Zijn Golden Retrievers slim of is hun intelligentie een hype?

zijn golden retrievers slim

Welkom bij onze gids over de intelligentie van de Golden Retriever. We beantwoorden de vraag “waarom zijn Golden Retrievers slim?” en zoeken uit of er wetenschappelijk bewijs is dat Golden Retrievers slimmer zijn dan gemiddeld.

Als je je afvraagt hoe de intelligentie van honden precies kan worden gemeten, dan kijken we daar ook naar!

Zijn Golden Retrievers slim?

Hoewel deze prachtige honden bekend staan om hun glanzende gouden vacht en vriendelijke temperament, zijn ze ook slim? Ja, dat zijn ze!

Golden Retrievers zijn zelfs de slimste honden van allemaal.

Ze worden momenteel gerangschikt als het 4e meest intelligente ras.

Deze observatie is niet alleen gebaseerd op anekdotisch bewijs, maar op verschillende wetenschappelijke studies.

Het gebruik van Golden Retrievers als zoek- en reddingshonden, diensthonden en therapiehonden geeft ons ook een hint dat dit ras slimmer is dan de gemiddelde hond.

Laten we nu eens kijken hoe wetenschappers de intelligentie van honden precies kunnen meten.

zijn golden retrievers slim

Hoe meten we de intelligentie van honden?

Hoewel velen van ons misschien vermoeden dat onze hond bijzonder slim is, is het zonder een IQ-test onmogelijk om te weten hoe hij zou scoren in vergelijking met andere honden.

Er is niet één geaccepteerde methode waarmee de intelligentie van honden wordt bestudeerd, en dat is iets wat wetenschappers op dit gebied willen aanpakken.

Desondanks zijn er enkele grootschalige studies die we kunnen gebruiken om ons een beeld te vormen van de relatieve intelligentie van verschillende hondenrassen.

Cognitieve vaardigheden en sociale intelligentie

Men heeft ontdekt dat de cognitieve vermogens van honden snel kunnen worden gemeten, waarbij de resultaten laten zien dat de structuur van hun vermogens vergelijkbaar is met wat we ook bij mensen aantreffen.

Uit een studie uit 2017 bleek dat de sociale intelligentie van honden vergelijkbaar is met die van peuters. Honden zijn in staat om lonende relaties aan te gaan met hun baasjes door gebruik te maken van coöperatieve communicatievaardigheden, op dezelfde manier als peuters dat doen met hun ouders en verzorgers.

De in deze test gebruikte methoden waren vergelijkbaar met die welke werden gebruikt om zowel mensen als apen te testen. Verrassend genoeg werden de patronen die honden en menselijke zuigelingen gemeen hebben, niet waargenomen bij chimpansees.

Hoewel we dit misschien graag opvatten als bewijs dat onze hondachtige metgezellen uitzonderlijk zijn – wijzen andere studies erop dat hun niveau van cognitie niet uitzonderlijk is.

Het kan gewoon zijn dat zij, als een van de diersoorten die zo dicht bij ons leven, bijzonder gevoelig zijn voor onze handelingen.

Soorten intelligentie

Bij het bestuderen van de intelligentie van honden hebben deskundigen de neiging deze op te splitsen in 3 subsecties:

  • Instinctieve intelligentie
  • Adaptieve intelligentie
  • Werk- of gehoorzaamheidsintelligentie

Zoals je misschien al geraden hebt, is instinctieve intelligentie iets dat sterk varieert tussen rassen.

Het is iets dat in honderden jaren in hen is gefokt. En natuurlijk leidt hun instinctieve intelligentie bij Golden Retrievers tot het apporteren van wild dat in het veld is geschoten.

Adaptieve intelligentie verwijst naar het vermogen van een hond om problemen op te lossen. Uw Golden Retriever kan uitvinden hoe hij een kastdeur kan openen voor een stiekeme snack, of naar u komen staren wanneer zijn waterbak droogloopt.

Werk- of gehoorzaamheidsintelligentie omvat het onthouden van een nieuw commando, en het begrijpen van het verband met het uitvoeren van de gevraagde actie.

Rasverschillen

Iedereen die tijd doorbrengt met honden weet dat verschillende rassen bepaalde karaktereigenschappen hebben.

Uit een studie in 2013 bleek dat kleinere hondenrassen meer moeite hadden met het leren en gehoorzamen van commando’s.

Natuurlijk past niet elke hond perfect in de categorie die wij hem toekennen. Maar velen passen wel in een klassiek profiel voor hun ras.

Zijn er studies gedaan naar de intelligentie van verschillende hondenrassen? Ja! Laten we eens kijken naar de methode van Stanley Coren, auteur van ‘The Intelligence of Dogs’.

Coren’s methode onderzoekt de intelligentie van honden door deze op te splitsen in de 3 secties die we hierboven hebben besproken. Ter herinnering, dit zijn instinctieve intelligentie, werk- of gehoorzaamheidsintelligentie, en adaptieve intelligentie.

Hij gebruikte aanvankelijk gegevens van professionele hondenkeurmeesters, en bedacht later een persoonlijkheidstest om de intelligentie, en het persoonlijkheidstype, van een groot aantal verschillende honden te meten.

Dus, waar zit de Golden Retriever binnen deze resultaten?

Hoe slim zijn Golden Retrievers?

In het onderzoek van Coren kwamen Golden Retrievers op een indrukwekkende 4e plaats van in totaal 138 rassen.

