Zijn teckels hypoallergene honden? Advies als u allergisch bent

Zijn teckels hypoallergene honden?

Teckels zijn schattige en levendige honden die hen tot zulke geliefde huisdieren maken. Maar als u hier toevallig bent, is de kans groot dat u of iemand met wie u samenwoont allergisch is voor honden, en toch wilt u een teckel bezitten. Hier bespreken we dat en andere onderwerpen die onder dezelfde noemer vallen.

Zijn teckels hypoallergene honden? Nee Teckels zijn niet hypoallergeen., de waarheid is, er bestaat niet zoiets als een volledig hypoallergene hond, en teckels zijn daar duidelijk niet van uitgezonderd. Gelukkig zijn er honden die minder snel uw allergieën triggeren dan andere, en het kan u opluchten te weten dat sommige teckels daar één van kunnen zijn.

Voordat we daaraan toekomen, is het cruciaal dat je begrijpt hoe hondenallergieën werken en wat een hond het meest tot het minst allergieverwekkend maakt. Laten we eerst een voor een in deze onderwerpen duiken.

Wat betekent hypoallergeen?

Om te beginnen is de term “hypoallergeen betekent dat het zeer onwaarschijnlijk is dat een bepaald voorwerp of dier allergische reacties veroorzaakt, omdat het weinig tot geen irriterende stoffen zou bevatten. Als u dus op zoek bent naar een hypoallergene hond, betekent dit niet automatisch dat u volledig gevrijwaard bent van allergieën, maar dat de kans dat uw allergieën de kop opsteken vrij klein is.

Wat veroorzaakt jouw allergische reactie op honden?

Er is een populaire gedachte dat mensen vooral allergieën krijgen van de vacht van een hond, dus het kiezen van een hond met een kortere vacht, zoals die van sommige teckels, wordt verondersteld minder allergeen te zijn.

Mensen krijgen echter niet alleen allergieën van de vacht, maar van de huidschilfers van een hond die in zijn vacht zitten. Huidschilfers van een hond zijn gewoon een natuurlijke afscheiding van dode huidcellen, en hoewel het lijkt op roos, zijn het duidelijk verschillende dingen. Deze kleine schilfers van dode huid zijn duidelijk schadelijk voor mensen met een overgevoelig immuunsysteem, omdat het hun allergieën zoals niesbuien, waterige en jeukende ogen of neus of huiduitslag zou veroorzaken.

Naast huidschilfers krijgen mensen ook allergische reacties van speeksel en urine van een hond. Dus als u een van deze mensen bent, kunt u zich misschien beter afvragen hoe u een hond kunt bezitten, aangezien hij veel plast als hij niet gecastreerd is en er ook een gewoonte van maakt u te likken als teken van genegenheid. Eenvoudig gezegd, elke hond kan irritatie veroorzaken.

Zijn honden met een kortere vacht minder allergie veroorzakend?

Het korte antwoord op deze vraag is nee. Helaas is dit een grote misvatting die ertoe heeft geleid dat veel mensen met een allergie hun hond verkopen of weggeven aan nieuwe eigenaren. Honden met een kortere vacht kunnen inderdaad schadelijker zijn voor mensen met een hondenallergie, omdat de stoppelachtige strengen niet zo compact groeien en overal zouden verharen.

Zijn teckels hypoallergeen of niet?

Aangezien Teckels verschillende vachttypes hebben, waaronder een gladde korte vacht, is het misschien niet het beste ras voor een allergisch persoon om te bezitten. Hoewel, als je echt volhardend bent in het houden van een Teckel, zijn er voorzorgsmaatregelen en andere essentiële feiten over hen die je kunnen helpen comfortabel met een teckel te leven.

Teckels Vachtsoorten en verharing

Teckels zijn er in 3 verschillende vachttypes waardoor ze zich van elkaar onderscheiden, namelijk: Gladharig, ruwharig en langharig.. Bovendien zouden deze vachttypes aangeven hoe ze afhankelijk van hun vacht anders verharen.

