13 Eenvoudige trucs om je Doberman te leren (met foto’s)

Eenvoudige trucs om een Doberman te leren

Als je op zoek bent naar leuke nieuwe ideeën voor trucjes die je je Doberman Pinscher gemakkelijk kunt leren, dan heb je geluk. Dit is mijn lijst van enkele van de meest indrukwekkende trucs die Dobermans gemakkelijk kunnen leren. Om op deze lijst te komen, moet de truc redelijk eenvoudig te leren zijn aan dit hondenras, en net iets indrukwekkender zijn dan wat de gemiddelde hond kan.

Gelukkig zijn Dobermans ongelooflijk intelligente honden. In feite zijn ze volgens WebMD (huisdieren) het 5e slimste hondenras ter wereld. Dat betekent dat ze het vermogen hebben om veel van deze leuke trucjes met gemak te leren. Het zijn ook zeer gedreven honden die hun baasjes graag willen behagen. Ze hebben dus de intelligentie, de drive en het verlangen om te leren – ze zijn een ideaal ras om een aantal zeer indrukwekkende kunstjes te leren!

De basis

Voordat u deze nieuwe trucs aan uw Doberman probeert te leren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij eerst de basis onder de knie heeft. De commando’s die uw hond moet kennen voordat hij de hier genoemde trucs probeert zijn:

  • “Zit”
  • “Blijf”
  • “Lie Down”
  • “Ok” (of een ander vrijgave commando)

Voor veel van de trucs op deze lijst moet uw hond eerst de basiscommando’s kennen. Zorg er dus voor dat je hond deze commando’s goed beheerst. Als je dat eenmaal weet, laten we dan wat plezier maken en je Dobie wat trucjes leren. echt coole trucs.

Positieve versterking

Kunstjes leren moet een leuke ervaring zijn voor zowel u als uw hond. U corrigeert hier geen slecht gedrag, u leert een nieuw gedrag aan en associeert dat met een commando.

Zorg er dus voor dat u veel lof en positieve bekrachtiging geeft terwijl u uw hond deze kunstjes leert. Zodra ze doen wat je wilt, of beginnen te doen, stop en prijs ze alsof ze zojuist je leven hebben gered. Het geven van traktaties is ook een geweldige manier om uw hond sterk te motiveren om deze trucs te leren. Als u een idee wilt hebben van de traktaties die ik voor de training gebruik, heb ik mijn favoriete traktaties opgesomd op de pagina Beste voeding en traktaties voor Dobermans in mijn rubriek Aanbevolen producten. Ze zijn zeer voedzaam en Dobies zijn er dol op!

Denk eraan, met veel positieve versterking kom je een heel eind met dit hondenras, omdat ze zo graag willen behagen, dus gebruik dat in je voordeel tijdens de training.

Visuele signalen gebruiken om de training te versnellen

Een manier om de snelheid waarmee uw hond deze trucs leert aanzienlijk te verhogen, is door een visuele aanwijzing te gebruiken. Dit werkt bijzonder goed voor Dobermanns, omdat zij zeer goed op hun baas zijn afgestemd (en deze altijd in de gaten houden).

Dus tijdens deze oefeningen zal ik u, naast het geven van een verbaal commando voor elke truc, vaak ook aanmoedigen om een visuele aanwijzing te gebruiken. Dit kan een handgebaar of een andere beweging naar keuze zijn. Zorg ervoor dat u tijdens de training steeds hetzelfde commando en dezelfde visuele aanwijzing gebruikt voor elke truc, en uw hond zal de meeste van deze trucs vrij gemakkelijk leren.

1. Schudden

Schudden

Commando: “Shake”, “Paw”

Resultaat: Op uw commando zal uw hond één poot optillen en in de palm van uw uitgestrekte hand plaatsen, waarbij hij een handdruk nabootst.

Schudden is een geweldige truc om mee te beginnen. Het is ook heel eenvoudig aan te leren. Gebruik een traktatie als motivatie, laat uw hond gaan zitten. Pak dan zijn poot en schud die op en neer met uw hand terwijl u “shake” zegt of welk commando u ook gekozen hebt.

Prijs dan uw hond en geef hem een traktatie. Doe dit een paar keer per dag en vrij snel zal hij smeken om zijn poot in uw hand te leggen als u het commando zegt.

2. Blaf

Spreek

Commando: “Blaffen”, “Spreken”, “Bewaken”

Resultaat: Op uw commando zal uw hond één keer blaffen, of herhaaldelijk tot u het commando loslaten geeft, afhankelijk van hoe u de training uitvoert.

