Boxweiler – Voor- en nadelen van de Rottweiler Boxer Mix

Rottweiler Boxer mix

De Boxweiler is een sterke, slimme hond met een actieve en brutale persoonlijkheid. Een mix van twee grote hondenrassen, dit is een grote hond die tot 100 pond kan bereiken. Ze nemen misschien veel ruimte in, maar ze geven ook veel liefde en trouw aan hun gezin. Vandaag bekijken we de voor- en nadelen van een Rottweiler Boxer mix pup. En helpen u te beslissen of een Boxweiler de juiste hond is voor uw gezin.

Wat is een Boxweiler?

De Boxweiler is een gemengd ras hond met een Rottweiler ouder en een Boxer hond ouder. Ze worden meestal gefokt als huishond, maar hebben ook een rijke werkgeschiedenis aan beide kanten van de familie. Ondanks de populariteit van de twee ouderrassen, werd het Boxweiler kruisingsras zelf pas in de jaren 1980 opgericht!

Rottweiler geschiedenis

De oorsprong van de Rottweiler is enigszins verward, zonder duidelijke gegevens. Men denkt dat hij afstamt van de Drover honden van het oude Rome. Waarschijnlijk bracht het Romeinse leger de voorouders van de Rottweiler naar Zwitserland en Duitsland. Hier zouden ze zich vermengd hebben met lokale rassen zoals de Berner Sennenhond en de Appenzeller.

Hoewel het bewijs van dit ras teruggaat tot de jaren 1600, werd de eerste officiële rasstandaard pas in 1901 opgesteld. Het werd toegevoegd aan het register van de American Kennel Club in 1931. De Rottweiler is een werkhond, door de geschiedenis heen gebruikt voor de berenjacht, politiewerk, het hoeden van vee, en zelfs om koetsen te trekken voor passagiers.

Oorsprong van de Boxer

Het Boxer ras is ontstaan in Duitsland in de jaren 1600. Het stamt af van de Tibetaanse Mastiff lijn (die op zijn beurt weer afstamt van de Molossus). Hun naam zou afkomstig zijn van de vechtstijl van het ras, dat zijn poten gebruikt op een manier die sommigen zien als vergelijkbaar met een menselijke boxer.

De Boxer won aan populariteit in Europa in de jaren 1800, en werd officieel erkend door de Amerikaanse Kennel Club in 1904. Vandaag de dag staat hij in de top 10 van populairste hondenrassen.

Boxer Rottweiler Mix Kenmerken

De Boxweiler is een grote hond met een sterke, gespierde bouw. Een volwassen Boxweiler weegt meestal tussen 60 en 80 pond – hoewel het bereiken van 100 pond niet ongewoon is. Het zijn meestal gelukkige, gezonde pups met een gemiddelde levensduur van 8 tot 13 jaar.

Qua uiterlijk kan het ras kenmerken van beide ouders overnemen. Het kan er dus uiteindelijk uitzien als beide ouderrassen. Het enige, meestal uniforme kenmerk is een groot, vierkant hoofd.

De Rottweiler heeft een gedrongen, gespierd lichaam, terwijl de Boxer een slanke, gespierde bouw heeft. Een Boxweiler kan een van deze lichaamstypen aannemen, of ergens daartussenin. Nogmaals, het is belangrijk te onthouden dat u niet echt kunt voorspellen hoe een hond van een gemengd ras eruit zal zien. Als u de ouders van de hond kunt ontmoeten, zal dat helpen. Maar u weet nog steeds niet welke kenmerken dominant zullen zijn bij uw pup.

Boxweiler Vachten, Kleuren en Verzorging

De Boxer Rottweiler heeft een korte, dikke vacht met een wat harde textuur. Hun kleuren variëren, maar zijn bijna altijd een tint bruin. Gemengde bruine en zwarte vlekken zijn ook mogelijk. En soms hebben ze een witte vlek op hun borst of buik.

Boxer Rottweiler Mix Verzorging

Boxweilers verharen matig en moeten ongeveer 2-3 keer per week geborsteld worden. Hoewel ze kortharig zijn, kunnen ze toch het hele jaar door flink verharen. Dit ras moet matig worden verzorgd om zijn ruwe vacht in goede conditie te houden.

