Hoe lang kun je een Doberman alleen thuis laten?

Doberman bewaakt het huis terwijl de eigenaar weg is

Toen ik mijn eerste huis met tuin kocht, wist ik dat het eerste wat ik wilde doen een Doberman Pinscher was. Ik werkte echter fulltime en wist niet zeker of een Doberman zich ooit zou kunnen aanpassen aan mijn schema en alleen gelaten worden gedurende een werkdag van 8 uur. Als u dit bent, kan ik u geruststellen: het is mogelijk, maar het kan wat extra moeite kosten, vooral in het begin.

Hoe lang kun je een Doberman alleen thuis laten? Hoewel de persoonlijkheid van elke Doberman anders is, mag een volwassen Doberman over het algemeen niet langer dan 8 uur alleen thuis gelaten worden, terwijl een puppy niet langer dan 4 uur alleen gelaten mag worden. Puppies jonger dan 4 maanden kunnen extra aandacht nodig hebben. Dobermanns zijn gevoelig voor verlatingsangst.

Dit is de beste richtlijn die ik je kan geven, maar de waarheid is dat velen van ons met banen van 8 uur onze honden 9 tot 10 uur alleen thuis moeten kunnen laten. Er is rijtijd van en naar het werk, en heel vaak hebben we een lunchpauze van een uur op een baan die te ver weg is om in de pauze thuis te komen. Gelukkig kan het nog steeds lukken als je alles goed plant.

Er zijn nu zelfs camera’s voor huisdieren op afstand, waarmee je je hond kunt zien, ermee kunt praten en zelfs op afstand lekkers kunt geven terwijl je aan het werk bent. Ik heb er een paar genoemd in de coole Doberman Tech Gear sectie van mijn Aanbevolen Producten pagina.

Een volwassen Doberman alleen thuis laten

Een volwassen Doberman Pinscher alleen thuislaten is heel wat anders dan een puppy. We zullen het zo meteen hebben over het alleen laten van een puppy, maar eerst wil ik je geruststellen over wat er mogelijk is als je hond eenmaal volwassen is.

Dobermans zijn zeer intelligente en aanpasbare honden. Als ze eenmaal leren wat de huisregels zijn, zult u merken dat u uw hond langzaamaan meer en meer vertrouwt als hij alleen thuis is. Natuurlijk is elke hond anders en zult u moeten leren wat uw specifieke hond aankan, maar uiteindelijk kan een volwassen Doberman zonder problemen alleen gelaten worden tijdens uw werkdag van 8 tot 10 uur.

Voor alle duidelijkheid, 8 tot 10 uur werkt niet als uw hond in een bench wordt gehouden als u weggaat. Maar een volwassen Doberman moet vertrouwd worden om buiten zijn of haar bench te zijn en zichzelf zelfs buiten te laten om naar het toilet te gaan (meestal met behulp van een hondenluik). Zorg ervoor dat zij dit concept onder de knie hebben voordat u dit probeert, anders zou u thuis kunnen komen met een paar mooie, uitnodigende plassen vreugde die u in huis moet opruimen na een dag hard werken.

Hier zijn enkele basistips om ervoor te zorgen dat je volwassen Doberman heeft wat hij nodig heeft, zodat je een volle dag werk kunt doorkomen.

