10 honden die eruit zien als pitbulls (maar dat niet zijn)

Dog American Pit Bull Terrier, portret op de natuur

Pitbulls zijn aantrekkelijk om naar te kijken, met vierkante gezichten, parmantige oren en een kenmerkende glimlach. Deze kenmerken zijn echter niet uniek voor pitbulls, omdat er veel rassen zijn die dezelfde fysieke kenmerken delen, zoals hun sterke kaken, gespierde lichamen en nog veel meer.

Het is belangrijk om te weten dat pitbulls echt helemaal geen ras zijn omdat ze niet worden erkend als een officiële stamboom bij de American Kennel Club (AKC) of de United Kennel Club. Veel honden die pitbulls worden genoemd, zijn eigenlijk een soort mutts met afstammingslijnen die een breed scala aan andere rassen kunnen omvatten. Hier is een lijst van enkele hondenrassen die zeker kunnen worden verward met pitbulls.

Inhoudsopgave weergeven

 • Hond die eruit ziet als een Pitbull 1: Amerikaanse Pit Bull Terrier
 • Hond die eruit ziet als een Pitbull 2: Staffordshire Bull Terrier
 • Hond die eruit ziet als een Pitbull 3: Boxer
 • Hond die eruit ziet als een Pitbull 4: Bullmastiff
 • Hond die eruit ziet als een Pitbull 5: Amerikaanse Bulldog
 • Hond die eruit ziet als een Pitbull 6: Dogo Argentino
 • Hond die eruit ziet als een Pitbull 7: Presa Canario
 • Hond die eruit ziet als een Pitbull 8: Cane Corso
 • Hond die eruit ziet als een Pitbull 9: Ambullneo Mastiff
 • Hond die eruit ziet als een Pitbull 10: Bull Terriers
 • Raszuivere Pitbulls

Hond die eruit ziet als een Pitbull 1: Amerikaanse Pit Bull Terrier

Amerikaanse Pit Bull Terriers hebben vaak een zeer herkenbaar uiterlijk dankzij hun driehoekige ogen en taps toelopende hoofden.


Amerikaanse Bull Terrier

Foto: Wikipedia

Ze zijn iets kleiner dan echte pitbulls en ze hebben meestal niet hetzelfde niveau van spierdefinitie. Ze lijken echter veel op pitbulls als het gaat om maniertjes en het niveau van activiteit.

Deze honden hebben veel beweging nodig om te gedijen, dus ze kunnen een beetje veeleisend zijn. Ze kunnen in de problemen komen als ze hun energie niet kunnen besteden of als ze te lang alleen worden gelaten. Deze pittie wordt niet aanbevolen voor nieuwe hondenbezitters, maar ze kunnen geweldige metgezellen zijn als ze eenmaal goed zijn opgeleid.

Een ding dat u in de gaten moet houden, is hun territoriale karakter. Dit ras is een uitstekende keuze als u op zoek bent naar een hond om uw eigendom veilig te houden, maar wees niet te verbaasd als de hond kleine dieren begint te achtervolgen die over uw land scharrelen.

De American Pit Bull Terrier (APBT) wordt eigenlijk erkend door de United Kennel Club (UKC) en de American Dog Breeders Association (ADBA), maar niet door de American Kennel Club (AKC). Het is een intelligente, middelgrote, kortharige hond, met een solide bouw. De vroege voorouders van dit type hond kwamen eigenlijk van de Britse eilanden.

Hond die eruit ziet als een Pitbull 2: Staffordshire Bull Terrier

Als het gaat om uiterlijk, is de Staffordshire Bull Terrier (of American Staffordshire Terrier) het hondenras dat het meest lijkt op een pitbull.


Staffordshire Bull Terriër

Foto: Dog Breeds List

Ze zijn de meest voorkomende hond die wordt aangezien voor een pitbull omdat ze een vergelijkbare lichaams- en hoofdvorm hebben, evenals een grote nek. Afhankelijk van hun activiteitsniveaus kunnen ze ook een indrukwekkende spierdefinitie in hun benen en lichaam ontwikkelen.

Ook bekend als Amstaffs, het zijn vrij actieve dieren, met een verende loopstijl die ze aantrekkelijke huisdieren maakt. Ondanks hun angstaanjagende uiterlijk zijn dit eigenlijk een vrij rustig hondenras. Ze hebben over het algemeen een speelse houding en lage agressieniveaus. Wanneer ze vreemden ontmoeten, reageren ze meestal goed in plaats van agressief.