We zullen ze hieronder elk in meer detail bespreken.

Gladharige teckel

Gladhaar is de meest voorkomende soort vacht die bij dit specifieke ras wordt waargenomen, in feite is het de meest populaire variëteit in leidende staten. Gladharige teckels worden gekenmerkt door hun korte, glanzende en leerachtige vacht, die zeer weinig verzorging vereist. Maar ja, ze zijn niet hypoallergeen en staan erom bekend dat ze matig verharen.

Hij verliest dagelijks vacht

Gladharige teckels hebben blijkbaar de kortste vacht van de 3 types en zoals eerder gezegd, hebben honden met een kortere vacht de neiging om vaker en constant te verharen.

Dit is niet alleen omdat de haarstrengen niet aan elkaar plakken, waardoor ze uiteindelijk zouden uitvallen, maar ook omdat kortharige teckels geen wintervacht hebben, en dus zal de oude vacht afvallen en spoedig vervangen worden door de nieuwe vacht.

Korter haar verspreidt zich snel

Gladharige teckels zijn absoluut geen aanrader voor mensen die het meest gevoelig zijn voor honden. Zijn haar mag dan kleiner zijn dan dat van alle anderen, maar dat maakt het gemakkelijker om te strooien en zich te nestelen op tapijten, matten, banken en andere stoffen.

Bovendien verspreiden zijn haren zich zowat overal in uw huis, wat u een hoop gehijg en jeuk bezorgt.

Langharige teckels

Een Langharige Teckel wordt gekenmerkt door lang haar dat meestal te zien is in verschillende delen van zijn lichaam, waaronder zijn oren, staart, nek, de achterkant van zijn voor- en achterpoten, en onder zijn buik. In tegenstelling tot kortharige Doxies moeten ze vaak geborsteld en verzorgd worden om hun haar in de war en in goede conditie te houden.

Laat merkbare klonten haar achter.

Langharige teckels hebben duidelijk een langere en pluiziger vacht dan kortharige teckels, en daarom is het merkbaar wanneer ze beginnen te verharen. Als uw teckel niet regelmatig wordt geborsteld, kunt u te maken krijgen met klonten haar die op het oppervlak van uw meubels zitten of zelfs in de lucht zweven, wat frustrerend kan zijn om schoon te maken.

Deze honden hebben de neiging om hun haar uit te laten groeien tot op de grond, dus het is verplicht om hun haar af en toe te laten trimmen. Merk op dat als hun vacht te lang wordt, het zeker vuil en andere deeltjes zal opvegen, waar ze ook gaan, waardoor u alleen maar meer last krijgt van allergenen.

“Pluizig” kan een goed teken zijn!

In tegenstelling tot kortharige teckels wordt een langharig ras gefokt om te gedijen in koudere omstandigheden; daarom hebben ze pluiziger uitziend en langer haar om hen warm te houden. Hun haarlengte zorgt er ook voor dat ze minder snel dagelijks verharen, omdat de groeicyclus langer duurt.

De dubbele vacht zou ook helpen om de langere haren vast te houden, maar hij moet die minstens twee keer per jaar handmatig laten uittrekken, omdat hij na verloop van tijd dichter wordt. Het zijn misschien de grootste verharders van de drie rassen, maar het is een goede zaak dat hun haar langer is en gemakkelijker te herkennen en op te ruimen.

Draadharige teckels

Draadharige teckels zijn gemakkelijk te onderscheiden van de andere rassen door hun onderscheid in gezichtshaar. Zijn gezichtshaar lijkt enigszins op dat van een Yorkshire, met zijn harige wenkbrauwen en baard die er absoluut schattig uitziet!

Bovendien heeft hij een licht golvende vacht van gemiddelde lengte die ook regelmatig verzorgd moet worden zoals een Langharige Teckel.