 • Laat minstens twee waterbakken staan. Als uw hond per ongeluk een waterbak omstoot in het eerste uur dat u weg bent, kan dat ernstig zijn. Laat dus voor de zekerheid minstens twee waterbakken staan.
 • Zorg voor voldoende kauwspeelgoed. Dobermanns zijn gevoelig voor verlatingsangst in verschillende mate, hoewel dit meestal minder een probleem wordt naarmate ze ouder worden. Eventuele angst uit zich meestal in kauwen. Zorg er dus voor dat uw Dobie voldoende kauwspeelgoed heeft, vooral speelgoed dat geestelijk stimulerend is. Een tekort aan kauwspeelgoed betekent dat ze misschien gaan kauwen op iets wat niet mag. Ik heb hier een lijst samengesteld van mijn favoriete kauwspeeltjes die ook geestelijk stimulerend zijn.
 • Maak uw hond moe voordat u vertrekt. Gaan wandelen of rennen voordat u voor de dag naar uw werk vertrekt is niet alleen gezond voor u, maar kan uw hond helpen om te gaan met zijn of haar tijd alleen. Het zal de angst voor uw Doberman verminderen en het veel waarschijnlijker maken dat ze gewoon zullen slapen terwijl u weg bent. Een puppy kan zelfs de hele dag slapen terwijl u weg bent. Zie meer over hoeveel Doberman puppy’s kunnen slapen (het is veel) met mijn artikel over de gemiddelde Doberman puppy slaaptijden.
 • Regel indien mogelijk een bezoek halverwege de dag. Als u het kunt laten werken met uw schema, breng uw hond een bezoek halverwege de dag tijdens uw lunchpauze. Neem hem mee voor een snelle wandeling, speel met hem, en geef hem wat lof omdat hij een goede jongen was terwijl u weg was. Als dit niet mogelijk is, overweeg dan een hondenuitlaatservice langs te laten komen.
 • Zorg voor een adequate omheining. Wij hebben een 6 meter hoog privacy hek rond de achtertuin van ons huis en dat werkt geweldig. Zorg er gewoon voor dat je hond goed in toom wordt gehouden met een goede omheining. Als hij angstig wordt omdat je weg bent, kan hij besluiten de omheining te gaan verkennen. Als er een uitweg en een avontuur is, zal uw nieuwsgierige Dobie er misschien voor gaan.

Mijn 5-jarige Doberman is in zijn volwassen jaren nu heel goed opgevoed en hij kent de regels van het huis. Ik zou hem 24 uur achter elkaar alleen kunnen laten zonder me zorgen te maken over hem (zelfs meer als ik moest). Op een bepaald moment hadden we een noodsituatie in de familie en moesten we hem van ’s morgens vroeg tot ’s avonds de volgende dag alleen laten. We zorgden ervoor dat hij genoeg te eten, te drinken en speelgoed had om mee te spelen en hij deed het absoluut geweldig!

Dobermans Slapen op het Bed
Als je je pups goed genoeg vermoeid voordat je vertrekt, slapen ze waarschijnlijk de hele dag door! Foto krediet: Dobermans Tonka en Lego eigendom van en geshowd door Andrea Dragovich.

Hij sliep in zijn bed, stak zichzelf door zijn hondenluik naar buiten om te plassen, maakte niets kapot en was volkomen te vertrouwen. Om duidelijk te zijn, ik vond het vreselijk om te doen en het was een noodsituatie. Ik ben niet van plan dat ooit nog te laten gebeuren en ik raad je zeker niet aan dit te doen. Maar het is goed om te weten waartoe hij in staat is.

Dobermannen zijn zeer aanpasbare honden. Veel mensen zullen je extreme antwoorden op deze vraag geven zoals “je moet je hond helemaal niet alleen laten,” wat waar is in een ideale wereld. Maar deze wereld is niet ideaal en de meesten van ons moeten werken om zich onze prachtige Dobermans te kunnen veroorloven. Naar mijn mening heeft u geluk gehad met uw keuze voor dit ras, want u had geen betere hond kunnen kiezen om zich aan te passen aan uw leefsituatie dan een Doberman.

Een puppy opvoeden met een full-time baan

Hier wordt het interessant. Ja, een Doberman puppy die nog niet zindelijk is en de regels van het huis nog niet kent, zal veel meer aandacht nodig hebben dan de zeer zelfredzame volwassen Doberman die ik in het vorige hoofdstuk beschreef.

Behalve dat ze vatbaarder zijn voor intense verlatingsangst, hebben puppy’s ook frequente poeppauzes nodig, zijn ze meer geneigd hun waterbak om te gooien of in iets te stappen wat niet mag, en beginnen ze heel vaak met krattraining. In feite zal ik veel praten over krattraining, omdat ik denk dat dit de beste manier is om je puppy te trainen terwijl je aan het werk bent.

Hier is hoe een typische dag eruit zou kunnen zien voor een Doberman puppy die de krattraining doorloopt terwijl hun eigenaar aan het werk is.

