Zwarte Pomeriaan – De donkerharige pluizenbolpup

Bent u geïnteresseerd in een zwarte Pomeriaan?

Er zijn meer dan een dozijn vachtkleuren en kleurencombinaties die vaak voorkomen bij Pomeranians, maar er is één variëteit die bijna boven alle andere wordt gezocht: de zwarte Pomeranian.

Zwarte Poms worden niet erkend als een apart ras van andere Pomeranians.

Ze vertegenwoordigen eerder een zeldzame en veelgevraagde kleurvariant.

Anders dan hun mooie en opvallende vacht, hebben zwarte Pomeranians alle dezelfde kenmerken van andere Pomeranians.

Pomeranians blijven enkele van de meest populaire en geliefde van de speelgoedrassen.

In feite is de Pomeriaan het 22e meest populaire ras van de American Kennel Club.

Als je veel over deze honden weet, liggen de redenen voor deze populariteit voor de hand. Pomeranians zijn intelligente en trouwe honden.

Ondanks hun kleine formaat hebben ze gigantische persoonlijkheden!

Waarom is de zwarte Pomeriaan zo zeldzaam?

Om de zeldzaamheid van de zwarte Pomeriaan in het bijzonder te begrijpen, is het belangrijk om de geschiedenis van het ras te begrijpen.

Pomeranians zijn eigenlijk een lid van de Spitz familie.

Dit omvat de Samojeed, de Elkhounds, en een grote verscheidenheid aan sledetrekkende en andere werkhonden.

Een ras van de Spitz-familie, met name de Duitse Spitz, werd uiteindelijk gefokt tot een grootte van ongeveer dertig tot vijfendertig pond.

Gedurende deze tijd werd het kleinere Spitz-ras geassocieerd met de regio Pommeren in Duitsland en Polen, wat leidde tot de naam.

Vroeg in haar bewind schafte Koningin Victoria een zeer kleine Pomeriaan voor zichzelf aan, zodat kleinere Pomeranians onmiddellijk in de mode kwamen.

Vroege Pomeranians

Van een van de eerste, een rode Pomeranian met een sabelmantel genaamd Marco, werd gezegd dat het “de beste Spitzhond in Engeland” was en hij zou talloze prijzen winnen.

De invloed die Victoria had op de cultuur van die tijd zou ertoe leiden dat de populaire Pomeranian standaard de veel kleinere versie werd die we tegenwoordig allemaal kennen.

Maar waar kwam die gitzwarte vacht vandaan?

Er zijn heel weinig zwarte leden van de Spitz-familie, maar de Duitse Spitz, die het grootste deel van de genetische samenstelling van de Pomeriaan levert, wordt vaak gezien met een volledig zwarte vacht, wat waarschijnlijk is hoe de zwarte Pomeriaan is ontstaan.

Hoe herken je een zwarte Pomeriaan?

Een zwarte Pomeriaan pup kan gemakkelijk te herkennen zijn door zijn opvallende kleur, maar het kan moeilijk zijn om te vertellen of de pup waar u naar kijkt inderdaad een echte zwarte Pomeriaan is zonder fokpapieren en geschiedenis.

Gelukkig zijn er nog enkele dingen om op te letten.

Bouw en grootte

Zwarte Pomeranians moeten alle raskenmerken vertonen die we van Pomeranians verwachten.

Inclusief een kleine gestalte van zes tot zeven centimeter, en een gewicht tussen de drie en zeven pond.

Een echte Pomeriaan heeft een lange, vosachtige neus en rechtopstaande oren, gekoppeld aan een pluizige, hoog aangezette staart die dicht tegen het lichaam hangt.

Zwarte Pomeriaan Vacht en Kleur

Een van de meest kenmerkende eigenschappen van de Pomeriaan is zijn vacht.

Dit moet een dubbele vacht zijn die bestaat uit een dikke, pluizige ondervacht met een langere, rechtere overvacht die relatief grof van structuur is.

Wat kleuren betreft, Pomeranians zijn er in vele erkende tinten en schakeringen.

De voornaamste zijn sable, creme, wit, rood, oranje, bruin, het zeldzame zwart, en het nog zeldzamere blauw.

