Zijn Golden Retrievers goede waakhonden? Beschermen ze hun eigenaars?

Foto van een gele Golden Retriever liggend op de grond

Een gezinshond in huis nemen betekent op zoek gaan naar een hond die zowel een kameraad voor uw gezin zal zijn als hen en uw huis zal beschermen. In wezen zoekt u een waakhond. Maar, zijn Golden Retrievers goede waakhonden? Laten we het uitzoeken.

Golden Retrievers kunnen goede waakhonden zijn. Hoewel het persoonlijke en zachtaardige honden zijn, zijn ze ook gehoorzaam en trouw van aard en kunnen ze u en uw gezin beschermen met minimale training. Golden Retrievers kunnen echter betere waakhonden zijn. Ze zullen eerder blaffen om u te waarschuwen voor een indringer dan om hen aan te vallen.

Hieronder leest u meer over wat Golden Retrievers tot goede waakhonden maakt, de redenen waarom wel of niet, en hoe u uw Golden goed kunt trainen om zijn terrein te beschermen.

Waakhonden vs. waakhonden: Wat is het verschil?

Ben je in de war over het verschil tussen waakhonden en waakhonden? De meeste mensen zijn dat in eerste instantie wel, want er zijn enkele vermeende experts in het vak die ze als synoniemen gebruiken. Er is echter een belangrijk verschil tussen waakhonden en waakhonden, en weten welke u zoekt kan u helpen beslissen of een Golden Retriever geschikt is voor uw huishouden of niet.

Waakhonden nemen de rol op zich van, nou ja, waken. Ze houden uw huisgenoten (inclusief uw andere huisdieren) en ook uw eigendommen in de gaten. Vaak plaatsen ze zich op een plek waar ze alles en iedereen een beetje op afstand kunnen zien, zodat niets onopgemerkt voorbij kan gaan.

Wanneer iets waarvan ze denken dat het een bedreiging vormt hun huishouden nadert, zullen ze je daarvoor waarschuwen. Dit gebeurt vaak door te grommen, te blaffen en vaak op te staan om te laten weten dat ze intimiderend zijn en serieus genomen moeten worden als bedreiging – maar dat is het dan ook. Waakhonden zijn er om je te laten weten dat er een probleem is, niet om het probleem daadwerkelijk aan te pakken.

Waakhonden daarentegen nemen de taak op zich om daadwerkelijk te bewaken en te beschermen. Niet alleen zal deze hond als een waakhond alles in de gaten houden, maar hij zal ook regelmatig zijn territorium controleren om er zeker van te zijn dat er geen vreemde geuren of iets ongewoons is. Alles wat vreemd lijkt, zal hij volgen tot de bron en dan als een bedreiging beschouwen of niet.

Als hij ziet dat iets een bedreiging is, zal hij opstaan, blaffen en snauwen en anders diezelfde verdedigingsacties als hierboven gebruiken. Maar, in plaats van alleen maar veel lawaai te maken, zal hij er ook naar handelen.

Waakhonden zullen fysiek aanvallen en de bedreiging afweren door te bijten en te longeren en andere acties die kunnen leiden tot verwonding van de bedreiging. Waakhonden zullen niet wachten tot een mens ingrijpt om hun terrein te beschermen, ze zullen het in plaats daarvan doen en erop toezien dat de bedreiging vertrekt.

Welke eigenschappen maken een goede waakhond?

Het kan een uitdaging zijn om erachter te komen of Golden Retrievers al dan niet passen in de beschrijving van een waakhond of een waakhond. Om het gemakkelijker te maken, zijn hier de beste eigenschappen die een hond moet hebben om een waakhond te zijn voor zijn gezin en eigendom.

Hij moet er groot en intimiderend uitzien

Er is een reden dat er geen chihuahua waakhonden bestaan. Zeker, ze kunnen venijnig zijn en bijten als geen ander, maar ze kunnen gemakkelijk onder controle worden gehouden door ze in een kussensloop te stoppen. Niet echt een goed ding om te bewaken.

Waakhonden moeten groot genoeg zijn dat ze moeilijk te bedwingen zijn en ook intimiderend genoeg dat ze, in combinatie met hun getrainde gedrag, intimiderend genoeg zijn om sommige van de minder zekere bedreigingen af te schrikken.

Hij moet onverschrokken en wendbaar zijn

Een waakhond moet ook niet bang zijn. Immers, als uw hond met zijn staart tussen de benen naar u toe rent telkens als er een sirene klinkt in de volgende straat, zal hij niet erg effectief zijn als waakhond! Ze moeten dapper zijn, zelfs als ze geconfronteerd worden met een andere agressieve hond of met wapens.

Waakhonden zijn ook wendbaar. Dit betekent niet alleen dat ze zich snel en on-demand kunnen verplaatsen, maar het betekent ook dat ze moeilijker te bedwingen en te vangen zijn als iemand specifiek uw huis zou binnenkomen met de bedoeling de hond stil te krijgen.

