Blauwe Poedel Kleuren, Raseigenschappen en Verzorging

blauwe poedel

De blauwe poedel heeft een unieke vacht en een liefdevolle, aanhankelijke en levendige persoonlijkheid. Deze atletische gezelschaps- en werkhond is oorspronkelijk zwart, maar hun blauwe vacht vervaagt naarmate ze ouder worden. Een volwassen blauwe poedel ziet er eerder blauwgrijs dan zwart uit. Vandaag delen we top tips over het herkennen van een blauwe Poedel pup, waar hun schattige kleur vandaan komt qua geschiedenis en genetica. En we helpen u bij het kopen, adopteren, opvoeden en verzorgen van uw nieuwe blauwe poedelhond.

Inhoud

Blauwe Poedels hebben een interessante en populaire vachtkleur. Deze kleur is een officiële kleur voor Poedels van alle maten, maar het kan moeilijk zijn om blauwe Poedels als pup te herkennen, omdat deze kleur tot 2 jaar nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen.

Blauwe Poedels zijn intelligent, energiek en liefdevol, net als elke andere kleur. En hun verzorgingsbehoeften zijn net zo complex als bij elke andere kleur poedel.

Wat is een Blauwe Poedel?

De poedel is een populair werkras dat ook een favoriete familievriend is. Poedels bestaan al honderden jaren, oorspronkelijk als apporterende honden. Na verloop van tijd werden Poedels kleiner gefokt om Miniatuur en Toy rassen te creëren. En, veel Poedels verhuisden weg van het werken, apporteren rollen om familie metgezellen en schoothonden te worden.

Alle drie de Poedels hebben een enorme keuze aan kleuren. Stevige tinten variëren van diep, donker zwart, tot het lichtste wit, en alles daartussenin. En sommige Poedels hebben zelfs twee kleuren in hun vacht. Maar vandaag gaan we dieper in op de effen blauwe kleur bij dit populaire ras.

Welke kleur heeft een blauwe poedel?

De term blauw wordt vaak door elkaar gebruikt met zilver en grijs als het gaat om hondenkleuren. Maar, blauwe Poedels verschillen van zilveren en grijze Poedels. In feite zijn alle drie deze kleuren afzonderlijk geaccepteerde tinten op de rasstandaard.

Blauwe Poedels zien er misschien niet helemaal uit zoals je zou verwachten. Hun kleur kan iets meer lijken op donkergrijs dan op blauw zoals je het eerst zou denken! En elke hond is uniek. Dus, de ene blauwe Poedel kan een iets andere tint hebben dan de andere, of kan een andere intensiteit van kleuren hebben op bepaalde delen van hun lichaam.

Een nadere blik

De blauwe kleur op Poedels blijft niet het hele leven van uw hond hetzelfde. In feite hebben blauwe Poedels bij hun eerste geboorte een zwarte vacht. Maar in de loop van twee jaar zal deze zwarte vacht vervagen tot een lichtere tint. Dit proces is hetzelfde voor zilveren Poedels, maar is veel langzamer voor blauwe.

Dit vervagen wordt veroorzaakt door een gen dat bekend staat als het ‘progressief grijs worden-gen’. Dit gen is dominant, dus pups hoeven maar één kopie te erven om de bijbehorende pigmentvervaging te ervaren. Blauwe Poedels zullen niet enorm verbleken, maar de verandering zal toch merkbaar zijn. Ze worden diepgrijs met een blauwachtige tint.

Zwarte vs Blauwe Poedel Honden

Als ze voor het eerst geboren worden, zien blauwe en zwarte Poedels er hetzelfde uit. Het kan dus uiterst moeilijk zijn om ze uit elkaar te houden. Het proces van vervagen voor blauwe Poedels gebeurt heel langzaam, dus je zult misschien alleen heel kleine verschillen opmerken wanneer je Poedelpup klaar is om naar huis te komen.