Ze genieten van genegenheid en blijven hun hele leven loyaal aan hun eigenaren. Deze honden staan ook bekend om hun intelligentie en onverschrokkenheid. Ze kunnen vrij effectief worden getraind, maar ze kunnen momenten van durf hebben die enige bezorgdheid kunnen veroorzaken. Op een hoogte van 16 inch staan Staffordshire Bull Terriers niet bijzonder lang. Maar het zijn zware, solide, gespierde terriërs.

Soms liefkozend bekend als “Staffies”, is het hoofd kort en breed, met uitgesproken wangspieren, en hun nauwsluitende vacht is er in verschillende kleuren. Veel van deze honden zijn gedrongen, maar het zijn ook lieve, gezinsvriendelijke honden die geschikt zijn om rond kleine kinderen te hebben. Ze zijn loyale metgezellen, maar ze behouden nog steeds een oud vechtinstinct, dus het is van vitaal belang dat puppy’s worden gesocialiseerd met andere honden om goed gedrag te leren.

Hond die eruit ziet als een Pitbull 3: Boxer

Boksers kunnen vaak verkeerd zijngenomen voor pitbulls vanwege hun algemene vorm, kleur en andere fysieke kenmerken.


Boxer in gras

Foto: Wikipedia

Ze hebben ook een vierkant gezicht en ze hebben vaak een lichtbruine kleur zoals veel pitbulls. Boxers zijn echter meestal veel groter dan pitbulls en ze hebben de neiging om een compactere snuit te hebben.

Net als pitbulls zijn Boxers energieke honden die dagelijkse oefening nodig hebben. Om ervoor te zorgen dat ze rustig blijven, hebben ze ook veel training nodig. Deze honden zijn behoorlijk intelligent. Ze kunnen de concepten van gedragstraining gemakkelijk begrijpen en ze zullen meestal naar uw commando’s luisteren. Als het gaat om loyaliteit, hebben deze honden gemakkelijk een band met elk lid van het gezin, vooral de jonge kinderen. Ze zijn ook snel om genegenheid te tonen aan familievrienden en gasten.

Gerelateerd artikel: Beste hondenvoer voor boxers

Hond die eruit ziet als een Pitbull 4: Bullmastiff

Bullmastiffs zijn een zeer intelligent maar vertrouwd type hond met een lange en illustere geschiedenis.


Bullmastiff op vuil

Foto: Doggie Designer

Ze zijn van oudsher gefokt als waakhonden, dus ze zijn perfect voor die rol. Ze zijn erg beschermend en loyaal aan hun eigenaren, maar ze vereisen wel een strikte training om ze te krijgen waar je ze zou willen hebben. Ze zijn een beetje koppig en het is belangrijk om een strikte gedragsoutine vast te stellen om ze onder controle te houden.

Hoewel ze vergelijkbare gelaatstrekken kunnen hebben als een pitbull, kun je je echt niet vergissen in de enorme omvang van de Bullmastiff. Het zijn zeer grote honden die vaak last hebben van gezondheidsproblemen en bekend staan als vrij rommelige dieren. Bullmastiffs hebben een kortere levensduur dan de meeste andere honden. De jongere pups zijn onstuimig en speels, maar ze komen veel tot rust naarmate ze ouder worden.

Hond die eruit ziet als een Pitbull 5: Amerikaanse Bulldog

Op het eerste gezicht is het gemakkelijk om een Amerikaanse Bulldog te verwarren met een pitbull.


Amerikaanse Bulldog in gras

Foto: Pet Place

Ze hebben hetzelfde gespierde lichaam, brede hoofd en intimiderende kaak, evenals andere vergelijkbare fysieke kenmerken. De Amerikaanse Bulldog is echter aanzienlijk groter dan de pitbull en ze hebben de neiging om een veel prominentere spierontwikkeling te hebben.

Ook bekend als de Alapaha Blue Blood Bulldog, dit is een ras van bulldog uit de Verenigde Staten, en het wordt voornamelijk gebruikt als een waakhond. Het is een zeer krachtig, gespierd ras met een grote kop en een snuit die korter is dan de typische lengte voor deze soort.

Deze honden hebben, net als de meeste anderen, veel beweging nodig om gezond en vol vitaliteit te blijven. Ze presteren vrij goed als werkhonden en houden ervan om tijd door te brengen met hoeden en ook spelen met mensen en andere honden. Ze zijn echter niet zo onstuimig als veel soorten pitbullrassen. Ze zijn verrassend vriendelijk tegen mensen ondanks hun intimiderende uiterlijk.

