Zwarte Mopshond Feiten en Informatie

zwarte mopshond

Zwarte Mopshonden zijn helemaal zwart geverfd. Ze hebben kleine hangende oren, platte voorkanten en gekrulde staarten. Zwarte Mopshonden hebben een vriendelijk, zelfverzekerd en trouw temperament. Ze zijn qua persoonlijkheid een perfect gezinshuisdier voor kinderen en nieuwe hondeneigenaren. Hun enige nadeel is de gezondheid. Vandaag bekijken we hoe je een zwarte Mopshond puppy kunt adopteren, kopen, opvoeden en verzorgen om ze te helpen veranderen in de fitst mogelijke volwassen hond met de beste kans op een gelukkige, lange levensduur.

Inhoud

De zwarte Mopshond is geen apart ras. Maar het is een van de twee officiële kleuren waarin het standaard mopshondenras voorkomt. Mopshonden zijn altijd een zeer populair ras geweest. Maar recentelijk heeft de zwarte Mopshond specifiek een stijging in populariteit gezien.


Wat is een Black Pug?

Zoals we al kort hebben vermeld, is de zwarte versie van dit populaire ras eigenlijk geen apart ras. Het is een van de twee standaard, officiële kleuren waarin het Mopshondenras voorkomt.

Met hun kleine lichamen, relatief lage zorgbehoeften, en elegante zwarte vacht, is het echt geen verrassing dat veel potentiële hondeneigenaren kijken naar zwarte Mopshond pups als potentiële huisdieren.

Maar, er zijn, helaas, veel gezondheidsproblemen met deze specifieke hond waarvan u zich bewust moet zijn voordat u beslissingen neemt. Het moet niet al te moeilijk zijn om een zwarte Mopshond te vinden. Maar voordat we naar puppies kijken, waar komen deze honden vandaan?

zwarte mops

Zwarte Mopshond Geschiedenis en Oorsprong

De Mopshond is een oud hondenras, en de zwarte variant is niet anders. Van oorsprong uit China, minstens tweeduizend jaar geleden, waren Mopshonden geliefd bij keizers, samen met andere honden met platte gezichten zoals de Pekingees en de Shih Tzu.

In de jaren 1500, werden ze geïntroduceerd in Europa via Nederlandse handelaren. Van hieruit werd de Mopshond een enorm populair en gewild ras. Het is onduidelijk wanneer de zwarte variant van de Mopshond voor het eerst verscheen.

Veel mensen denken dat het rond de jaren 1700 was, omdat de gewaardeerde schilder William Hogarth een aantal zwarte Mopshonden afbeeldde in zijn schilderijen. Maar sindsdien zijn het altijd populaire hondjes geweest.

Hoe zien zwarte mopshonden eruit?

Naast hun glanzende zwarte vacht zijn er nog een paar andere onderscheidende kenmerken van deze kleine hond.

Alle Mopshonden, ongeacht hun kleur, hebben een plat gezicht. Ze staan bekend als brachycephalisch. Dit kenmerk is erg populair, maar veroorzaakt een aantal ernstige gezondheidsproblemen. We zullen daar zo meteen dieper op ingaan.

Mopshonden hebben vaak een korte kurkentrekkerstaart die over hun rug opkrult.

Zwarte Mopshond Vachttype en Kleur

Dit ras heeft een korte, dichte vacht. Als u een zwarte mopshond kiest, zal hij helemaal zwart zijn zonder andere kleuren of aftekeningen. Hun vacht verhaart matig. Maar verder is een wekelijkse borstelbeurt voldoende.

Deze kleine hondjes hoeven niet in bad, tenzij ze bijzonder vuil worden en de nagels moeten regelmatig worden geknipt.

Hoe groot zijn zwarte mopshonden?

Volwassen zwarte Mopshonden worden 10 tot 13 centimeter groot. Volwassen Mopshonden wegen 14 tot 18 pond. Vrouwtjes zijn vaak iets kleiner dan mannetjes.

