Kan een teckel een hulphond zijn? (Teckeltraining)

Teckel hond met een medische stethoscoop om zijn nek. Kan een teckel een hulphond zijn?

Sommige honden zijn beter dan andere als je overweegt er een als hulphond te nemen. Maar, kan een teckel een hulphond zijn? Als je overweegt een teckel in te zetten, is dit wat je wilt weten!

Er is geen reden waarom een teckel geen goede hulphond kan zijn, maar er is wel enige training voor nodig. Hulphonden zijn meestal gemakkelijk in de omgang, attent, intelligent en gemakkelijk te trainen. Teckels zijn intelligent en makkelijk in de omgang, maar ze kunnen ook koppig en onafhankelijk zijn. Meestal is een teckel een betere keuze als emotionele hulphond dan als hulphond, omdat hun kleine formaat hun fysieke mogelijkheden op het werk beperkt.

Eisen voor hulphonden

Hoewel wij ervan overtuigd zijn dat alle soorten honden geweldige honden zijn, zullen er bepaalde hondenrassen zijn die beter geschikt zijn om hardwerkende professionals (aka diensthonden) te zijn. De algemeen vereiste eigenschappen voor deze belangrijke functie zijn onder meer:

 • Intelligentie
 • Gehoorzaamheid
 • Loyaliteit
 • Gemakkelijke persoonlijkheid
 • Standvastigheid

Honden die worden ingezet als hulphond hebben een speciale training nodig om voor hun geleider te zorgen. Dit is ook om ervoor te zorgen dat ze onder druk een betrouwbare werkhond kunnen zijn. Deze eigenschappen zijn de standaard eigenschappen die professionele trainers zullen zoeken in hun potentiële studenten.

Kan een teckel een hulphond zijn?

Teckels hebben wel dit soort eigenschappen, maar het ontbreekt hen vaak aan gehoorzaamheid omdat hun hoge intelligentie de neiging heeft hen koppig en onafhankelijk te maken.

Hoewel er niets mis is met deze eigenschappen, zijn ze niet geweldig voor een hulphond! U moet uw teckel “door de tand voelen” om te garanderen dat hij zal reageren zoals u verwacht in een crisis op het werk.

Het andere belangrijke detail, zoals hierboven vermeld, is dat teckels kleine honden zijn en niet in staat zullen zijn om hun geleiders te helpen met veel fysieke taken. Aangezien hulphonden vaak dingen doen als deuren openen, voorwerpen pakken en hun geleiders begeleiden, is dit iets om over na te denken. Het is niet zo dat een teckel minderwaardig is; het ligt gewoon niet in hun fysieke mogelijkheden om zoiets fysieks te doen als het openen van een deur!

Kan een teckel een emotionele hulphond zijn?

U zult merken dat, met training, een teckel een geweldige emotionele steunhond kan zijn! Dit zijn van nature bezitterige en oplettende honden, dus ze zullen niets liever willen dan aan je zijde staan terwijl je met je emoties omgaat en op die manier hun diensten nodig hebt.

Emotionele hulphonden vereisen gespecialiseerde training, net als hulphonden. Ze hebben echter geen enkele certificering nodig. Je kunt vertrouwen op welk dier dan ook voor emotionele steun.

Velen geloven dat ze ervoor kunnen kiezen om hun eigen emotionele ondersteuningshond te trainen. Dit is waar omdat honden geen officiële certificering nodig hebben om erkend te worden als emotionele steunhond. Echter, emotionele hulphonden spelen een belangrijke rol, die training en het opvolgen van commando’s door een ervaren hondentrainer vereist.

Wat is het verschil tussen een hulphond en een emotionele ondersteuningshond?

Er is veel verwarring tussen een hulphond en een emotionele ondersteuningshond, vooral omdat velen denken dat ze inwisselbaar zijn. Realistisch gezien hebben ze eigenlijk heel verschillende taken!

Een hulphond heeft een officiële rol te bieden aan hun geleider, en ze nemen taken op zich zodat hun geleider steun en hulp kan hebben wanneer dat nodig is. Deze worden geleerd om een hulphond te zijn door middel van zorgvuldige, geteste commando’s, zodat er geen kans is dat een hond ongehoorzaam is of het verkeerd begrijpt. Hulphonden spelen dagelijks een belangrijke rol in het leven van een geleider. Ze zijn het grootste deel van de tijd “in dienst” met zeer weinig vrije tijd.

Emotionele hulphonden zijn als dagelijkse metgezellen die met hun geleiders/eigenaars meegaan naar verschillende locaties en low-key ondersteuning bieden. Ze hebben aandacht voor hun baasjes, maar grijpen alleen in of gaan alleen met hen om als hun baasje emotioneel in de war is. Hiervoor is vaak geen commando of een trigger nodig, alleen oplettendheid.

