Australian Shepherd Dalmatian Mix – Is dit uw droomhond?

Nieuwsgierig naar de Australian Shepherd Dalmatian mix?

Benieuwd of dit de juiste hond voor uw huishouden zou kunnen zijn?

Als vlekken en spikkels uw ding zijn, dan bent u hier aan het juiste adres!

australische herder dalmatiër mix

In dit artikel behandelen we alle ins en outs van de Australian Shepherd en Dalmatian Mix, van zijn erfgoed tot zijn temperament, en alles daartussenin.

De Australian Shepherd Dalmatian Mix is een kruising, en zoals alles wat nog relatief nieuw is, is er enige controverse over het onderwerp.

Wat is een kruising?

Een kruising, ook wel “hybride” of “designerhond” genoemd, is de nakomeling van twee raszuivere ouders.

Sommige deskundigen zien kruisingen als een oplossing voor genetische gezondheidsproblemen die rashonden al generaties lang plagen, terwijl anderen beweren dat genetische afwijkingen net zo vaak kunnen voorkomen bij kruisingen.

Als u meer wilt weten over enkele algemene bezwaren tegen kruisingen, klik dan hier.

Hoewel het misschien moeilijk is om aan te geven wie er gelijk en wie er ongelijk heeft in deze kwestie, is één ding zeker; wanneer u overweegt een nieuwe hond aan uw huishouden toe te voegen, is het altijd verstandig om zoveel mogelijk onderzoek te doen naar uw gewenste ras (of kruising)!

Introductie van de Australische herder-dalmatiër mix

Een Australian Shepherd Dalmatian mix is de nakomeling van de raszuivere Australian Shepherd en de raszuivere Dalmatiër.

Je kunt zo’n hond tegenkomen in een opvangcentrum of dierenasiel.

Of je vindt een nest Aussie Dalmatiër pups die bewust gefokt zijn voor de verkoop

Puppies van gemengde rassen die gefokt worden voor huisdieren krijgen vaak inventieve nieuwe namen, zodat u misschien een nest vindt dat vermeld staat als Dalmatische Herders of Aussiedals. Of een andere combinatie.

De Australische herder is een werkhond, intelligent en actief, terwijl de Dalmatiër, oorspronkelijk gefokt om decoratief te draven naast door paarden getrokken rijtuigen, vooral bekend is om zijn mooie gevlekte vacht.

Dus, wat krijg je precies als je deze twee rassen samenvoegt? Dat gaan we uitzoeken!

Oorsprong van de Australische Herder en Dalmatiër Mix

Omdat de Australian Shepherd Dalmatian Mix een relatief nieuwe kruising is, is er nog heel weinig bekend over zijn geschiedenis en waar hij vandaan komt.

Toch is er enige informatie over zijn raszuivere ouders, de Australian Shepherd en de Dalmatiër.

Het onderzoeken van het verleden van deze twee rassen kan ons wat aanwijzingen geven over wat voor soort hond hun nakomelingen zullen worden.

Oorsprong van de Australische Herder

De Australische Herder is onder veel verschillende namen genoemd, zoals Pastor Dog, New Mexican Shepherd, Austrian Shepherd, en Spanish Shepherd.

Trouw aan zijn ‘Herder’ titel, werd de Australische Herder oorspronkelijk gefokt als een herdershond, gebruikt door herders om schapen te hoeden in de Rocky Mountains rond de 19e en begin 20e eeuw.

De Australische Herder werd gefokt om een ijverige werkhond te zijn, die tot op heden nog steeds geniet van werkachtige activiteiten die zijn intellect uitdagen en hem in beweging houden.

De American Kennel Club (AKC) erkende de Australian Shepherd voor het eerst in 1991 en rangschikte hem als de 16e meest populaire hond in de Verenigde Staten.

Oorsprong van de Dalmatiër

De Dalmatiër, beroemd om zijn zwart-witte vacht en atletische uitstraling, is helemaal teruggevoerd tot de 18e eeuw.

