als gemengde honden) op mensen.

Ook andere dieren zoals schapen, runderen en geiten kunnen het virus oplopen.

Bij honden heeft Brucellose een sterke invloed op de voortplantingscyclus. Aangetaste honden krijgen vaak te maken met spontane abortus (75% van de infecties leidt tot late abortus), doodgeboorte en het uitblijven van bevruchting.

Gewichtsverlies en lusteloosheid zijn algemene symptomen, met ontsteking van de organen (hart, huid, hersenen)Het verraderlijke virus kan ook de milt, de lever en de lymfeklieren aantasten.

Toch is het mogelijk dat sommige besmette honden helemaal geen symptomen vertonen.

Milde menselijke symptomen van het virus variëren van griepachtige verschijnselen tot ernstiger problemen die de vruchtbaarheid of de belangrijkste interne organen aantasten.

Brucellose wordt bij honden voornamelijk overgedragen door contact met besmette lichaamsvloeistoffen, waarbij het virus via de slijmvliezen het lichaam binnendringt.

Een eenvoudige bloedtest kan het virus opsporen, maar helaas bestaat er geen genezing voor besmetting van honden. Aangezien de ziekte op mensen kan overgaan, wordt helaas vaak euthanasie van een besmet dier aanbevolen.

Bloat

Een andere potentieel dodelijke aandoening, bloat, komt vaak voor bij honden met een diepe borst zoals de Weimaraner.

Het is een aandoening waarbij de maag verdraaid raakt, en de symptomen omvatten een gezwollen maag, gebrek aan stoelgang, en algemene onrust.

Onbehandeld kan de pijnlijke aandoening dodelijk zijn.

De Blauwe Weimaraner – Kopen of niet kopen?

Ligt een vorstelijke, Blauwe Weimaraner in uw toekomst? Alleen u kunt die zo belangrijke beslissing nemen om een hondse familie aan te vullen of te beginnen, maar we hopen dat onze beschrijvende gegevens over het ras Weimaraner u kunnen helpen om tot een weloverwogen beslissing te komen.

Slim, trouw en beschermend

De zeer intelligente, menslievende Weimaraner is niet voor iedereen weggelegd. In tegenstelling tot de beminnelijke, gemakkelijke Lab, heeft hij een beetje een veeleisende persoonlijkheid en een grote behoefte om betrokken te worden bij alles wat zijn mens doet. In ruil daarvoor is deze aanhankelijke hond trouw aan en beschermend voor de mens die het geluk heeft bij een Weimaraner te horen.

Omdat hij een mensgerichte hond is, kan van de Weimaraner verwacht worden dat hij gehoorzaam is, zolang hij de juiste en vroege training en socialisatie heeft gekregen die nodig is om een goed gemanierde, goed aangepaste hond te worden.

Veel beweging

Laat u tenslotte niet misleiden door het magere, slanke lichaam: Weims zijn het toppunt van atletisch zijn en hebben dagelijks beweging nodig. Naast fysieke inspanning houden Weimaraners van mentale stimulatie en als ze aan hun lot worden overgelaten, kunnen ze hun toevlucht nemen tot ondeugende en/of destructieve manieren om zichzelf te vermaken.

Moet ik een Blauwe Weimaraner nemen? - Ras beoordelingen van thehappypuppysite.com.

Heb je een Blauwe Weimaraner Puppy?

Heeft u een Blauwe Weimaraner? Wist je van alle ophef die is ontstaan door een kleine Blauwe Weimaraner genaamd Cäsar von Gaiberg, alias Tell?

We horen graag uw eigen ervaringen met de nieuwswaardige Blauwe Weim. Misschien kunt u iets toevoegen aan de overlevering en legende van de Blauwe Weimaraner? Als je een echte Blue fan bent, wat je ook te delen hebt over het leven met je Weim, we horen het graag in de commentaarsectie hieronder!

Referenties en verder lezen

  • AKC.
  • Corbel, M.J., Brucellose: een overzicht, Emerging Infectious Diseases, 1997.
  • Franco, M.P., et al, Humane brucellose, The Lancet, 2007.
  • Gerding, W.M., et al, Tracing the origin of ‘blue Weimaraner’ dogs by molecular genetics, Journal of Animal Breeding and genetics, 2010.
  • Schmutz, S.M, Melekhovets, Y., Coat color DNA testing in dogs: Theory meets practice, Molecular and Cellular Probe, 2012.
  • Wanke, M.M., Canine brucellosis, Animal Reproduction Science, 2004.
  • Blauwe Weimaraners
  • Blue River Weimaraner
  • Blue Weimaraner Club of America.