10 schattige hondenrassen geboren zonder staarten

Boston terriër poseren in het park.

Er zijn mensen die van grote honden houden, mensen die van pluizige honden houden en mensen die van honden zonder staart houden.

Maar in tegenstelling tot die eerste twee kenmerken, worden de meeste honden geboren met rok. Voor veel hondenrassen is het gebruikelijk om de staart te verwijderen via een controversieel proces dat docking wordt genoemd. Dus wat moet je doen als je de voorkeur geeft aan staartloze honden, maar je niet zo goed voelt over het couperen van de staart van een puppy?

Misschien is het antwoord een hond die zonder staart wordt geboren – een echt kwispelloos wonder! In dit artikel belichten we 10 super schattige hondenrassen geboren zonder staarten.

Inhoudsopgave weergeven

 • 1. Australische stompe staart runderhond
 • 2. Boston Terriër
 • 3. Bretonse Spaniel
 • 4. Braque du Bourbonnais
 • 5. Braziliaanse Terriër
 • 6. Kroatische herdershond
 • 7. Engelse Bulldog
 • 8. Franse Bulldog
 • 9. Pembroke Welsh Corgi
 • 10. Poolse laagland herdershonden
 • Veelgestelde vragen
 • Het staarteinde

1. Australische stompe staart runderhond

Hoewel het vaak wordt aangezien voor een Australische herdershond met een gecoupeerde staart, is de Australische stompe staartveehond inderdaad zijn eigen ras. Deze herdershonden worden geboren met een bobtail, maar af en toe wordt er een geboren met een echte staart.


Australische Stumpy Tail Cattle Dog buitenportret

Zoals de naam al doet vermoeden, werd de Australian Stumpy Tail Cattle Dog in Australië ontwikkeld om vee te hoeden.

Volgens de American Kennel Club is de standaard voor dit ras een staart die niet langer is dan vier centimeter. Australian Stumpy Tail Cattle Dogs zijn ongelooflijk slim en energiek en worden nog steeds gebruikt als werkhonden op boerderijen en ranches Down Under.

Het ras is ontwikkeld om bestand te zijn tegen barre Outback-omgevingen en tegelijkertijd loyaal te blijven aan de schapen die ze moeten hoeden. Vrij zeldzaam, deze schattige staartloze honden zijn meestal te vinden in Australië en Canada.

2. Boston Terriër

Hoewel sommige Boston Terriers met staarten worden geboren, worden er steeds meer geboren met een zeer korte staart. In feite dicteren de huidige rasstandaarden dat elke Boston Terrier met een lange staart, of een staart die is gecoupeerd, niet kan worden geregistreerd als een raszuivere.

Zoals de meeste terriërs werden Boston Terriers oorspronkelijk gefokt voor het jagen op ratten en voor gebruik in kuilgevechten. Gelukkig voor iedereen is hun gebruik nu geëvolueerd naar dat van een gezelschapshond. Bostons zijn steeds populairder geworden in de Verenigde Staten, vooral onder gezinnen.

Zoals de meeste rassen vernoemd naar een stad, doen Boston Terriers het goed in grote steden en appartementen. Naast zijn noppenstaart staat de Boston Terrier bekend om zijn zwart-witte patroon dat lijkt op een smokingjasje. Geen wonder dat deze honden de bijnaam ‘The American Gentleman’ hebben.

3. Bretonse Spaniel

Selectieve veredeling gedurende honderden jaren heeft geresulteerd in drie hoofdvariëteiten van Bretonse spaniels: langstaartig, kortstaartig en staartloos. Vreemd genoeg hebben de meeste Bretonse Spaniels geboren met lange staarten ze kort na de geboorte gecoupeerd.

Het meest voorkomende type Bretagne is echter de kortstaartige of natuurlijke bobtail. Oorspronkelijk gefokt in Frankrijk als jachthonden, zijn Brittany Spaniels middelgrote honden en kleiner dan andere spanieltypen. Veel families voelen zich aangetrokken tot Bretagne vanwege hun gevederde jassen en unieke gevlekte patronen.