Zodra uw hond deze truc leert, zal hij op commando kunnen blaffen. Het aanleren van deze truc kan voor elke individuele hond een beetje anders zijn. Als u iets weet wat u kunt doen om uw hond uit zichzelf te laten blaffen, doe dat dan terwijl u het commando zegt, en prijs hem dan terwijl u hem een traktatie geeft.

Het was iets moeilijker om mijn hond te laten blaffen. Ik moest hem erg opwinden en zelf beginnen te blaffen. Uiteindelijk, nadat hij me had aangekeken alsof ik gek was, liet hij een heel klein en aarzelend “blafje” horen. Ik stopte alles en prees hem onmiddellijk en gaf hem zijn traktatie.

Na slechts ongeveer drie dagen, had hij het commando onder de knie. Ik heb mijn hond getraind om door te gaan met blaffen totdat ik hem het commando “stop” gaf, maar u kunt er ook voor kiezen om uw hond na slechts één blaf te laten stoppen als u dat wilt.

Ik besloot het commando “bewaker” te gebruiken zodat mijn vrouw onze hond er enigszins intimiderend uit kon laten zien als dat nodig was tijdens een nachtelijke wandeling. Als ze tegen onze hond “bewaker” zegt en hij begint te blaffen, is dat zeker veel intimiderender voor een would-be overvaller dan wanneer ze “spreek” zegt.

Als u meer hulp wilt om uw Doberman te leren blaffen op commando (of “spreken”), zie mijn artikel Leer een Doberman spreken op commando – de gemakkelijke manier.

3. Omdraaien

Spin

Commando: “Draai rond”, “Draai”, “Draai”

Resultaat: Op uw commando draait uw hond rond in een complete draai van 360 graden.

Dit is een leuke truc die ook voor een intelligente hond als een Doberman heel gemakkelijk te leren is. Begin met een traktatie in de ene hand. Geef hem het commando dat je gekozen hebt (ik gebruik “draai je om”) terwijl je met je vinger naar hem wijst en er kleine cirkels mee maakt als visuele aanwijzing. Breng dan de hand met de traktatie erin naar zijn neus, zodat hij het via uw hand kan ruiken. Moedig uw hond aan om voor de traktatie te gaan terwijl u hem in een complete draai van 360 graden leidt. Stop dan uw hand recht voor u als hij de draai heeft gemaakt, open hem en geef hem de traktatie.

Na een beetje oefening, begin hem langzaam steeds minder te leiden met de hand die het lekkers heeft, maar ga door met het verbale commando en de visuele cue van het wijzen naar de grond en het ronddraaien van je vinger. Uiteindelijk zal hij het helemaal zelf kunnen met alleen het verbale commando of de visuele aanwijzing.

4. Terug naar boven

Back Up

Commando: “Back up”, “Back”, “Space”

Resultaat: Op uw commando zal uw hond ongeveer één stap direct achteruit zetten.

Dit is een zeer nuttig commando voor uw hond om te kennen. Als hij de neiging heeft zijn neus in uw bord te steken terwijl u eet, kunt u dit commando gebruiken om hem achteruit te laten gaan en u wat ruimte te geven terwijl u eet.

Om uw hond op commando achteruit te laten gaan, begint u met een traktatie in uw hand als motivatie. Nu zal zijn natuurlijke instinct zijn om zo dicht mogelijk bij het lekkers te komen, en daar te blijven tot hij het krijgt. Dus dit deel kan een beetje lastig zijn (pun intended).

Toon uw hond de traktatie en geef hem het commando samen met een visuele aanwijzing van uw keuze (ik doe een “shoo” beweging met mijn beide handen). Nu moet u hem op elke mogelijke manier achteruit laten gaan. Ga ongemakkelijk dicht bij uw hond staan en plaats uw knie op zijn borst. Duw zachtjes genoeg tegen hem aan om hem achteruit te krijgen. Prijs hem dan en geef hem het lekkers terwijl u het commando herhaalt.

Als u deze oefening herhaalt, zou u het moeten kunnen doen zonder uw hond daadwerkelijk aan te raken. Het kan echter zijn dat u hem nog steeds moet benaderen en doen alsof u uw knie op zijn borst plaatst. Uiteindelijk zult u in staat zijn om hem gewoon het verbale commando te geven en hij zal uit zichzelf opstaan.

5. Spring

Spring

Commando: “Jump”, “Happy”, “Fly”

Resultaat: Op uw commando springt uw hond recht omhoog in de lucht en weer terug naar beneden.