 1. Ochtendritueel – Word wakker, ga wandelen en speel 15 minuten met de bal. Focus op het vermoeien van uw puppy, geef hem veel liefde en aandacht.
 2. Geef voedsel en water – Geef uw puppy minstens een uur voordat u naar uw werk vertrekt voedsel en water.
 3. Potty Break – Breng ze zoveel mogelijk naar buiten om ze “leeg te maken” (op het potje te doen).
 4. Zet ze in een geschikte bench – Zet hem 15 minuten voor vertrek in de bench. De bench moet aan drie kanten bedekt zijn met een deken, zodat het meer op een hol lijkt. De bench moet groot genoeg zijn zodat uw pup zich comfortabel kan omdraaien, maar niet te veel groter dan dat.
 5. Zorg voor veel kauwspeelgoed -. Zorg ervoor dat er kauwspeeltjes in de bench liggen, zodat ze de angst eruit kunnen werken. Maar geen overdreven stimulerend speelgoed, dit zou dutjestijd moeten zijn, geen speeltijd.
 6. Controleer uw pup – Kom na niet meer dan 4 uur thuis om hem uit te laten voor een potjespauze, geef wat aandacht aan ze, zorg voor water, plaats hem dan terug in de bench. Als dit door uw werksituatie niet mogelijk is, huur dan een hondenuitlater in om langs te komen.
 7. Thuiskomen – Neem uw pup na thuiskomst van uw werk rustig mee naar buiten, potje, water, en prijs hem na een paar minuten voor een goed uitgevoerde klus terwijl u aan het werk was. Te opgewonden begroetingen direct bij aankomst kunnen hun verlatingsangst vergroten terwijl u weg bent.

Als je je afvraagt welke specifieke uitrusting ik gebruik om thuis met een Dobie puppy om te gaan, heb ik hier een lijst gemaakt van wat ik aanbeveel voor nieuwe Doberman puppy’s. Mijn hoop is dat deze lijst u een hoop tijd en geld kan besparen. Ik heb genoeg tijd verspild met het testen van dingen die gewoon niet werkten voor Dobermannen.

Let op: In het algemeen moet u uw puppy niet langer alleen thuis laten dan het aantal uren dat ze oud zijn (in maanden). Met andere woorden, als uw puppy 3 maanden oud is, moet u hem niet langer dan 3 uur in zijn bench laten zonder pauze. Met 4 maanden is dat 4 uur, met 5 maanden 5 uur, enzovoort.

Zet uw hond nooit in zijn bench als straf. U wilt dat de bench een gelukkige en ontspannende plaats is, niet een plaats van straf.

Zorg ervoor dat uw Dobie niet in zijn of haar bench gaat plassen. Als dat met enige regelmaat gebeurt, is dat nadelig voor een succesvolle zindelijkheidstraining. Als dit begint te gebeuren, betekent dit dat u hem of haar te lang alleen laat. U moet een manier vinden om ze overdag meer plaspauzes te geven en misschien moet u iemand inhuren om langs te komen.

Vergeet ook niet dat Dobermans groeiplaten in hun poten hebben die zich nog aan het vormen zijn als ze puppy zijn. Dus hoewel het geweldig is om ze grondig uit te putten voordat ze in de bench gaan, ga geen lange ritten maken op beton totdat ze minstens 18 maanden oud zijn. Het kan echte schade toebrengen aan het lichaam van je Dobie in ontwikkeling, vooral als je op beton of asfalt rent.

Omgaan met verlatingsangst

Allereerst heb ik een gedetailleerde video gemaakt over hoe om te gaan met verlatingsangst bij Dobermans, die je misschien nuttig vindt (hier beschikbaar op YouTube).

Scheidingsangst is een probleem bij veel Dobermans. Het zijn intelligente honden die gedijen op nauw menselijk contact. Als u uw hond te vaak of te lang alleen laat terwijl ze er mentaal nog niet klaar voor zijn, kunnen ze verlatingsangst krijgen in de vorm van:

 • Huilen of blaffen.
 • Destructief gedrag zoals kauwen op dingen waar ze niet bij horen.
 • Overmatig huilen.
 • Slikken dingen in die ze niet zouden moeten inslikken (dit is erg gevaarlijk).

Het beste wat ik kan zeggen is dat je je hond moet kennen. Sommige honden hebben veel last van verlatingsangst terwijl andere er niet veel last van lijken te hebben. Ik had geluk met mijn Doberman Cooper die er alleen als pup mee leek te worstelen. Als volwassene heeft hij echt geen problemen – vooral nadat ik die ene sleutel had gevonden die echt werkte om hem van deze gewoonte af te helpen.

