Witte Yorkie – Wat maakt deze bleke pup zo speciaal?

witte yorkie

Witte Yorkies zijn klein, pluizig en vol plezier. Ze hebben een bleke vacht, die die meestal donkere Yorkshire Terrier markeringen mist. Witte Yorkshire Terrier pups zijn zeldzaam, maar je kunt ze vinden als je weet waar je moet zoeken!

We leren over de kleurgenetica van de witte vacht van de Yorkie. Ontdek of er een verband is tussen vachtkleur, temperament of gezondheid. Ook krijg je verzorgingstips om je witte Yorkie er schattig uit te laten zien!

Uw witte Yorkie

Uw witte Yorkie is een heel bijzondere pup van kleine omvang. Om te beginnen is de Yorkshire Terrier de 10e meest populaire raszuivere huishond in de Verenigde Staten (van de bijna 200 raszuivere hondenrassen)!

Witte Yorkies zijn ongelooflijk zeldzaam. De mogelijke genetische verklaringen voor een gedeeltelijk witte Yorkie hebben sommige fans van het ras doen beweren dat het helemaal geen echte Yorkies zijn. Niettemin kunnen Yorkies met enkele witte vlekken vacht worden geregistreerd bij kennelclubs als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

De Yorkie, zoals fans deze hond liefkozend hebben genoemd, mag dan klein van stuk zijn, maar ze is machtig van hart en temperamentvol. Je weet altijd waar je aan toe bent met een Yorkie. Dit is slechts een van de vele vertederende kwaliteiten die Yorkies zo geliefd maken als hondenras.

Wat is een witte Yorkie?

Witte Yorkies, zoals alle Yorkshire Terrier honden, zijn bijna universeel herkenbaar wanneer ze in volle lange showvacht worden gehouden. Hun op mensenhaar lijkende vacht is zo lang en zijdeachtig dat het vaak nodig is om ze terug te houden of terug te knippen rond het gezicht, alleen zodat deze hond kan zien!

Volgens de officiële Yorkshire Terrier rasstandaard, zijn Yorkie vachten altijd tweekleurig, met zwart, tan, blauw en goud als de vier standaard kleuren aanvaard voor registratie door de American Kennel Club (AKC). De AKC standaard noemt ook deze vier gemeenschappelijke standaard vachtkleur combinaties voor de volwassen Yorkshire Terrier: zwart en goud, zwart en tan, blauw en goud, blauw en tan.

Er is ook een minder bekende vachtkleurcombinatie genaamd de parti-color Yorkie vacht die in beperkte mate wordt erkend door de AKC, en we zullen hier in een later hoofdstuk meer over deze vachtkleur praten. Dus hoe is het mogelijk dat een Yorkshire Terrier hond uitpakt met een witte vacht? Dat is precies wat we gaan onderzoeken in de volgende secties hier!

Witte Yorkie genetica

Het zien van een Yorkshire Terrier met een volledig witte vacht is zo ongewoon dat het hoogst onwaarschijnlijk is. Maar Yorkshire Terriers hebben soms delen van wit in hun volwassen vacht en dit komt vaker voor.

Laten we dus eens nader kijken naar de genetica die een rol speelt bij de prachtige vacht van de Yorkshire Terrier – en hoe die helemaal wit of gedeeltelijk wit kan worden.

De Yorkie puppyvacht

Als algemene regel geldt dat raszuivere Yorkshire Terriers een gen dragen dat hun vacht van nature van zwart naar blauw overgaat zodra de puppyvacht overgaat in een volledige volwassen vacht.

Evenzo worden bijna alle raszuivere Yorkshire Terrier-puppy’s geboren met een zwart en tan vachtkleurpatroon, hoewel het percentage van elke kleur per puppy sterk kan verschillen.

Rond de leeftijd van zes maanden begint een Yorkie puppy aan het overgangsproces van “puppyvacht” naar “volwassen vacht”. Dit proces kan zes maanden tot 18 maanden of langer duren voordat het volledig is voltooid.

Pas als de overgang voltooid is, weet u met zekerheid hoe de vacht van uw volwassen Yorkie hond eruit zal zien.

