Hoeveel kwijl is normaal voor Dobermanns (met voorbeelden)

Dobermans staan bekend als beminnelijke en prikkelbare honden. We weten allemaal dat wanneer honden opgewonden raken, ze de neiging hebben wat meer te kwijlen dan normaal. Maar staan Dobermans echt bekend om hun overmatig kwijlen? Nou, nee.

Hoeveel kwijlen Doberman Pinschers? Dobermanns staan er niet om bekend dat ze buitensporige hoeveelheden kwijl produceren in vergelijking met andere rassen. De Doberman is een elegante waakhond die er over het algemeen de voorkeur aan geeft schoon te blijven. Een plotselinge toename van het kwijlen van uw Doberman kan echter reden tot bezorgdheid zijn.

Dat is het korte antwoord, maar nadat ik contact heb gezocht met talloze andere Doberman eigenaren, en mijn eigen Doberman, Cooper, een paar weken nauwlettend in de gaten heb gehouden, denk ik dat ik nog meer licht kan werpen op de vraag hoeveel Dobermannen werkelijk kwijlen in hun dagelijks leven.

Normale niveaus van kwijlen voor Dobermannen

Nu moet ik beginnen met te vermelden dat elke hond een individu is en dat er natuurlijk enkele zware kwijlers en enkele minder zware kwijlers zijn in de Dobermanwereld.

Maar er zijn zeker enkele gemeenschappelijke thema’s bij Dobermanns als geheel als het gaat om veel van hun eigenschappen, inclusief hun niveau van kwijlen.

Ik vond dat mijn eigen ervaring met mijn Dobermans precies overeenkomt met de andere eigenaren met wie ik sprak toen ik onderzoek deed voor dit artikel. Ik zal beschrijven wanneer ik normaal kwijl van mijn hond opmerk, maar eerst is hier de definitie van de termen die ik zal gebruiken om de hoeveelheid kwijl te beschrijven die de meeste eigenaren gewoonlijk zien.

Niveaus van kwijl gedefinieerd

 • Minimaal – Dit betekent dat er wat extra vocht rond de mond of lippen wordt opgemerkt, maar verder niets. Als de hond rust, kan een kleine natte plek te zien zijn op de stof waarop hij rust.
 • Matig – Vocht en mogelijk wat dikkere speekselbellen zijn aanwezig rond het mondgebied.
 • Zwaar – Vocht en speekselbellen zijn in voldoende hoeveelheden aanwezig om druppelen uit de mond te veroorzaken.

Wanneer ik het kwijlen van mijn Dobermans opmerk:

 • Bij maaltijden of snacks (matig).
 • Na het drinken van water (zwaar, maar kort).
 • Rondom nieuwe mensen of dieren (minimaal).
 • Tijdens het slapen (minimaal).
 • Tijdens of na zware inspanning (matig).

Ik kan met een gerust hart zeggen dat ik in het algemeen de hele dag geen kwijl van mijn Dobermans merk, met als enige uitzonderingen de hierboven genoemde.

Echter, net als bij andere hondenrassen zijn geen twee Dobermanns precies hetzelfde. Soms melden eigenaren van Dobermannen dat hun honden vaak kwijlen, vaak ’s nachts of zelfs overdag.

“Dobermans zijn van nature zeer nette honden die niet bekend staan als grote kwijlers.”

– John Walter (DobermanPlanet.com)

Zo zien een typische Doberman mond en neus eruit. Minimaal vochtig (vooral op de neus) zonder zichtbare kwijl. Dit zijn zeer schone honden.

Doberman kwijlt in vergelijking met andere honden

Op een schaal van hoge tot lage kwijlproductie in vergelijking met andere rassen, zitten Dobermanns meestal aan de lage kant. Ongeveer de helft van alle Doberman eigenaren melden dat hun hond weinig tot geen kwijl produceert.

De meeste gerenommeerde online hondensites vermelden de Doberman Pinscher als een van de rassen met de minste kwijlproblemen.