Iheartdogs hield een enquête onder 714 Doberman eigenaren en vroeg hen of hun honden ooit verlatingsangst hadden. 9% zei dat hun honden ernstige verlatingsangst hadden, 36% zei matig, en 55% zei geen. Zij definieerden verlatingsangst als “slecht of angstig gedrag wanneer ze alleen gelaten worden”.

Het beste wat u kunt doen als uw hond hiermee worstelt, is zorgen voor veel speelgoed om ze bezig te houden (vooral speelgoed met voedselinjecties zoals bepaalde Kong-speeltjes bijvoorbeeld), iemand langs laten komen om met ze te spelen en ze overdag meer te vermoeien, of oefenen met weggaan op uw vrije dagen.

Om het weggaan te oefenen, begin je met 5 minuten het huis te verlaten en te luisteren naar tekenen van angst. Zijn die er niet, ga dan terug naar binnen en beloon uw hond. Doe het dan 10 minuten, dan 20 minuten. Uiteindelijk zal uw Dobie begrijpen wat er van hem wordt verwacht en kunt u het probleem misschien helemaal oplossen.

Ik heb een heel artikel gewijd aan verlatingsangst op deze site, omdat het zo’n belangrijk thema is bij het Doberman ras. Je kunt hier alle methoden leren om Doberman verlatingsangst te voorkomen.

De sleutel die eindelijk Cooper’s verlatingsangst oploste

Wat uiteindelijk mijn Dobie van zijn verlatingsangst leek te verlossen was simpel; ik stopte met overdreven opgewonden te zijn om hem te zien als ik thuiskwam van mijn werk, of om er een te groot probleem van te maken als ik die dag wegging.

Het is soms moeilijk, maar als ik wegging, zat hij ongeveer 10 minuten voordat ik wegging in zijn hok, zodat hij kon kalmeren. Als het dan tijd was om te gaan, nam ik rustig afscheid van hem en vertrok. Toen ik thuiskwam, liep ik rustig naar hem toe, aaide hem en zei dat ik blij was hem te zien. Dan liet ik hem uit de kooi.

Voorheen maakte ik er een enorm gedoe van om hem gedag te zeggen voordat ik wegging. Ik sprong ook op en neer en knuffelde hem meerdere keren – ik ging echt te ver toen ik thuis kwam. Dit kalmere afscheid als ik wegging, en het hallo als ik thuiskwam, was de sleutel die uiteindelijk leek te werken om zijn verlatingsangst te doorbreken, terwijl niets anders dat deed.

Uw Doberman alleen buiten laten

Even iets over het alleen buiten laten van uw Doberman terwijl u weg bent. Als uw hond oud genoeg is en in staat om zichzelf in en uit het huis te laten door een hondenluik, is het prima dat hij toegang heeft tot buiten. Maar sluit uw hond nooit buiten op als er niemand thuis is.

Ten eerste hebben Dobermannen een dunne huid en een eenlaagse vacht. Ze krijgen het gemakkelijk koud en kunnen zelfs vrij gemakkelijk oververhit raken. En als ze buiten worden gelaten, vergroot dat de kans dat kinderen langskomen en uw hond plagen, waardoor hij agressief gedrag kan ontwikkelen. Dat is niet iets waar u later met uw Doberman van 100 pond mee wilt worstelen.

Tenslotte, bind uw hond nooit buiten vast. Ze kunnen zich letterlijk vastbinden in het touw of zichzelf per ongeluk wurgen. Het is in het verleden meer dan eens gebeurd, dus doe dit het nieuwe lid van uw gezin niet aan.

Gerelateerde vragen aan

Hebben Dobermans verlatingsangst? Veel Dobermans hebben last van verlatingsangst en zullen dit vaak uiten door huilen, janken, blaffen en destructief gedrag. Dobermans zijn zeer intelligent en gedijen op nauwe menselijke interactie gedurende de dag.

Kan een Doberman alleen thuis gelaten worden terwijl u aan het werk bent? In het algemeen kunnen volwassen Dobermanns die volledig zindelijk zijn en begrijpen wat er van hen verwacht wordt zonder problemen binnenshuis alleen gelaten worden tijdens een typische werkdag van 8 uur.