Zijn Golden Retrievers agressieve honden? Hoe ze te corrigeren

Zijn Golden Retrievers Agressief? Beeld van een Golden Retriever die een persoon aanvalt

Goldens kunnen ook een agressieve kant hebben, en begrijpen waar het vandaan komt, hoe het eruit ziet, en hoe het zowel te voorkomen, als ermee te werken, zal een belangrijke les zijn wanneer je een Golden Retriever mee naar huis neemt.

Als je de feiten in algemene zin bekijkt, nee, Golden Retrievers zijn niet agressief. Het zijn geduldige, vriendelijke en vergevingsgezinde familiehonden, ze zijn ook rustig met kinderen en andere dieren. Dat gezegd hebbende, kunnen Golden Retrievers soms agressief gedrag vertonen. Om iedereen te beschermen – inclusief uw Golden – leert u hieronder hoe u agressie kunt herkennen, begrijpen wat agressie veroorzaakt, en hoe u er veilig mee om kunt gaan.

Is het gebruikelijk dat Golden Retrievers agressief zijn?

Zoals u al weet, zijn Golden Retrievers over het algemeen niet agressief van aard. In feite zijn ze zo kalm en beheerst dat dit ras vaak de “controle” factor is bij het markeren van agressiviteit bij andere rassen!

Wat dit betekent is dat deskundigen in hondenfokkerij en hondenpsychologie een Golden Retriever gebruiken als voorbeeldras voor kalm, beheerst en vriendelijk zijn. Andere rassen worden getoetst aan de reactie van een Golden en hun mate van agressie wordt dan genoteerd tegenover een Golden zelf.

Als u enige tijd met deze vriendelijke honden hebt doorgebracht, zult u merken dat alles, van hun lichaamshouding tot hun algemene persoonlijkheid, kalm, vriendelijk en ontspannen is. Zelfs mensen die niet van honden houden, vinden Goldens vaak prima om mee om te gaan.

Waarom zou een Golden Retriever agressief zijn?

Hoe kalm en ontspannen deze hondjes ook zijn, er zijn situaties waarin je zult merken dat een Golden agressief kan zijn. Misschien zijn dit eenmalige gebeurtenissen, en misschien is er een patroon.

Verwaarlozing of misbruik

Als een Golden Retriever op enig moment in zijn leven is verwaarloosd, hebben ze de neiging om in de toekomst een soort agressie naar andere mensen te hebben. Dit is vooral het geval als ze gedwongen werden tot uithongering of ernstig isolement. Hetzelfde geldt voor mishandeling (licht, matig of ernstig). Wanneer een mishandelde Golden Retriever weer bij mensen komt, met alleen hun eigen ervaringen uit het verleden als uitgangspunt, kunnen ze agressief worden om zichzelf te beschermen tegen de verwaarlozing en mishandeling.

Angst

Een bange Golden Retriever kan ook agressief zijn. Dit is vergelijkbaar met het punt hierboven waar hij gewoon hard zijn best doet om zichzelf te beschermen tegen verdere pijn of angst. Zie het als een kind dat slaat naar een bij of iets anders dat hem bang maakt. Ze proberen zichzelf te beschermen.

Letsel

Een van de meest voorkomende oorzaken van agressie bij een Golden is verwonding. Honden tonen hun pijn niet zoals mensen dat doen. In plaats van iemand te zoeken om hen te helpen, zullen ze – letterlijk – geïsoleerd hun wonden likken en kunnen ze agressief zijn als iemand probeert te helpen (vooral als de pijn hevig is).

Slechte training of socialisatie

Honden die niet weten hoe ze met andere mensen, situaties, omgevingen of dieren moeten omgaan, zullen vaak de hele tijd bang zijn. Die angst leidt tot, je raadt het al, agressie. Een te beschutte hond zal niet begrijpen dat niet alles erop uit is om hen te pakken en ze zullen reageren om zowel zichzelf als hun baasje, als eerste, te beschermen tegen de “bedreiging”, ook al is het maar een eekhoorn of een vuilniswagen.

Specifiek getraind om agressief te zijn

Goldens zijn erg slim en hebben veel respect voor hun baas. Als hun eigenaar hem bewust traint om een waakhond te zijn en agressief met alles wat hij niet kent, zal hij agressief zijn om zijn meester te gehoorzamen. Deze training zal hun zachte en kalme persoonlijkheid teniet doen.

Trauma (mentaal of fysiek)

Dit kan verwaarlozing of misbruik zijn, of het kan meer iets zijn als PTSS, waarbij iets hen plotseling bang maakt voor harde geluiden of vreemde geuren of zelfs mensen die ze niet kennen. Dit is vaak moeilijk vast te stellen, maar het komt vaak voor bij hulphonden en bij senioren met geheugen- of cognitieve problemen.