Bretonse Spaniels staan bekend als zeer actieve honden die houden van activiteit, water en het buitenleven.

4. Braque du Bourbonnais

Bekend in het Engels als de Bourbonnais Pointer of Bourbonnais Pointing Dog, wordt de Braque du Bourbonnais sinds de 15e eeuw gebruikt als jachthond in Frankrijk. Hun naam wordt uitgesproken als brock-doo-bor-bon-NAY.

Bourbonnaises zijn kleine tot middelgrote honden, met een korte vacht met unieke fawn-gekleurde vlekken en tikken. Hoewel sommige Bourbonnaises worden geboren met lange staarten, zijn de meeste korte staartaanwijzers die worden geboren met bobbelstaarten. De Braque du Bourbonnais is een zeer intelligente hond met een hoog uithoudingsvermogen.

Ze zijn een populaire keuze van honden voor Franse en Amerikaanse gezinnen die genieten van jagen en het buitenleven.

5. Braziliaanse Terriër

Noch de American Kennel Club, noch de UK Kennel Club erkent de Braziliaanse Terriër, dus dit schattige ras is relatief onbekend buiten Brazilië, waar het erg populair is. Zoals veel van de hondenrassen op deze lijst, werden Braziliaanse Terriërs ooit geboren met lange staarten.

Ooit verbood Brazilië het couperen van staarten voor cosmetische doeleinden, terriër breeders begonnen selectief te fokken om honden met zeer korte staarten te produceren. Nu worden de meesten geboren met noppen of staarten die slechts een paar centimeter lang zijn.

6. Kroatische herdershond

Het was nog niet zo lang geleden dat de Kroatische herdershond werd geboren met een lange en volle staart die zou worden gecoupeerd ter voorbereiding op de kudde. Toen het couperen van staarten echter illegaal werd in het Oost-Europese land Kroatië, was selectief fokken de enige manier om de rasstandaard voort te zetten.

Tegenwoordig worden Kroatische herdershonden geboren met kleine bobtails of helemaal zonder staart. Andere kenmerken van deze hardwerkende hond zijn een vederlichte zwarte vacht en een hoekig gezicht dat op een vos lijkt. De Kroatische herdershond is een middelgrote hond die al lang gewend is om schapen en andere boerderijdieren te hoeden.

Ze staan bekend om hun intelligentie, loyaliteit en extreme behendigheid. Kroatische herdershonden zijn zeldzaam in de Verenigde Staten, maar komen veel voor in Kroatië en omliggende landen.

7. Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog is een van de gemakkelijkst te herkennen rassen van de hondenwereld. Met hun stompe neus, een gegroefde wenkbrauw, overbeet en nubby staart, is het gemakkelijk om een Engelse Bulldog te identificeren en ervan te houden. Hoewel ze veel speciale zorg nodig kunnen hebben, staan Engelse Bulldoggen bekend om hun gemakkelijke, relaxte aard.

Dit ondanks het feit dat bulldogs hun start hebben gemaakt met het helpen van boeren en slagers om vee te controleren. Volgens de American Kennel Club heeft de standaard Engelse Bulldog een korte staart die “recht of ‘geschroefd’ kan zijn (maar nooit gebogen of gekruld).”

Selectief fokken heeft ertoe geleid dat de meeste Engelse Bulldoggen met precies zo’n staart zijn geboren, maar in het geval van uitzonderingen wordt staartkoppeling vaak uitgevoerd.

8. Franse Bulldog

Volgens de American Kennel Club is de Franse Bulldog het op drie na populairste hondenras in de Verenigde Staten. Vanwege zijn kleine formaat en gemoedelijke karakter is de Frenchie vooral populair in grote steden waar het gebruikelijk is om in appartementen te wonen.

Hoewel de Franse Bulldog van vandaag te vinden is op de bank in de woonkamer, zijn ze oorspronkelijk gefokt om molens en fabrieken van muizen en ratten te ontdoen. Die vroege ratters hadden hun staart gecoupeerd, maar generaties van selectief fokken hebben geleid tot een moderne Frenchie die wordt geboren met weinig meer dan een korte, stompe staart.