Er wordt aangenomen dat de Dalmatiër oorspronkelijk uit Kroatië komt, maar hij werd een symbool van status tijdens de Regency-periode in Groot-Brittannië, waar vooral gevlekte Dalmatiërs werden begeerd door royalty’s en mensen met een zeer hoge status in de gemeenschap.

Tijdens deze periode werd de Dalmatiër gebruikt om mee te draven met koetsen van mensen met een hoge status, en werd uiteindelijk bekend als ‘The Spotted Coach Dog’.

De Dalmatiër werd ooit in de oorlog gebruikt om de grenzen van Dalmatië, een regio in Kroatië, te bewaken, vandaar zijn naam.

Dalmatiërs zijn door de geschiedenis heen ook gebruikt als jachthonden, circushonden en waakhonden.

De Dalmatiër werd voor het eerst erkend door de AKC in 1888 en staat momenteel op nummer 62 op de lijst van Amerika’s meest populaire hondenrassen.

Kenmerken van de Australische Herder en Dalmatiër Mix

Het is altijd moeilijk om bij een kruising de exacte fysieke kenmerken te bepalen wat betreft vachtkleur, grootte, hoogte en gewicht.

Echter, als we kijken naar de ouders van de Australian Shepherd Dalmatian mix, kunnen we inschatten waar hij terecht zal komen.

australische dalmatiërAustralische Herder Kenmerken

De Australian Shepherd is een middelgrote herder met een prachtige vacht die in vier kleuren met drie aftekeningen voorkomt. De vier kleuren omvatten:

 • Blue Merle
 • Red Merle
 • Zwart
 • Rood

Een mannelijke Australian Shepherd wordt ongeveer 20-23 inch groot en weegt ongeveer 55-70 pond.

Een vrouwelijke Australian Shepherd wordt ongeveer 18-21 centimeter groot en weegt 35-55 pond.

Dalmatiër Kenmerken

De Dalmatiër is een middelgrote hond met een atletische bouw. Zijn beroemde gevlekte vacht komt in twee standaard kleuren, waaronder:

 • Wit en zwart
 • Wit en Leverbruin

De volwassen Dalmatiër wordt 19-24 inch groot en weegt ongeveer 45-70 pond.

Australian Shepherd Dalmatiër Mix Uiterlijk

Omdat alle Dalmatiërs een korte vacht hebben, zal de Australian Shepherd Dalmatian mix ook een korte vacht hebben.

Dat komt omdat langhaar een recessief kenmerk is en een pup het langhaargen van beide ouders moet erven om een ruige vacht te krijgen.

Alle Dalmatische Honden zijn kortharig en dus zal een eerste kruising Dalmatische Hond ook kortharig zijn.

De kleur van de puppy’s van deze twee ouders kan sterk variëren. Maar er zullen bijna zeker wat vlekken, spikkels of vlekken van kleur op een witte achtergrond zijn.

De Australian Shepherd Dalmatian Mix pup kan een reeks van andere fysieke eigenschappen hebben die hierboven staan vermeld van zijn raszuivere ouders, variërend in grootte, gewicht en vachtkleur.

Aussie Dalmatiër grootte

Zowel Australian Shepherds als Dalmatiërs zijn middelgrote honden en uw Aussie Dalmatiër mix zal waarschijnlijk iets meer dan 20 centimeter op de schouder staan als hij eenmaal volgroeid is.

En om ergens tussen de 50-60 pond te wegen – een beetje meer voor reuen en iets minder voor teven.

Bedenk dat het bij alle kruisingen onmogelijk is om het uiterlijk te garanderen.

De verzorging van uw Australian Shepherd Dalmatian Mix

Er zijn een paar eigenschappen die u kunt verwachten, zoals verharen, omdat zijn beide raszuivere ouders verharders zijn.

Ook al zal zijn vacht kort zijn, uw Australian Shepherd mix zal regelmatig geborsteld moeten worden. Dit zal helpen om zijn vacht stofvrij te houden en uw tapijten vrij van overmatige hoeveelheden haar.

Zijn oren moeten regelmatig worden schoongemaakt om de opbouw van was op afstand te houden, en het regelmatig knippen van de nagels is nodig om de kans op barsten en splijten te verminderen.