Als gevolg hiervan is het geen goed idee om te vertrouwen op de Amerikaanse Bulldog of de Engelse Bulldog om uw huis te bewaken. Ze hebben meer kans om vrienden te maken dan om aan te vallen. Deze dieren zijn geweldig voor vrijwel elk type thuisomgeving, zolang ze maar regelmatig alle energie kunnen verbruiken die ze hebben.

Gerelateerd artikel: American Bulldog vs Pitbull (uitgebreide vergelijking)

Hond die eruit ziet als een Pitbull 6: Dogo Argentino

Deze sterke, gespierde hond werd in de jaren 1920 gefokt met het oog op de jacht op groot wild van rassen zoals de Cordoba Fighting Dog en de Duitse dog.


3 Dogo Argentinos in gras

Foto: YouTube

Daarom is de Dogo Argentino een zeer dappere en sterke vechthond. Dogo Argentino ziet er misschien uit als een pitbull in termen van een stevige houding en goed opgebouwde spieren.

De Dogo Argentino is ook een effectieve waakhond, dus je kunt verwachten dat je wat agressie tegenkomt als je in het wild een Dogo Argentino tegenkomt. Deze honden worden ook vaak aangezien voor een pitbull vanwege hun fysieke kenmerken. Ze hebben korte brede snuiten, merkbaar gespierde kaken en fitte lichamen. Dit ras is veel groter dan een pitbull en over het algemeen rustiger omdat het zijn wortels heeft in de 19e eeuw!

Dogo Argentinos doen het het beste met toegewijde eigenaren die de tijd nemen om ze uit te oefenen. Als uitstekende waakhonden en waakhonden zullen ze u en uw gezin te allen tijde veilig en beschermd houden. De meeste honden van dit ras doen het misschien niet goed met een ander dier in huis. Ze hebben niet echt een roedelmentaliteit, tenzij het met menselijke familieleden is. Dit kan veranderen als de hond in zijn vroege puppyjaren met een ander dier wordt opgevoed, maar zelfs dan kan het moeilijk zijn.

Hond die eruit ziet als een Pitbull 7: Presa CanArio

De Presa Canario kan ook een ideale waakhond of waakhond zijn.


Presa Canario in gras

Foto: Wikipedia

Het zijn geen goede soorten honden voor beginnende eigenaren omdat ze een intensieve training vereisen. Deze honden kunnen erg agressief worden en er is geen betere hond om vreemden van uw eigendom af te houden. Deze honden hebben een zeer opvallende gelijkenis met pitbulls. Ze hebben vergelijkbare gezichtsstructuren en lichamen. Zelfs de kleuren zijn hetzelfde.

De Presa Canario is echter groter. Ze kunnen meer dan 100 pond wegen. Ze moeten kunnen rennen en spelen om hun gespierde figuren hun hele leven te behouden. Hun enorme formaat maakt ze ook een goede werkhond. Met de juiste training zijn deze honden geweldig met gezinnen. Ze kunnen relatief passief zijn rond mensen die ze vertrouwen. Het is pas wanneer een vreemdeling nadert dat ze soms een beetje opgewonden raken.

Hond die eruit ziet als een Pitbull 8: Cane Corso

“Stok” komt van het Italiaanse woord voor “hond” terwijl “Corso” komt van “Cohors”, wat “beschermer” betekent.


Foto: The Spruce Pets

Ze werden gefokt om hun eigenaren veilig te houden. Deze honden hebben een zeer ongelukkige reputatie vanwege de algemene misvatting dat ze vechthonden zijn. Hoewel sommige gewetenloze eigenaren dat in het verleden ongetwijfeld hebben gedaan, staan ze niet bekend om enige ongebreidelde agressie. Ze zijn relatief gereserveerd en gelijkmatig.

Dit grote Italiaanse hondenras is een populaire waakhond. Het is ook bekend als een Italiaanse Mastiff en het is goed gespierd. Het grote hoofd is het meest opvallende kenmerk. De snuit is waarschijnlijk wat mensen in de war brengt voor een pitbull, maar afgezien daarvan is deze sterke hond veel groter en heeft hij meer mastiff-kenmerken.

Deze honden kunnen vrij gemakkelijk worden getraind en ze kunnen worden gebruikt als werkhonden om vee veilig te houden terwijl ze hoeden. Ze hebben brede gezichten zoals pitbulls, maar ze hebben de neiging om over het algemeen veel meer te wegen. Ze kunnen meer dan 70 pond bereiken, dus ze zijn het meest geschikt voor huishoudens met ervaren eigenaren.