Hij zal loyaal en beschermend moeten zijn

De meeste honden zijn trouw en beschermend voor hun huishouden. Een waakhond moet vooral zo zijn, want deze loyaliteit en dit beschermingsinstinct zullen hem tot actie aanzetten en hem scherp houden, zelfs wanneer hij wordt omgekocht of bang gemaakt door harde geluiden en krachtige indringers.

Hij moet waakzaam en altijd alert zijn

Een hond op het werk is een hond gericht. Als uw pooch altijd slaapt of wordt afgeleid door mama of papa die het eten kookt, zal hij niet zo goed zijn op het werk. Een waakhond moet afleidingen kunnen negeren en altijd alert zijn met alles wat er gaande is. Een waakhond zijn is een zware taak!

Zijn Golden Retrievers goede waakhonden?

Wat maakt Golden Retrievers tot een ideale waakhond?

Als u het leuk vindt om uw Golden Retriever te trainen tot waakhond, zult u merken dat ze wel degelijk enkele eigenschappen hebben die overeenkomen met die welke de beste waakhonden hebben. Golden Retrievers zijn…

Ongelooflijk loyaal en gezinsgericht

Een van de meest indrukwekkende aspecten van een Golden is dat het door en door familiehonden zijn. Ze houden meer van hun familie (dier en mens) dan wat dan ook in de hele wereld en zullen nergens voor stoppen om alles te doen wat nodig is om bij hen te zijn. Deze loyaliteit en familieliefde is, natuurlijk, wat hen zo toegewijd maakt als er een bedreiging is.

Slim, gehoorzaam en waakzaam

Goldens zijn ook zeer slimme en oplettende honden. Ze houden ervan deel uit te maken van alles wat er gebeurt en je zult ze niet snel in een hoekje midden in de actie aantreffen. Ze verwachten ook overal bij betrokken te worden, dus niets gaat aan hen voorbij.

Golden Retrievers zijn ook notoir gehoorzaam en zullen luisteren naar alle commando’s die u hen geeft. Deze eigenschappen betekenen dat uw waakzame en intelligente hond op de uitkijk staat en als u een hond vraagt om aan te vallen, zal hij aanvallen.

Zeer energiek en beweeglijk

Dit spannende hondenras is ook zeer energiek en uitzonderlijk wendbaar, gezien het feit dat ze een grote hond zijn. Dit maakt ze gretig om snel te handelen en te ontsnappen aan gevangenneming als ze direct een indringer zouden aanvallen.

Wat maakt Golden Retrievers geen ideale waakhond?

De bovenstaande eigenschappen zijn allemaal geweldig, maar er zijn enkele potentiĆ«le minpunten aan dit gezinsgerichte ras die het misschien niet de beste keuze maken als waakhond. Golden Retrievers kunnen…

Gemakkelijk over te halen met traktaties

Goldens zijn bijzonder voedsel gemotiveerd, dus als uw indringer of boosdoener wat lekkere beef jerky of hondensnoepjes heeft, kunnen ze worden overgehaald als ze worden aangeboden. Dit is vooral waarschijnlijk als ze het met een mooie, rustige stem doen. Niet echt een goede zaak!

Aarzelend om te bijten

Biologisch gezien hebben Golden Retrievers zeer zwakke beten. Omdat ze dit als hond weten, hebben ze andere verdedigingsmechanismen ontwikkeld, zoals grommen of blaffen. Ze zullen ook veel eerder onderdanig worden als er een indringer of een aanvalshond op hen afkomt en hun bluf daadwerkelijk roept. Dit is eerder iets dat in hun “hagedissenbrein” zit ingebakken dan een aangeleerd gedrag.

Zijn golden retrievers beschermend?

Golden Retrievers zijn niet gefokt om bijzonder beschermend te zijn. Ze staan bekend om hun vriendelijke en zachtaardige karakter. Ze worden vaak gebruikt als therapiehonden vanwege hun kalmerende aanwezigheid, en het zijn ook populaire gezinsdieren.

Golden Retrievers kunnen echter ook loyale en toegewijde beschermers zijn. Hoewel ze misschien niet het meest agressieve ras zijn, kunnen hun grootte en kracht intimiderend zijn voor indringers. Als ze merken dat hun gezin in gevaar is, kunnen ze woest trouw zijn en zullen ze alles doen wat nodig is om hen te verdedigen.

Dus hoewel ze misschien niet van nature geneigd zijn om hun huis te beschermen tegen indringers, zullen ze zeker hun geliefden beschermen als de noodzaak zich voordoet.

Kunnen golden retrievers waakhonden zijn?

Ja, Golden Retrievers kunnen goede waakhonden zijn. Indien goed getraind, kan een Golden Retriever leren om een betrouwbare waakhond te worden. Bovendien zijn Golden Retrievers van nature loyaal en gebonden aan hun gezinsleden. Hierdoor zijn ze eerder geneigd hun huis en geliefden te verdedigen tegen elke vermeende bedreiging.

Als gevolg hiervan kunnen Golden Retrievers uitstekende beschermers zijn, mits ze de juiste training en socialisatie krijgen.

