Zijn Golden Retrievers goed met katten? Hoe ze te introduceren

Zijn Golden Retrievers Goed met Katten

U houdt van uw huisdieren, maar soms kunnen ze niet met elkaar overweg, hoe graag u dat ook zou willen. Als u zich afvraagt hoe uw Golden Retriever het gaat doen met uw nieuwe kat, kijk dan hieronder om vertrouwd te raken met de band tussen pooch en katachtige, hoe u het meeste uit hun eerste ontmoeting kunt halen, en hoe u uw Golden Retriever kunt voorbereiden op zijn nieuwe katachtige vriend.

Al met al zijn Golden Retrievers goed met katten. Aangezien Goldens bekend staan als rustige, goedmoedige en gewoon plezierige honden, mag het geen totale verrassing zijn dat ze goede metgezellen kunnen zijn voor katten. Hun relatie kan echter variëren van tolerantie tot neutraal tot beste maatjes. Afgezien van de individuele persoonlijkheden wilt u er zeker van zijn dat u weet welk gedrag u van beide kanten kunt verwachten, hoe u de een aan de ander kunt voorstellen en hoe u ervoor kunt zorgen dat uw Golden een goede indruk maakt op uw kat.

Zal mijn Golden de kat opjagen?

In tegenstelling tot sommige van de meest jagende honden, horen Golden Retrievers uw kat niet te achtervolgen. Als u hem toch uw kat door het huis ziet achtervolgen, is dat waarschijnlijk omdat ze een of ander spelletje spelen. Aangezien beide huisdieren speels en energiek zijn, zijn ze geweldige speelkameraden! Je moet er echter wel voor zorgen dat het jagen tussen hond en kat inderdaad vriendelijk is. Een groot deel van het zorgen dat ze altijd speels zijn en niet agressief tegen elkaar komt van een gecontroleerde introductie en training voor uw Golden Retriever (blijf op de hoogte).

Als verantwoordelijke huisdierouder is het tenslotte uw taak om de veiligheid van uw beide huisdieren voorop te stellen! Daarom heb je een sleutelrol te spelen in beide aspecten van het opbouwen van de relatie tussen doggo en kitty.

Hoe een Golden Retriever goed introduceren bij een kat

De manier waarop u uw Golden Retriever bij uw kat introduceert, zal in de meeste gevallen een belangrijke basis zijn voor hoe goed ze met elkaar kunnen opschieten. Of u beide al een tijdje hebt en ze apart hebt gehouden, of u hebt een nieuwe aanwinst mee naar huis genomen, hier zijn de algemene stappen die u moet volgen bij de introductie.

Laat iedereen wennen

De ontmoeting zelf moet niet meteen plaatsvinden. Iedereen heeft wat tijd nodig om aan de nieuwe geuren en situaties te wennen. Realistisch gezien hebben katten en honden allebei een veel sterker reukvermogen dan mensen, en zijn ze zich al goed bewust van het feit dat er een nieuw dier in huis is.. Laat de stress van de verhuizing even bezinken voordat je ze in dezelfde ruimte probeert te gooien.

De gemakkelijkste manier om dit te doen is om de kat in een aparte slaapkamer te stallen en de deur stevig gesloten te houden. Voor het beste resultaat zet je hun eten en water bij de deur. Aangezien uw Golden aan de deur zal snuffelen om het nieuwe dier te bekijken, zal uw kat zijn eten (goed) associëren met uw Golden en het goede gevoel zal sneller en gemakkelijker overgaan!

Doe een gecontroleerde ontmoeting

Wanneer beiden rustig zijn en geen last lijken te hebben van de hond die aan de deur van de kat snuffelt, kun je proberen een gecontroleerde ontmoeting te doen. Op dit punt zou de kat het huis een beetje moeten hebben doorkruist, zodat hij/zij de weg kent (hoewel de hond nog steeds op afstand en apart moet worden gehouden terwijl dit gebeurt).

Laat het katje het huis alleen verkennen en dan kunt u de Golden Retriever er langzaam bijhalen. Houd hem aan de lijn en geef hem het commando zitten, blijven, rustig blijven en wat u verder nog kunt gebruiken om zijn aandacht vast te houden en beide dieren te helpen zich aan te passen aan hun eerste ontmoeting. Als uw kat nog steeds bang is, rent hij naar zijn kamer en kunt u het de volgende dag opnieuw proberen. Blijf dit doen totdat uw kat rustig en nieuwsgierig lijkt naar uw relaxte Golden Retriever.