Als u op zoek bent naar een staartloze hond zonder toevlucht te nemen tot staart couperen, dan is de Franse Bulldog is zeker een populaire keuze.

9. Pembroke Welsh Corgi

De Pembroke Welsh Corgi is een van de populairste hondenrassen van de Verenigde Staten. Het is ook een favoriet van royalty’ s; Koningin Elizabeth fokt en bezit al tientallen jaren Welsh Corgi’s. Net als zoveel andere herdersrassen, hadden Welsh Corgi’s oorspronkelijk hun staarten aangemeerd


Welsh Corgi Pembroke

Corgi’s zijn erg energiek en lief, dus ze zijn geweldige huisdieren!

Dit leidde tot een rasstandaard die stelt dat de staart van een Corgi niet langer mag zijn dan de nub-lengte om als raszuiver te worden beschouwd. Nu het couperen op veel plaatsen in de wereld verboden of afgekeurd is, vermijden fokkers van Pembroke Welsh Corgi’s het couperen door selectief fokken te gebruiken om staartloze Corgi’s te fokken.

Het andere type corgi, de Cardigan Welsh Corgi, wordt vaker gezien met een lange staart.

10. Poolse laagland herdershonden

Van de ruige vacht tot de gedrongen bouw, Poolse laaglandschapenhonden delen een aantal fysieke kenmerken met andere nationale herdershondenrassen. Dit omvat een nauwelijks aanwezige stomp van een staart. Polski Owczarek Nizinny, of PONs, zijn zeer populaire honden in hun geboorteland Polen.

Hoewel ze oorspronkelijk werden gefokt om te hoeden, zijn de PONs van vandaag meestal gezelschapshonden en waakhonden. In steden wonen er net zoveel als op boerderijen. Poolse laagland herdershonden zijn zeer energieke honden en ze doen het goed in gezinnen die genieten van een actieve levensstijl.

Andere rassen die met zeer korte staarten kunnen worden geboren, zijn de Mudi, Spaanse waterhond, Zweedse boerderijhond, Oostenrijkse Pinscher en sommige variëteiten van Fox Terrier.

Veelgestelde vragen

1. Wat is het doel van een staart bij honden?

Met al dit gepraat over het couperen van staarten en selectief fokken, vraag je je misschien af wat de functie van de staart van een hond eigenlijk is? Hebben honden hun staart nodig? De staart van een hond helpt hem in balans te komen door gewicht toe te voegen aan het andere uiteinde van zijn wervelkolom als zijn hoofd.

Dit is handig wanneer de hond loopt of draaft op een oneffen oppervlak zoals een rotsachtig pad, of een trap op en af gaat.

2. Waarom worden sommige honden geboren zonder staart?

In de meeste gevallen zijn bobtailrassen het resultaat van vele, vele generaties selectief fokken. Fokkers en geneticaists gebruiken een voorouderlijke T-genmutatie om honden met noppen of zeer korte staarten te fokken. Dankzij deze genmutatie kunnen fokkers traditionele rasstandaarden handhaven zonder hun toevlucht te hoeven nemen tot pijnlijke staartkoppeling.

3. Wat is tail docking?

Tail docking, officieel bekend als caudectomie, is het verwijderen van de gehele of een deel van de staart van een hond. Het is bijna altijd voor cosmetische doeleinden en wordt meestal gedaan binnen de eerste paar dagen van het leven van een puppy. Docking is echter controversieel, omdat het zelden een verdovingsmiddel of pijnstiller bevat.

Het wordt ook niet langer beschouwd als iets dat nodig is voor de algehele gezondheid of het vermogen van een hond. In het oude Rome werden honden hun staarten geamputeerd omdat men geloofde dat een hond met een staart meer vatbaar was voor hondsdolheid. Later werd aangenomen dat een hond met een staart superieur was in de jacht.