Hoe een Golden Retriever te trainen tot een goede waakhond of waakhond

Als u wilt doen wat u kunt om uw Golden te helpen zijn rasgerichte zwakheden te overwinnen en een goede waakhond te zijn voor uw huis en dierbaren, zult u zich echt moeten richten op training en ervaring.

Train hem om impulsen te weerstaan

Aangezien Goldens van nature vriendelijk en voedselgemotiveerd zijn, zul je hem moeten trainen om op zijn hoede te zijn voor vreemden – zelfs degenen die rustig en kalm spreken – ongeacht hun lichaamstaal, en ook dezelfde weerstand en wantrouwen tegen traktaties en voedsel. Niet alleen kan het een afleiding zijn, maar indringers kunnen ook voedsel aan honden geven dat doorspekt is met kalmerende middelen, of erger.

Geef hem een goede en grondige training in normale en waakhond commando’s.

Terwijl u ervoor moet zorgen dat hij de normale commando’s kent, zoals “zit”, “blijf”, “kom”, enz, zult u hem ook commando’s willen trainen die specifiek zijn voor waakhonden of waakhonden. Bijvoorbeeld, blaffen op verzoek, een indringer aanvallen, de kinderen beschermen, of zelfs hulp gaan halen als dat relevant is.

Het spreekt vanzelf, maar u zult er ook voor willen zorgen dat uw hond uitzonderlijk gehoorzaam is, zelfs als hij geconfronteerd wordt met angst, onderscheid of, je weet wel, een eekhoorn.

Help uw Golden zijn terrein te begrijpen

Aangezien Goldens niet kunnen verdedigen wat ze niet weten dat van hen is, zult u hen willen helpen begrijpen wat van hen is. Dit heeft te maken met hun fysieke territorium, maar ook met de mensen in het huishouden. Weet hij dat hij ze allemaal moet beschermen of slechts enkele? Hoe meer hij begrijpt als zijn verantwoordelijkheid, hoe beter hij zal kunnen beschermen.

Help hem te zien welke indringers goed en welke slecht zijn.

Je wilt tenslotte niet dat hij kleine kinderen die op je oprit skaten aanvalt en verwondt. Help uw hond het verschil te zien tussen een goede en een slechte bedreiging. Dit komt echt neer op gehoorzaamheidstraining. Als uw hond niet luistert als u “nee” of “rustig” zegt en toch aanvalt, is hij niet gehoorzaam genoeg om een betrouwbare waakhond te zijn.

Zeker, je wilt dat zijn eerste reactie eerst waken is, maar net genoeg om je aandacht te krijgen. Hij moet niet aanvallen zonder uw directe commando “aanvallen”, tenzij iemand u of uw dierbaren duidelijk lichamelijk letsel toebrengt.

Een Golden Retriever liggend bij zijn huisdeur

Zorg voor het juiste ras voor een waakhond

Waar het op neerkomt is dat Goldens misschien niet de beste waakhonden zijn. Kunt u hem trainen tot een bekwame waakhond die u en uw huis zal beschermen? Ja, absoluut.. Maar de vraag wordt: moet dat?

Al met al behoren Golden Retrievers tot de meest relaxte, liefdevolle en goedaardige honden die er zijn. Dit is wat hen zulke geweldige familiehonden maakt. Hoewel ze zullen beschermen als dat nodig is, is het niet het beste gebruik van uw tijd of energie om uw Golden te trainen als waakhond. Ook al willen ze u eerst een plezier doen, iemand op commando aanvallen druist in tegen hun aard.

Als u daarentegen op jacht bent naar een hondenras dat een waakhond is, zijn Golden Retrievers geweldige aanvullingen! Ze zijn graag waakzaam en alert en zullen zeer beschermend zijn voor uw dierbaren. Ze zullen bijvoorbeeld tussen de indringer en u komen, maar ze zullen niet echt aanvallen, tenzij ze er absoluut toe gedwongen worden.

Aangezien intimidatie vaak de meeste bescherming biedt, zult u merken dat het trainen van uw Golden Retriever als waakhond gemakkelijker zal zijn, veel meer in overeenstemming met hun aard, en net zo lonend mocht het ooit nodig zijn.

Als u op zoek bent naar een echte waakhond en niet wilt merken dat uw Golden Retriever faalt, kunt u overwegen om met een echt waakhondenras in zee te gaan. Veel voorkomende rassen zijn Duitse Herders, Dobermanns, Rottweilers, Duitse Doggen en Boxers. Deze rassen zijn allemaal geweldige waakhonden en zullen uw training beter, sneller en gemakkelijker oppakken dan een lieve Golden Retriever.

Conclusie

Hoewel Golden Retrievers slim, gehoorzaam, trouw en liefdevol zijn, is hun temperament veel meer geschikt voor een waakhond dan voor een waakhond.

Bij het plannen van uw nieuwe harige toevoeging aan uw huishouden is dit iets om zoveel mogelijk in gedachten te houden.

We horen graag wat u van het bericht vindt, alleen zo kunnen we het verbeteren.