Zwarte Mopshond Temperament

Het temperament van dit ras is deels de reden waarom het zo geliefd is. Mopshonden zijn ongelooflijk vriendelijke honden die goed tegen training kunnen. Men moet echter voorzichtig zijn om niet te hardhandig met de hond om te gaan. Positieve en geduldige training werkt het beste voor de Mopshond.

De volgroeide zwarte Mopshond is zeer sociaal en heeft de neiging nogal angstig te worden als hij lange tijd alleen gelaten wordt. Ze opvoeden in een huishouden waar altijd tenminste één mens in de buurt is, is dus het beste voor ze.

Zwarte Mopshond Gezondheid

Omdat de zwarte Mopshond een gewone Mopshond is met een donkere vacht, hebben ze helaas nog steeds te maken met alle gezondheidsproblemen die bekend zijn binnen het ras.

De Mopshond is een brachycefaal ras, wat betekent dat ze een verkorte schedel hebben in vergelijking met andere honden. Dit komt door erfelijke ontwikkelingen binnen deze specifieke rassen.

Dit is de reden waarom Mopshonden het zeer platte gezicht hebben waar veel mensen zo dol op zijn, maar daarmee komt een veelheid aan ernstige gezondheidsproblemen.

Zwarte Mopshond

Ademhalingsproblemen

De verkorting van de schedel veroorzaakt compressie van de neusholte, waardoor het voor een brachycephale hond veel moeilijker wordt om te ademen.

Dit is de reden waarom de volgroeide zwarte Mopshond de reputatie heeft een luidruchtige ademer te zijn; in feite heeft hij daar moeite mee.

Dit wordt nog verergerd door hitte en lichamelijke activiteit, waardoor het een reëel gevaar is om een zwarte Mopshond op een warme zonnige dag te laten sporten.

Deze ademhalingsproblemen kunnen uiteindelijk leiden tot strottenhoofdverzakking, een zeer ernstige aandoening die in ernstige gevallen snel fataal kan zijn.

Oogproblemen bij zwarte mopshonden

Brachycephale honden hebben ook de neiging om oogproblemen te hebben. Door de structurele problemen van de schedel zijn hun oogkassen meestal ondiep, waardoor volwassen zwarte Mopshonden de uitpuilende ogen krijgen waar ze bekend om staan.

Dit kan leiden tot pijnlijke problemen zoals hoornvlieszweren. In extreme gevallen springen de ogen van Mopshonden uit hun oogkassen.

Zwarte Mopshond Huidproblemen

De Mopshond heeft ook de neiging te lijden aan huidproblemen door de aanzienlijke hoeveelheden rimpels en huidplooien die in het ras aanwezig zijn. Dit kan leiden tot infecties en irritatie die in een plooi aan het oog onttrokken worden.

Geboorteproblemen

Omdat de Mopshond een extreem voorbeeld is van een brachycephalisch ras door hun ongelooflijk platte gezicht, kunnen ze ook geboorteproblemen krijgen.

De grote kop van een Mopshond pup kan soms niet door het bekken van de moeder. Zonder chirurgisch ingrijpen kan dit leiden tot de dood van zowel het nest als de moeder.

Zwarte Mopshondenstaarten

Dit is een ras met een zeer gekrulde staart, bekend als schroefstaart. Deze verdraaiing van de wervels in de staart kan zich echter verderop in de wervelkolom voordoen, wat ernstige problemen kan veroorzaken – bekend als Hemivertebrae.

Als de zwarte mopshond een ernstige verdraaiing van de wervelkolom heeft als gevolg van deze aandoening, kan dit verlamming en ataxie van de bekken ledematen, incontinentie, kyfose, lordose en scoliose veroorzaken. Deze aandoeningen kunnen zeer pijnlijk en invaliderend zijn voor de hond en vereisen indien mogelijk een chirurgische correctie.

Zwarte Mopshond Verzorging

Er zijn veel structurele gezondheidsproblemen bij de Mopshond. Hoewel deze in ernst kunnen verschillen van hond tot hond, kunnen ze toch gevolgen hebben voor de Mopshond en mogelijk veel ongemak en pijn veroorzaken.