Rassen binnen deze ‘slimste honden’ categorie bleken minder dan 5 herhalingen nodig te hebben voordat ze een nieuw commando begrepen.

Ze gehoorzaamden ook het eerste gegeven commando, 95% of meer van de tijd.

Coren’s ranglijsten werden opgesteld aan de hand van waarnemingen van Kennel Club gehoorzaamheidskeurmeesters in Amerika en Canada.

Hoewel Coren’s resultaten destijds als controversieel werden beschouwd, zijn ze nu algemeen aanvaard als een nauwkeurig patroon van intelligentie bij honden.

Een latere studie van Coren, gedetailleerd in zijn boek “Why Does My Dog Act that Way? werden honden persoonlijkheidsprofielen opgesplitst in 5 secties.

Hij vond dat een typische Golden Retriever een persoonlijkheidsprofiel zou hebben met de volgende kenmerken:

  • Intelligentie en leervermogen: zeer hoog
  • Sociabiliteit: zeer hoog
  • Emotionele reactiviteit: matig laag
  • Energie: matig laag
  • Dominantie en territorialiteit: zeer laag

Waarom zijn Golden Retrievers slim?

Nu we weten dat de Golden Retriever een buitengewoon slim ras is, laten we eens kijken waarom dat zo is.

Als we de geschiedenis van de Golden Retriever als werkras beschouwen, is het gemakkelijk te zien waar hun intelligentie vandaan kan komen.

Als lid van de Gundog-groep, was het oorspronkelijke doel van de Golden Retriever om samen met zijn meester wild te markeren en vervolgens geschoten wild terug te halen. Dit vermogen is gekoesterd bij dit ras sinds het einde van de 19e eeuw, toen het ras werd opgericht.

Werken op afstand van hun geleider vereist van Golden Retrievers het vermogen om zelfstandig te werken om het wild te markeren, te vinden en terug te halen. Tegelijkertijd moeten ze zich bewust blijven van waar hun handler is, en op afstand met hen samenwerken.

Golden Retrievers die in het veld werken staan bekend om hun probleemoplossend vermogen. Het vinden van een geschoten vogel in dicht struikgewas kan een uitdaging zijn. Dus zodra de Golden Retriever de waarschijnlijke locatie heeft uitgedokterd, beginnen ze systematisch naar de vogel te zoeken.

Deze vaardigheden, aangeduid als instinctieve intelligentie, vormen een groot deel van het antwoord op de vraag “waarom zijn Golden Retrievers slim?”.

Het trainen van uw Golden Retriever

Intelligentie en trainbaarheid zijn twee verschillende dingen, maar gelukkig blinkt de Golden Retriever op beide gebieden uit.

Golden Retrievers zijn, zoals we inmiddels weten, een zeer intelligent ras. Door hun krachtige verlangen om hun eigenaren te behagen, zijn Goldens ook zeer trainbaar, mits u de juiste methoden kiest die bij hun persoonlijkheid passen.

Maar bedenk dat ze ook gevoelig zijn. Dit betekent dat een positief, op beloningen gebaseerd trainingssysteem het beste bij hen past.

Historisch gezien ging het bij jachthondentraining vaak om het gebruik van negatieve bekrachtiging en dwang, als de hond iets verkeerd deed.

Ons moderne begrip van de intelligentie van honden en hoe honden leren laat ons echter zien dat honden complexere commando’s kunnen leren. Ze leren ook sneller door alleen positieve versterking te gebruiken.

Golden Retrievers zijn veel beter geschikt voor een op beloningen gebaseerd trainingssysteem. Dit is een trainingssysteem dat kan worden toegepast zodra u uw nieuwe Golden Retriever puppy mee naar huis neemt. Naast het optimaal benutten van de intelligentie van uw puppy, is het ook een geweldige manier om een band met uw hond op te bouwen.

Clicker training vereist een zekere vaardigheid van de handler, en het is zeker een goed idee om wat lessen te volgen bij een gekwalificeerde trainer.

Door hun succes groeien deze technieken in populariteit en je zou geen moeite moeten hebben om een trainer te vinden die zijn trainingslessen afstemt op dit ethos.

Is een Golden Retriever geschikt voor mij?

Als u op zoek bent naar een actieve, aanhankelijke en slimme hond, kan dit ras perfect voor u zijn.

Het hebben van een slimme hond is een prachtig iets, maar het kan komen met zijn eigen uitdagingen!

Naast het snel aanleren van gedrag dat u wilt, zal uw gouden pup ook veel mentale en fysieke stimulatie nodig hebben om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen.

Verveelde honden zullen eerder destructief gedrag gaan vertonen, zoals blaffen, op dingen kauwen, of elke andere vorm van kattenkwaad die ze kunnen vinden!

Behendigheid en apporteertraining zijn twee manieren om uw Golden Retriever te vermaken en in beweging te houden.

Voordat u een hond aanschaft, moet u ervoor zorgen dat u aan hun verzorgingseisen kunt voldoen, en dat u op de hoogte bent van eventuele gezondheidsproblemen die hun ras kunnen treffen. U kunt over deze en andere zaken lezen in onze volledige rasbeoordeling.

Heeft u een slimme Golden Retriever? Wat zijn uw trucs om hun geest actief en hun lichaam bezig te houden?

We horen graag van u in de commentaren hieronder!

Lees meer over dit prachtige ras in onze gids voor de vrouwelijke Golden Retriever!

Verwante artikelen

Referenties en bronnen