Deze truc heeft niet veel nut, maar kan geweldig zijn om indruk te maken op je vrienden of familie als ze op bezoek komen. Het kan ook geweldig zijn om te lachen als je tegen je hond zegt: “Kom op jongen! FLY!” en hij springt recht de lucht in.

De beste manier die ik heb gevonden om deze truc aan te leren is om te beginnen met een speeltje waar hij of zij dol op is en waar hij van nature zonder veel aarzeling naartoe zal springen om het te pakken. Dit is meestal een bal of een frisbee waarmee hij vaak apporteert.

Begin door het speeltje in één hand uitgestrekt in de lucht boven het hoofd van uw hond te houden en een traktatie in de andere hand. Geef hem het commando en een visuele aanwijzing. Ik gebruik graag een veegbeweging met mijn arm langs mijn zij, eindigend met mijn vinger omhoog wijzend naar de hemel als visuele aanwijzing. Als u dit doet, veegt u uw hand langs uw zij, eindigend met hem omhoog wijzend naar de bal. Doe dit terwijl u uw gekozen commando zegt en uw hond aanmoedigt om op te springen om de bal te pakken. Als hij dat doet, laat u de bal los zodat hij hem kan pakken als hij springt. Geef hem dan de traktatie samen met veel lof.

Herhaal dit proces totdat je het kunt gaan doen met alleen je hand boven zijn hoofd zonder zijn favoriete speeltje, terwijl je nog steeds de visuele cue en het commando doet. De eerste keer dat hij dit doet zonder bal in je hand, geef hem dan snel het lekkers en prijs hem dan alsof hij net goud heeft gewonnen op de Olympische Spelen. Binnenkort kunt u hem gewoon het commando geven en zal hij springen.

6. Spring omhoog

Jump Up

Commando: “Spring omhoog”, “omhoog”

Resultaat: Op uw commando springt uw hond op in een achterbenige staande positie en plaatst beide poten in uw handen.

Als u graag uw Doberman kusjes geeft, is dit de truc voor u. Met dit commando hoef je je niet te bukken naar je hond en in plaats daarvan zal hij naar je toe springen. In mijn ervaring is dit een van de gemakkelijkste commando’s voor een Doberman om te leren. Ze kunnen het bijna vanzelf. Meestal is het moeilijk om uw hond te leren dit niet te doen bij vreemden als ze bij u op bezoek komen.

Om uw hond te trainen dit te doen, loopt u dicht naar hem toe met een traktatie in de buurt als motivatie. Geef het verbale commando en de visuele aanwijzing tegelijkertijd. Ik gebruik graag de beweging van het tikken op mijn borst met mijn beide handen als de visuele aanwijzing. Dan, reik naar beneden en pak zijn twee voorpoten in beide handen en sta rechtop. Op dit punt moet uw hond op zijn twee achterpoten staan en zijn twee voorpoten moeten in uw handen liggen (één in elke hand). Pauzeer even, laat dan de poten los en zet ze terug op de grond. Geef veel lof en een traktatie.

De meeste Dobermans kunnen deze truc in twee dagen oppikken, en sommigen begrijpen het concept al na één dag. Probeer dit eens, je zult verrast zijn hoe snel deze honden dit oppikken.

7. Balans

Balans

Commando: “Balans”, “Blijf”

Resultaat: Op uw commando zal uw hond perfect stil kunnen blijven liggen, genoeg om een voorwerp op zijn hoofd te laten balanceren totdat u het commando tot loslaten geeft.

Dit is een behoorlijk amusante truc waarmee je echt creatief kunt worden. Je kunt traktaties, afstandsbedieningen, een hondenriem, zelfs de eigen bak van de hond op zijn hoofd laten balanceren. Voor een visuele aanwijzing houd ik liever mijn hand plat omhoog alsof ik een “stop”-signaal geef.

Het is het gemakkelijkst om uw hond te beginnen dit te trainen door hem eerst een traktatie op zijn neus te laten balanceren. Voor Dobermanns is de ideale manier om een voorwerp te balanceren het gebied tussen hun ogen en de basis van hun neus als balanspunten.

Begin met uw hond te laten zitten en blijven. Houd dan hun neus ter hoogte terwijl u er een traktatie op legt. Pauzeer een paar seconden met uw hand op de neus, nog steeds ter hoogte van de neus, geef dan het commando loslaten en laat hem zijn traktatie opeten.

Na enige oefening zou je in staat moeten zijn om langzaam minder van je hand te gebruiken die hun neus op gelijke hoogte houdt en uiteindelijk hoef je alleen nog maar de traktatie op hun neus te leggen. Als dat gelukt is, probeer dan over te stappen op andere voorwerpen dan traktaties, en beloon hem pas na ongeveer 10 seconden succesvol balanceren.