Beste teckelvacht voor mensen met hondenallergieën

Hoewel alle 3 soorten teckelvachten verharen en niet hypoallergeen zijn, is het bekend dat de ruwharige het minst verhaart en het minst allergische reacties veroorzaakt. Je hebt het goed gehoord! Dus als je toevallig hondenallergieën hebt, maar serieus voor een teckel wilt zorgen, is een ruwharig ras misschien wel je beste optie!

Een ander pluspunt is dat ruwharige teckels bedekt zijn met een 2-laags vacht zoals die van een langharige teckel en dus ook slechts seizoensgebonden zouden verharen.

Grootte is een factor voor minder allergene deeltjes en gemakkelijke reiniging.

Teckels staan bekend om hun schattige, petite en hotdog-achtige structuur, van zijn miniatuur tot zelfs zijn standaard formaat. Daarom is hun vacht veel gemakkelijker te verzorgen en te stofzuigen! En omdat ze zo klein zijn, kun je verwachten dat er minder deeltjes in hun haar blijven hangen.

Verder kan hun hoogte, zo dicht bij de grond, ook een positieve eigenschap zijn. Als je er goed over nadenkt, zijn deeltjes die je zouden kunnen irriteren zo ver onder je neus verwijderd van je sinussen!

Teckels zijn verre van de ergste verharders.

Samengevat, De ruwharige teckel kan de beste optie zijn voor mensen met hondenallergieën. Hoewel een kortharige teckel wordt beschouwd als de meest onderhoudsgevoelige en de grootste ruier onder de rassen, is het nog steeds niet veel in vergelijking met andere hondenrassen. In feite verharen zowel de Langharige als de Draadharige Teckel minstens twee keer per jaar.

Teckels zijn een heel goede optie voor mensen die lijden aan hondenallergieën, omdat de kans dat ze allergische reacties uitlokken relatief klein is.

Het beste advies dat u kunt krijgen voordat u uw eigen Doxie krijgt, is hem tijd met u te laten doorbrengen! Observeer of je al dan niet symptomen van je allergieën ervaart, en ga na of je er in slaagt om goed voor hem te zorgen ondanks de allergieën.

Bent u allergisch voor teckels?

Er zijn genoeg mogelijke symptomen waaraan je zou kunnen zien dat je allergisch bent voor een teckel. Met dat in gedachten, zijn er ook genoeg potentiële allergenen die je kunt krijgen door bij je puppy te zijn.

Hondenallergieën komen veel voor, en de reacties kunnen ernstig zijn; dus veel mensen met een allergie trekken zich terug om een teckel te moeten houden, zelfs als ze dat niet willen. Het is goed op te merken dat het niet de hond is die het probleem vormt, maar het overgevoelige immuunsysteem dat hondendeeltjes en eiwitten onschadelijk acht, ook al zijn ze dat niet.

Allergieën kunnen per individu verschillen, dus uw reactie kan anders zijn.

Zoals eerder gezegd, als u een persoon bent die lijdt aan hondenallergieën, kunnen enkele van de potentiële allergenen die u kunt krijgen van teckels zijn urine, speeksel en huidschilfers. Andere allergenen die niet genoemd zijn, zijn pollen en stof die in de vacht van de hond kunnen voorkomen.

De allergieën van mensen verschillen echter van elkaar en daarom is het essentieel te weten wat de jouwe triggert. Vergeet niet dat mensen met een hondenallergie gevoeliger kunnen zijn voor sommige hondenrassen dan voor andere, terwijl sommigen helaas allergisch zijn voor alle rassen, en hopelijk is dat niet uw geval.

Niettemin is het belangrijk dat je precies weet waar je allergisch voor bent in een hond, en zo niet, dan moet je dat uitzoeken, vooral als je allergische reacties de neiging hebben ernstig te zijn.

Behandeling voor hondenallergieën

Het voelt goed om vergezeld te worden door een trouwe en aaibare hond, maar niet als je er allergisch voor bent. Als je vastbesloten bent om een teckel te bezitten, maar je bent duidelijk allergisch voor honden, kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen je opwinding over het bezitten van een teckel verminderen. De lastige waarheid is dat de beste behandeling niet een daadwerkelijke behandeling is, maar preventie.