Een ervaren fokker die bekend is met de genetica van Yorkshire Terrier kan echter vaak vrij nauwkeurig de volwassen vachtkleur van zijn Yorkie-puppy’s schatten op basis van de genen van elke ouderhond.

Basis Yorkie vachtkleur genen.

Zoals alle honden erven Yorkshire Terriers slechts twee basis kleurpigmenten: (zwart) eumelanine en (rood) phaeomelanine. Dus als alle honden slechts twee pigmenten hebben, rood en zwart, hoe komt het dan dat er zoveel verschillende vachtkleuren bij honden bestaan? De reden is dat er andere genen zijn die samenwerken met eumelanine en/of phaeomelanine om de uiteindelijke vachtkleur te veranderen.

Deze genen kunnen worden geërfd van één of beide ouderdieren. Het effect van deze kleurveranderende genen zal dramatischer zijn wanneer een Yorkie-pup dezelfde genen van beide ouderhonden erft.

Bij interactie met phaeomelanine kan basisrood crème, tan, geel, goud, oranje, rood of auburn/burnt red worden. Het C-locus/chinchilla-gen kan invloed hebben op hoe licht of donker phaeomelanine zich manifesteert in de volwassen Yorkie vacht.

Bij interactie met eumelanine kan basiszwart bruin, lever, blauw/grijs of lichtbruin (Isabella) worden. Zo kan het G-locus gen zwart pigment veranderen in grijs of blauwgrijs.

Waar komt de witte vachtkleur vandaan?

Hoewel dit alles zeer interessant is, verklaart het nog steeds niet hoe een hond een witte vacht kan hebben, hetzij in zijn geheel, hetzij in vlekken of patronen. Wit haar of vacht staat altijd voor de totale afwezigheid van pigment. Wanneer de cellen die geacht worden pigment te produceren geen pigment produceren, zal de resulterende vacht wit zijn.

Dit geldt echter niet voor de huid. Een afwezigheid van pigment op delen van de huid veroorzaakt een roze huid, een roze neus en blauwe ogen. Bepaalde genen die verantwoordelijk zijn voor kleurpatronen kunnen ook wit in vlekken of plekken veroorzaken, waaronder de H-locus, M-locus, S-locus en T-locus genen.

Wit versus albino.

Roze of rode ogen wijst nog steeds op een andere genetische uitdrukking – albinisme. Albinisme is de totale afwezigheid van pigmentproductie. Hoewel het theoretisch mogelijk is dat een Yorkshire Terrier met albinisme wordt geboren, zijn er tot op heden geen gegevens die een geschiedenis van albinisme in het Yorkie ras ondersteunen.

De geheel witte Yorkshire Terrier.

De waarheid is, dat een echte effen, echt wit-gecoate Yorkshire Terrier op dit moment niet bekend is. Het is eerder waarschijnlijk dat de vacht echt wit lijkt dan echt wit. De meest waarschijnlijke kleur is een zeer lichte crème in plaats van echt wit. Hoe korter het kapsel, hoe waarschijnlijker het is dat de vacht er “wit” uitziet. Dit is zelfs het geval als het echt crème is met iets donkerder gouden punten.

Zelfs bij een volle vacht kunnen zeer lichte crème, tan of gouden Yorkies in bepaald licht wit lijken, en soms lijken ze dat ook. Maar bij nader onderzoek is het meestal mogelijk om de donkere punten op de vacht van de hond te zien. Bij Yorkies die een overwicht aan tan kleurgenen erven met heel weinig zwart/blauw in de vacht, kunnen deze honden voor het ongetrainde oog ook helemaal wit lijken.

“Zeldzame” of ongebruikelijke Yorkie vachtkleuren.

Sommige fokkers kunnen ervoor kiezen zich te specialiseren in het fokken van zogenaamde “zeldzame” of ongebruikelijke Yorkie vachtkleuren. Dit kan alleen door genetisch selectief te fokken. Het vereist vaak een focus op recessieve (minder toegankelijke) genen die samenwerken met de twee basis kleurpigmenten zwart en rood.