(Eigenlijk een donkergrijze bovenvacht met een lichtgrijze ondervacht die blauwachtig aandoet).

Deze kleuren komen voor als een effen, eenkleurige vacht, of waarschijnlijker als een tweekleurige of partikleurige vacht, waarbij je een Pomeriaan hebt met een grotendeels effen gekleurde vacht, met aftekeningen van een andere kleur.

U kunt ook Pomeranians vinden die gekenmerkt worden door het patroon van hun vacht, zoals een gestroomde Pom of een merle Pom.

Ongebruikelijke Pomeriaan kleuren

Een gestroomde Pomeriaan heeft een effen gekleurde vacht met strepen van een andere kleur.

Een veel voorkomend voorbeeld is een donkerbruine Pom met zwarte gestroomde strepen.

Een merle Pom is wat je krijgt als je een verdunningsgeneffect hebt dat de productie en het transport van melaninehoudende cellen naar de huid en het haar verandert.

Voor een echte zwarte Pomeriaan hond zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

Ten eerste mogen er geen vlekken of strepen van een andere kleur zijn.

Het komt vaak voor dat voornamelijk zwarte Pomeranians een witte of bruine vlek hebben, bekend als een mis-mark.

Natuurlijk is elke combinatie van kleuren mogelijk, maar dit zijn de dingen die onderscheid maken tussen een meestal zwarte Pomeriaan (wat nog steeds een schattige, prachtige hond is) en een echte, volledig zwarte Pomeriaan.

Is de ene kleur beter dan de andere?

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk op te merken dat voor wedstrijddoeleinden zwarte Poms eigenlijk geen standaard zijn.

Een partikleurige of verkeerd gemerkte zwarte Pom komt nog steeds perfect in aanmerking voor alle rasspecifieke wedstrijden, hoewel een merle meestal blauwe ogen heeft, die niet zijn toegestaan onder de meeste rasbeperkingen die donkere ogen vereisen.

Ook vermeldenswaard is het feit dat merles in het algemeen niet worden toegestaan door veel rasorganisaties en kennelclubs buiten de VS.

Tenslotte moeten de punten van de Pomeriaan (neus, lippen, rand rond de ogen en voetzolen) ook zwart zijn.

Dit onderscheidende kenmerk is wat veel anders perfecte zwarte Poms diskwalificeert van de illustere status als een echte zwarte Pomeriaan.

Deze zwarte kleuring op de punten is zeer zeldzaam bij Poms, en wordt veroorzaakt door de hoeveelheid melanine in de huid.

Dit is wat een zwarte Pomeriaan onderscheidt van een die gewoon een zwarte of grotendeels zwarte vacht heeft.

De aankoop van een zwarte Pomeriaan

In de veronderstelling dat uw plaatselijke dierenasiel geen schattige zwarte Pomeriaan pup klaar heeft voor adoptie, of in het geval u een raszuivere zwarte Pom wilt, moet u op zoek gaan naar een gerenommeerde fokker.

Omdat het lastig kan zijn om ervoor te zorgen dat u krijgt wat u zoekt, zullen we een paar bijzonderheden behandelen als het hierop aankomt.

Zwarte Pomerans Hond Prijs

Een gerenommeerde fokker rekent doorgaans tussen $800 en $2.000 voor een geregistreerde Pom, en dat kan variëren naar gelang vachtkleur en afstamming.

In het algemeen moet alles buiten dit bereik met voorzichtigheid worden bekeken, en een prijs veel hoger of lager dan dit zou een rode vlag moeten opwerpen bij het zoeken naar een baby zwarte Pomeriaan.

Oplichting en verkeerde informatie over de zwarte Mini Pomeriaan

Een ding waar je extra voorzichtig mee moet zijn als je op zoek bent naar een zwarte Pomeriaan is de overvloed aan zwendel en verkeerde informatie in de fokindustrie.

Vaak zie je dat minder gerenommeerde fokkers een premie vragen voor honden die geadverteerd worden als een zwarte teacup Pomeriaan of zwarte toy Pomeriaan.