Hieronder volgt een lijst van enkele van de meest populaire hondenrassen, gerangschikt in volgorde van hoeveel ze de neiging hebben om te kwijlen.

 1. Berner Sennenhond
 2. Bloedhond
 3. Bull Terrier
 4. Bulldog
 5. Sint Bernard
 6. Pitbulls
 7. Rottweilers
 8. Labrador Retrievers
 9. Duitse Herders
 10. Chihuahua
 11. Teckel
 12. Doberman Pinscher
 13. Old English Sheepdog

Wie een grote, lieve hond zoekt die niet veel kwijlt, zal het waarschijnlijk niet veel beter doen dan een Doberman. Ze zijn gemakkelijk in de omgang en omdat ze er niet om bekend staan dat ze kwijlen, zul je vrijwel zeker geen plassen kwijl van de vloer moeten ruimen.

Wanneer Dobermans van nature meer kwijlen

Rondom voedsel

Net als bij de meeste hondenrassen zullen Dobermanns wat meer kwijl produceren in de buurt van voedsel of bij aangewezen maaltijden. Dit uit zich meestal in wat meer vocht op de lippen of de vacht rond de lippen.

Dit kwijlen kan in zeldzame gevallen zover gaan dat het uit de bek druipt. Bijvoorbeeld als je hun etensbak in de buurt zet, en ze er een paar minuten niet bij laat komen. Dit is echter zeldzaam.

Na het drinken van water

Dit is waarschijnlijk het moment waarop de meeste Doberman eigenaren het erover eens zijn dat hun honden het meest lijken te kwijlen. Het is echter niet helemaal hun schuld. Deze honden hebben zo’n verlangen om te spelen en dicht bij hun baasjes te zijn, dat ze vaak geen pauze willen nemen, zelfs niet om water te drinken.

Dat betekent dat als ze eenmaal water drinken, ze er snel veel van drinken, en abrupt stoppen met drinken. Dan, als ze klaar zijn, rennen ze meestal snel door het huis op zoek naar iets (of iemand) leuks. Dit betekent meestal dat er nog steeds water, vermengd met speeksel, uit hun mond druipt.

Dit is het moment waarop de meeste eigenaren de meeste kwijl (nou ja, kwijl vermengd met water) uit hun Dobermans krijgen.

Rond vrienden (menselijk of anderszins)

Volgens het boek “The Doberman Pinscher” (Amazon link) van Janice Biniok, zijn Dobermans over het algemeen uiterst vriendelijk en klaar om vrienden te maken met andere honden vanaf een jonge leeftijd – dit is zeer waar in mijn ervaring.

Omdat Dobermans zo vriendelijk zijn, kunnen ze door deze natuurlijke vriendelijkheid ook een verhoogde kwijlproductie hebben wanneer ze een andere hond (of persoon) ontmoeten.

Ze geven er echter van nature ook de voorkeur aan schoon te zijn, dus doen ze meestal heel goed hun eigen kwijl in toom te houden door routinematig hun mond te likken.

Als het gaat om het uiten van hun voorliefde voor mensen, hebben Dobermans ook de neiging om hun hoofd zachtjes op de schoot van hun eigenaar te leggen of hen te knuffelen, in plaats van over hen heen te kwijlen.

Doberman kwijlt terwijl hij slaapt.
Een van de weinige keren dat een Doberman kwijlt is meestal tijdens het slapen. Op deze foto had mijn Doberman net zijn hoofd opzij gelegd, waardoor twee kleine kwijlsporen zichtbaar werden.

Tijdens het slapen

Veel Dobermans slapen met hun mond open, dus hebben ze de neiging om ’s nachts wat meer kwijl te produceren als ze slapen.

Dit is bijna altijd een minimale hoeveelheid kwijl en u merkt meestal niet eens dat er gekwijld wordt terwijl uw hond slaapt, totdat hij wakker wordt.

Dan zie je misschien een kleine vochtige plek in de buurt van waar hun mond rustte terwijl ze sliepen. Als uw Dobie het geluk heeft om zijn eigen kussen te hebben, kunt u deze kleine vochtige plek bijvoorbeeld op de kussensloop zien.