Emotionele hulphonden zijn nog steeds grondig getrainde honden vanuit een professioneel standpunt. Toch gaat het er meer om hoe elke handler/eigenaar het gedaan wil hebben dan dat er een certificering nodig is. Emotionele hulphonden helpen hun geleiders door emotioneel moeilijke en uitdagende tijden heen in plaats van te helpen met specifieke taken en rollen.

Zowel hulphonden als emotionele hulphonden zijn professionele functies voor honden en even belangrijk! Het is alleen belangrijk om op te merken dat de een de ander niet kan vervangen.

Twee schattige teckels die omhoog kijken.

Zijn teckels goed tegen angst?

Omdat je nu weet dat Teckels emotionele steunhonden kunnen zijn, laten we eens kijken hoe ze ondersteuning zouden bieden bij een van de meest voorkomende verzoeken om een emotionele steunhond: angst.

Teckels kunnen behulpzaam zijn voor degenen die lijden aan angst. Of het nu testangst, sociale angst of algemene angst is, emotionele hulphonden kunnen echt helpen de scherpe kantjes eraf te halen en hun geleider iets te geven om hen te aarden. Dit is natuurlijk de hele taak van een emotionele hulphond!

Het enige waar men bij Teckels op moet letten als het gaat om het aarden van hun geleiders tijdens een paniekaanval, is dat zij zelf ook angstig kunnen zijn. Teckels kunnen angstige honden zijn, en het is mogelijk dat uw angst hun angst vergroot, en dat ze niet in staat zijn u te helpen kalmeren.

Dit kan echter worden getest, en omgeschoold door middel van emotionele ondersteuningshondentraining. Dit is een van de redenen waarom u uw hond formeel wilt trainen tot emotionele steunhond! Training helpt u ook om te weten waar uw hond van nature moeite mee heeft, wat goede informatie is!

Welke banen kunnen teckels doen?

Er zijn een heleboel banen die Teckels kunnen doen, of het nu diensthonden of emotionele hulphonden zijn. De sleutel is om ze klussen te geven die ze goed kunnen doen; anders zullen ze automatisch falen, wat een hoop frustratie kan betekenen. Veel voorkomende geschikte banen voor Teckels zijn onder andere:

 • Gezelschap
 • Knuffelen
 • Spelen en afleiden
 • Kalmerend en rustgevend

Gezelschap

Omdat teckels van nature graag bij hun mensen zijn, zijn dit geweldige gezelschapsdieren die gewoon overal met je mee naartoe willen. Dit is handig om voor de hand liggende redenen! Of ze nu aan de lijn lopen of u ze draagt, ze blijven alert en gericht op uw behoeften.

Ze zijn geweldig gezelschap om isolatie, depressie, angst en meer te helpen minimaliseren. Ze zijn kalm, standvastig en gewoonweg geweldige metgezellen om in de buurt te hebben als je ze nodig hebt.

Knuffelen

Teckels zijn ook heerlijk om dicht tegen elkaar aan te kruipen. Of het nu is om een paniekaanval te kalmeren of een depressieve bui af te kappen, ze zullen dicht tegen je aan kruipen en je toegewijde knuffeltijd bieden. Ze zijn ook licht genoeg, zodat hun aanwezigheid eerder aangenaam dan zwaar is. Tegelijkertijd zijn ze nog steeds zwaar genoeg om je te troosten met hun fysieke aanwezigheid.

Hoe benauwder je wordt, hoe meer ze je zullen knuffelen en je de broodnodige liefde en aandacht zullen geven!

Spelen en afleiden

Teckels spelen graag met hun baasjes, en dit kan u helpen om uw gedachten van uw zorgen af te leiden en tegelijkertijd te genieten van wat binding met uw hond. Als ze goed getraind zijn, spelen ze graag en zullen ze u afleiden door gek, dwaas en innemend te zijn. Dit helpt u om wat plezier en opluchting te vinden in hun nabijheid om u te vermaken.

Omdat je wordt afgeleid van je zorgen en emoties, kunnen teckels je ondersteunen bij het loslaten van alles totdat je jezelf voldoende onder controle hebt om er weer mee om te gaan.

Kalmerend en rustgevend

Als je actief angstig, paniekerig of verontrust bent, zijn teckels meestal heel nuchter en kunnen ze deze sterke emoties onderbreken. Ze zullen actief werken om je te kalmeren en te kalmeren tot je je weer op je gemak voelt. Ze kunnen dit doen door middel van domme methoden, zoals hierboven vermeld, of door gewoon een aanwezigheid in de buurt te zijn. Ze zullen vaak je tranen weglikken, rustige geluiden maken om je te laten weten dat ze er zijn, en anderszins dichtbij blijven.