Deze fokkers en de dieren die zij verkopen moeten worden vermeden. Er bestaat niet zoiets als een mini, teacup, of toy Pom.

Pomeranians zijn al kleine honden, en elke hond veel onder de officiële rasstandaard van vier tot zeven pond moet worden beschouwd als kleiner dan gezond is.

Zeker, het kan geen kwaad om een kleine zwarte Pomeriaan van drie pond “teacup” te noemen, maar je zou niet meer moeten betalen voor een zwarte teacup Pomeriaan pup.

Kopers opgelet!

U moet vooral op uw hoede zijn voor het kopen van vermeende mini- of teacup-puppy’s, die heel goed kunnen opgroeien tot net zo groot, zo niet groter, dan het rasgemiddelde van vijf pond.

Zorg ervoor dat de ouders van elke pup die u koopt, inclusief een zwarte Pomeranian pup, normale resultaten laten zien voor alle tests die worden aanbevolen door het Canine Health Information Center.

Meer informatie over een zwarte Pomeriaan!

Het verzorgen van een zwarte Pomeriaan

Het verzorgen en verzorgen van uw zwarte Pomeriaan is ongeveer hetzelfde als voor elke andere Pom, of eigenlijk elke andere kleine, pluizige, energieke hond.

Pomeranians, zoals de meeste Spitz rassen, hebben te maken met seizoensgebonden verharing, vooral in de vroege zomer en winter.

Gedurende deze periode kan het nodig zijn uw Pom meerdere keren per week te borstelen.

Hoewel uw Pom in andere periodes van het jaar misschien wat minder verhaart, is het belangrijk om hem het hele jaar door regelmatig te borstelen om zijn vacht gezond en strak te houden (en om zijn donkere vacht van uw vloeren en meubels te houden).

Anekdotisch heb ik bij de Poms van vrienden de neiging opgemerkt om graag op bedden, op de rug van banken en andere hoge plaatsen te hangen.

Dus zonder regelmatig borstelen is het bijna zeker dat je overal vacht krijgt.

Ik kan natuurlijk niet zeggen of dit gedrag bij alle Pomeranians voorkomt.

Zwarte Pomeriaan Oefening

Poms zijn energieke kleine dingen, en het is niet ongewoon om ze met roekeloze overgave te zien rondzoeven in hondenparken, maar ze hebben eigenlijk relatief weinig beweging nodig.

Een lange wandeling of twee per dag, en misschien wat binnen apporteren met een favoriet speeltje, moet voldoende zijn.

Gezondheidsproblemen

Het belangrijkste gezondheidsprobleem bij alle Pomeranians is patella luxatie, een aandoening waarbij de knieschijf van zijn plaats glijdt.

Het is meestal duidelijk wanneer uw Pomeriaan mank loopt.

Hoewel het niet bijzonder pijnlijk is, kan het een operatie vereisen en moet het daarom door een dierenarts worden behandeld.

Leven met een zwarte Pomeriaan

Als je besloten hebt om een zwarte Pomeriaan in je huis te verwelkomen, zorg er dan voor dat je via een gerenommeerde fokker gaat.

Deze kleine maar ongelooflijk beminnelijke honden zijn enkele van de mooiste voorbeelden van het Pomeriaan ras. Als je weet hoe je goed voor ze moet zorgen, zullen ze jarenlang gelukkige en gezonde leden van je gezin zijn.

Gerelateerde artikelen

Referenties en verder lezen

“Rasstatistieken.” Orthopedische Stichting voor Dieren, 2018.

Harasen, G. “Patellaire luxatie.” The Canadian Veterinary Journal, 2006.

Mehrkam, L. & C. Wynne. “Gedragsverschillen tussen rassen van huishonden (Canis lupus familiaris): Current status of the science.” Applied Animal Behavior Science, 2014.

Officiële Standaard van de Pomeriaan (AKC). Amerikaanse Kennel Club, 2011.

“Pomeriaan.” Canine Health Information Center, 2009.

“Pomerans Ras Profiel.” Continental Kennel Club Inc.

Shannon, G. “D-Locus (Dilute Coat Color).” Animal Genetics, 2018.