Tijdens zware inspanning

Honden zweten door hun mond en als ze moeten afkoelen, produceren ze van nature meer vocht en ademen ze met hun mond open. Dobermans zijn in dit opzicht hetzelfde als vrijwel elk ander hondenras.

Dat betekent dat je vaak toegenomen kwijlen ziet na of tijdens zware inspanning, maar eigenlijk is dat een goede zaak. Het betekent dat hun lichaam doet wat het moet doen! Zorg er altijd voor dat je ze voldoende water geeft om ze te helpen hydrateren en koel te blijven.

Hoe het kwijlen te verminderen

Omdat er verschillende mogelijke oorzaken zijn voor kwijlen bij uw Doberman, sommige ernstiger dan andere, kan het moeilijk zijn om precies te zeggen wat de oorzaak is van het kwijlen van uw hond.

Het is altijd het beste om naar een dierenarts te gaan als u zich ook maar enigszins zorgen maakt. Vooral als de kwijlproductie plotseling toe- of afneemt.

Als er echter niets ernstigs of medisch mis is met uw hond, kunt u de verhoogde kwijlproductie misschien aanpakken met enkele thuisoplossingen.

Kwijlen door misselijkheid verminderen

Als je denkt dat je Dobie een tijdelijke verhoging van de speekselproductie ervaart als gevolg van misselijkheid, is je eerste stap om naar een dierenarts te gaan. Als je dierenarts alle mogelijke ernstige redenen voor misselijkheid heeft uitgesloten, kan hij of zij je aanraden om enkele huismiddeltjes te proberen.

Sommige Dobermans kunnen een gevoelige maag hebben. Hoewel het lijkt alsof ze alles en iedereen willen eten, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die ze niet gemakkelijk kunnen verteren, zoals:

 • Zeevruchten
 • Zoetigheden
 • Vette voedingsmiddelen
 • Sterk bewerkt vlees
 • Fruit

Als u merkt dat uw hond voortdurend symptomen van misselijkheid vertoont na het eten, waaronder overmatig kwijlen, likken, droogzwoegen of diarree, kan het tijd zijn om enkele veranderingen in zijn dieet te overwegen. Probeer hem over te schakelen op een eenvoudiger dieet zonder deze voedingsmiddelen.

Bij Dobermans komt een aandoening genaamd bloat (of Gastric Dilatation and Volvulus) enigszins voor en het is een zeer ernstige aandoening. Het kan vaak levensbedreigend zijn voor Dobermans. Een van de symptomen hiervan is overmatig kwijlen.

Ik weet dat ik dit meer dan eens in dit artikel heb gezegd, maar zorg ervoor dat u naar uw dierenarts gaat voordat u aanneemt dat het overmatig kwijlen dat u waarneemt goedaardig is.

Kwijlen in de auto verminderen

Vergeet niet dat Dobermans gevoelig kunnen zijn voor reizen. Dit is vooral het geval in een auto, stuiterend over een winderige weg. Het is dus een goed idee om uw hond niet te voeren vlak voordat u op reis gaat.

Probeer uw Dobie mee te nemen voor een rustige wandeling na het eten en voordat u op reis gaat, om ervoor te zorgen dat ze hun voedsel zo goed mogelijk hebben verteerd.

Als u voor een bijzonder lange rit gaat, kan het nuttig zijn om uw Doberman pup voorin bij u te zetten of op de middelste stoel als uw hond achterin moet zitten. Ik weet dat u waarschijnlijk denkt dat uw Dobie niet voorin past.

Maar, veel eigenaren zijn zeer verbaasd hoe blij hun pup is op de voorbank met hen. Vergeet niet dat het klittenbandhonden zijn en gewoon zo dicht mogelijk bij je willen zijn. Als ze het wel leuk vinden, zal het uw hond waarschijnlijk helpen om bewegingsziekte (en het daaruit voortvloeiende kwijlen) zoveel mogelijk te vermijden.