Hond die eruit ziet als een Pitbull 9: Ambullneo Mastiff

Ambulleneo Mastiffs werden gefokt om effectieve waakhonden te worden.


Ambullneo Mastiffs staren elkaar aan

Foto: YouTube

Het fokproces omvatte drie soorten Italiaanse Mastiffs en drie soorten Bulldoggen. Het uiteindelijke resultaat was dit unieke dier dat bekend is geworden om een explosief maar beschermend temperament. Deze honden hechten zich snel aan hun eigenaren en ze zijn erg gevoelig voor menselijke emoties, dus ze hebben eigenaren nodig die stevige training kunnen geven zonder overdreven hard te zijn.

Hoewel ze op pitbulls lijken, zijn ze veel groter. Grote mannetjes kunnen tot 150 pond wegen wanneer ze volledig zijn gevormd. Ze zijn erg gespierd en het kunnen inderdaad uitstekende waakhonden zijn. Zorg er bij het trainen van deze hond voor dat u uw eigen gezinsleden veilig houdt totdat de training is voltooid. Als ze goed worden behandeld, gedijen deze honden in gezinssituaties en bieden ze veel gezelschap.

Hond die eruit ziet als een Pitbull 10: Bull Terriers

Bull Terriers zijn robuuste, behendige en krachtige honden. Het kenmerk van het ras is een lange kop die op een ei lijkt.


Bull Terrier in een veld

Foto: Huisdier op Bed

Ze hebben rechtopstaande, puntige oren en kleine, driehoekige ogen. Hun jassen kunnen meestal in twee soorten komen: wit, of een andere kleur zoals bruin of zwart, hetzij effen of met witte markeringen.

Bull Terriers genieten van veel vroege socialisatie met andere honden en met mensen. Het is noodzakelijk om ze stevige maar liefdevolle discipline, veel buitenoefeningen en veel quality time met mensen te geven. Als aan deze vereisten wordt voldaan, is er misschien geen loyalere, beminnelijke en vermakelijke metgezel. Dit is de ultieme “persoonlijkheidshond” en je kunt allerlei accessoires voor deze huisdieren vinden op Amazon.

Raszuivere Pitbulls

Als je niet erg bekend bent met dit soort dieren, kunnen pitbulls gedachten oproepen aan agressieve honden. In sommige gevallen kunnen dit soort honden te maken krijgen met discriminatie die niet altijd gerechtvaardigd is. Helaas zijn er veel honden over de hele wereld die oneerlijk worden gediscrimineerd omdat ze gespierde lichamen en een blokachtige kop hebben.

Omdat er geen echt pitbull-ras is dat wordt erkend door de American Kennel Club (AKC), kunnen zelfs professionele dierenartsen en asielen het soms moeilijk vinden om pitbulls van andere huisdieren te onderscheiden. Pitbulls worden vaak verguisd omdat ze onnodig agressief zouden zijn.

Als je ooit een van deze honden hebt gehad of er een in je buurt hebt gehad, heb je misschien een vorm van discriminatie tegen hen gezien. In veel steden en gemeentendeze onbegrepen honden kunnen soms ronduit worden verboden onder de voorwaarden van rasspecifieke wetgeving, en sommige hondenbezitters kunnen zelfs worden verplicht om hun huisdieren aan dierenasielen te geven.

Dit is een controversiële kwestie die niet altijd eerlijk wordt toegepast, en sommige soorten honden worden zeker meer als onruststokers uitgekozen dan andere. Rasspecifieke wetgeving (BSL) is een algemene term voor wetten die bepaalde hondenrassen reguleren of verbieden om te proberen het aantal hondenaanvallen op mensen en kleine dieren te verminderen.

In sommige gebieden omvatten gereguleerde rassen ook veel andere honden zoals Amerikaanse Bulldoggen, Mastiffs, Dalmatiërs, Chow Chows, Rottweilers, Duitse herders, Dobermann Pinschers of een ander mengsel van deze rassen. Pitbulls zijn vaak verbannen uit veel wooncomplexen en soms hele steden vanwege hun waargenomen niveaus van agressie.

Zoals bij elke hond geloven we dat het temperament en de houding van een pitbull een direct gevolg is van hun omgeving en de hoeveelheid zorg die ze krijgen. Ze kunnen fel loyaal zijn aan hun eigenaren en genieten van een knuffel, net als elke andere gezinshond. Helaas kunnen ze maar al te gemakkelijk van hun eigenaren worden weggenomen, simpelweg omdat ze een aantal bepalende kenmerken hebben die sommige ongeïnformeerde mensen misschien vrezen.