De Rottweiler Boxer Mix - Een Complete Gids van TheHappyPuppySite.com

Rottweiler Boxer Mix Temperament

De Boxweiler is een actieve, vrolijke hond. Vol energie zijn deze pups zeer intelligent en trouw. Ze zijn doorgaans vriendelijk, maar kunnen behoorlijk beschermend zijn en vreemden goed in de gaten houden. Boxweilers zijn werkhonden, dus hebben ze graag een of andere rol te vervullen. Of dat nu het beschermen van het gezin is of het werken als politiehond, Rottweiler Boxer hybriden hebben een diep gevoel van plicht, loyaliteit en liefde voor elke gegeven taak.

Rottweiler Boxer mix honden zijn liefdevol en aanhankelijk, en genieten van menselijke interactie. Ze zijn matig afhankelijk – wat betekent dat ze alleen gelaten kunnen worden, maar ze zijn gevoelig voor verlatingsangst als ze voor langere tijd alleen gelaten worden. Boxweilers gaan meestal goed om met andere honden, hoewel een vroege socialisatie essentieel is. Ze zijn heel goed met kinderen, zolang ze goed gesocialiseerd zijn.

Boxweiler Energieniveaus & Oefening

De Rottweiler Boxer mix is een bijproduct van twee zeer energieke, werkende hondenrassen, dus het is geen verrassing dat deze honden serieuze energie hebben! Boxweilers moeten minstens twee keer per dag uitgelaten worden. En idealiter hebben ze een omheinde tuin om in rond te rennen.

Ze spelen graag met andere honden, zolang ze goed gesocialiseerd en niet agressief zijn. Deze massieve honden hebben ook de neiging om aan te komen als ze niet genoeg beweging krijgen. Het is belangrijk om het gewicht van uw hond in de gaten te houden en meer te bewegen en/of minder te eten als u een ongezonde gewichtstoename opmerkt.

Gezondheid van Boxers en Rottweilers

De Boxweiler is over het algemeen een vrij gezond ras, maar dat wil niet zeggen dat hij niet vatbaar is voor enkele potentiële gezondheidsproblemen. Een Boxweiler pup kan alle eigenschappen – positief of negatief – van beide ouders overnemen.

Boxers zijn vatbaarder voor hartkwalen, kanker, hypothyreoïdie, heupdysplasie en degeneratieve myelopathie. Rottweilers hebben meer kans op oogproblemen zoals staar, hartproblemen, gastro-enteritis, hypothyreoïdie en andere aandoeningen.

Aangezien beide rassen de neiging hebben tot hartproblemen, zou dit een van de primaire zorgen moeten zijn voor nieuwe Boxweiler ouders. Verschillende hartaandoeningen zijn mogelijk, maar de ernstigste is waarschijnlijk Arrhythmogene rechter ventriculaire cardiomyopathie. Een aandoening die fataal kan zijn.

Gewichtstoename is een ander veel voorkomend probleem bij dit ras. Rottweiler Boxer mix honden kunnen snel in gewicht toenemen. Als ze niet genoeg bewegen of overvoerd worden, kunnen ze overgewicht krijgen.

Overgewicht bij honden kan ook het risico op andere gezondheidsproblemen verhogen, vooral met betrekking tot het hart. Enkele andere potentiële gezondheidsproblemen. Deze omvatten gewrichtsdysplasie, heupdysplasie, allergieën, schurft, pano, kanker, hartafwijkingen, opgeblazen gevoel, oogproblemen en doofheid.

Zijn gemengde rassen gezonder?

Er is een voortdurend debat over de ethiek van “designer honden” zoals de Rottweiler Boxer mix. Sommigen beweren dat raszuivere rassen superieur zijn vanwege hun consistentie en voorspelbaarheid.

Aan de andere kant van het gangpad beweren veel fokkers en fans van de kruising dat er belangrijke voordelen zijn aan designer honden. Er zijn enkele legitieme potentiële gezondheidsproblemen met raszuivere honden. Deze worden vaak veroorzaakt door jarenlange inteelt – die soms kan worden verminderd door kruisingen.