Als je je nog steeds zorgen maakt over je Dobie tijdens het reizen, zorg er dan voor dat je hem (of haar) onderweg regelmatig pauzes geeft. Probeer hem mee te nemen voor een wandeling en speel met uw hond tijdens de pauzes om de misselijkheid en angst van uw hond te verlichten, waardoor ze minder gaan kwijlen.

Kwijlen door angst verminderen

Het is zeker mogelijk dat uw Doberman een verhoogde speekselproductie ervaart als gevolg van stress of angst. Scheidingsangst is bijvoorbeeld een bekend probleem bij de Doberman.

Als het enigszins mogelijk is, doe dan uw best om de angst van uw hond te verlichten door de stressoren waar uw Doberman op reageert te elimineren. Als dit bijvoorbeeld vooral gebeurt als u naar uw werk vertrekt, heeft uw Doberman waarschijnlijk last van verlatingsangst.

Mogelijke methoden om met angst bij Dobermans om te gaan:

 • Verhoog de dagelijkse beweging.
 • Extra aandacht van hun eigenaar.
 • Geleidelijk toenemende blootstelling aan de situatie(s) die de angst verergeren (conditionering).
 • Nieuw en interessant speelgoed.
 • Mentaal stimulerend speelgoed (zie mijn speelgoed aanbevelingen hier).
 • Geef ze veel ruimte om te rennen, te spelen en zich te verstoppen.
 • Laat de TV of Radio aan als u het huis verlaat.

Als uw hond bijzonder gevoelig lijkt voor verlatingsangst, bekijk dan hier het artikel dat ik schreef over het omgaan met een bijzonder behoeftige Doberman.

Mijn Doberman balanceert traktaties op zijn neus zonder te kwijlen.
Mijn Doberman Cooper wacht geduldig op het loslaat commando zodat hij zijn traktaties kan opeten. Ik balanceerde ze helemaal op zijn neus (en stopte er een in zijn lippen). Nul kwijl is aanwezig. Dobermans zijn zeer schone honden.

Verminderen van kwijlen rond etenstijd

Kwijlen rond etenstijd is waarschijnlijk het meest voorkomende moment waarop een Doberman zal kwijlen. Het lijkt misschien onschuldig als uw pup bijzonder kwijlt rond etenstijd, en eerlijk gezegd, als uw hond kwijlt bij het voedsel dat u voor hem hebt gekocht, betekent dat waarschijnlijk dat u goed werk hebt verricht door het voedsel te kiezen waar hij van houdt!

Bekijk mijn aanbevelingen voor de beste voeding en traktaties voor Dobermans hier.

Het is echter zeer waarschijnlijk dat uw Doberman kwijlt op wat minder geschikte momenten – zoals uw eigen gezinsmaaltijd. Dobermans gaan waarschijnlijk watertanden bij uw eten, vooral als het om vlees gaat.

Gelukkig zijn er enkele stappen die u kunt nemen om aan uw hond te communiceren dat niet elke maaltijd die u heeft etenstijd voor hen is. Het belangrijkste dat alle onderstaande suggesties gemeen hebben is dat ze allemaal te maken hebben met het bezig houden van uw hond en het heroriënteren van hun gedrag terwijl u eet, zodat ze leren dat bedelen tijdens de maaltijd niet acceptabel is.

Eet op hetzelfde moment als uw hond

Probeer uw hond zijn eigen eten te geven terwijl u uw maaltijd eet. Op die manier zal uw Dobie eraan wennen dat hij niet in afwachting van uw maaltijd zit te staren. U krijgt uw hond ook vol en tevreden in plaats van klaar voor een andere maaltijd als u gaat zitten om de uwe te eten.

Als u uw Doberman tegelijk met u eet, zal uw hond te veel bezig zijn met eten om u te volgen, te bedelen om restjes, en op uw schoot te kwijlen. Nog beter, uw hond zal een beter onderscheid maken tussen uw eten en hun eten.

