Foxhound vs Beagle – Welke hond is geschikt voor u?

foxhound vs beagle

Heeft u moeite om te kiezen tussen de Foxhound vs Beagle?

Of zelfs de twee uit elkaar te houden?

Hoewel ze er hetzelfde uitzien, zijn er toch enkele grote verschillen tussen de Foxhound en de Beagle.

Dus laten we eens kijken hoe ze op elkaar lijken!

Foxhound vs Beagle Geschiedenis

De Foxhound en de Beagle zijn gefokte jachthonden.

Wat betekent dat?

Foxhound oorsprong

De Foxhound, om te beginnen, komt oorspronkelijk uit Engeland. Wist je dat er twee soorten Foxhounds zijn?

Dat klopt. De Engelse Foxhound en de Amerikaanse Foxhound mogen dan verschillende rassen zijn, maar ze delen dezelfde wortels.

Gefokt door kruising van windhonden en staghounds in de jaren 1600, was het belangrijkste doel van de Foxhound om te doen wat zijn naam suggereert – jagen op vossen.

Amerikaanse kolonisten, waaronder George Washington zelf, genoten zo van de vossenjacht met honden dat hij een vitale rol speelde bij het ontstaan van de Amerikaanse Foxhound door Engelse Foxhounds te kruisen met Franse Foxhounds die waren overgebracht van de Markies de Lafayette.

Beagle oorsprong

Maar hoe zit het met de Beagle?

Documentatie plaatst de Beagle ook in Engeland, hoewel zijn zeer vroege oorsprong nog steeds als een mysterie wordt beschouwd.

Wat historici zeker weten is dat in de jaren 1500 de meerderheid van de Engelsen een aantal kleine jachthonden bezat, en men gelooft dat deze honden de directe voorouders zijn van de huidige moderne Beagle.

Bekend als een “foothound”, werd de Beagle een populaire jachthond voor degenen die niet in staat waren een paard te bezitten of te berijden.

Het ras was gemakkelijk bij te houden te voet en had een scherpe neus en een geweldig temperament, waardoor hij een ideaal ras was voor zowel jagers als gezinnen.

Foxhound vs Beagle Uiterlijk

De rassen Beagle en Foxhound lijken voor de beginnende toeschouwer misschien wat op elkaar.

foxhound vs beagle

Ze hebben vergelijkbare vachten die kunnen komen in vergelijkbare patronen en kleuren, en ze hebben elk lange, slappe oren, lange staarten, en schattige, expressieve bruine ogen.

Bij nader inzien is het echter gemakkelijk om ze uit elkaar te houden.

Foxhound uiterlijk

Beide Foxhound rassen, bijvoorbeeld, zijn veel groter dan de Beagle, staan ongeveer 21-25 inch hoog en wegen tussen de 60-75 pond.

Hun vachten zijn sluik, dicht, en liggen plat tegen hun lichaam aan.

De Engelse Foxhound komt voor in drie standaardkleuren:

 • Wit
 • Citroen en Wit
 • Driekleur

Terwijl de vacht van de Amerikaanse Foxhound in zes kleuren komt:

 • Wit
 • Blauw
 • Tri-Color
 • Wit en Crème
 • Tan
 • Rood

Beagle verschijning

De Beagle is, zoals gezegd, kleiner dan zijn Foxhound tegenhangers, hij is minder dan 13 centimeter lang en weegt slechts 20-30 pond.

Zijn vacht komt in de zeven kleuren en combinaties in totaal:

 • Tri-Color
 • Oranje en Wit
 • Wit en Tan
 • Citroen en Wit
 • Bruin en Wit
 • Chocolade Tri
 • Rood en Wit

Foxhound Vs Beagle Temperament

Foxhound temperament

Foxhounds werden gefokt om te rennen en zullen het het beste doen in een omgeving waar ze veel land tot hun beschikking hebben.

Ze zijn misschien niet de meest geschikte rassen om in kleinere huizen zoals appartementen te leven en zijn niet erg aanpasbaar aan het leven in de stad.

Foxhound rassen hebben veel beweging nodig en vrije ruimte om te rennen en te spelen, dus een veilig omheinde achtertuin zou een must zijn voor iedereen die overweegt een Amerikaanse of een Engelse Foxhound te bezitten.

Hoewel ze veel energie kunnen hebben, zeggen deskundigen dat Foxhounds, zolang ze goed worden getraind, geweldige metgezellen kunnen zijn voor jongeren.

Beagle temperament

De Beagle, aan de andere kant, is misschien wel het meest aanpasbaar aan verschillende huiselijke omgevingen. Hoewel hij ook erg energiek kan zijn, zal veel beweging en training helpen om ongewenst gedrag te verlichten.

Zowel de Foxhound rassen als de Beagle hechten zich nauw aan hun familie en moeten binnenshuis leven met hun mensen.

Toekomstige eigenaren van beide rassen moeten onthouden dat deze honden zijn geschapen voor de jacht en dat ze elk een zeer hoge prooidrift hebben.

Om deze reden moeten zowel de Beagle als de Foxhound rassen aangelijnd zijn als ze buitenshuis lopen en moeten ze onder toezicht staan bij kleinere huisdieren zoals hamsters en fretten.

Zoals altijd zijn vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining de sleutel tot het temperament en het welzijn van elke hond.

Foxhound vs Beagle training

Foxhound Training

De Foxhound rassen staan bekend als onafhankelijke denkers, want ze werden generaties lang gefokt om hun neus te volgen en hun meesters naar hun vangst te leiden.

Deze honden denken graag zelfstandig en, hoewel intelligent, kunnen ze hun trainer voor een uitdaging stellen.

Wij raden gehoorzaamheidstraining voor deze honden aan om hun natuurlijke onafhankelijkheid en intelligentie te helpen omzetten in positief gedrag.

En aangezien deze rassen geneigd kunnen zijn tot destructief gedrag, zoals kauwen als ze zich vervelen, kiezen veel eigenaren voor een krattraining, zodat ze hun honden met een gerust hart alleen kunnen laten.

Beagle Training

De Beagle kan ook een onafhankelijk trekje hebben, maar hij is gemakkelijker te trainen dan de Foxhound en zal meer willen behagen.

Natuurlijk wijzen deskundigen altijd op positieve versterkingstraining en de voordelen daarvan bij het trainen van honden.

Maakt u zich zorgen over de zindelijkheidstraining van een zelfstandig denkende hond zoals de Foxhound of de Beagle? Bezoek ons hier voor informatie over hoe u uw nieuwe puppy het beste kunt zindelijk maken.

Foxhound vs Beagle oefening

De Foxhound rassen zullen zeker meer beweging nodig hebben dan de beagle, aangezien ze gefokt zijn om kilometers te rennen en dat kunnen doen zonder al te veel energie te verbruiken.

Toch is de Beagle ook een zeer energierijk ras en zal elke dag voldoende beweging nodig hebben om gelukkig en gezond te blijven.

Deskundigen wijzen erop dat de Foxhound types uitstekende metgezellen zijn voor degenen die van hardlopen of wandelen houden, terwijl de Beagle elke dag minstens een uur of zo beweging of vrij spel in een hondenpark nodig heeft.

Zonder de juiste beweging kunnen zowel de Foxhound als de Beagle vatbaar zijn voor zwaarlijvigheid, evenals voor depressie, verveling en destructief gedrag.

Gezondheid Foxhound vs Beagle

Foxhound Gezondheid

De Foxhound rassen worden over het algemeen als gezond beschouwd en hebben een levensduur van 10-13 jaar.

En hoewel er met name voor de Engelse en de Amerikaanse Foxhound geen aanbevolen gezondheidstests zijn, kunt u toch overwegen uw Foxhound-pup vroegtijdig op gezondheid te screenen, om op de hoogte te blijven van eventuele gezondheidsproblemen in de toekomst.

In het algemeen kunnen de meeste Foxhounds gevoelig zijn voor blaasgruis, oorontstekingen, gebitsproblemen, heupdysplasie en trombocytopathie.

Beagle Gezondheid

Met een levensduur van 10-15 jaar kan de Beagle gevoelig zijn voor heupdysplasie, hypothyreoïdie, patella luxatie, epilepsie, oogaandoeningen, oorontstekingen en gebitsproblemen.

De National Breed Club beveelt de volgende gezondheidstests voor een Beagle aan:

 • Oogheelkundige evaluatie
 • Heup Evaluatie
 • MLS DNA Test

Klik hier voor de officiële gezondheidsverklaring van de rasvereniging AKC over de raszuivere Beagle.

Houd in gedachten dat levensstijl en dieet ook een grote rol spelen in de algehele gezondheid van uw hond, ongeacht zijn ras.

Uw hond moet een hoogwaardige hondenvoeding eten die gespecificeerd is voor zijn leeftijd, gewicht en activiteitsniveau en u moet de juiste verzorgingspraktijken handhaven.

Gelukkig is de verzorging van zowel de Foxhound als de Beagle eenvoudig, en hoeven ze maar een of twee keer per week geborsteld te worden om losse haren onder controle te houden.

Beide rassen moeten ook regelmatig hun nagels laten knippen en hun oren vaak schoonmaken om ze schoon en vrij van infecties te houden.

Welk ras is een beter huisdier?

Het lijkt er dus op dat zowel de Foxhound types als de Beagle een uitstekende metgezel kunnen zijn voor de juiste persoon of familie.

Hoe beslis je of jij die persoon of familie bent?

Hier is een overzicht:

De Foxhound rassen zijn beide zeer energieke honden die het het beste doen in grotere huizen met hectares land waar ze vrij kunnen rennen en genieten van vrij spel.

Ze schieten goed op met kinderen en andere honden, hoewel het onafhankelijke denkers zijn en een beetje uitdagend kunnen zijn om te trainen.

Foxhounds zijn ook gezonder dan Beagle rassen, hoewel ze een kortere levensduur kunnen hebben.

Oefening en training

Als u een actief persoon of gezin bent dat in een buitenwijk woont en van kamperen, hardlopen, wandelen of joggen houdt, dan zijn Foxhounds misschien wel de juiste keuze voor u!

De Beagle is, zoals we al zeiden, meer aanpasbaar en kan het beter doen in veel soorten huizen, zolang hij goed getraind is en veel beweging krijgt.

Hij kan ook een onafhankelijke denker zijn, maar hij is meer geneigd om te behagen en zal goed reageren op positieve trainingsmethoden, waaronder veel traktaties en lof!

Een prachtige familiehond, de Beagle is een ideale keuze voor gezinnen met kinderen en andere huishonden.

Gezondheidsproblemen

Maar hoewel hij een behoorlijke levensduur heeft, kan de Beagle vatbaar zijn voor een aantal ernstige gezondheidsproblemen.

Als u bezorgd bent over toekomstige gezondheidsproblemen met een Beagle of Foxhound puppy, kunt u overwegen een Beagle of Foxhound volwassen hond te redden uit een plaatselijk asiel.

Redding heeft een aantal voordelen afgezien van het bieden van een hond in nood een goed thuis. De kosten van adoptie zijn veel lager dan de kosten van een fokker.

Bovendien zijn aspecten als gezondheid beter voorspelbaar.

Voor informatie over het redden van een volwassen Beagle of Foxhound uit een asiel, bezoek ons hier.

Andere rasvergelijkingen

Als u de verschillen tussen deze twee rassen graag hebt gelezen, hebben we nog veel meer vergelijkingen die u kunt bekijken.

Klik gewoon op de links hieronder!

Referenties en verder lezen

 • Scot E. Dowd Ph.D., Assessment of Canine Temperament in Relation to Breed Groups, Matrix Canine Research Institute.
 • Vickie Lamb, The Ultimate Hunting Dog Reference Book, A Comprehensive Guide to More Than 60 Sporting Breeds, Hoofdstuk 26-27, Training.
 • Tiffani J Howell, Tammie King, Pauleen C Bennett, Puppy Parties and Beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior, Volume 6, blz. 143-153.
 • Journal of Heredity, Volume 94, Issue 1, Analysis of Genetic Variation in 28 Dog Breed Populations With 100 Microsatellite Markers, D.N. Irion A.L. Schaffer, T.R. Famula, M.L. Eggleston, S.S. Hughes N. C. Pedersen.
 • Lowell Acumen DVM, DACVD, MBA, MOA, The Genetic Connection; a Guide to Health Problems in Purebred Dogs, Second Edition, 2011.
 • Stanley Coren, De intelligentie van honden, 1994