Je moet ze de best mogelijke algemene zorg geven om ervoor te zorgen dat hun levenskwaliteit zo goed mogelijk is.

Het voeden van een zwarte mopshond

Bij het voeren van uw Mopshond kan gespecialiseerd hondenvoer nodig zijn vanwege hun brachycephale structuur. Ze kunnen soms moeite hebben om gewone hondenvoeding te eten omdat ze moeilijk op te pakken zijn.

Zwarte Mopshonden zijn ook gevoelig voor overgewicht, wat hun gezondheidsproblemen mogelijk nog erger kan maken, dus het is heel belangrijk om ze een gezond dieet te geven.

Zwarte Mopshond

Zwarte Mopshond Oefening

Het is belangrijk om de Mopshond fit te houden door hem mee te nemen op een dagelijkse wandeling als het weer niet te warm is. Oefening bij warm weer kan gevaarlijk zijn. Oefen de hond in die gevallen dus indien mogelijk ergens binnen waar het koel is.

Het wordt aanbevolen een harnas te gebruiken in plaats van een traditionele riem bij het uitlaten van uw hond. Een riem om de nek van een Mopshond kan de reeds aanwezige ademhalingsproblemen verergeren.

Waar kan ik een zwarte mopshond puppy krijgen?

Zwarte Mopshonden zijn populair, dus het zal niet al te moeilijk zijn om er een te vinden bij een fokker. Maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een gerenommeerde fokker kiest.

De beste fokkers zullen alle mogelijke gezondheidscertificaten kunnen overleggen. Ze kunnen zich ook inspannen om te fokken voor langere snuiten bij Mopshonden, zoals Retro Mopshondenfokkers. Vanwege het enorme aantal gezondheidsproblemen bij dit ras moet u reddingshonden overwegen.

Als je hart uitgaat naar een Mopshond, kan redding een geweldige manier zijn om er een een tweede kans te bieden op een liefdevol thuis.

En veel Mopshonden worden afgestaan wanneer eigenaren zich realiseren hoeveel zorg ze echt nodig hebben.

Reddingscentrum medewerkers zullen u veel vragen stellen om er zeker van te zijn dat de hond naar het juiste huis gaat.

Vergelijkbare rassen

De zwarte Mopshond is helaas nogal ongezond. Maar er zijn veel andere rassen die gezonder zijn.

Of je nu kijkt naar een zwarte Mopshond mix, of een ander, vergelijkbaar ras helemaal. Kleine zwarte Pug mix rassen komen ook veel voor.

Is een zwarte mopshond geschikt voor mij?

Dit is iets wat alleen jij kunt beslissen. Maar voordat u een beslissing neemt, is het belangrijk rekening te houden met de ernstige gezondheidsproblemen die het ras heeft door zijn structuur.

De kenmerken die deze hond schattig en begeerlijk maken, kunnen hen mogelijk ernstige pijn en ongemak bezorgen, wat in sommige gevallen kan leiden tot levensbedreigende aandoeningen.

Wij raden u dus aan te kijken naar andere kleine honden die niet zoveel gezondheidsproblemen hebben, zoals Whippets of Border Terriers.

Als je je hart hebt verpand aan een zwarte Mopshond, zorg er dan voor dat je er een grote hoeveelheid tijd in kunt steken om voor ze te zorgen. Informeer jezelf over de beste zorg voor dit ras.

Zoals bij de aankoop van elke nieuwe hond, zorg ervoor dat je een gerenommeerde fokker vindt die je kan informeren over eventuele gezondheidsproblemen bij de ouders en die je toestaat ze te ontmoeten.

Op die manier kunt u er zeker van zijn dat u mogelijke genetische problemen vermijdt.

Zwarte Mopshond Samenvatting

Denk je erover om dit ras in huis te nemen?

Of heeft uw baby zwarte mopshond misschien een aantal van deze problemen ervaren? We horen graag uw verhaal in de commentaren hieronder.

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen