Zwarte Poedel

zwarte poedel

Onze complete zwarte poedel gids gaat dieper in op de genetica achter de vacht van de zwarte poedel, evenals hoe temperament, verzorging en gezondheid kunnen verschillen bij deze honden.

Een zwarte Poedel heeft een effen kleur over hun hele lichaam. Deze Poedels zijn geen apart ras, maar zwart is een officieel erkende kleur in Standaard, Miniatuur, en Toy variëteiten. Poedels kunnen ook een zwarte vacht hebben waarin een andere kleur aanwezig is. Sommige zwarte Poedels verkleuren voortijdig naar grijs of zilver. Maar alle soorten zwarte Poedels zijn intelligent, speels en liefdevol.


Over de zwarte poedel

Het Poedel hondenras bestaat in drie verschillende, officiële variëteiten: Standaard, Miniatuur en Toy. Standaard Poedels zijn de grootste, en Speelgoed Poedels zijn de kleinste. Maar alle drie de variëteiten kunnen een zwarte vacht hebben. Zwarte vacht kan over het hele lichaam van uw Poedel voorkomen, of naast een andere kleur.

De genen die de zwarte vacht veroorzaken hebben geen invloed op de gezondheid of het temperament van een Poedel. Deze Poedels, zoals alle andere honden in het ras, stammen af van water-retriever honden. Ze hebben een geschiedenis van werken naast mensen, en als luxe metgezellen.

Zwarte Poedel Uiterlijk en Genetica

Zoals we weten, kan de zwarte Poedel in alle drie de groottes voorkomen. Hun exacte hoogte en gewicht variëren afhankelijk van de categorie waarin ze vallen. Standaard Poedels zijn langer dan 15 centimeter en wegen tussen de 40 en 70 pond. Miniaturen zijn tussen de 10 en 15 centimeter groot en wegen tussen de 10 en 15 pond. En Toys zijn kleiner dan 10 centimeter en wegen tussen de 4 en 6 pond.

Ondanks de verscheidenheid in hoogte en gewicht, hebben alle Poedels een slanke, gespierde lichaamsvorm. Ze hebben een lange snuit en een gekrulde of gekoord vacht. Beide soorten vacht zijn zeer onderhoudsgevoelig. Poedeleigenaren zullen veel tijd besteden aan de verzorging van de vacht van hun hond. Alle drie de variëteiten zijn er in een breed scala van kleuren. Dus, laten we eens duiken in de genetica achter de zwarte vacht.

Wat veroorzaakt zwart bont?

Er zijn twee pigmenten die alle vachtkleuren van honden bepalen. Dat zijn: eumelanine (zwart) en pheomelanine (rood). Zwarte vacht wordt bepaald door genen op de K (dominant zwart) locus. De KB gen veroorzaakt vaste eumelanine expressie, en is dominant over andere genen op deze locus. Een Poedel heeft dus maar één KB gen voor een potentieel zwarte vacht. Zolang deze Poedels ook ten minste één dominant gen hebben op de B (bruin) locus, zullen zij een effen zwarte vacht hebben.

zwarte poedel

Zijn zilverpoedels zwart geboren?

Nu we het toch over genetica hebben, is het de moeite waard om zilveren Poedels en Poedels met het progressief grijs worden-gen in ogenschouw te nemen. Poedels kunnen vanaf hun geboorte zilver of grijs zijn. Maar sommige Poedels worden zwart geboren en hun vacht zal voortijdig grijs worden. Dit proces duurt enkele maanden.

Echte zwarte Poedels zullen uiteindelijk grijs worden, maar dit zal niet voortijdig gebeuren. In plaats daarvan zie je een geleidelijke verandering in kleur als ze veranderen van een volwassen hond naar een senior hond. Dit grijs worden gebeurt niet noodzakelijk over het hele lichaam. Maar, bijvoorbeeld, u kunt vergrijzing zien rond hun snuit, die zich elders op hun lichaam kan uitbreiden.

Zijn zwarte poedels vriendelijk?

De zwarte vacht van uw Poedel heeft geen invloed op hun temperament, maar het kan wel invloed hebben op de manier waarop mensen uw hond waarnemen. Studies hebben uitgewezen dat mensen automatisch aannemen dat zwarte honden minder aangenaam, vriendelijk en benaderbaar zijn dan lichtgekleurde honden. Maar dit is niet noodzakelijk waar!

Goede fok, training en socialisatie zijn de beste manier om een zwarte Poedel te krijgen met een heerlijk, vriendelijk temperament. U moet ervoor zorgen dat uw Poedel elke dag voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt. Alle Poedels zijn intelligente en energieke honden, maar dit betekent dat ze zich gemakkelijk kunnen vervelen. Verveelde Poedels zullen eerder hun eigen plezier maken, maar dit kan zijn door blaffen, kauwen, graven en andere destructieve gewoonten.

