Zijn er Husky’s met bruine ogen? Hoe zeldzaam is het?

Zijn er Husky's met bruine ogen? Foto van een Husky hond met blauwe ogen.

Husky’s staan erom bekend dat ze vreemd gekleurde ogen hebben, vooral in vergelijking met andere hondenrassen. Benieuwd of husky’s bruine ogen hebben?

Er zijn husky’s met bruine ogen, en het komt eigenlijk veel vaker voor dan de meeste mensen denken. Onze vreemde reactie erop gebeurt omdat de meesten van ons husky’s hebben gezien met blauwe ogen, of zelfs één bruin en één blauw oog, inderdaad een uniek kenmerk.

Oogkleur is een fascinerend onderwerp, vooral als het gaat om zo’n bijzonder ras als husky’s!

Kunnen husky’s bruine ogen hebben?

Ja, absoluut. Het is de 2e meest voorkomende oogkleur bij husky’s.. Blauwe ogen komen het meest voor bij husky’s – wat je waarschijnlijk al geraden had. De werkelijke tint bruin verschilt per hond. Sommige hebben een diep chocoladebruin dat gemakkelijk te onderscheiden is. Anderen hebben een lichte hazelnootkleur die hun ogen goud lijkt te doen gloeien!

Af en toe krijgen hazelnootkleurige ogen een groene tint, afhankelijk van de pigmentverdeling in het oog! Het is een buitengewoon iets om te zien, vooral omdat groene ogen worden beschouwd als de zeldzaamste zuivere oogkleur bij husky’s..

Wat voor soort Huskies hebben bruine ogen?

Er schijnt een theorie rond te gaan dat alleen bepaalde gekleurde husky’s bruine ogen kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld witte en bruine husky’s, of andere lichte kleuren. Deze zelfde theorie stelt dat donker gekleurde husky’s die prachtige heldere blauwe ogen hebben, maar dit is een oud wijvenverhaal en niets meer!

Vachtkleur en oogkleur zijn op geen enkele manier met elkaar verbonden, wat betekent dat je elke mogelijke combinatie kunt hebben. Sommige types komen vaker voor dan andere (wat leidt tot de theorie). Je zou een witte husky met bruine ogen kunnen hebben, een zwarte husky met bruine ogen, enzovoort.

Wat bepaalt de oogkleur bij Husky’s?

Genetica speelt hierin een grote rol; slapende en recessieve genen en zo. Als de ouders van een husky bruine ogen hebben, is de kans groter dat hij bruine ogen heeft. Maar er is meer aan de hand met husky’s en oogkleur.

Bij husky’s wordt de oogkleur bepaald door wat het “merle-gen” wordt genoemd. Het is technisch gezien een mutatie die je niet vindt bij andere hondenrassen. Omdat ze deze mutatie hebben, missen ze vaak hetzelfde pigment in hun ogen dat andere rassen wel hebben. Dit gebrek aan pigment is de reden waarom blauwe ogen zo vaak voorkomen!

Maar husky’s gaan nog een stapje verder door bruine ogen te hebben, ook al hebben ze technisch gezien niet “genoeg” melanine om dat waarschijnlijk te maken. Het is een beetje een mysterie voor fokkers omdat bruine ogen bij husky’s zeldzamer zouden moeten zijn dan ze zijn, maar het is een mooie!

Welke oogkleuren zijn er bij husky’s?

Oogkleur is een van de leukste onderdelen aan het husky ras, zelfs onder ervaren fokkers en andere specialisten. De oogkleur opties, in volgorde van populariteit, zijn:

  • Blauw
  • Bruin
  • Groen
  • Tweekleurig
  • Parti-gekleurde ogen

Blauw

U weet al dat dit de meest voorkomende oogkleur bij husky’s is. Soms heeft een husky rijke, donkerblauwe ogen. Andere keren zijn ze zo lichtblauw dat hun ogen bijna wit lijken. Veel husky’s hebben middenblauw in de iris, maar hun omtrek is rijkelijk donkerblauw. In zeldzame gevallen is één oog lichtblauw en het andere donkerblauw.

Bruin

Verrassing! Niet. Bruine ogen komen op de tweede plaats, zoals je al weet, en de kleur fluctueert net als bij blauwe ogen! Veel husky-ouders vinden lichte kleurverschillen in bruine ogen van het ene oog naar het andere, maar dat hangt af van de hoek en de lichtbron.