Zelfs als het niet de etenstijd van uw hond is, kunt u proberen uw pup eten te geven in een “voedselpuzzel”, een speeltje ontworpen om eten actief te maken in plaats van passief. Uw hond zal worden afgeleid en bezig zijn met de puzzel terwijl u eet, waardoor de aandacht van uw hond wegblijft van uw eten.

Deze voedselpuzzels zijn geweldig voor Dobermans omdat ze helpen de geest van de hond te activeren en hem bezig te houden. Als u het puzzelspeelgoed wilt zien dat ik aanbeveel voor Dobermans, kijk dan op de pagina met aanbevolen producten in het hoofdmenu van deze website.

Train uw hond met een andere actie

In plaats van bedelen tijdens het eten aan te moedigen, conditioneer je je Dobie om een andere actie uit te voeren terwijl je aan het eten bent. Probeer bijvoorbeeld uw Doberman te trainen om in zijn bed te gaan liggen als het etenstijd is.

Dit trainen vergt veel geduld en extreme consistentie, maar het is mogelijk. Zoals met elke keer dat u uw Doberman traint, zal uw hond, na genoeg oefening en consistentie van u, snel beginnen uw etenstijden te associëren met hun ontspanningstijd. Dit kan bedelgedrag en het idee dat ze een deel van uw maaltijd krijgen, elimineren.

Zet uw hond in een andere kamer

Ik beveel deze optie echt niet graag aan, maar het kan in het begin nuttig zijn terwijl je je Doberman nog traint om zijn aandacht ergens anders te leggen tijdens etenstijden.

Dit is zeker niet de langetermijnoplossing, maar uw hond in een andere kamer houden kan helpen om uw hond te laten wennen aan het idee dat uw etenstijden niet voor hen zijn.

Houd uw eten uit het zicht en geef ze iets om zich mee bezig te houden totdat ze beginnen te wennen aan het idee om zich tijdens uw etenstijd met andere activiteiten bezig te houden. Een puzzelspeeltje met eten erin is hier ook goed voor.

Medische problemen die overmatig kwijlen kunnen veroorzaken

Zoals u inmiddels weet is extra kwijlen van uw Doberman in veel situaties zeker te verwachten. Soms kan overmatig kwijlen echter terug te voeren zijn op een ernstiger medisch probleem.

Hier volgen enkele voorbeelden van mogelijke medische problemen die overmatig kwijlen bij uw Doberman kunnen veroorzaken:

 • Tandvleesinfecties.
 • Afgebroken of gebarsten tanden.
 • Vergiftiging.
 • Vreemd voorwerp in de keel.
 • Bloat (GDV).
 • Lever- of nierziekte.
 • Hitteberoerte.
 • Verwondingen in de mond.
 • Tumoren.
 • Hondsdolheid.
 • Spijsverteringskanaal obstructie.

In het algemeen is uw Doberman graag schoon en zal hij goed zijn best doen om zijn lippen te likken en het kwijlen tot een minimum te beperken. Dus specifiek bij Dobermans is het meestal gemakkelijk om een plotselinge toename van het kwijlen op te merken.

Let op andere kleine aanwijzingen (naast kwijlen) die erop kunnen wijzen dat uw hond mogelijk ziek is. Als u iets zorgwekkends ziet, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een gekwalificeerde dierenarts te gaan om enkele van de gevaarlijkere verklaringen uit te sluiten.

“Het ras Doberman is gevoelig voor zijn deel van medische aandoeningen, waarvan vele levensbedreigend zijn. Als u vermoedt dat er iets ongewoons aan de hand is met uw Doberman, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk naar een dierenarts te brengen.”

-John Walter (DobermanPlanet.com)

Mijn Doberman slaapt op mij.
Ik laat mijn Doberman graag een dutje op me doen terwijl ik TV kijk, maar het grootste nadeel is dat hij dan een beetje kan kwijlen. Dit is één van de enige keren dat ik merk dat mijn Doberman kwijlt.

Wanneer moet u met uw dierenarts praten?

