Australische herder temperament eigenschappen

Australische Herder Temperament

Het temperament van de Australische herder is generaties lang gefokt om de perfecte werkhond te creëren. Levendig en slim, zijn deze populaire ranch honden ook trouw en aanhankelijk. Het ras ontstond in Europa, werd meegenomen naar Australië door emigrerende schapenboeren, en arriveerde in Amerika met de Australische kolonisten om de iconische cowboyhond te worden.

Schapendrijven is de favoriete bezigheid van de Australische herder en ze hebben actieve, betrokken, menselijke metgezellen nodig om hun instincten, drift en energie te kanaliseren.

Het temperament van de Australische Herder kan goed passen bij oudere kinderen, in gezinnen die genieten van training en interactie met hun honden. Vandaag delen we top tips om het gedrag en de persoonlijkheidskenmerken van de Aussie Shepherd in goede banen te leiden, en om te zien welke levensstijl het beste past bij deze zeer slimme pup.

Inhoud

De prachtige Aussie is een herdershond en het temperament en de persoonlijkheid van de Australian Shepherd hebben veel te danken aan hun werkroots. Als u een Australian Shepherd puppy verwacht, zal deze diepe duik in het ware karakter van het ras u helpen bij de voorbereiding op, en het genieten van, deze nieuwe toevoeging aan uw familie! Het is gemakkelijk om verliefd te worden op het uiterlijk van de Aussie hond. Maar het is belangrijk om de persoonlijkheid van de Australische herder te begrijpen die u in huis haalt. Deze hond is geen luiwammes!


Australische herder temperament eigenschappen

Australian Shepherds zijn een herdersras. Dat betekent dat ze gefokt zijn op bepaalde persoonlijkheidskenmerken die nuttig zijn voor een herdershond. En die Australian Shepherd persoonlijkheidskenmerken zijn vandaag de dag nog steeds aanwezig in de meeste Aussies, ook al zijn de voorouders van uw puppy misschien al meerdere generaties lang huisdieren. Er zijn drie belangrijke aspecten van het temperament van uw Australian Shepherd die specifiek worden beïnvloed door hun oorsprong als herdershond.

  • Samenwerking
  • Inlichtingen
  • Aandrijving / energie

Honden die gefokt zijn om met mensen te werken, zijn meestal zeer coöperatief en deze eigenschap is te zien bij zowel onze herders- als onze sporthondenrassen. Dit vermogen en deze bereidheid tot samenwerking met een menselijke partner is van vitaal belang voor een hond die vaak op grote afstand van zijn geleider commando’s moet opvolgen. Intelligentie is natuurlijk belangrijk bij elke hond die moet leren en samenwerken met mensen.

Intelligentie en samenwerking zijn goede uitgangspunten, maar net als andere herdersrassen hebben Australian Shepherd veel energie en veel ‘drive’. En die drive werkt als een energiepomp waardoor de hond geneigd is actief bezig te zijn, en in het algemeen veel rond te racen! Dat kan gevolgen hebben voor uw gezin.

Als eigenaar van een gezinshond zult u willen weten hoe een Aussie omgaat met het leven rond kinderen en andere huisdieren. Laten we ons dus eens verdiepen in het temperament van de Australische herder, en kijken of dit het ras voor u is.

De Australische herder en kinderen

Is een Australian Shepherd met kinderen, een goede mix? Nou het antwoord is, dat hangt deels af van de leeftijd van de kinderen, deels van of je een oudere hond adopteert en hoe goed die hond gesocialiseerd is. Of dat je een puppy mee naar huis neemt.

Een hond met veel energie kan een geweldige metgezel zijn voor oudere kinderen, maar kan een beetje veel zijn als je een peuter hebt. Vooral als de hond nog geen jaar oud is. Jonge honden hebben de neiging onhandig, onvoorzichtig en snel te zijn. Dit betekent onvermijdelijke botsingen en valpartijen. Een puppy en een baby samen opvoeden is iets wat veel mensen aantrekkelijk vinden. En verder kan het goed werken, maar wees gewaarschuwd dat de eerste jaren erg zwaar kunnen zijn, omdat zowel pups als baby’s veel aandacht nodig hebben.

Australische Herder Intelligentie

De Australian Shepherd is een zeer intelligent ras. Deze honden zijn goed in het oplossen van problemen en leren snel. Door hun oorsprong als werkras zijn vele generaties honden geselecteerd op deze vaardigheden. Maar Aussies als huisdier zijn ook slim.

Slim zijn heeft niet alleen te maken met erfelijke intelligentie. Het gaat ook om zelfvertrouwen en de bereidheid om nieuwe problemen op te lossen. En u kunt dit versterken door uw Aussie puppy van jongs af aan te trainen.