8. Knuffel

Hug

Commando: “Knuffel”, “Liefde”

Resultaat: Op uw commando, en in zittende houding, zal uw hond beide voorpoten op elk van uw schouders zetten en zijn neus over één schouder.

Dit is gewoon een heel leuk trucje. Mensen moeten er om lachen als ze een grote “gevaarlijke” hond als een Doberman een knuffel zien geven aan hun baasje.

Begin met je hond in de zittende positie, en zorg ervoor dat je een traktatie of twee in de buurt hebt. Vertel uw hond om “te blijven” terwijl u voor hem neerknielt. Geef dan het gekozen commando voor deze truc en een visuele aanwijzing. Ik tik graag op mijn twee schouders met elk van mijn handen.

Pak dan snel hun twee voorpoten vast en plaats ze op elk van je schouders. Leun in zodat hun neus over een van uw schouders ligt en pauzeer een paar seconden. Geef dan het commando loslaten, prijs ze en beloon ze met een traktatie. Na enige oefening zou u hun poten niet meer handmatig op uw schouders moeten leggen, en zal uw hond het uit zichzelf doen.

9. Gekruiste poten

Cross Paws

Commando: “Sit Pretty”, “Formal”

Resultaat: “Op uw commando, en terwijl hij ligt, zal uw hond de ene poot over de andere kruisen.

Deze truc is vooral bedoeld als amusement, maar het kan een goede lach en geïmponeerde blikken van vrienden en familie opleveren als ze langskomen. Je hond moet eerst een commando kennen om te gaan liggen, want voor deze truc moet hij al liggen.

Geef je hond het commando om te gaan liggen, als ze dat nog niet zijn. Kniel voor uw hond en toon hem een traktatie in uw hand. Geef dan het verbale commando, pak een van hun poten iets van de vloer op, en leg het bovenop de andere. Pauzeer even en prijs dan uw hond, terwijl u hem de traktatie geeft. Herhaal deze truc en vrij snel moet uw hond in staat zijn om het zelfstandig te doen met alleen uw verbale commando.

10. Bidden

Bid

Commando: “Bid”, “Zeg je gebeden”

Resultaat: Op uw commando, en terwijl hij ligt, zal uw hond zijn neus tussen zijn uitgestrekte voorpoten begraven alsof hij bidt. Ze zullen stoppen op uw loslaat commando.

Dit is een leuke en indrukwekkende truc om uw hond te leren. Het is een geweldige truc om te combineren met de “speel dood” truc, vooral als u het “BANG!” commando gebruikt om uw hond dood te laten spelen. U kunt beginnen met uw hond te vertellen “Zeg uw gebeden!” om hem te laten bidden en dan “BANG!” om hem dood te laten spelen. Je zou niet geloven de lach en alle liefde die uw hond zal krijgen door het doen van de twee van deze samen. U kunt hier leren hoe u uw Doberman kunt leren dood te spelen.

Begin met uw hond die voor u gaat liggen en een traktatie in uw hand. Geef het verbale commando samen met een visuele aanwijzing. Leid dan de neus van uw hond (met de traktatie in uw hand als motivatie) tussen zijn voorpoten, zodat zijn neus recht op de grond tussen zijn poten ligt. Pauzeer daar een paar seconden, geef het commando loslaten en prijs en beloon.

Met oefening zou u dit moeten kunnen doen zonder veel andere betrokkenheid dan uw verbale commando en visuele aanwijzing.

11. High-Five

High Five

Commando: “High-Five”, “Five”, “Nice Job”, “Awesome”

Resultaat: Op uw commando, zal uw hond een poot optillen tot ongeveer hun ooghoogte om uw wachtende hand te ontmoeten voor een “high-five” type beweging.

Dit is een geweldige truc omdat u alle leuke commando’s kunt verzinnen die u wilt om uw hond u een high-five te laten geven. U kunt uw hond zeggen “goed gedaan!” of iets dergelijks en u krijgt altijd een high-five.

Begin met de hond in een zittende positie, en wat motiverende traktaties in de buurt. Kniel voor uw hond en zeg uw gekozen commando samen met een visuele aanwijzing. In dit geval is de visuele aanwijzing het tonen van de palm van uw hand voor uw hond (alsof u een high-five geeft). Gebruik vervolgens uw andere hand om zijn poot direct op de palm van uw wachtende hand te plaatsen. Prijs en beloon uw hond. Met oefening, moet je niet fysiek te plaatsen uw hond de poot op uw hand als ze zullen graag doen om hun traktatie te krijgen.