Spidey zintuigen

Honden hebben een extra zintuig dat vaak iemands karakter of intentie kan beoordelen voordat wij dat kunnen. Als een Golden gevaar voelt, zal hij vaak agressief optreden om het te waarschuwen, zowel namens hemzelf als namens u. Hoewel het voor u onnodig lijkt, kunt u er zeker van zijn dat uw hond iets voelt dat u niet voelt.

Goede agressie versus slechte agressie

Wat je moet onthouden is dat er soms een tijd en plaats is voor agressie en soms niet. Immers, als je een indringer in huis hebt, zou je niet willen dat je hond opgewonden op hem afrent en hem begroet als zijn allerbeste vriend, toch? Nee, je zou verwachten dat hij blaft en beschermt terwijl hij hem afweert terwijl jij de politie belt. Goede agressie is een belangrijk deel van de persoonlijkheid van uw hond en die moet worden beschermd en aangemoedigd in plaats van uit hem te worden gechanteerd.

Slechte agressie, aan de andere kant, is als hij zich agressief gedraagt tegenover uw kind, of snauwt naar de postbezorger, of problemen en angst veroorzaakt wanneer u hem meeneemt voor een wandeling door de buurt. U zult het verschil willen herkennen en ervoor zorgen dat u slechte agressie traint en aanpakt, terwijl u goede agressie aanmoedigt en toestaat.

Bijten Golden Retrievers?

Meestal bijten Golden Retrievers niet. Als ze wel bijten, is dat omdat ze puppies zijn en nog moeten wennen aan hun puntige witte dingen en misschien een beetje enthousiast zijn, met verwondingen tot gevolg. Goldens zijn niet gevoelig voor bijten om pijn te doen. Zelfs als ze agressief zijn, grommen ze vaak en krullen ze hun lippen eerder dan dat ze bijten om pijn te doen. Zelfs bij vervelende kinderen die ze ter verdediging afweren. Ze krijgen vaak niet meer dan een kneepje als waarschuwing. Dit kan echter uitgroeien tot een beet als die waarschuwing niet werkt.

Hoe agressietekens te herkennen

Ongeacht de bron van de agressie van een Golden, zullen er een paar voorspelbare tekenen zijn waarop u kunt letten en die u in gedachten kunt houden wat betreft triggers en, natuurlijk, de mogelijkheid dat iemand gewond raakt.

Voedselbewaking

Een van de meest voorkomende tekenen om agressie te vertonen, vooral tegen andere honden of huisdieren in huis, is met voedselbewaking. Omdat honden geprogrammeerd zijn om beschermend te zijn over hun voedselbron, kunnen ze vaak agressief worden als dat bedreigd wordt.

Territorium spatten

Uw hond is ook zeer beschermend over zijn huis en over zijn favoriete mensen. Agressie kan zich soms uiten in de vorm van het beschermen of verdedigen van zijn territorium, of de mensen daarin. Honden weten dat ze hun huis en mensen moeten beschermen, dus territoriumgevechten komen vaak voor, vooral met andere dieren (zoals nieuwe aanwinsten in uw harige gezin).

Snauwen, grommen en snauwen

Elke keer dat onze hondgo snauwt, gromt of zelfs snauwt, is dit een teken van agressie. Zelfs als het spel is, betekenen deze geluiden vaak dat iets hem een agressief gevoel geeft en hij zal dan overgaan op agressieve geluiden, compleet met lipkrommen en snauwen.

Overenthousiast spelen

Of het nu met andere hondjes of mensen is, Goldens kunnen soms agressie tonen door te ruw en driftig te zijn als ze spelen. Soms neemt het de vorm aan van een hond die per ongeluk een kind omver duwt bij het touwtrekken, of misschien is het te ruw zijn bij het spelen met ander speelgoed op de grond.

Hoe ga je om met een agressieve Golden Retriever?

Als je merkt dat je hondje deze veelvoorkomende tekenen van agressie vertoont, wil je er zeker van zijn dat je het eerder vroeger dan later aanpakt. Hoe langer het agressieve gedrag aanhoudt, hoe meer het door je hond wordt “geaccepteerd” en hoe groter natuurlijk de kans op letsel. Hier zijn enkele details om in gedachten te houden wanneer u kijkt naar het omgaan met een agressieve Golden Retriever.

Natuur versus opvoeding

Vergeet niet dat Goldens van nature kalm en vriendelijk zijn. Als ze agressief zijn, is dat omdat iets in hun omgeving hen zegt dat ze dat moeten zijn. Misschien is dit een vroegere eigenaar, of misschien is het iets in je omgeving.

Neem eigendom van uw Gouden gedrag

Aangezien de agressie te maken heeft met zijn instelling, zorg ervoor dat u eigenaarschap neemt over dat gedrag. Per slot van rekening is hij uw hond en zijn gedrag is jouw verantwoordelijkheid. In wezen is het niet zijn schuld dat hij zich zo gedraagt, want hij is een product van jouw opvoeding/leiderschap.

Straf slecht gedrag niet.