Zijn Australian Shepherds gemakkelijk te trainen?

Door een ras te kiezen dat gemakkelijk te trainen is, krijg je een goed opgevoede hond. Dus is het temperament van de Australische Herder goed te trainen? Natuurlijk hangt het er ook van af hoeveel moeite en tijd je steekt in het trainen van je hond. Maar een hond kiezen die graag nieuwe dingen leert, kan echt helpen!

Australian Shepherd Training is gemakkelijker dan gemiddeld!

Australische Herders werden eerst gebruikt om te hoeden. Maar op veel plaatsen doen ze dit nog steeds! Werkhonden moeten goed reageren op training en commando’s.

In 2018 bestudeerde Wilson het gedrag van meer dan 82 rassen. Hij gebruikte resultaten van de Canine Behavioral Assessment and Research Questionnaire (C-BARQ). Hij suggereert dat Australian Shepherds erg open staan voor training. Dit is een geweldige studie als je de Australian Shepherd wilt vergelijken met de andere onderzochte rassen. Maar werden deze bevindingen ondersteund door anderen?

Een studie van Eken Asp gebruikte meer dan 3.500 vragenlijst resultaten. Ze vergelijken het temperament van werkende en niet-werkende honden. De Australian Shepherd viel in de categorie werkhonden. Eken Asp suggereert dat werkende rassen gemakkelijker te trainen zijn dan niet-werkende honden. In feite suggereren zij dat werkhonden ongeveer 10% meer openstaan voor training dan niet-werkende rassen.

Dit ras vormt een sterke band met zijn baas. Ze zijn ook erg gretig om te behagen. Ze kunnen dus heel goed tegen training!

Actieve training is een geweldige manier om energie te verbranden en tegelijkertijd een goed opgevoede hond te krijgen! Train uw Australian Shepherd van jongs af aan voor de beste resultaten. Maar blijf tijd en moeite steken in training, ook als uw hond opgroeit. Dit is net zo belangrijk als leervermogen bij het trainen van een hond!

Australische Herder Temperament

Zijn Australische Herders Vriendelijk?

Iedereen wil een vriendelijke hond! Als je een groot gezin hebt, of een hond wilt om overal mee naar toe te nemen, heb je er een nodig die vriendelijk is.

Een studie van Eken Asp suggereert dat werkende rassen een hogere menselijke speelinteresse hebben dan niet-werkende rassen. Dit geldt ook voor Australische Herders! Dit wordt ondersteund door Svaltberg’s studie uit 2006 over werk- en showhonden!

Is het Australische herder temperament beschermend?

De Australische Herder vormt een sterke band met zijn familie. Maar hij kan toch op zijn hoede zijn voor vreemden.

Een grote angst bij zenuwen rond vreemden is agressie. Vooral als je hond territoriaal is, zoals de Australische Herder.

Zijn Australische Herders Agressief?

Agressie is één van de grootste angsten van een hondeneigenaar. Agressie is een onderdeel van het temperament van de Australische herder waarover u meer wilt weten.

Maar het is niet altijd de schuld van de hond. Honden die niet gesocialiseerd zijn, kunnen agressief zijn uit angst in nieuwe situaties. Sommige rassen staan echter meer bekend om agressie dan andere. De studie van Wilson suggereert dat Australian Shepherds minder agressief zijn dan andere honden die zijn onderzocht in de C-BARQ.

Dit resultaat werd gevonden door de 82 rassen bloot te stellen aan verschillende gebeurtenissen en stimuli. Zoals het ontmoeten van vreemden (bedreigend en niet-bedreigend), andere honden, andere dieren, en zelfs uitdagingen van hun eigenaars.

In het algemeen suggereert Wilson dat honden in de Australian Shepherd groep weinig agressief zijn tegen eigenaren en andere honden. Maar hij suggereert dat ze nog steeds agressie kunnen vertonen naar vreemden.

Australische herder temperament rond andere honden

Dit wordt ondersteund door Duffy (et al). Zij keken naar hondenagressie met behulp van de C-BARQ. Zij gaven de vragenlijst aan rasverenigingen, zoals de AKC, maar gebruikten ook een online steekproef.

Hun resultaten suggereren dat de Australian Shepherd op drie punten hoger dan gemiddeld scoorde. Dit waren: vreemdelingenagressie, hondenagressie (naar onbekende honden) en hondenrivaliteit (naar vertrouwde honden die in hetzelfde huishouden wonen).