Temperament

We kunnen niet precies voorspellen welke temperamentvolle eigenschappen uw Australian Shepherd Dalmatian Mix van zijn raszuivere ouders zal erven.

Zijn twee ouders hebben enigszins verschillende persoonlijkheden en hij kan op een van beide lijken, of een combinatie van beide zijn.

Australische herder temperament

De Australische herder is een zeer intelligente hond die zeer actief is en geniet van werkgerelateerde activiteiten. Oorspronkelijk gefokt om te hoeden, geniet de Australian Shepard nog steeds van een goede dagtaak.

Hij kan een goed gezinshuisdier zijn en doet het goed in huizen met kinderen, maar zijn intelligentie en enthousiaste persoonlijkheid vereisen een even geduldige en ijverige eigenaar.

De Australian Shepherd heeft sterke kudde-instincten, dus het is het beste om hem onder toezicht te houden rond andere honden en huisdieren.

Dalmatiër Temperament

De Dalmatiër is een uitstekende showhond, met zijn atletische lichaamsbouw en actieve aard.

Hij is uitgaand en energiek, gebouwd voor lange excursies, en geniet van veel beweging!

Hoewel de Dalmatiër een goed gezinshuisdier kan zijn, heeft hij wel wat bewakingsinstincten, wat betekent dat hij beschermend en territoriaal kan worden.

Australische dalmatiër temperament

Met potentiële sterke kudde- of waakinstincten, samen met de waarschijnlijke grootte en energieniveaus van uw huisdier, is het het beste dat de Dalmatische Aussie mix onder toezicht staat rond kleine kinderen en andere huisdieren.

Zoals met alle honden, raden wij u aan vroegtijdige socialisatie en trainingsmethoden toe te passen.

Dit kan helpen om gedrags- en temperamentsproblemen te verminderen, waardoor de gezondheid en het geluk van alle betrokkenen wordt gewaarborgd!

Zoals sommige deskundigen hebben betoogd, zijn kruisingen misschien minder vatbaar voor dezelfde generatie gezondheidsproblemen die hun raszuivere ouders teisteren.

Toch is er geen garantie dat sommige gezondheidsproblemen de Australian Shepherd Dalmatian Mix niet zullen treffen.

Australische Herder Gezondheidsproblemen

Van de raszuivere Australian Shepherd is bekend dat hij kan lijden:

 • Heupdysplasie
 • Collie Oogafwijking
 • Elleboog Dysplasie
 • Epilepsie
 • Tumoren en kanker
 • Coloboma
 • Autoimmuunziekte
 • Cataract

Dalmatische gezondheidsproblemen

De raszuivere Dalmatiër kan gevoelig zijn voor:

 • Heupdysplasie
 • Doofheid
 • Obesitas
 • Urinestenen
 • Epilepsie
 • Hyperactiviteit

Gezondheidsproblemen met de Australische herder-dalmatiër mix

Zowel Australian Shepherds als Dalmatiërs kunnen lijden aan de doofheid die soms geassocieerd wordt met een witte vacht.

Praat dus zeker met de fokker over mogelijke gehoorproblemen. En vermijd indien mogelijk pups met witte vlekken over het oor zelf.

Als u een pup koopt in plaats van een oudere hond te redden, zorg er dan voor dat u controleert of de ouders allebei naar behoren zijn gescreend op hun gezondheid (zie de hierboven genoemde problemen) en dat de fokker u de relevante gezondheidscertificaten kan laten zien.

Oefening en training van uw Australian Shepherd Dalmatian Mix

Omdat zowel de Australian Shepherd als de Dalmatiër actieve, energieke honden zijn, kunt u verwachten dat uw hond net zo actief en energiek is!

Daarom is het belangrijk om de bewegingsbehoefte en trainbaarheid van elke raszuivere ouder te kennen.

Australische herder oefening en training

De Australische Herder werd gefokt als werkhond. Door de jaren heen heeft hij het instinct om te hoeden niet verloren, en volgens de AKC geniet deze hond nog steeds van het hoeden – of het nu andere honden zijn, kinderen, vogels, noem maar op!