Velen vinden dat teckels enkele van de beste professionele honden zijn voor aanvalswaarschuwing. Omdat het zoveel afhangt van het vermogen van een hond om een naderende aanval aan te voelen en zijn stem te gebruiken om u te waarschuwen, is het een prima te doen rol voor een Teckel!

Zwarte Teckel met een bouwhelm en werkgereedschap.

Hoe een teckel te trainen tot hulphond

Als je hebt besloten dat je je teckel wilt trainen tot hulphond, gefeliciteerd! Het zal een uitdagende maar lonende klus zijn om je hond een professionele carrière te geven! Hier zijn enkele tips om u te helpen:

 • Wees realistisch in de banen die je ze geeft
 • Neem een les met en zonder je hond
 • Test uw hond onder stressvolle omstandigheden
 • Krijg professionele hulp en begeleiding
 • Overweeg certificering

Wees realistisch in de banen die je ze geeft

Zoals hierboven vermeld, zijn teckels kleiner dan traditionele hulphonden, dus je zult heel realistisch moeten zijn in de taken die je ze geeft. Om de beste resultaten te krijgen, raden we aan te praten met een fokker of een dierenarts die ervaring heeft met dit hondenras.

We raden ook aan om te praten met een professionele hondentrainer. Hoe meer bronnen u vertrouwt om u hun recombinaties te geven over passende taken voor uw hulphond, hoe beter u voorbereid zult zijn om hem te trainen!

Neem een les met en zonder uw hond

Zodra u weet wat u van uw hond kunt verwachten, zult u een cursus willen volgen over hoe u uw hond professioneel kunt trainen. Eén cursus zal alleen voor de mensen zijn om te leren over het trainingsproces en wat ze kunnen verwachten. De tweede zal met uw hond zijn, zodat u kunt leren hoe ze te trainen en hen te vormen tot een diensthond!

Dit zijn vaak high-end klassen, dus je kunt verwachten meer te betalen dan een gemiddelde hondentrainingsklas. Echter, de expertise en training die u krijgt zal ook meer verfijnd en professioneel zijn voor wat u wilt bereiken! Hoewel deze lessen niet verplicht zijn, is het een logische stap om uw hond te trainen als een erkende en professioneel getrainde hulphond.

Het andere ding is dat als je certificering wilt krijgen (daarover binnenkort meer), je misschien een professioneel gecertificeerde instructeur je hond moet laten trainen, zelfs als je het eerst zelf hebt gedaan. Dit zorgt ervoor dat ze alle juiste testen doorstaan om een betrouwbare hulphond te zijn.

Test uw hond onder stressvolle omstandigheden

Vervolgens zult u uw hond willen testen onder stressvolle omstandigheden om te weten of hij zijn plichtsgetrouwe taken daadwerkelijk uitvoert wanneer dat moet en hoe dat moet, zelfs wanneer hij afgeleid of gestrest is.

Professionele diensthonden ondergaan deze tests ook, en ze zijn verplicht. Immers, in een echte crisis of professionele situatie, wil je niet dat je hond wordt afgeleid door een kaasverpakking of een eekhoorn en je in de steek laat..

Deze stressvolle conditionering kan gemakkelijk thuis worden gedaan, met de hulp van andere vrienden en familieleden. U moet proberen dit onderdeel zo rigoureus mogelijk te testen, en laat uw hond niet gemakkelijk los als hij wordt afgeleid! Een hulphond is een getrainde professional waar u op moet kunnen vertrouwen!

Krijg professionele hulp en begeleiding

Krijg van begin tot eind alle professionele hulp en begeleiding die je kunt krijgen, zodat je weet dat de professionals om je heen genieten van de vooruitgang die je teckel maakt! Het helpt hen om te zien dat jij je doel van een professioneel getrainde hulphond ook kunt bereiken!

Overweeg certificering

Certificering is niet vereist voor emotionele steunhonden, maar veel instellingen zullen het eisen voor diensthonden. Dit wordt gedaan door middel van testen met een gecertificeerde hondentrainer in hulphonden, maar ook door het verkrijgen van de juiste hardware zoals een speciaal besteld harnas voor hulphonden en meer. Dit geeft ze de formele status die ze nodig hebben, zodat ze samen met u instellingen kunnen binnengaan.

Tot slot

Een teckel kan een hulphond zijn als ze op de juiste manier worden getraind en gecertificeerd door de juiste professionals in het vak. Hun kleine formaat maakt ze echter inferieur aan andere hondenrassen, omdat sommige van de eigenlijke hulphond taken fysiek buiten hun bereik liggen. Ze kunnen echter geweldige emotionele hulphonden zijn, omdat ze de eigenschappen hebben die ze nodig hebben en er geen groottevereiste is voor deze kritische, ondersteunende rol.

Ken je iemand die zijn teckel een formele rol wil geven? Deel dit met hen om hen te helpen het potentieel te zien!

We horen graag wat je van de post vindt, alleen zo kunnen we verbeteren.