Ze suggereerden echter dat de Australian Shepherd lager dan gemiddeld scoorde voor agressie van de eigenaar. Agressie naar vreemde situaties en dingen kan een door angst gedreven reactie zijn. Maar de Australische herder staat erom bekend dat hij zich sterk aan zijn familie bindt. Dit kan leiden tot beschermende trekjes en territoriale gewoonten.

Socialiseer uw pup vroeg, zodat ze zich gelukkig en rustig voelen in vreemde situaties.

Houden Australische Herders van Andere Honden?

Als je andere honden hebt, wil je een nieuwe hond die erbij past. Sommige studies suggereren dat Aussies niet altijd vriendelijk zijn tegen andere honden. Duffy suggereert dat Australian Shepherds hoger dan gemiddeld scoren in agressie naar vreemde honden. Evenals vertrouwde honden in hun eigen huis. Dit kan komen door hun kudde-instincten.

Veel verhalen online bespreken de neiging van Aussies om hun gezinsleden te hoeden. Dit geldt ook voor andere honden! Hoeden kan gepaard gaan met bijten aan enkels, wat andere honden van streek kan maken.

Als je andere honden hebt, moet je dit overwegen voordat je een Australian Shepherd aanschaft. Maar, als ze samen opgroeien, kunt u ontdekken dat uw Australian Shepherd goed overweg kan met andere honden.

De beste manier om agressie tegen vreemde honden te verminderen, zoals eerder gezien, is socialiseren, socialiseren, socialiseren!

Socialiseer je Australian Shepherd van jongs af aan. Nieuwe rassen en wezens ontmoeten kan eng zijn! Dit zal uw hond helpen rustig te blijven bij het ontmoeten van nieuwe honden!

Natuurlijk Australische Herder Temperament

De Australische Herder is begonnen als herdershond, vaak op Amerikaanse ranches. Welke natuurlijke instincten maakten hem perfect voor dit werk?

Zijn hoge energie maakte hem tot een geweldige herdershond. Hij kan uren rondrennen op velden en ranches, om dieren te hoeden! Australian Shepherds moeten alle dieren op één plaats houden. Maar ze moesten ook bedreigingen afweren.

Hun territoriale aard was hier geweldig voor. En is iets wat ze zelfs vandaag nog hebben.

Is het Australische Herder Temperament Territoriaal?

Australische Herders hechten zich goed aan hun gezin. Zelfs nu kunnen ze territoriaal zijn in hun huis. Ze kunnen bijvoorbeeld blaffen als vreemden hun huis naderen, om hun familie te waarschuwen!

Een Australian Shepherd is een geweldige keuze als je een hond wilt waar je altijd mee kunt spelen. Australian Shepherds brengen graag tijd door met hun baasjes. Vooral als ze tegelijkertijd energie kunnen verbranden. Als u een trouw ras wilt dat graag tijd buiten doorbrengt, zult u wellicht genieten van het temperament van de Australian Shepherd!

Zijn Australische Herders Goede Gezinsdieren?

Als je een actief, sociaal en trouw ras wilt, dan is de Australische Herder perfect. Ze zijn speels en actief. Bovendien brengen ze graag tijd door met hun baasjes!

Ze zijn ook een heel slim ras dat gemakkelijk te trainen is. Maar sommige studies suggereren dat Australian Shepherds vatbaar zijn voor agressie.

Als je voor een Australische Herder kiest, verminder dit risico dan door je pup te socialiseren en te trainen. Begin hier zo vroeg mogelijk mee. Houdt u van het temperament van de Australische herder?

Meer weten over Australische Herders

Klinkt dit ras perfect voor jou? Er is nog meer te leren over deze pup! Bekijk deze artikelen voordat je een definitieve beslissing neemt!

Heeft u een Australian Shepherd?

Hoe vond je de eigenschappen van dit ras?

Hoe is jouw Australian Shepherd temperament? Laat het ons weten in de commentaren!

Referenties en bronnen

  • Bethany Wilson (et al), ‘Prevailing Clusters of Canine Behavioral Traits in Historical US Demand for Dog Breeds (1926-2005)’, Animals, 8:97 (2018).
  • Rudy De Meester (et al), ‘The Use of the Socially Acceptable Behavior Test in the Study of Temperament of Dogs’, Journal of Veterinary Behavior, 6 (2011).
  • Deborah Duffy (et al), ‘Breed Differences in Canine Aggression’, Applied Animal Behavior Science, 114 (2008).
  • Helena Eken Asp (et al), ‘Rasverschillen in alledaags gedrag van honden’, Applied Animal Behavior Science, 169 (2015)
  • Kenth Svartberg, “Ras-typisch gedrag bij honden – Historische overblijfselen of recente constructies?”, Applied Animal Behavior Science, 96:3-4 (2006).