Na verloop van tijd zullen deze verschillen duidelijker worden. Blauwe pups zullen langzaam van kleur veranderen en van diep, sterk zwart vervagen naar een lichtere tint. Maar, echt zwarte pups zullen dezelfde kleur blijven totdat ze als senior beginnen te vergrijzen.

blauwe poedel

Zilver vs Blauwe Poedel Puppies

Zilverpoedels, zoals blauwen, zullen in hun vroege leven progressief grijs worden. Ze beginnen hun leven dus als zwarte honden en zullen oplichten tot een heel andere tint. Maar ondanks dit vergelijkbare proces is er een verschil tussen blauwe en zilveren Poedels.

Zilveren Poedels zullen veel sneller lichter worden dan blauwe, en ze zullen veranderen in een veel lichtere tint. Maar, beide types zullen vergelijkbare persoonlijkheden en zorgbehoeften hebben. Dus, blauwe en zilveren Poedels kunnen even goede huisdieren zijn.

Zijn Blauwe Poedels Zeldzaam?

Sommige fokkers kunnen hun blauwe Poedelpups als ‘zeldzaam’ op de markt brengen om de prijs van hun pups te verhogen. Maar blauw is niet de zeldzaamste kleur die Poedels hebben, omdat het gen dat deze kleur veroorzaakt dominant is. Bepaalde recessieve kleuren, zoals abrikoos en crème zijn zeldzamer, omdat puppies van elke ouder een kopie van het juiste gen moeten erven.

Een andere factor die de populariteit van een hondenkleur kan beïnvloeden. Hoe populairder een kleur is, hoe hoger de vraag naar puppies is. Dus, hoewel nesten van bepaalde tinten misschien gemakkelijk te vinden zijn, kunnen ze vaak lange wachtlijsten hebben. Blauw is niet de meest populaire poedelkleur, maar trends veranderen voortdurend. Dus, afhankelijk van waar je woont en welke tinten bij jou in de buurt het meest populair zijn, kunnen blauwe Poedelpuppies moeilijk te vinden zijn!

Kunnen poedels blauwe ogen hebben?

Poedels hebben zeer donkere ogen. Blauwe ogen zijn zeer zeldzaam en zijn het resultaat van gemengd fokken of een gezondheidsprobleem. Als je bijvoorbeeld een poedel met een merle hond mengt, kun je pups met blauwe ogen krijgen, maar die zijn niet raszuiver. Ze kunnen dus heel wat onvoorspelbare eigenschappen hebben.

De meeste Poedels zullen bruine ogen hebben die zeer donker van kleur zijn. In de rasstandaard staat zelfs dat zeer donkere ogen de voorkeur verdienen.

Blauwe Poedel Gezondheid en Verzorging

Het prorgessieve grijsheidsgen is momenteel niet in verband gebracht met gezondheidsproblemen. Blauwe Poedels hebben dus dezelfde erfelijke gezondheidsproblemen als elke andere Poedel. Veel van deze problemen kunnen verband houden met de grootte van uw hond, maar soms ook met de kleur van uw hond. Hier zijn enkele van de belangrijkste gezondheidsproblemen die een blauwe Poedel kan ervaren:

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Ziekte van Addison
 • Sebaceous adenitis
 • Hartproblemen
 • Progressieve Retinale Atrofie
 • Maag dilatatie volvulus
 • Patellaire Luxatie

Er zijn enkele haar- en huidproblemen gerelateerd aan verdunde kleuren (zoals blauw en grijs) bij sommige hondenrassen. Maar de genen die verdunde kleuren in deze zin veroorzaken zijn een beetje anders dan die welke het progressief grijs worden veroorzaken dat leidt tot blauwe Poedels.

De verzorging van uw blauwe poedel

Blauwe Poedels hebben een evenwichtige, gezonde voeding nodig, net zoals elke andere schaduw nodig zou hebben. Ze zijn het gelukkigst als ze regelmatig beweging krijgen en ook veel mentale stimulatie elke dag.

