Wat is DHA in hondenvoer?

Slimme Hond

Inhoudsopgave weergeven

  • Wat is DHA in hondenvoer en hoe maakt het honden slim?
  • Momma hondenmelk start de voordelen van DHA bij haar pup
  • Waarom is DHA van vitaal belang nadat pups zijn gespeend?
  • Wat zijn de bronnen van DHA?

Wat is DHA in hondenvoer en hoe maakt het honden slim?

DHA is een afkorting voor een onuitspreekbaar zuur (docosahexaeenzuur), ook wel omega-3 vetzuur genoemd. Als een structureel onderdeel van betekenis in de hersenen van Doggo, is DHA een cruciaal onderdeel van het dieet van een pup. Samen met andere voordelen speelt DHA een belangrijke rol in de retinale functie van de kleine en de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Dat is ook de reden waarom DHA-rijk voedsel bekend staat om honden slimmer en gemakkelijker te trainen.

Momma hondenmelk start de voordelen van DHA bij haar pup

Pups krijgen de nodige DHA van zogende moeders, maar de behoefte aan DHA blijft bestaan nadat ze zijn gespeend. Volgens de Amerikaanse Veterinaire Medische Vereniging, pas gespeende pups profiteerden vanaf het begin van een DHA-rijk dieet. AVMA bestudeerde de ontwikkeling van honden tussen acht en 12 maanden oud, met DHA-rijke diëten in vergelijking met puppy’s waarvan de voeding laag in DHA was. De uitkomst van de studie toonde aan dat de DHA leidde tot geheugen-, cognitieve, retinale, immunologische en psychomotorische functies die significant beter waren dan de puppy’s zonder DHA-rijke diëten.

Waarom is DHA van vitaal belang nadat pups zijn gespeend?

De ontwikkeling van de hersenen van pups gaat door lang nadat ze zijn afgestudeerd van Momma’s melk naar echt hondenvoer. Tegen de tijd dat ze zes weken oud zijn, bereikt hun hersenmassa 70% van de volwassen grootte. Vanaf daar, gedurende de komende zes weken, bereiken hun hersenen 90% van de volwassen grootte. Dat onderstreept het belang van goede voeding door ervoor te zorgen dat pups voldoende DHA krijgen nadat ze zijn gespeend.

Er is meer! DHA in hun dieet komt ook ten goede aan de ontwikkeling van het netvlies en een gezond gezichtsvermogen, gezond tandvlees. Het vermindert ontstekingsrisico’s en zorgt voor een betere spijsvertering. Het geeft een glanzende vacht en een gezonde huid.

Wat zijn de bronnen van DHA?

De meeste fabrikanten van dierenvoeding voegen vis, visolie en vismeel toe om DHA te leveren. Zeevruchten zoals sardines, zalm en tonijn zijn DHA-rijk, en orgaanvlees en eieren zijn ook bronnen van DHA.