De eerste fout voordat je zelfs maar begint te werken aan agressiviteit is dat je de hond straft voor “zijn” slechte gedrag. Hoewel een goede opvoeding belangrijk is voor het hertrainen van agressie (meer daarover in tweede instantie), is het enige wat het straffen van de agressie van een hond doet, hem angstig en verward maken. Honden zijn niet niet in staat om te begrijpen waarvoor ze gestraft worden..

Hoe agressiviteit bij Golden Retrievers te stoppen

Afbeelding van een Golden Retriever die vriendelijk is tegen zijn eigenaar

Als u wilt leren hoe u agressief gedrag bij uw Golden Retriever kunt stoppen, zijn hier enkele geweldige tips om uw hond te helpen zich zekerder en veiliger te voelen in zijn omgeving – waar het allemaal om draait.

Goede training op jonge leeftijd

De eerste manier om agressief gedrag te beteugelen is om het niet te laten beginnen! Een goede training en socialisatie tijdens zijn puppytijd zijn heel belangrijk om hem te leren wat aanvaardbaar is en wat niet.

Zodra hij geïmmuniseerd is (en dus veilig rond andere dieren kan komen), zul je willen beginnen met hem mee te nemen voor wandelingen, hem te laten wennen aan nieuwe mensen, en meer. Zorg ervoor dat hij leert hoe hij zich moet gedragen bij andere dieren (zowel andere honden als katten en meer) en dat hij leert reageren op nieuwe geluiden, tekens, geuren en meer. Hoe meer hij wordt blootgesteld, hoe moediger hij zal zijn.

Evenzo, als hij wordt getraind op hoe te handelen rond voedsel, andere dieren, territorium, gasten, kinderen en zelfs andere agressieve dieren, zal dit hem ook helpen om slechte agressie te beteugelen, zelfs in situaties die nieuw voor hem zijn. Hij zal naar jou kijken om hem te helpen leren wat te doen (en niet te doen).

Zoals met elke training, zul je het consistent willen houden in elke instantie, zodat je hond niet in de war raakt over waarom de regels zich voorbereiden om te veranderen zonder duidelijke reden.

Ontwerp een schema

Honden genieten van schema’s omdat het de enige manier is waarop ze kunnen begrijpen hoe ze met de wereld om hen heen moeten omgaan. Als honden consistentie in hun leven hebben, vooral als het gaat om wektijd, etenstijd, wandeltijd en speeltijd, kunnen ze zich tevreden en rustig voelen in hun leven. Hoe kalmer en gelukkiger ze zijn, hoe kleiner de kans dat ze agressief worden.

Dit is bijzonder nuttig wanneer je een Golden helpt zijn agressieve gedrag opnieuw af te leren. Inzicht in schema’s en routines helpt hem om u en zijn omgeving te leren vertrouwen.

Geef ze veel liefde en spel

Veel Goldens worden agressief omdat ze eenzaam zijn. Hun favoriete mensen zijn de hele dag weg en ze brengen vaak genoeg tijd door met hun hondjes, zelfs als die thuis zijn. Klinkt dat bekend? Zorg ervoor dat je pooch weet dat er zoveel mogelijk van hem gehouden wordt. Dit kan door middel van traktaties, knuffeltijd op de bank (vooral als u dit in het schema opneemt zodat uw pooch weet dat hij het kan verwachten) en ook veel speeltijd. Aangezien Goldens onzeker kunnen worden als ze niet genoeg aandacht krijgen, moet u ervoor zorgen dat ze weten dat u hen trouw bent.

Wees geduldig en vriendelijk

Wanneer je agressief gedrag aan het omscholen bent, zorg er dan voor dat je altijd geduldig en vriendelijk bent. Hoe vaak u ook moet heroriënteren om de hond eraan te herinneren wat hij moet doen, doe het met vriendelijkheid. Uw hond heeft tijd en ruimte nodig om een gedrag uit het verleden af te leren en vervolgens een nieuw gedrag opnieuw aan te leren.

Elke keer dat u gefrustreerd raakt en uw stem verheft naar uw Golden als hij snauwt naar een passerende hond, is het enige wat hij leert dat hij slecht is en dat zijn mens niet van hem houdt. U weet dat dit niet waar is, maar hij niet! Wees kalm, vriendelijk en geduldig als uw hond begint te leren wat hij moet doen in plaats van te snauwen.

Conclusie

Goldens zijn prachtige honden die van nature goedaardig zijn. Van andere dieren tot nieuwe mensen en kinderen, Golden Retrievers zijn graag de beste vrienden met iedereen.. Als u agressie bij uw Golden opmerkt, zorg er dan voor dat u weet waar het vandaan komt en hoe u ermee om moet gaan. Niet alleen zal dit iedereen veilig houden, maar het zal er ook voor zorgen dat u en uw gezin kunnen genieten van een Golden Retriever voor al zijn vele voordelen als ras in het algemeen.

We horen graag wat u van het bericht vindt, alleen zo kunnen we ons verbeteren.