Voorstanders van kruisingen beweren dat genetische diversiteit in hondenrassen voordelen kan hebben. Vaak wijzen ze op het “hybride kracht” fenomeen als bewijs. Welke kant je ook kiest, het is goed om te onthouden dat elke hond ooit gekruist werd, al dan niet opzettelijk.

Uiteindelijk komt het allemaal neer op het fokproces, de kennis van de fokker, en de genetica van de ouders. Bepaalde kruisingen zijn vatbaar voor specifieke gedrags- en gezondheidsproblemen, maar hetzelfde kan gezegd worden van bepaalde raszuivere honden. Het is dus heel belangrijk om onderzoek te doen voordat u een ras kiest.

Boxweiler Puppies

Als u kijkt naar Rottweiler en Boxer mix pups, is het belangrijk om te overwegen of uw huis wel of niet ideaal zal zijn voor dit ras. De grootste overweging is het energieniveau van deze honden. Boxweilers hebben regelmatig beweging nodig, minstens twee keer per dag. Ze moeten ook veel bewegingsruimte hebben, dus een klein appartement is waarschijnlijk niet geschikt voor dit ras.

Buiten dat, overweeg het feit dat Boxweilers gevoelig zijn voor verlatingsangst. Als u lang werkt en uw hond de hele dag alleen moet laten, is dit ras waarschijnlijk niet de beste keuze. Over het algemeen is de Boxweiler een vriendelijk en sociaal ras.

Ze zijn geweldig met kinderen, zolang ze goed worden geïntroduceerd en gesocialiseerd. Boxweilers zijn beschermend zonder overdreven agressief te zijn. Ze kunnen zeer goede waakhonden zijn en zullen niet aarzelen om uw gezin te beschermen als dat nodig is. Potentiële Boxweiler ouders moeten de voor- en nadelen van het ras afwegen – inclusief mogelijke gezondheidsproblemen – voordat ze hun beslissing nemen.

Hoe Boxer Rottweiler Mix Puppies te vinden

Als u op zoek bent naar boxer en Rottweiler pups, is het heel belangrijk om gerenommeerde Boxweiler fokkers te zoeken. Een ervaren fokker kent de juiste technieken voor het fokken van gezonde, gelukkige honden. Ze zullen waarschijnlijk de ouders testen op mogelijke gezondheidsproblemen, wat helpt om het risico van gezondheidsproblemen bij de pups te verminderen.

Wanneer je een fokker vindt, vraag dan of je gezondheidscertificaten of testresultaten van de ouders mag zien. Vraag of u de ouders mag ontmoeten, zodat u een beter idee krijgt van het temperament van uw nieuwe puppy. Als u geen fokker in uw omgeving kunt vinden, kunt u op zoek gaan naar een reddingshond uit een plaatselijk asiel. Wij moedigen adoptie van harte aan, maar het is heel belangrijk dat u zich bewust bent van de mogelijke nadelen.

Het belangrijkste probleem met het adopteren van een hond is dat je gewoon niet weet wat hij heeft meegemaakt. Hij kan slecht behandeld of mishandeld zijn, wat kan leiden tot agressie of ongewenst gedrag. Toch verdient elke hond een goed thuis. Als u bereid bent te adopteren en de risico’s te aanvaarden, moedigen wij dat aan. Als u liever een puppy krijgt om hem van jongs af aan te trainen, zoek dan een gerenommeerde fokker.

rottweiler boxer mix

Referenties en verder lezen

  • Malm et al. Genetische variatie en genetische trends in heup- en elleboogdysplasie bij Zweedse Rottweilers en Berner Sennenhonden. Journal of Animal Breeding and Genetics. 2008
  • Dobson, J. Breed-predispositions to cancer in pedigree dogs. ISRN Veterinaire Wetenschappen. 2013.
  • Chetboul et al. Congenital Heart Diseases in the Boxer Dog: Een retrospectieve studie van 105 gevallen (1998-2005)
  • Meurs, K. Boxer hond cardiomyopathie: een update. Veterinary Clinics Small Animal Practice. 2004.