Zuchon Hondenras Informatie Centrum – De Bichon Frise Shih Tzu Mix

zuchon

De Zuchon hond, ook bekend als een Bichon Shih Tzu, is een designer hond die een mix is tussen een Shih Tzu en een Bichon Frise.

Ook bekend als een Bishon Frise Shih Tzu mix, kunnen ze, gemiddeld, 9 tot 12 inch groot worden en wegen ze 9 tot 15 pond als ze volgroeid zijn. De relaxte maar uitgaande aard van de ouderrassen zorgt voor onderhoudende en aanhankelijke Zuchon puppies met enkele mogelijke gezondheidsproblemen.

Het is gemakkelijk voor u om te zien waarom ze onder de categorie “teddybeer hond” vallen, want ze zijn schattig, pluizig en extreem knuffelig! Onze complete gids voor de Zuchon hond zal u helpen beslissen of deze schattige Shih Tzu Bichon mix de juiste hond voor u is!

Wat staat er in deze gids

Zuchon FAQ’s

De populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Zuchon.

Laat het ons weten in de comments als je vragen hier niet beantwoord worden!

Zuchon: Ras in een oogopslag

 • Populariteit: De Zuchon is een populaire designerhond die niet officieel erkend is door de American Kennel Club (AKC); de Shih Tzu staat op de 20e plaats en de Bichon Frise op de 46e plaats op de AKC lijst van meest populaire rassen voor 2019.
 • Doel: Gezelschapshond
 • Gewicht: 12 tot 14 pond
 • Temperament: Levendig, speels, koppig en goed gemanierd.

Zuchon Rasoverzicht: Inhoud

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Zuchon

We weten nog steeds niet veel over de Zuchon hond omdat ze een eerste generatie mix zijn en nog niet zo lang bestaan.

Fokkers kwamen met deze designerhond in de VS in de jaren 1990. En ze zijn steeds populairder geworden door hun schattige uiterlijk en volgzame temperament.

Echter, fokkers, eigenaren en hondenliefhebbers hebben vaak verdeelde meningen over designer honden (ook bekend als hybride honden).

Er is veel te overwegen met betrekking tot dit relatief nieuwe hondenras. Maar om enig idee te krijgen van de kwaliteiten en eigenschappen van de Zuchon hond, kunnen we kijken naar de geschiedenis van de twee ouderrassen.

Geschiedenis van de Shih Tzu

De Shih Tzu komt uit China. Ze zijn een van de oudste hondenrassen ter wereld.

Hun naam vertaalt zich in het Mandarijn als “kleine leeuw”. Maar er is niets woests aan deze kleine hondjes!

De oorsprong van de Shih Tzu is ook een mysterie. Sommige mensen denken dat Tibetaanse monniken dit ras ontwikkelden en ze als geschenk aan de vorsten in China stuurden als gekoesterde en verwende gezelschapshonden.

Niemand kende het ras zelfs buiten China tot de jaren 1930, toen ze werden geïmporteerd naar Engeland.

Uiteindelijk vonden ze hun weg naar de VS na de Tweede Wereldoorlog. En ze werden officieel erkend door de Amerikaanse Kennel Club in 1969.

Geschiedenis van de Bichon Frise

De Bichon Frise vindt zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied en is een voorouder van de Barbet (Water Spaniel), waaruit de naam Barbichon is voortgekomen.

De Barbichon groep honden ontwikkelde zich in vier subgroepen: Bolognezers, Havanezers, Maltezers en Tenerife. De Bichon Frise is ontstaan uit de Bichon Tenerife. Ze waren populair bij zeelieden die ze gebruikten voor ruilhandel.

In de jaren 1300 ontdekten Italiaanse zeelieden deze honden op Tenerife en namen ze mee naar het Europese vasteland. Ze waren populair bij de adel en het koningshuis van Italië, Spanje en Frankrijk als gezelschapshonden.

Tegen het einde van de jaren 1800, begon hun populariteit af te nemen. En ze werden straathonden, die kunstjes uitvoerden op kermissen en in het circus.