Groen

Husky’s kunnen groene ogen hebben, hoewel dit vaak zeldzaam is. De kleur neigt naar een zacht lichtgroen – zoals mos – in tegenstelling tot een diepe, rijke smaragd die mensen kennen. Het wordt vaak verward met blauw of hazelnoot op het eerste gezicht, en sommige husky ouders realiseren zich niet eens dat hun hond groene ogen heeft totdat een dierenarts of een specialist erop wijst!

Tweekleurig

Weet je nog dat we zeiden dat husky’s soms twee ogen van verschillende kleur kunnen hebben? Dat is de derde optie. Hoewel velen denken dat dit vaker voorkomt dan bruine ogen, is dat eigenlijk niet zo. De standaardterm is heterochromie, en het komt soms ook bij mensen voor.

Als je husky tweekleurige ogen heeft, kan de combinatie verschillen. De meeste hebben één bruine en één blauwe. Sommige hebben één blauw en één groen. Het is ook mogelijk om een bruine en een groene te hebben. Het meest populaire is natuurlijk bruin en blauw.

Parti-gekleurde ogen

Parti-gekleurde ogen zijn de zeldzaamste oogkleur voor husky’s, en het is absoluut de coolste, vooral als je een fokker bent. In dit geval heeft je husky het oog in een soort hoek gespleten (vaak de helft), en de ene helft heeft de ene kleur, en de andere de andere. In hetzelfde oog! De meeste hebben twee verschillend gekleurde ogen.

Je bent misschien opgelucht te weten dat deelkleurige ogen vaak bij elkaar passen. Een husky heeft bruin en blauw in het linkeroog en bruin en blauw in het rechteroog. Soms gaat het (van links naar rechts) bruin, blauw, blauw bruin. Andere keren is het bruin blauw, bruin blauw.

De bijzondere ogen kunnen bruin en blauw, blauw en groen, of bruin en groen zijn. De meest voorkomende is, shocker, bruin en blauw.

Wat betekent oogkleur bij Huskies?

Potentiële husky-ouders hebben misschien gedacht dat husky’s met blauwe ogen een teken zijn van een slechte gezondheid. Dat is echter niet het geval. Terwijl blauwe ogen bij andere rassen of bij katten soms een slechte gezondheid kunnen betekenen, bestaat er bij husky’s geen verband tussen oogkleur en gezondheid. Het is gewoon een eigenaardigheid van hun ras!

Onder deze eigenschap vallen ook husky’s die tweekleurige of deelkleurige ogen hebben. Hoewel ze er misschien uitzien alsof er iets mis is en sommige mensen afschrikken, is dat slechts een mythe. Oogkleur bepaalt niet de gezondheid of algemene kenmerken van je husky!

Betekenen bruine ogen dat husky’s raszuiver zijn?

Nee. Husky’s die raszuiver of gemengd zijn hebben evenveel kans op blauwe, bruine en groene ogen. Er is geen verband tussen een raszuivere husky en de kleur van de ogen!

Hoe krijg je een Husky met bruine ogen

Als je een husky met bruine ogen in gedachten hebt, is een van de belangrijkste dingen om te onthouden dat er niet zoiets bestaat als een garantie! Alleen omdat alle andere pups bij een fokker bruine ogen hebben, betekent niet dat jouw husky geen blauwe ogen “kan” hebben!

Dat gezegd hebbende, kun je altijd met je fokker praten over je zorgen. Vaak werken ze met je samen om je te helpen een goede match te vinden tussen de kleur van de vacht en de kleur van de ogen. Dit komt vooral door het selecteren van de juiste ouders, zoals je je kunt voorstellen.

Bedenk dat pups vaak geboren worden met blauwgrijze ogen. Deze kleur zal veranderen als ze ouder worden. Tegen de tijd dat ze acht weken oud zijn, zou hun kleur zichtbaar moeten worden. Het kan echter het hele eerste jaar donkerder worden.

Het blijkt dat husky’s met bruine ogen over het algemeen behoorlijk fascinerend zijn, toch? Dat vinden wij zeker. Ken je iemand die dit net zo leuk vindt als jij? Deel dit met hen en kijk wat ze ervan vinden!

Conclusie

Husky’s kunnen bruine ogen hebben, hoewel blauwe ogen het meest voorkomen. Ze kunnen ook groene ogen, twee-ogen en bijzondere ogen hebben. Vele combinaties zorgen voor zeer uniek uitziende honden!

We horen graag wat je van het bericht vindt, alleen zo kunnen we het verbeteren.