Dit is waar Yorkie vachtkleur genetica echt lastig kan worden. Dit is een van de redenen waarom het kiezen van een gerenommeerde, op gezondheid gerichte Yorkshire Terrier-fokker van vitaal belang is!

De parti-kleur Yorkie.

Er bestaat ook zo’n hond als de parti-kleurige Yorkshire Terrier, hoewel dit een punt van voortdurende twist is tussen Yorkshire Terrier fokkers.

Er is enig bewijs dat een recessief parti-gen (een gen dat zorgt voor een zuiver wit, tan en zwart/blauw vachtpatroon) blijft bestaan in de raszuivere Yorkie-lijn. Onder degenen die dit standpunt aanvaarden, is de algemeen erkende reden dat het parti-gen een overblijfsel is van de allereerste dagen van de ontwikkeling van het ras.

Andere raszuivere Yorkshire Terrier fokkers houden vol dat honden met dit kleurenpatroon eigenlijk tot een apart ras behoren, bekend als de Biewer Terrier.

De officiële Yorkshire Terrier rasstandaard maakt geen melding van parti-color. De American Kennel Club (AKC) staat momenteel echter wel toe dat parti-kleurige Yorkshire Terrier honden worden geregistreerd. Dit is alleen als beide ouderdieren voorheen ook als raszuivere Yorkshire Terriers geregistreerd waren.

Witte Yorkie Temperament

De belangrijkste bepalende factor voor het temperament van Yorkshire Terriers is altijd de kwaliteit van het fokprogramma en niet alleen de kleur van de vacht.

Een fokker die gezondheid voorop stelt, zal niet bewust kiezen voor fokdieren (ouderdieren) met gebrekkige genen die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen bij de pups.

Een witte Yorkie met gezondheidsproblemen die voortkomen uit de vachtkleur of andere problemen kan heel goed persoonlijkheids-, temperament- of gedragsproblemen vertonen als gevolg van een slechte gezondheid.

Maar een witte Yorkie gefokt uit twee gezonde ouderdieren, gevoed met hoogwaardig en aan de leeftijd aangepast puppyvoer, goed gesocialiseerd en met veel liefde en zorg, zal hoogstwaarschijnlijk het intelligente, gretige, liefdevolle temperament hebben waar Yorkshire Terriers om bekend staan.

Witte Yorkie gezondheid

De wereld van het fokken van honden is de laatste jaren opgeschrikt door verschillende onderzoeken waarin gezondheidsproblemen worden aangehaald die verband houden met bepaalde genetische fokpraktijken. Helaas, wanneer de genetische pool van een fokker vrij beperkt is geworden, zullen gezondheidsproblemen waarschijnlijk opduiken.

Op dezelfde manier kan het riskant zijn om specifiek te fokken op niet-standaard vachtkleuren of kleurpatronen. Deze aanpak vereist een focus op vachtkleur genen met uitsluiting van andere genetische effecten. Dit kan leiden tot zowel een beperkte genenpoel als latere gezondheidsproblemen voor de pups.

Het is bekend dat er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan als men probeert af te wijken van de standaard vachtkleuren van het ras. Deze kunnen bestaan uit oogafwijkingen of blindheid, doofheid in één of beide oren, huid- en vachtproblemen en, in sommige gevallen, vroegtijdige dood.

Gezondheidsproblemen met het verdunningsgen.

Een specifiek gezondheidsprobleem waar men op moet letten is kleurverdunning alopecia. Wanneer een pup het verdunningsgen (D-locus) erft van één of beide ouders, kan dit haaruitval veroorzaken in de gebieden die door dit gen worden beïnvloed.

De aandoening kan ernstiger worden als de pup het gen van beide ouders krijgt.

Merle gen gezondheidsproblemen.

Op dezelfde manier, als de witte kleur in de vacht van een Yorkie het gevolg is van invloed van het M-locus (Merle) gen, is het belangrijk om te bepalen of slechts één of beide ouderhonden dit gen hebben bijgedragen.