Echter, na de Eerste Wereldoorlog, herwon de Bichon zijn populariteit. Als gevolg daarvan werd in 1933 in Frankrijk een rasstandaard gecreëerd, samen met de naam Bichon Frise, wat “gekrulde hond” betekent.

Ze werden erkend door de Franse Kennel Club in 1956 en door de Amerikaanse Kennel Club in 1971.

Leuke feiten over Zuchons

“Zuchon” is een portmanteau naam die de namen van de ouderrassen combineert. Andere namen waaronder dit designerras bekend staat zijn Shichon, Tzu Frise, Bichon Tzu en Rag Doll.

Voormalig reality televisie persoonlijkheid Farrah Abraham bezit een Bichon Frise Shih Tzu mix.

En de Amerikaanse acteur Matt Bomber werd verrast met een Zuchon puppy van zijn familie voor zijn 40ste verjaardag in 2017.

Zuchon verschijning

U hebt waarschijnlijk foto’s gezien van deze verrukkelijke Bichon Shih Tzu mix die lijkt op een kinderspeelgoed of teddybeer en heeft uw hart gezet op het kopen van een van de schattigste honden op de planeet!

Om enig idee te krijgen van de kwaliteiten en eigenschappen van de Zuchon, moeten we kijken naar de twee ouderrassen – de Shih Tzu en de Bichon Frise.

Gemiddelde grootte van de Zuchon

Om in te schatten hoe groot of hoe klein de volwassen Zuchon kan zijn, moeten we kijken naar de grootte van de Shih Tzu en de Bichon Frise.

De Shih Tzu is een speelgoedhondenras. Ze zijn dus vrij klein. Ze meten 9 tot 10 centimeter bij de schouder en wegen tussen de 9 en 16 pond.

De Bichon Frise zit in de niet-sportieve groep en is iets groter. Ze staan tussen de 9,5 en 11,5 centimeter bij de schouder en wegen tussen de 12 en 18 pond.

U kunt voorspellen dat uw volgroeide Bichon Shih Tzu mix een kleine hond zal zijn, aangezien beide ouderrassen klein zijn.

zuchon

Zuchon Vachtkleur en Kenmerken

Zoals bij alle kruisingen, kunnen het uiterlijk en de vachtkleuren van individuele Zuchon honden variëren. Sommige lijken meer op de Shih Tzu en andere op de Bichon.

De Shih Tzu vacht is lang en vloeiend en kan een scala aan kleuren hebben, waaronder wit, zwart, rood en gestroomd. Hun vacht is vaak wit en gecombineerd met een andere kleur, of het kan een mix van drie kleuren zijn.

De Bichon Frise heeft een gekrulde dubbele vacht die zeer weinig verhaart. Hij is wit, maar kan tinten van buff, crème of abrikoos hebben.

De Shih Tzu Bichon mix vacht hangt af van op welke ouder ze meer lijken, en kan zowel lang en vloeiend als kort en krullend zijn in verschillende kleuren.

Zuchon Temperament

Eerst moeten we de eigenschappen en kenmerken van de ouderrassen nader bekijken, want het temperament van een teddybeer Zuchon kan niet worden gegarandeerd.

Shih Tzu temperament

De Shih Tzu is een aanhankelijke, lieve en speelse hond die dol is op mensen en zijn baasje van kamer tot kamer zal volgen.

Ze zijn dol op kinderen en kunnen goed overweg met andere huisdieren. Vanwege hun kleine formaat en hun afkeer van gepest worden, zijn ze misschien niet geschikt om in de buurt van peuters te hebben.

De Shih Tzu is een uitstekende waakhond, en hoewel het blaffers zijn, is hun gekef niet zo erg als bij andere speelgoedrassen.

Bichon Temperament

De Bichon is vrolijk, energiek, liefdevol en aanhankelijk met een nieuwsgierig en ondeugend trekje. Het zijn rustige honden die weinig blaffen.

Het zijn ideale gezinsdieren, want ze houden van kinderen en zijn goed met andere dieren, hoewel peuters toezicht nodig hebben.