Om deze reden werden arme mensen die niet op wild mochten jagen gedwongen om de staart van hun hond te dokken. Vanaf de 18e eeuw was het couperen van staarten het meest gebruikelijk bij werkende, hoedende, vechtende en lokaashonden. Dit kwam omdat een staart de prestaties van een hond zou kunnen belemmeren.

Het is vanuit deze tradities dat veel van de fysieke rasnormen van vandaag worden vastgesteld.

4. Is het legaal om de staart van een hond te dokken?

In de Verenigde Staten is het couperen van staarten zowel legaal als gebruikelijk, en er zijn geen beperkingen over wie de staart van een hond kan dokken en waarom. Op sommige plaatsen, zoals Rusland, is het couperen van staarten alleen legaal wanneer het wordt uitgevoerd door een erkende dierenarts.

Toch is in veel andere landen docking op enkele uitzonderingen na volledig verboden. Landen die het couperen van staarten verbieden, zijn Australië, Spanje, Italië en Noorwegen, om er maar een paar te noemen.  Er is een soortgelijk debat over het bijsnijden van oren.

5. Waarom zijn de staarten van sommige honden wel gecoupeerd, maar andere niet?

Tegenwoordig worden staarten meestal gecoupeerd voor cosmetische doeleinden en om aan te sluiten bij rasstandaarden die zijn vastgesteld door de American Kennel Club. Delen van deze rasstandaarden zijn meestal zeer controversieel, vooral omdat ze gebaseerd zijn op het historische doel van een hond.

Honden die ooit voornamelijk werden gebruikt als jacht-, herders- of werkhonden zijn de rassen die tegenwoordig meestal hun staart hebben aangemeerd. Voorbeelden zijn Australian Shepherds (hoeden), Schipperkes (hoeden), Yorkshire Terriers (ratelen) en Springer Spaniels (jagen).

6. Wat is de term voor een hond die geen staart heeft?

Er is momenteel geen universele naam om een hond zonder staart te beschrijven. Termen voor de afwezigheid van een staart zijn echter ‘gecoupeerd’, ‘staartloos’ of ‘bobtail’.

7. Worden boksers geboren zonder staart?

Nee. Alle Boxers worden geboren met staarten, hoewel bijna alle fokkers de staart van hun puppy’s dokken om aan te sluiten bij de rasnormen die zijn vastgesteld door de American Kennel Club.

8. Worden Dobermanns geboren zonder staart?

Dobermanns worden niet alleen geboren met staarten, maar ze worden ook geboren met staarten die van nature langer zijn dan de meeste honden. Hoewel steeds meer Dobermann-eigenaren ervoor kiezen om de staarten van hun honden natuurlijk te houden, is een gecoupeerde staart nog steeds de rasstandaard volgens de American Kennel Club.

9. Worden Rottweilers geboren zonder staart?

Net als Dobermanns en Boxers worden Rottweilers geboren met staarten. Hoewel de staarten van Rottweilers ooit werden gecoupeerd om te helpen bij hun werk en hoeden, worden ze tegenwoordig puur voor cosmetische doeleinden gecoupeerd en om aan te sluiten bij akc-rasnormen.

10. Worden Jack Russell Terriers geboren zonder staart?

De Jack Russell Terrier is een ander ras dat wordt geboren met een staart van normale lengte die vaak om cosmetische redenen wordt gecoupeerd.

Het staarteinde

Er zijn een heleboel hondenrassen die vaak worden gezien zonder staarten om te kwispelen, maar een relatief paar worden daadwerkelijk op deze manier geboren. De rest ondergaat een procedure die bekend staat als docking, wat controversieel is omdat het vaak zonder verdoving wordt gedaan en daarom behoorlijk pijnlijk is.

Als je een van de vele mensen bent die de voorkeur geven aan staartloze honden, maar zich ongemakkelijk voelen bij de gedachte aan het couperen, dan zou je een ras kunnen overwegen dat van nature geen staart heeft. Geweldige opties zijn de Welsh Corgi, Engelse Bulldog, Poolse Lowland Sheepdog en de Dwergschnauzer, om er maar een paar te noemen.