Zijn Husky’s goede waakhonden? (Hoe beschermend zijn Huskies?)

Zijn Husky's goede waakhonden? Foto van een Husky hond op zoek naar een dief.

Husky’s zijn taai en zullen geweldige waakhonden zijn voor uw huis, denkt u? Kijk hieronder en ontdek hoe goed uw husky scoort op de schaal van de waakhond.

Husky’s zijn geen goede waakhonden! Ze werden oorspronkelijk gefokt als gezelschapshonden, dus ze hebben een goedmoedige persoonlijkheid en zijn graag in de buurt van mensen. Ze zijn ook moeilijk te trainen; uw husky trainen tot waakhond, ook al zijn ze van nature niet agressief, zal bijna onmogelijk zijn!

Hieronder gaan we daar dieper op in en hoe je dat kunt aanpakken.

Beschermen Siberische husky’s hun baasjes?

Meestal niet. Als iemand in je huis inbreekt of je begint aan te vallen, zullen husky’s niet je beste keuze zijn om naar binnen te stappen en te helpen. Ze zijn niet agressief, dus zullen ze in plaats daarvan naar jou kijken. Eigenlijk, uitzoeken wat je doet en het dan kopiëren.

Als je ooit hebt gemerkt dat je husky inzoomt om je te onderbreken als je met een ander persoon of huisdier omgaat, komt dat omdat ze erg bezitterig zijn. Ze zullen boos worden als je “te veel” tijd met andere dieren en mensen begint door te brengen, wat soms verward kan worden met beschermingsdrang.

Er zijn echter zeldzame gevallen waarin een husky zich aan zijn mens bindt en zich daadwerkelijk gedraagt als zijn mens tekenen van nood vertoont. Het is gewoon niet gebruikelijk genoeg om een husky als waakhond te beschouwen. Het is meer iets individueels tussen Husky en mens.

Waarom zijn husky’s niet beschermend?

Husky’s kunnen behoorlijk intimiderende honden zijn, vooral als het gaat om het idee van hun totale grootte en hun liefde voor het in de gaten houden van elke beweging die je maakt. Echter, deze jongens zijn “allemaal pluis en niet bijtend.” Ze zien er intimiderend en dreigend uit – een beetje zoals wolven – maar ze zijn niet agressief. Het meest substantiële deel van hen, op die manier, zou hun sterke prooidrift zijn.

Beschermhonden hebben agressie in zich. Het maakt deel uit van hun “hagedissenbrein”, en het zit vast in hun DNA. Husky’s zijn in de meeste situaties niet agressief, en zullen dat ook nooit worden. Hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, is dit vrij standaard voor husky-ouders!

Zal een husky een indringer aanvallen?

Hoewel er uitzonderingen zijn, de algemene regel is dat een husky een indringer niet zal aanvallen tenzij de indringer iets meeneemt waar de Husky zich beschermend over voelt. Zijn favoriete speeltje of deken, bijvoorbeeld. In veel gevallen omvat dit ook zijn voedsel, omdat ze een sterke band hebben met hun voedsel.

In de meeste gevallen zou een indringer uiteindelijk vertrekken met een gloednieuwe beste vriend in plaats van te maken te krijgen met een wrede waakhond.

Goede kwaliteiten bij husky’s als waakhonden

Als je dit in ergernis vraagt, is dat oké. Meestal zijn husky’s niet je eerste keuze. Maar, ze hebben wel een aantal geweldige kwaliteiten die hen tot geweldige herdershonden voor je gezin kunnen maken!

Het verschil zou gewoon zijn dat ze in de gaten houden wat er gebeurt in plaats van dat ze er naar moeten handelen.

Huskies zijn intelligent

Husky’s behoren met gemak tot de slimste honden en zijn uitstekende waakhonden omdat ze die intelligentie zo goed kunnen toepassen in allerlei situaties.

Ze kunnen uitzoeken welk gedrag normaal is en wat abnormaal. Dat kan betrekking hebben op uw kinderen of uw gedrag, maar ook op andere huisdieren of zelfs vreemden. Ze houden ervan om nieuwe mensen te begrijpen en uit te zoeken wat er aan de hand is.

Rondhangen met de kudde

Een andere uitstekende kwaliteit voor husky’s als herdershonden is dat ze gewoon graag zijn waar je bent! Ze zijn graag in de buurt en houden altijd in de gaten wat er gebeurt.

Dus, als u een hond wilt die op elk moment van de dag met u en de kinderen rondhangt, dan is een husky een van de meest nieuwsgierige honden die er gewoon allemaal bij zijn.

Niet vaak blaffen

Het lijkt vreemd, maar het is logisch. Als je een hond hebt die op iedereen let en blaft, weet je dat je op moet letten. Als je hond alleen maar blaft naar alles wat mogelijk is, ga je het negeren. Het maakt het ineffectief. Husky’s houden wel van janken in de meeste situaties. Als ze blaffen, weet u dat het is omdat er iets aan de hand is dat u moet weten.