Bishon Shih Tzu Temperament

Omdat het ouderras van de Zuchon houdt van menselijk gezelschap, is het beter om geen van deze rassen langere tijd alleen te laten. Isolatie kan leiden tot verlatingsangst.

Over het algemeen worden Shih Tzu Bichon mixen beschouwd als volgzame en vriendelijke honden die graag bij mensen zijn, net als hun ouders.

Het trainen en oefenen van uw Zuchon

Socialiseren en trainen van uw Zuchon

De Shih Tzu heeft een koppig trekje, dus training en socialisatie moeten vroeg beginnen. Ze gedijen goed bij positieve bekrachtigingsmethoden. Gebruik voedsel en lof als beloning.

Aan de andere kant is de zeer intelligente Bichon Frise leergierig en bereid om te leren. U zult dus merken dat ze vrij gemakkelijk te trainen zijn. Velen kunnen ook kunstjes leren.

De Bichon Shih Tzu mix zal een combinatie van de eigenschappen van hun ouders hebben. Denk eraan, vroege training en socialisatie is belangrijk voor elk hondenras.

Potty Training Uw Zuchon

Zowel de Shih Tzu als de Bichon zijn een uitdaging om zindelijk te maken. Dit is niet ongewoon bij zeer kleine honden, want ze hebben een kleine blaas!

Maar het is belangrijk om geduldig te zijn bij het zindelijk maken van uw nieuwe vriend.

Omdat beide rassen moeilijk zindelijk te maken zijn en niet graag voor langere tijd alleen gelaten worden, zult u waarschijnlijk merken dat uw Zuchon dezelfde problemen heeft.

U kunt ons artikel over potjestraining raadplegen voor hulp.

Uw Zuchon oefenen

Zowel de Shih Tzu als de Bichon Frise hebben slechts een matige hoeveelheid beweging nodig. Als u twee keer per dag een kwartier of twintig minuten met ze gaat wandelen en een beetje met ze gaat spelen, moet dat voldoende zijn voor deze kleine honden.

De Bichon Frise houdt echter van hard rennen, dus dat zouden ze één keer per week moeten kunnen doen. Ze blinken uit in hondenbehendigheid.

De uitgaande Zuchon zal ongeveer dezelfde balans van bewegingsvereisten hebben als zijn ouderrassen.

Als uw Bichon Frise Shih Tzu mix de brachycephale bouw van de Shih Tzu ouder heeft geërfd (hieronder besproken), dan moet u oppassen met overexciteren van uw pup, trainen in hete temperaturen, en veiligheidsmaatregelen nemen rond water.

Zuchon gezondheid en verzorging

Hybride rassen kunnen genetisch gezonder zijn dan hun raszuivere ouders, maar dat betekent niet dat uw Bichon Shih Tzu mix immuun is voor alle aandoeningen.

Het is essentieel dat u rekening houdt met de gezondheidsproblemen van de ouderrassen.

Zuchon mix

Shih Tzu gezondheidsproblemen

De Shih Tzu is over het algemeen een gezonde hond, maar ze worden beschouwd als een brachycefaal ras. Dit betekent dat ze, omdat ze een plat gezicht en een korte neus hebben, gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen en geen warmte kunnen verdragen.

Typisch voor kleine honden, zijn ze ook gevoelig voor heupdysplasie, patella luxatie, evenals gebits- en oogproblemen.

Bichon Frise Gezondheidsproblemen

De Bichon Frise heeft weinig gezondheidsproblemen, maar heeft wel aanleg voor allergieën, of het nu gaat om voedsel, vlooien of allergenen in de lucht.

Net als bij de Shih Tzu komen ook bij dit ras heupdysplasie, patella luxatie en oogproblemen veel voor. Ze zijn ook gevoelig voor tandvleesproblemen.

Zuchon Gezondheidsproblemen

Bij het zoeken naar een pup is het essentieel dat u fokkers vraagt naar gezondheidstests die de ouders hebben ondergaan.