Laat neus tot neus contact toe

Vervolgens kunt u neus tot neus contact toestaan. In dit geval wilt u dat uw hond gaat liggen (terwijl u hem de commando’s geeft om rustig te blijven). Uw nieuwsgierige poes zal naar hem toe lopen en voorzichtig aan hem snuffelen. Laat hem uit zichzelf dichterbij komen (forceer niets) en als hij klaar is, raakt hij zijn neus aan die van uw Golden. Golden Retrievers, zeer intuïtief en slim, zullen weten dat ze stil moeten blijven en de kat de leiding moeten geven.

Dit is hun eerste echte ontmoeting en je zult het willen volhouden zolang je kat besluit dat hij dat wil. Blijf het doen totdat je kat gewoon naar je gecontroleerde pooch toe wandelt en tegen hem aan wrijft. Het zal voelen alsof hij zegt: “Hé, maatje! Ik ben zo blij dat je er bent!”. Zo weet je dat je klaar bent voor de volgende stap.

Deze volgende stap zou hetzelfde doen, maar uw Golden Retriever vrij laten rondlopen. Misschien wilt u hem nog steeds aan de lijn houden om extra voorzichtig te zijn, maar laat hem vrij rondlopen en kijk hoe uw kat reageert. U zult merken, vooral als u de andere stappen goed hebt uitgevoerd, dat er minimale stress of negatieve reacties zullen zijn.

Ontwerp gecontroleerde hangplekken

Nu je nieuwe huisdieren de weg naar een geweldige vriendschap aan het opbouwen zijn, kun je ze toestaan om samen in gecontroleerde situaties rond te hangen zonder angstig te zijn. Zorg ervoor dat beide dieren veilige ruimtes hebben waar ze naartoe kunnen gaan als ze een beetje ruimte van elkaar nodig hebben. Soms zal de ene proberen de andere te “domineren”. Dit is normaal terwijl ze uitzoeken hoe ze hun favoriete mens kunnen delen!

Laat ze niet samen alleen tot je er zeker van bent…

Zorg ervoor dat je bij al deze stappen zorgvuldig toezicht houdt. Ga niet naar buiten om de was te controleren of een telefoontje aan te nemen. Houd beide dieren in de gaten en zorg ervoor dat ze goed met elkaar kunnen opschieten zonder tekenen van onrust (sissen, grommen, slaan, enz.). Laat ze niet alleen (in een kamer, of in uw huis) totdat u er absoluut zeker van bent dat ze goede vrienden zijn.

Zorg er altijd voor dat ze elk hun eigen ruimte hebben om zich terug te trekken, voor het geval ze ruzie krijgen terwijl je weg bent.

een afbeelding van een Golden Retriever met een kat op de achtergrond

Waarom is de Golden Retriever degene die bestuurd wordt in een ontmoeting?

Er zijn een paar redenen waarom uw Golden degene is die aangelijnd is en te horen krijgt dat hij rustig moet blijven in plaats van uw poes.

Ten eerste zijn Golden Retrievers zeer gemakkelijke dieren die van hun mensen en andere dieren houden. De leiband en de commando’s om te zitten, te blijven en rustig te blijven zijn meer om, nou ja, hem rustig te houden tijdens de ontmoeting. Katten zijn zeer schichtige wezens en zullen gemakkelijk schrikken wanneer een gigantische bal bont op hem afkomt om beste maatjes te worden. Het zal uw hond waarschijnlijk verwonden en bang maken, en het kan uw kansen belemmeren dat de een de ander leuk vindt. De riem is meer bedoeld om hem rustig en ontspannen te houden, zodat beiden elkaar kunnen ontmoeten zonder totale chaos.

Het andere is dat katten er niet van houden om vastgehouden te worden. Hierdoor kunnen ze zich opgesloten en gekooid voelen. Als zij degenen zijn die de “leiding” hebben over de ontmoeting (d.w.z.: zij kiezen wanneer ze je pooch benaderen), zullen ze weten dat ze veilig zijn en kunnen genieten van hun nieuwe harige metgezel.