Hij heeft ook zijn behoefte om buiten te zijn en in beweging te zijn niet verloren. Australian Shepherd mixen kunnen voor nieuwe hondeneigenaren een hele klus zijn, omdat ze zeer actief zijn en veel beweging vereisen.

Dit is ook een zeer intelligent ras, zeer trainbaar, en een onafhankelijke denker.

Dalmatische oefening en training

De Dalmatiër is ook een vrij actieve hond. Hij staat niet bekend om zijn geduld en het is bekend dat hij destructief wordt als hij niet genoeg wordt getraind.

Dit is geen ras om te lang alleen te laten zonder het juiste speelgoed of activiteiten om hem te vermaken.

Dalmatische mixen zijn waarschijnlijk intelligent en reageren goed op training.

Geen couch potato!

Deze combinatie van ouders zal waarschijnlijk resulteren in een actieve intelligente hond die veel beweging en interactie van u nodig heeft.

Het is geen hond die graag alleen thuis zal snoezelen gedurende een lange werkdag. U zult elke dag tijd moeten besteden aan training en spelletjes.

En minstens een uur aan het trainen van je hond. Regen of zonneschijn

Het ideale thuistype voor een Australian Shepherd Dalmatian Mix

Omdat de Australian Shepherd en de Dalmatiër actieve, intelligente honden zijn, kunt u verwachten dat hun nakomelingen dezelfde hoeveelheid toewijding en training nodig hebben.

Deze mix kan een prachtige aanvulling zijn voor actieve gezinnen met oudere kinderen, hoewel ze toezicht nodig hebben met andere honden en huisdieren.

Vergeet niet dat de Dalmatiër een nobele hond is die niet schuw is, maar een sterk bewakingsinstinct kan hebben.

Potentiële eigenaren met jonge kinderen moeten dit in gedachten houden en hun Dalmatische mix onder toezicht houden rond jonge kinderen.

Vroege socialisatie en training helpen uw hond een goede hondenburger te worden en zorgen ervoor dat uw Australische Dalmatische mix zo gelukkig en gezond mogelijk is!

Het vinden van een Australian Shepherd Dalmatian Puppy

Ongeacht of u van plan bent uw Australian Shepherd Dalmatian puppy te redden of hem van een fokker te kopen, het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat u hem van een gerenommeerde bron krijgt.

Doe altijd je onderzoek voordat je beslist waar je je pup vandaan haalt.

De meeste asielen dekken de eerste dierenartskosten, zodat de hond adoptabel is en klaar voor zijn nieuwe thuis.

Shelter puppies zijn niet gratis, de meeste adoptiekosten zijn $50-$100.

Als je je hart hebt verpand aan een puppy van een fokker, wees dan bereid om tussen de $500 en meer dan $1000 uit te geven.

Vraag uw fokker altijd naar temperament en gezondheidsproblemen als u een kruising wilt adopteren.

Wij bevelen ook een vroegtijdig gezondheidsonderzoek aan.

Voor hulp bij het vinden van een gezonde, vriendelijke, pup, bekijk onze Puppy zoekgids.

Referenties en verder lezen

 • Carol Beuchat PhD, The Myth Of Hybrid Vigor In Dogs Is…A Myth,
 • Journal of Veterinary Internal Medicine, Disease Progression and Treatment Response of Idiopathic Epilepsy in Australian Shepherd Dogs, Volume 26, Issue 1.
 • Tiffani J Howell, Tammie King, Pauleen C Bennett, Puppy Parties and Beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior, Volume 6, pages 143-153
 • Domenico Santoro en Rosanna Marsella, Research in Veterinary Science, Volume 73, Issue 3, Pagina’s 231-236
 • Journal of Heredity, Volume 94, Issue 1, Analysis of Genetic Variation in 28 Dog Breed Populations With 100 Microsatellite Markers, D.N. Irion A.L. Schaffer, T.R. Famula, M.L. Eggleston, S.S. Hughes N. C. Pedersen.
 • Lowell Acumen DVM, DACVD, MBA, MOA, The Genetic Connection; a Guide to Health Problems in Purebred Dogs, Second Edition, 2011.
 • Stanley Coren, De intelligentie van honden, 1994