Beide rassen zijn gevoelig voor orthopedische en oogproblemen. Zuchons zijn dus vatbaarder voor deze gezondheidsproblemen. Daarom moet u specifiek vragen of heup- en oogonderzoeken zijn uitgevoerd.

Controleer ook de lengte van de snuit bij Shih Tzu Bichon mix pups, want degenen met korte neuzen zullen waarschijnlijk de ademhalingsproblemen ervaren die de Shih Tzu ouder erft.

Zuchon levensverwachting

De Shih Tzu heeft een levensduur van 10 tot 16 jaar.

De Bichon Frise heeft een levensverwachting van 12 tot 15 jaar.

Uw Zuchon zou binnen dit bereik moeten vallen. Hij is dus een verbintenis op lange termijn!

Zuchon verzorging en verzorging

De lange vacht van de Shih Tzu moet ten minste eenmaal per dag worden geborsteld, omdat hij gemakkelijk mat kan worden. Omdat ze niet verharen, kan hun haar erg lang worden. En ze moeten regelmatig naar de trimsalon voor een trimbeurt.

De krullende vacht van de Bichon groeit voortdurend en moet dus ook regelmatig geborsteld en maandelijks geknipt worden.

U kunt er dus op vertrouwen dat uw Zuchon, of zijn vacht nu lang of kort is, dagelijks geborsteld moet worden. Hoewel geen enkele hond echt hypoallergeen is, kan deze mix weinig verharen.

Hij zal echter regelmatig geknipt moeten worden.

Goede verzorging omvat het trimmen van de nagels van uw hond en het schoonhouden van de oren. En regelmatige gebitsverzorging is essentieel.

Ten slotte moet u dit ras eens per maand baden, maar niet meer, want ze kunnen een droge huid krijgen.

Zijn Zukons goede huisdieren?

Bichon Shih Tzu mixen houden van mensen, net als hun ouderrassen. En hun persoonlijkheid maakt ze geschikt voor alleenstaanden, senioren en zelfs gezinnen met kinderen.

Hoewel je op je hoede moet zijn voor peuters in de buurt van elke kleine hond. En een Zuchon kan de intolerantie van de Shih Tzu erven om gepest te worden.

Ook als je een Shih Tzu Bichon mix voor langere tijd alleen laat, zullen ze waarschijnlijk niet gelukkig zijn. Dit is geen ideale hond voor mensen die het druk hebben en de hele tijd buiten zijn.

Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren en hun bewegingsbehoefte is matig. Ze zijn dus geschikt voor het wonen op een appartement.

Een Zuchon redden

Een hond redden kan een lonende ervaring zijn, en een goed alternatief als je op zoek bent naar een meer volwassen hond. U kunt al dan niet het voordeel hebben dat u de gezondheid en het gedrag van de hond kent. U kunt echter ook voorkomen dat u een puppy van nul moet opvoeden en trainen.

Zie onze lijst van reddingen hieronder.

Het vinden van een Zuchon Puppy

Het is van vitaal belang dat u Zuchon fokkers bezoekt die een goede reputatie hebben. U kunt een rondleiding vragen in hun fokkerij om er zeker van te zijn dat het een gezonde omgeving is.

Ook kunt u een lijst opstellen met gedetailleerde vragen die u wilt stellen. Een fokker die om hun honden geeft, zou u ook vragen moeten stellen, om er zeker van te zijn dat hun pups naar het juiste huis gaan.

U moet ook tijd doorbrengen met zowel de ouderrassen als de pups, waarbij u hun gezondheid, activiteitenniveau en gedrag observeert. En tenslotte, informeer naar gezondheidscontroles en vaccinaties.

Voorstanders van designerhonden beweren dat ze de beste kwaliteiten en kenmerken van de twee ouderrassen krijgen, en dus als gezonder en intelligenter moeten worden beschouwd. Vanwege deze beweringen vragen designerhonden vaak hogere prijzen dan hun raszuivere tegenhangers.

Bichon Frise Shih Tzu mix

U moet op uw hoede zijn voor fokkers die u een volwassen Shih Tzu Bichon Mix van een bepaalde grootte of kleur beloven. Of iemand die u voorspelt hoe zijn persoonlijkheid zal zijn.