Helaas krijgen mensen met een allergie het advies om te veel contact met hun honden te vermijden en ze buiten hun huis te plaatsen. Dit kan ongelukkig zijn als je van plan bent een teckel te bezitten, omdat ze soms erg aanhankelijk kunnen zijn en hun baasjes graag willen volgen. Maar als u denkt dat u niet zo gevoelig bent en de symptomen die u ervaart vrij mild zijn, dan kunt u een beetje mild zijn voor uzelf.

Veel voorkomende tekenen van allergie voor honden

Voordat u weet of u al dan niet allergisch bent voor honden, is het belangrijk om erop te wijzen dat sommige allergische reacties meestal licht zijn, terwijl sommige in overdreven mate optreden. Zo kunnen sommige een paar minuten duren, terwijl anderen langdurige aanvallen kunnen krijgen. Daarom zal het lijden aan hondenallergie niet alleen te maken hebben met het soort symptomen dat men gaat ervaren, maar ook met de ernst ervan.

Checklist allergie symptomen

 • Constant niezen
 • loopneus
 • Jeukende, rode of waterige ogen
 • Hoesten en kortademigheid
 • Verstopte neus
 • uitslag in het gezicht, nek of borststreek
 • Astma-aanval (als een persoon lijdt aan allergische astma)
 • Moeite met slapen oorzaak van piepen
 • Roodheid van de huid, vaak in het gezicht.

Het ervaren van een van deze symptomen kan stressvol zijn, dus voordat u zich vastlegt op het aanschaffen van een teckel, moet u ervoor zorgen dat de symptomen die u ervaart beheersbaar zijn en dat u in staat bent uzelf enkele strategieën aan te reiken om de kans op het uitlokken ervan te verminderen.

Checklist voor voorzorgsmaatregelen en advies bij allergieën

 • Houd uw hond buitenshuis, laat hem op uw voorportaal of achtertuin op zijn eigen hondenhok plaatsen.
 • Minimaliseer het aaien van uw hond zo veel mogelijk, maar als u ervoor kiest om dat niet te doen, moet uw hond volledig verzorgd en schoongemaakt worden.
 • Zorg voor een gezuiverd huis en verwijder of stofzuig tapijten die mogelijk hondenschilfers dragen.
 • Laat uw hond niet op uw bed of bank zitten of liggen. U kunt hem het beste een eigen bedje geven waar hij kan slapen of rusten.
 • Laat het haar van uw hond regelmatig borstelen (vooral als u besluit een langharige of ruwharige teckel te houden) om vuil en andere irriterende stoffen weg te kammen.
 • Kleed u om nadat u te lang aan uw hond bent blootgesteld.
 • Voeg een luchtreiniger toe aan uw huis om hondenallergenen in de lucht te verwijderen.
 • Onderzoek, of beter, vraag mogelijke medicijnen of aanbevelingen aan uw arts voor hondenallergieën.
Foto met vier teckels met verschillende vachten

Laatste gedachten

Teckels zijn misschien niet volledig hypoallergeen, maar ze hebben wel een aantal hypoallergene kwaliteiten die u waarschijnlijk inmiddels kent en begrijpt. Het is duidelijk dat het bezitten van een teckel, ondanks dat je allergisch bent voor honden, een extra inspanning van je kant vereist. Maar als u bereid bent om dit te doorstaan, dan bent u net zo verdienstelijk als elke gewone hondenliefhebber in het houden en verzorgen van uw eigen Dackel pup. Ook krijgen veel eigenaren van teckels met een allergie geen symptomen, omdat het ras niet zoveel verhaart als andere harige rassen.

Het houden van een hond is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar als u een manier vindt om dit mogelijk te maken, zouden enkele van uw beste zelfherinneringen moeten zijn: voorzichtig zijn met uw allergieën en prioriteit geven aan meer ideeën over hoe u en uw hond comfortabel samen kunnen leven.

We horen graag wat u van de post vindt, het is de enige manier waarop we kunnen verbeteren.