In principe zullen katten een probleem hebben om tijdens een ontmoeting in goede banen te worden geleid, terwijl uw gelukkige en ontspannen Golden Retriever dat niet zal doen!

Hoe train ik mijn Golden Retriever om met de kat om te gaan?

Als je ervoor wilt zorgen dat de ontmoeting zo goed mogelijk verloopt, vooral als je een chagrijnige volwassen kat hebt, zul je je echt willen richten op een goede training met je Golden Retriever. Deze training moet jong beginnen en beperkt zich helemaal niet tot de kennismaking met uw kat, maar tot een comfortabel leven in het algemeen.

Basiscommando’s

Voordat je je pooch aan je kat voorstelt, moet je ervoor zorgen dat hij die basiscommando’s van “zit”, “blijf”, “kalmeer/gemakkelijk” en meer begrijpt. Deze zijn belangrijk om hem eraan te herinneren dat hij niet zomaar op deze nieuwe aanwinst mag afstormen. De commando’s zullen hem eraan herinneren om naar zijn favoriete mens te luisteren en de kat toe te staan hem te onderzoeken.

Zorg ervoor dat hij aandachtig is

Ervoor zorgen dat hij daadwerkelijk naar je luistert is misschien nog wel belangrijker dan het kennen van de commando’s zelf. Als uw Golden nog steeds maar de helft van de tijd naar u luistert, wacht dan tot hij weet dat hij elke keer naar uw commando moet luisteren, ongeacht de situatie. Aangezien Goldens hun mensen graag een plezier doen en zeer gehoorzaam zijn, zal dit niet zo moeilijk zijn als u denkt!

Geef hem veel liefde

Zorg er ook voor dat je hem veel liefde en aandacht geeft voor, tijdens en na elke ontmoeting met je kat. Dit herinnert je pooch eraan dat je nog steeds van hem houdt en dat er geen territoriumproblemen hoeven te zijn, want er is niets om over te vechten!

Enkele algemene tips voor uw Golden Retriever en katten

Golden Retrievers zijn geweldige metgezellen voor katten, ook al duurt het even voordat beiden aan elkaar gewend zijn. Niet alleen laten Golden Retrievers katten graag het huis door, maar ze knuffelen ook graag met uw kat (wat prachtige foto’s oplevert) en genieten samen van quality time op de voorwaarden van uw kat.

Golden Retrievers zijn zeer beschermend over hun geliefden, waaronder hun favoriete poes. Als een hond van de buren of een buurman zelf uw poesje begint aan te vallen, zal uw Golden opstaan en hem beschermen, net zoals hij dat zou doen voor zijn favoriete mensen! Immers, uw katje maakt deel uit van de roedel in de ogen van uw pooch.

Hoe vriendelijk uw pooch ook is, of hoe goed de ontmoeting ook verloopt, bedenk dat uw Golden Retriever en kat misschien nooit totale besties zullen worden. Hoewel een goede ontmoeting belangrijk is, kun je een vriendschap niet afdwingen. Laat ze elkaar uitvoelen en hun eigen relatie vormen. Wat nu onverschilligheid is, kan binnen enkele maanden uitdraaien op vriendschap.

5 Rassen die kunnen opschieten met katten

Benieuwd naar het best mogelijke gezelschap tussen hond en kat? U zult merken dat niet alleen Golden Retrievers geweldige kattenvrienden zijn, maar ook Boxers, Duitse Herders, Cocker Spaniels, Whippets en Beagles…onder andere. Ondanks de mythe kunnen honden en katten geweldige vrienden zijn, zolang je ze de kans geeft elkaar in hun eigen tijd te ontdekken!

Golden Retrievers zijn geweldige familiehonden, en dat geldt ook voor de kat van uw gezin. Hoewel een goede introductie en training belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat hun eerste ontmoetingen goed verlopen, kunt u er zeker van zijn dat het gemakkelijke temperament van uw Golden zelfs de meest chagrijnige kat voor zich zal winnen – zo lief zijn ze nu eenmaal!

We horen graag wat u van de post vindt, alleen zo kunnen we ons verbeteren.