12. Kus

Kiss

Commando: “Kus”, “Kussen”, “Liefde”

Resultaat: Op uw commando zal uw hond uw wang kussen.

Deze truc is voor jullie grote softies. Krijg een kus van je hond op commando! Het is een eenvoudige truc voor een Doberman en ze hebben geen probleem om snel op te pikken wat je verwacht met deze truc.

Laat de hond zitten. Kom dichtbij en leg uw wang tegen de neus van uw hond terwijl u het gekozen verbale commando zegt. Veel Dobermannen zullen op dit punt vanzelf uw wang likken. Als dat het geval is, geef dan veel lof en een traktatie. Herhaal deze oefening totdat uw hond uw verbale commando associeert met deze actie.

Als uw hond niet wil, en ervan uitgaande dat u uw hond genoeg vertrouwt, probeer dan een klein (heel klein) beetje pindakaas op uw wang te doen, zodat uw hond eraan gaat likken. Als hij één keer aan uw wang likt, stop dan, beloon en prijs de hond. Na enige oefening, moet u snel in staat zijn om dit uit te voeren zonder het gebruik van voedsel op je wang.

13. Onder

Onder

Commando: “Under”, “Hide”, “Be Brave”, “Are you a brave dog?”

Resultaat: Op uw commando rent uw hond van voren tussen uw benen door, draait zich achter u om en steekt alleen zijn kop door uw benen naar buiten.

Dit is een geweldige feesttruc. Je hebt vrienden op bezoek en ze geven commentaar op je indrukwekkende en sterk uitziende Doberman. Dan vraag je je hond iets als “Ben je een stoere hond?” en je hond rent tussen je benen door en steekt net zijn kop achter je vandaan!

Om je hond dit te laten doen, laat je hem een paar meter voor je zitten terwijl je een traktatie in je hand hebt en je benen wijd genoeg gespreid om er doorheen te lopen. Geef uw hond het commando, een visuele aanwijzing (ik wijs naar de grond tussen mijn benen), en laat hem de traktatie in uw hand volgen. Leid ze van voren tussen je benen door, en draai ze dan achter je om en leid hun kop van achteren door je benen. Stop wanneer alleen hun hoofd tussen je benen is en hun lichaam nog steeds achter je is.

Pauzeer daar een seconde of twee, prijs en beloon hem dan. Na enige oefening zou u in staat moeten zijn om geleidelijk steeds minder te “begeleiden” met het lekkers, totdat de hond uiteindelijk de hele truc uit zichzelf zal doen.

Leuke tip:

Als uw hond eenmaal een paar basiscommando’s heeft, waarom gebruikt u dan geen camera op afstand om vanaf uw werk met uw Dobie te communiceren? Dood wat tijd op het werk, oefen de trucjes op afstand, praat zelfs met en zie uw Dobie via uw mobiele telefoon. U kunt zelfs op afstand traktaties geven als hij de truc goed doet! Het is echt heel leuk. Je kunt een aantal van deze apparaten zien op mijn Cool Tech Gear pagina hier.

Laatste gedachten

Als je zover bent gekomen, dan heb je een stevige basis van commando’s die je hond nu begrijpt. Dobermans zijn ongelooflijk intelligent en de trucs die ik hier opsom zijn slechts een tipje van de sluier van waartoe deze honden in staat zijn.

Als je denkt dat je klaar bent om een paar van de zeer coole “geavanceerde trucs” te proberen, bekijk dan mijn volgende artikel 10 Indrukwekkende en geavanceerde trucs om je Doberman te leren.

De trucs in this volgend artikel zijn een beetje complexer, veel indrukwekkender, en een heel stuk leuker!

Gerelateerde vragen aan

Is het moeilijk om een Doberman te trainen? Doberman Pinschers hebben een sterk verlangen om hun baas te behagen en behoren tot de top vijf van slimste hondenrassen. Deze kwaliteiten maken de Doberman tot een van de meest trainbare hondenrassen ter wereld.

Zijn Dobermanns koppig? De Doberman Pinscher is een werkras dat ongelooflijk intelligent is en zijn meesters graag wil behagen. Daarom worden ze zelden als koppig beschouwd en zijn ze over het algemeen gemakkelijk trainbaar.

Hoe leer je een Doberman kunstjes? De beste manier om een Doberman een nieuw commando te leren is met een combinatie van duidelijke aanwijzingen, positieve versterking en oefening. Dobermans zijn gemakkelijk trainbaar en kunnen snel nieuwe kunstjes leren.