Het ras Doberman is gevoelig voor een aantal gezondheidsaandoeningen die zeer ernstig zijn en waarvan de symptomen kunnen bestaan uit overmatig kwijlen. Het is dus belangrijk om met uw hond naar de dierenarts te gaan wanneer u vermoedt dat er iets ongewoons aan de hand is. Veel van de aandoeningen waarvoor Dobermanns vatbaar zijn, kunnen met succes worden behandeld als ze vroegtijdig worden ontdekt.

Zoals ik al eerder zei, kwijlen sommige Dobermans van nature gewoon meer dan anderen, maar plotseling of overmatig kwijlen bij een Doberman die normaal niet kwijlt zou een rode vlag moeten zijn.

Als uw hond een van de volgende zaken ervaart in combinatie met overmatig kwijlen, moet u hem of haar zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen.

 • Ongewoon gedrag.
 • Diarree.
 • Braken.
 • Moeite met ademhalen.
 • Plotselinge instorting.
 • Andere ongewone tekenen.

Het is belangrijk te onthouden dat u waarschijnlijk niet de mogelijkheid heeft om thuis een diagnose te stellen bij uw hond en dat er geen vervanging is voor gedegen medisch advies van een gekwalificeerde dierenarts.

Hoewel sommige hondenbezitters misschien aarzelen over de kosten om hun huisdieren naar de dierenarts te brengen, zullen de meesten beamen dat het de gemoedsrust waard is.

Als u zich geen dierenartsbezoek kunt veroorloven

Ik dacht dat ik deze rubriek zou opnemen omdat ik heb gemerkt dat veel mensen naar deze pagina komen die proberen hun Doberman zelf te diagnosticeren uit angst voor de kosten van een dierenartsbezoek.

Kosten mogen nooit een reden zijn om je Dobie pup niet de zorg te geven die hij of zij nodig heeft. Het is moeilijk, of soms onmogelijk, zelfs voor een professional om hun eigen hond thuis te diagnosticeren.

Gelukkig houdt de Humane Society een regelmatig bijgewerkte lijst bij van beschikbare middelen voor huisdiereigenaren per staat die werken om huisdiereigenaren financiële hulp te bieden voor diergeneeskundige zorg. Deze lijst bevat ook opties voor tijdelijke financiële hulp en tips voor het uitwerken van betalingsplannen met dierenartsen.

Een andere goede optie is om gewoon eerlijk te zijn tegen je dierenarts over je zorgen betreffende de kosten. Veel dierenartsen houden een lijst bij van andere middelen en alternatieve betalingsmogelijkheden die beschikbaar zijn om u te helpen met de kosten en u hoeft het alleen maar te vragen!

Het vangen van de kwijl

Als u de medische aandoening van uw hond al hebt aangepakt, maar in de tussentijd te maken krijgt met overmatig kwijlen, kunt u overwegen iets rond de nek van uw hond te bevestigen om overtollig kwijl op te vangen dat uit de bek van uw hond kan vallen.

Veel eigenaren van overmatige kwijlers gebruiken zoiets als dit Wipe It! Drool Catching System (Amazon link) als middel om hun Dobie’s schoner te houden.

Tenminste één Doberman eigenaar vertelde me dat haar hond er duidelijk plezier in heeft het te dragen, waarschijnlijk omdat het enigszins warm is en haar hond (zoals de meeste Dobermans) waarschijnlijk gewoon liever schoon is.

Gerelateerde vragen aan

Kwijlen Doberman pups meer dan volwassenen? Zoals veel hondenrassen, zullen Doberman puppy’s vaak meer kwijlen dan volwassenen, vooral tijdens de tandjesfase die begint als de hond ongeveer 12 weken oud is en doorgaat tot hun volwassen tanden komen op een leeftijd van ongeveer 6 maanden.

Stinken Dobermannen? Dobermans hebben een korte vacht en grof haar, dat niet gemakkelijk vuil vasthoudt. Ook blijven ze van nature het liefst schoon. Om deze redenen ruiken Dobermans zelden slecht.