Sommige Poedels kunnen op hun hoede zijn rond vreemden. U moet uw Poedel dus goed socialiseren voordat ze 12 weken oud zijn. Introduceer ze aan nieuwe mensen, dieren, geluiden en plaatsen, zowel binnen als buiten het huis. Misschien moet u op afstand beginnen en na verloop van tijd dichterbij komen. Houd de ervaringen rustig en positief voor het beste volwassen temperament.

Zorg voor een zwarte poedel

De verzorging van een zwarte poedel zal niet anders zijn dan die van elke andere tint. Maar het kan moeilijker zijn om vuil en klitten op te merken in een donkere vacht. Stel het verzorgen of baden van uw poedel dus niet uit, alleen omdat zijn vacht er op het eerste gezicht goed uitziet. Veel Poedeleigenaren kiezen voor een kort kapsel om de vacht van hun hond beter handelbaar te maken. Poedels moeten dagelijks worden geborsteld om alle klitten te verwijderen, en moeten regelmatig naar de trimsalon als u hun vacht thuis niet trimt.

Ze hebben een evenwichtige, voedzame voeding nodig. Poedels zijn slank gebouwde honden, dus houd uw Poedel in de gaten om ervoor te zorgen dat ze niet te zwaar worden. Trek trainingssnoepjes af van de dagelijkse hoeveelheid calorieën van uw poedel om overgewicht te voorkomen.

Poedels zijn intelligente en energieke honden. U moet dus elke dag veel tijd besteden aan beweging en mentale stimulatie. Training zal voor een deel hiervan zorgen, maar misschien moet u ook investeren in interactief hondenspeelgoed. Poedels zijn geen onderhoudsarm ras!

Zwarte Poedel Gezondheid

De genen die een stevige zwarte vacht bij Poedels veroorzaken zijn niet gekoppeld aan belangrijke gezondheidsproblemen. Maar, zwarte Poedelhonden kunnen het risico lopen op dezelfde erfelijke gezondheidsproblemen als andere tinten. U moet dus onderzoeken welke gezondheidsproblemen het meest voorkomen bij Poedels om vroege tekenen van ziekten te kennen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende Poedel gezondheidsproblemen om u op weg te helpen:

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Sebaceous Adenitis
 • Ziekte van Addison
 • Progressieve Retinale Atrofie
 • Patellaire Luxatie
 • Tandheelkundige problemen
 • Hartproblemen

Sommige gezondheidsaandoeningen kunnen variëren in waarschijnlijkheid, afhankelijk van de grootte van uw poedel. Dus, wanneer u onderzoek doet, zorg ervoor dat u precies weet of u een Standaard, Miniatuur of Toy variëteit heeft.

Het vinden van een zwarte poedel puppy

Zwart is een van de meest voorkomende poedelkleuren omdat de benodigde genen allemaal dominant zijn. Het moet dus niet zo moeilijk zijn om een echte zwarte poedel te vinden. Het is echter belangrijk dat u een gerenommeerde fokker kiest. De beste fokkers kunnen wachtlijsten hebben, vooral omdat ze niet altijd nestjes beschikbaar hebben.

Doe veel onderzoek bij het vinden van een fokker. Vermijd puppyfabrieken, dierenwinkels en achtertuinfokkers, omdat honden en puppy’s van deze plaatsen waarschijnlijk onder slechte omstandigheden worden gehouden. Deze onbetrouwbare fokkers fokken voor een snelle winst, maar de kans is groter dat de pups gezondheids- en gedragsproblemen hebben.

Gerenommeerde fokkers zullen u graag de pups en hun moeder persoonlijk laten ontmoeten, zodat u er zeker van kunt zijn dat ze vriendelijk en goed verzorgd zijn. Ze zullen ook bewijzen van gezondheidstesten overleggen.

Heeft u thuis een zwarte poedel?

Als je een zwarte Poedel pup hebt, zouden we graag van je horen in de commentaren! Wat zijn jouw beste tips om hun vacht op zijn best te houden?

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen

 • Fratkin, J. & Baker, S. ‘The Role of Coat Color and Ear Shape on the Perception of Personality in Dogs’, Anthrozoos (2013).
 • Brancalion, L. (et al), ‘Canine Coat Pigmentation Genetics: A Review’, Animal Genetics (2021).
 • Schmutz, S. & Berryere, T. ‘Genes Affecting Coat Color and Pattern in Domestic Dogs: A Review’, Animal Genetics (2007).
 • Kaelin, C. & Barsch, G. ‘Molecular Genetics of Coat Color, Texture and Length in the Dog’, The Genetics of the Dog (2012).
 • Pedersen, N. (et al), ‘The Effect of Genetic Bottlenecks and Inbreeding on the Incidence of Two Major Autoimmune Diseases in Standard Poodles, Sebaceous Adenitis and Addison’s Disease’, Canine Medicine and Genetics (2015).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Cutler, J. (et al), ‘Puppy Socialization Practices of a Sample of Dog Owners From Across Canada and the United States’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2017).