Het komt er bij dit soort eigenschappen op neer dat je er niet op kunt vertrouwen dat husky’s waakhonden zijn, omdat dat niet echt in hun DNA zit, maar ze kunnen geweldige metgezellen en waakhonden zijn. In veel gevallen is dit een uitstekende optie voor hondenbezitters die een hond willen hebben die aandacht heeft en toch goed is met kinderen.

Hoe maak ik van mijn husky een waakhond?

Aangezien husky’s erg slim zijn, kun je ze trainen om voor je te werken als waakhond, maar je moet wel voorzichtig zijn.

Ten eerste, een hond vragen om iets te doen dat zijn natuurlijke neigingen en persoonlijkheid terzijde schuift, kan hooguit 50% effectief zijn. Wanneer je een serieuze behoefte hebt aan een waakhond, zal 50% effectiviteit je niet het vertrouwen geven dat je nodig hebt.

Ook een hond vragen iets te doen dat tegen zijn natuur ingaat, kan hem stress bezorgen, wat leidt tot een slechte levenskwaliteit, emotioneel gezien. Stel de behoeften van uw Husky altijd voorop. Als hij niet wil trainen om een waakhond te worden, moet u hem niet dwingen!

Als uw Husky echter gewillig lijkt, zijn er een paar commando’s die u hem kunt leren als onderdeel van uw gehoorzaamheidstraining om hem wat meer kracht te geven als waakhond. Bijvoorbeeld:

  • “Blaf”
  • “Attack”
  • “Haal hulp”

Je kunt deze commando’s koppelen aan verschillende activiteiten die hij natuurlijk met de woorden leert associëren. Vergeet niet dat husky’s een alfa nodig hebben voor training, dus je zult heel hard moeten werken met hen en hun koppige aard. Het zal tijd en geduld kosten om uw husky goed te trainen als waakhond!

Tips voor het trainen van je husky tot waakhond

Stel dat je focus ligt op het idee om je husky te trainen en te hopen dat zijn waakneigingen wel uitkomen. In dat geval zijn er enkele essentiële aanwijzingen om in gedachten te houden voor ieders veiligheid en comfort.

Begin jong en blijf de baas

Husky’s zijn op elke leeftijd koppig, dus hoe jonger je met hun trainingsroutine begint, hoe beter ze zich eraan zullen kunnen aanpassen. Ze zullen het gewoon zien als een deel van hun routine.

Volg de standaardregels voor hondentraining, inclusief consistentie en organisatie, zodat u uw hond helpt te leren wat u van hem verlangt.

Vecht terug tegen koppigheid

Frustrerend tot het punt van tranen, zal de koppigheid van een husky nog sterker zijn dan gemiddeld met waakhondentraining.

Ze gedragen zich zo omdat ze zich niet afgestemd zullen voelen op waakhond commando’s of acties. Hun verwarring of gebrek aan interesse uit zich in – yup, je raadt het al – meer koppigheid. Sommige husky-ouders melden zelfs dat hun honden “klagen” als ze de commando’s moeten uitvoeren!

Wees bereid de training zo nodig aan te passen

Er zijn misschien specifieke commando’s die beter werken qua acties. Als dat zo is, werk daar dan mee en help meer commando’s te kweken die leuk zijn voor uw husky om te doen. Van daaruit kun je langzaam uitwijken naar de commando’s die je wilt dat je hond leert. Het doel is immers om eerst te laten zien hoe leuk het is om de commando’s te leren!

Laat ze oefenen met hun familie

Er gaat niets boven een beetje motivatie om je op gang te helpen! Help uw husky begrijpen dat het hun taak is om uw kinderen of de andere huisdieren enz. te beschermen. Als je husky zich aan hen gehecht voelt, kan het hem helpen te weten waarom die commando’s essentieel zijn. Laat iemand je husky en familie besluipen en het commando gebruiken.

Zelfs als je husky het als een spelletje ziet, is het toch beter om te weten dat hij op dat moment in ieder geval iets doet? Husky’s houden van spelletjes.

Wees dus niet bang om het op die manier te doen als het zijn aandacht en zijn gehoorzaamheid beter vasthoudt dan de meer traditionele, serieuze trainingssessies. Nogmaals, het gaat erom wat het beste werkt voor uw koppige en persoonlijkheidsrijke Husky!

Samengevat

Husky’s zijn geen goede waakhonden omdat ze erg vriendelijk, meelevend en mensgericht zijn. Ze kunnen ook moeilijk te trainen zijn als waakhond, omdat ze zo koppig zijn.

Huskies zijn om bovenstaande redenen misschien niet je beste keuze voor een waakhond, maar ze kunnen wel getraind worden om op andere, gezinsgerichte manieren te helpen. Ken je iemand die hiervan zal genieten? Deel het!

We horen graag wat je van de post vindt, alleen zo kunnen we verbeteren.