De verzorging van elke kleur Poedel kan vrij complex zijn. Poedels hebben ofwel een zeer gekrulde ofwel een gekoordde vacht. Het voordeel hiervan is dat verharende haren en huidschilfers worden opgesloten in de textuur van de vacht van uw hond, zodat u geen haren op uw tapijten en meubels ziet zoals bij een ander ras. Dit kan geweldig nieuws zijn voor mensen met een allergie. Maar die krullen kunnen pijnlijke knopen en klitten vormen als u ze met rust laat, dus regelmatig borstelen is een must. Veel eigenaren geven er de voorkeur aan om hun poedels naar een professionele trimsalon te brengen.

Blauwe Poedels zullen een iets lichtere vacht hebben dan zwarte Poedels, maar het grijs in hun haren is niet zo licht als sommige Poedeltinten. Vuil is dus niet zo gemakkelijk te herkennen als bij lichtere poedeltinten. Daarom moet u extra aandacht besteden aan de vacht van uw poedel, vooral na het buiten sporten.

Het vinden van Blauwe Poedel Puppies

Het moeilijkste deel van het vinden van blauwe Poedel pups is het vinden van een fokker die ze kan onderscheiden van zwarte pups. Blauwe puppies verkleuren veel langzamer dan zilveren puppies. Er kan dus heel weinig verandering in hun vacht zijn als je ze met acht weken mee naar huis neemt.

Een manier om te onderzoeken of de pup die u overweegt zwart of blauw is, is om ze in verschillende lichten te bekijken. Ze kunnen er in huis identiek uitzien, maar in het zonlicht een heel andere glans hebben.

Blauwe Poedelfokkers

Het komt zelden voor dat fokkers uitsluitend blauwe poedels fokken. Vaker komen blauwe pups gewoon voor in een nest. Maar het kan helpen om uw fokker te laten weten wat u zoekt. Op die manier kunnen ze uitkijken naar tekenen van blauwe Poedelpups en je de eerste keus geven als er een verschijnt.

Belangrijker dan vachtkleur is het kiezen van een gerenommeerde fokker die prioriteit geeft aan gezondheid en een goed temperament. Vermijd pups van puppy mills, puppy farms, dierenwinkels en achtertuinfokkers. Dit zijn de plaatsen waar de kans het grootst is dat ze u een pup verkeerd verkopen, slecht opvoeden met weinig aandacht voor hun welzijn, en de prijzen voor “zeldzame” of “ongewone” kleuren oneerlijk verhogen.

Uw Blauwe Poedel

Hoewel blauwe Poedels in de eerste maanden van hun leven moeilijk te herkennen zijn, zullen ze vervagen tot een unieke en prachtige tint die de harten van veel Poedelliefhebbers zal veroveren! Heeft u al een blauwe poedel, of bent u nog op zoek naar een exemplaar om in uw gezin te verwelkomen? Laat ons je tips voor het identificeren van blauwe Poedelpuppy’s weten in de commentaren!

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen

 • Schmutz, S. & Berryere, T. “Genen die van invloed zijn op vachtkleur en -patroon bij huishonden: een overzicht”, Animal Genetics (2007).
 • Slavney, A. (et al), ‘Five Genetic Variants Explain Over 70% of Hair Coat Pheomelanin Intensity Variation in Purebred and Mixed Breed Domestic Dogs’, Plos One (2020).
 • Brancalion, L. (et al), ‘Canine Coat Pigmentation Genetics: A Review’, Animal Genetics (2021).
 • Pedersen, N. (et al), ‘The Effect of Genetic Bottlenecks and Inbreeding on the Incidence of Two Major Autoimmune Diseases in Standard Poodles, Sebaceous Adenitis and Addison’s Disease’, Canine Medicine and Genetics (2015).
 • Kaelin, C. & Barsh, G. ‘Molecular Genetics of Coat Color, Texture and Length in the Dog’, The Genetics of the Dog (2012).
 • Adams, V. (et al), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).