In tegenstelling tot rashonden kan niemand een uitkomst garanderen voor een designerhond. Vaak lijken de nakomelingen meer op de ene rasouder dan op de andere, of bestaat het risico dat een pup de slechtste eigenschappen van beide ouders erft.

Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van fokkers om prioriteit te geven aan de zorg en het welzijn van het dier. Maar u moet ook uw eigen onderzoek doen.

Zuchon puppy’s kunnen je ergens tussen de 500 en 1400 dollar kosten. U moet dierenwinkels en online advertenties vermijden die mogelijk puppyfabrieken ondersteunen.

U kunt onze puppy gids bekijken: Een stap voor stap gids voor de puppy van uw dromen.

Een Zuchon puppy opvoeden

Vergeet niet dat vroege socialisatie en correcte training net zo noodzakelijk zijn als een goede fok.

De zorg voor kwetsbare Zuchon pups kan een ontmoedigende verantwoordelijkheid zijn. Maar we hebben een aantal geweldige gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en training:

Zuchon producten en accessoires

Voors en tegens van het krijgen van een Zuchon

Nadelen:

 • Houdt er niet van om lange tijd alleen gelaten te worden.
 • Mogelijke brachycephalische problemen
 • Heeft dagelijkse verzorging nodig

Voordelen:

 • Aanhankelijk en goed gemanierd
 • Intelligent en gemakkelijk te trainen
 • Gezinshonden die met kinderen overweg kunnen
 • Vereist slechts een matige hoeveelheid beweging

De Zuchon vergelijken met andere rassen

De Zuchon en de Maltipoo

Een andere populaire teddybeer hond is de Maltipoo.

De Maltipoo is een mix tussen een Maltezer en de Poedel. Ook deze mix is een kleine, liefdevolle en intelligente hond die goed reageert op training.

Bovendien zijn het allebei geweldige familiehonden die zich aan mensen hechten. Maar let op, ze kunnen allebei verlatingsangst hebben als ze langere tijd alleen gelaten worden.

Vergelijkbare rassen

Als u een Zuchon overweegt, zijn hier enkele andere hondenrassen die u misschien wilt overwegen.

Zuchon rasverenigingen

U kunt bij de ouderrasverenigingen zoeken naar een Zuchon.

USA

UK

Canada

Australië

Reageer hieronder als u weet van reddingen om toe te voegen aan onze lijsten.

Is een Zuchon het juiste type hond voor mij?

Zuchon pups zijn onmiskenbaar schattig met een geweldige persoonlijkheid!

Ze zijn perfect als u op zoek bent naar een lief gezelschap en schoothondje dat van mensen houdt en goed overweg kan met andere huisdieren en kinderen.

Als je tijd hebt voor een lieve hond die van knuffels houdt, dan is de Bichon Frise Shih Tzu mix zou het juiste ras voor u kunnen zijn!

Denk je erover om een Zuchon aan te schaffen? Of heb je al een Bichon Shih Tzu mix? Deel uw verhalen met andere lezers in de commentaren hieronder.

Referenties en bronnen

 • Amerikaanse Kennel Club (AKC).
 • Fasanella, F. J., et al. (2010). “Brachycephalic airway obstructive syndrome bij honden: 90 gevallen (1991-2008).” Journal of the American Veterinary Medical Association.
 • Gelatt, K. N., et al. (2003)Staar bij de Bichon Frise.” Veterinaire Oogheelkunde.
 • Gough, A., et al. (2018). “Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats.” Wiley Blackwell.
 • Hoppe, A., et al. (1990). “Progressive nephropathy due to renal dysplasia in shih tzu dogs in Sweden: A clinical pathological and genetic study.” Journal of Small Animal Practice.
 • O’Neill, D. G., et al. (2013). “Levensduur en sterfte van honden in eigendom in Engeland.” The Veterinary Journal
 • Packer, R. M. A., et al. (2015). “Impact of Facial Conformation On Canine Health: Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome.” PlosOne.