Australische herder kleuren en aftekeningen

Australische Herder Kleuren

Er zijn vier officiële Australian Shepherd kleuren en drie aftekeningen. Australian Shepherd kleuren zijn zwart, rood, blue merle en red merle. Australian Shepherd aftekeningen zijn tan points, witte aftekeningen en witte aftekeningen met tan points. Er zijn echter veel meer kleuren Australian Shepherd te vinden dan dat! Vandaag bekijken we zowel de officiële als de onofficiële Aussie Shepherd kleuren. We delen tips voor het kiezen van de beste kleuren Australian Shepherd puppy, en laten je weten welke tinten gezondheids- of temperamentsproblemen met zich meebrengen!

Inhoud

Laten we eerst kort kennis maken met het ras Australian Shepherd voordat we de kleuren van de Australian Shepherd en hun mogelijke invloed op gedrag en gezondheid onderzoeken.


Wat is een Australische herder?

Zoals hun naam doet vermoeden, werden Australian Shepherds ooit gebruikt om schapen te hoeden en hebben dus nog steeds een sterk herdersinstinct. Deze honden zijn trouw, intelligent en gedreven om te werken.

Dit betekent dat ze goede mentale en fysieke stimulatie nodig hebben, anders kunnen ze zich vervelen en hun eigen plezier maken (wat misschien niet zo leuk is voor jou!).

Hoewel velen vriendelijke, aanhankelijke honden zijn, kunnen sommige Aussies afstandelijk zijn tegenover vreemden of zelfs territoriaal. Het is belangrijk om uw Aussie te socialiseren om mogelijke gedragsproblemen te voorkomen.

Als je ooit een Australische herder hebt gezien, is het je misschien opgevallen dat ze een korte staart hebben. Sommigen worden zo geboren, terwijl anderen hun staart geknot hebben.

Officiële vs Onofficiële Australische Herder Kleuren

Er zijn vier Australian Shepherd kleuren en drie aftekeningen die volgens de rasstandaard van de AKC zijn toegestaan. Echter, alleen omdat een kleur niet standaard is betekent niet dat hij niet bestaat. Een goed voorbeeld hiervan zijn de kleuren sable en geel.

Er zijn Australian Shepherds die als geel worden beschouwd. Maar in plaats van het lichte geel van een gele Lab, is het geel op hun lichaam meestal wat dieper, zoals bij een Golden Retriever. Maar het kan natuurlijk variëren afhankelijk van de hond.

Er is momenteel geen onderzoek dat suggereert dat een van deze Australische Herder kleuren een directe invloed heeft op het gedrag. Er is echter enige bezorgdheid rond de gele kleur en hoe het interageert met de genen voor merle. Bovendien zijn er enkele ernstige gezondheidsproblemen gerelateerd aan merle.

Australische herder kleuren

Australische herder kleuren en gezondheid

Helaas kan het merle gen behoorlijk gevaarlijk zijn en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals oogafwijkingen en doofheid.

Dubbele Merle Australische Herders

De kleur merle is een dominante eigenschap, wat betekent dat als het merle gen aanwezig is in het genoom van een hond, het altijd tot uiting zal komen (afgezien van enkele zeldzame gevallen, waar we het zo meteen over zullen hebben). Genen zijn de delen van het DNA die een organisme zijn specifieke kenmerken geven. Ze komen altijd in paren voor.

Aussies met één kopie van het merle gen worden heterozygote merles genoemd. (Deze naam vertelt wetenschappers dat het Merle gen gekoppeld is aan een niet-merle gen). Deze honden zijn meestal gezond, hoewel ze soms geboren worden met merle-gerelateerde misvormingen.

Aussies met twee kopieën van het merle gen (een passend paar) worden genoemd homozygoot merles, of double merles. Deze honden hebben een hoog risico op oogafwijkingen of doofheid. Dit komt door de manier waarop het merle-gen ook de ontwikkeling van de ogen en oren beïnvloedt.

Double Merle Australian Shepherd Uiterlijk

Voordat we in detail ingaan op de gebreken veroorzaakt door double merle, laten we het hebben over hoe een double merle Australian Shepherd eruit kan zien. Veel double merle Australian Shepherds zien er gedepigmenteerd uit. Dat betekent dat hun vacht grote delen wit heeft, en delen die typisch donker zijn. Zoals neuzen en oogranden, zullen ofwel volledig roze zijn of gevlekt met roze.

Double merles hebben vaak lichtblauwe ogen, maar het is mogelijk dat Aussies deze oogkleur hebben en helemaal geen merle genen hebben. Het is ook mogelijk dat double merles er net zo uitzien als een gezonde, heterozygote merle.

Een Merle quiz

Op haar website over de genetica van kleur bij honden heeft Dr. Sheila Shmutz een kleine quiz over merles samengesteld. Kun jij raden welke hond van alle foto’s heterozygoot is in plaats van homozygoot? Ik ook niet.

In andere gevallen is het heel gemakkelijk om een homozygote merle van een heterozygote te onderscheiden. Dit komt door de gezondheidsgebreken die we eerder kort vermeldden. Sommige van deze afwijkingen, vooral die van het oog, zijn goed zichtbaar.

Gebreken en de Double Merle Australian Shepherd Kleuren

Helaas lijden double merles vaak aan oog- en oorafwijkingen. Het oog kan op veel verschillende manieren vervormd zijn, en zowat elk deel ervan kan aangetast zijn. De iris kan misvormd lijken, de pupil kan uit het midden staan, of de ooglens kan niet op zijn plaats zitten.

Ook het netvlies kan abnormaal zijn en de oogzenuw kan verkeerd ontwikkeld zijn.

Sommige dubbelmerels kunnen ook lijden aan microftalmie, waarbij de hele oogbol abnormaal klein is.

Bij sommige honden met deze aandoening moesten zelfs één of beide oogballen worden verwijderd.

Oogproblemen bij deze Australische Herder kleuren komen vaak voor

Vaak hebben double merles een combinatie van de bovengenoemde gebreken in elk oog, en vanwege deze gebreken zijn velen van hen blind.

Aussies die homozygoot zijn voor merle zijn ook vaak doof. Aangenomen wordt dat deze doofheid wordt veroorzaakt door een gebrek aan pigmentcellen in het binnenoor.

De pigmentcellen in het binnenoor zijn zeer belangrijk omdat zij helpen bij het vertalen van geluiden in elektrische impulsen die vervolgens naar de hersenen worden gestuurd en door hen worden gelezen. Zonder deze cellen kan de vertaling niet goed gebeuren, en dus is de hond doof.

Het voorkomen van gevaarlijke Australische herder kleuren

Het hoeft geen betoog dat geen van deze omstandigheden prettig is voor een Aussie om mee te leven, en ze brengen allemaal de levenskwaliteit in gevaar.

Om nieuwe generaties Aussies te beschermen, paren verantwoordelijke fokkers geen twee honden die beide merle kleuren hebben.

Dit betekent dat hun pups geen twee kopieën van het merle-gen kunnen erven.

Gele en Sable Australische Herder Kleuren

Herinner je je die sable en gele Australian Shepherds waar we het over hadden? Dit zijn mooie kleuren, maar de AKC erkent ze niet in haar rasstandaard. En daar is een dierenwelzijn reden voor.

De genen die Aussies een gele of sable vacht geven maskeren ook de aanwezigheid van het merle gen. Dat wil zeggen, een gele of sable Aussie kan drager zijn van het merle gen zonder dat de merle kleur in de vacht tot uiting komt.

Dat maakt het onmogelijk om nauwkeurig te beoordelen welke twee gele Aussies veilig met elkaar kunnen paren. Het risico om per ongeluk te fokken met twee honden die beiden het merle-gen dragen en zieke pups voortbrengen is zeer groot.

Australian Shepherd Kleuren Gedrag en Temperament

Dus we weten dat sommige uitingen van Australian Shepherd kleuren ronduit gevaarlijk kunnen zijn, maar heeft kleur iets te maken met gedrag? Tot nu toe weten we dat niet zeker.

Er is veel onderzoek gedaan in de afgelopen 20 jaar over hoe de kleur van een hond verbonden kan zijn met andere eigenschappen, zoals gezondheid en gedrag, maar wetenschappers hebben nog veel vragen en veel meer onderzoek te doen.

Depigmentatie bij Australische Herder Kleuren

Er zijn echter studies over depigmentatie en hoe het de dieren beïnvloedt. Zoals we eerder hebben uitgelegd, resulteren de genen voor double merle vaak in grote delen van depigmentatie bij Australian Shepherds. Volgens Temple Grandin, een vrouw die beroemd is in de wereld van de dierenwetenschap, kan depigmentatie in verband worden gebracht met nervositeit bij een aantal dieren.

Betekent dit dat double merle Aussies ook eerder nerveus zijn vanwege hun depigmentatie? Dat is moeilijk te zeggen. Sommige double merle Aussies zijn geneigd tot nervositeit en angst. Maar of dat direct het gevolg is van hun kleuring is onbekend.

In veel gevallen zijn deze honden nerveus vanwege hun gezichts- en gehoorproblemen (die worden veroorzaakt door hun kleuring, dus we zouden kunnen zeggen dat het gedrag een indirect resultaat of domino-effect is van het double merle patroon).

Stel je voor dat je zowel doof als blind bent en dus een sterk verminderde waarneming van de buitenwereld hebt. Het is logisch dat je dan een beetje (of veel) nerveus bent.

Australische Herder Kleuren

Hoewel de meeste Australische Herder kleuren geen waargenomen effect hebben op temperament of gedrag, kunnen deze kleuren snel gevaarlijk worden wanneer Aussies onverantwoord gefokt worden.

Voornamelijk wanneer merles worden gefokt met andere merles. Wanneer dit gebeurt, krijgen sommige van hun nakomelingen twee kopieën van het dominante merle gen.

Bijna alle double merles hebben afwijkingen aan het gezichtsvermogen en het gehoor. De double merle genen veroorzaken een abnormale ontwikkeling van de ogen en strippen vaak pigment uit het binnenoor van de hond, wat doofheid veroorzaakt.

Als je geïnteresseerd bent in het fokken van Australian Shepherds, zorg er dan voor dat je nooit merle met merle fokt.

Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een Australian Shepherd puppy, zorg er dan voor dat je bij een verantwoordelijke fokker koopt die de gevaren van double merle kent.

Referenties en verder lezen