Dubbele Merle (beide ouders dragen bij) pups kunnen een aantal gezondheidsproblemen ontwikkelen, waarvan sommige fataal kunnen zijn.

Genetische gezondheidstesten.

Ongeacht de vachtkleur wilt u een fokker kiezen die bij beide ouderdieren genetische tests heeft uitgevoerd. Zij zouden u graag een certificaat geven dat deze tests zijn uitgevoerd. Dit gaat een lange weg als het gaat om het bepalen van de algemene gezondheid en levensvatbaarheid van een Yorkshire Terrier pup.

Bij twijfel, en voordat u een levenslange verbintenis aangaat met een Yorkie puppy, kunt u ook uw eigen dierenarts vragen een gezondheidstest uit te voeren en een eerste lichamelijk onderzoek te doen om de goede gezondheid te controleren.

Zorg er ook voor dat uw Yorkshire Terrier fokker een eerste garantie van goede gezondheid en gegevens verstrekt. Deze gegevens moeten aantonen dat alle vereiste vaccinaties en behandelingen zijn gegeven.

Witte Yorkie verzorging

Heeft de witte Yorkshire Terrier vacht speciale verzorging nodig? Dit is een goede vraag!

Als u van plan bent om uw Yorkie te showen, wilt u uw hond misschien in een lange showvacht houden. Deze vacht kan vrij arbeidsintensief zijn om te onderhouden. U moet dagelijks tijd besteden aan het borstelen en verzorgen van de lange, menselijk haar-achtige vacht van uw hond.

Zoals veel Yorkie eigenaren, wilt u misschien ook het lange gezichtshaar terugtrekken in een clip of band. Dit zal helpen om zichtbaarheid of oogirritatie problemen voor uw pup te voorkomen.

Een andere optie is om uw Yorkie pup in een korte clip te houden. Soms wordt dit de “puppy clip” genoemd, deze korte clip is gemakkelijker te borstelen en te onderhouden. U zult zich echter moeten verplichten tot regelmatige verzorgingssessies met een professionele trimsalon. U kunt ook de tijd nemen om uw puppy thuis te leren knippen.

Andere verzorgingsproblemen

Uw Yorkie heeft misschien heel licht of wit haar, vooral rond het gezicht en de ogen, oren, privézones of poten. Als dat zo is, kunt u merken dat het om verschillende redenen kan verkleuren. Grasvlekken, traanvlekken, neusdruppels, voedsel en andere zaken kunnen hinderlijk zijn. Ze kunnen ervoor zorgen dat witte of zeer lichtgekleurde vacht er na verloop van tijd rozeachtig of bruinachtig uit gaat zien.

De beste aanpak hier is om uw hondedierenarts om aanbevelingen te vragen. Zij kunnen producten voorstellen om op het witte haar aan te brengen om het schoon en lichter te maken. Tranenvlekverwijderaar is een goede optie om witte of lichtgekleurde haren rond de ogen en het gezicht schoon en lichter te maken.

Uw witte Yorkie

We hopen dat u het leuk vond om meer te leren over uw witte Yorkie! Deel jij het leven met een witte of parti-witte Yorkie? Of overweeg je een witte Yorkie aan je familie toe te voegen? Zo ja, dan horen we graag over uw dierbare nieuwe familielid!

Deel je verhalen en eventuele vragen die je hebt in het commentaargedeelte. We zullen ons best doen om die in toekomstige artikelen hier te beantwoorden!

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen

  • Buzhardt, L., DVM. “Genetics Basics – Coat Color Genetics in Dogs,” VCA Animal Hospitals, 2016.
  • Torres, M., et al. “Alles over de Biewer Terrier,” Biewer Terrier Club of America, 2018.
  • Wijesena, H.R., et al. “A Missense Mutation in SLC45A2 Is Associated with Albinism in Several Small Long Haired Dog Breeds,” The Journal of Heredity, 2015.
  • Schmutz, S.M., DVM. “Genetica van vachtkleur en -type bij honden,” Dog Color Genetics, 2019.
  • Lauber, K., “Wat is een Partie Yorkie?”, Yorkies by Kelly, 2019.
  • Snyder, L., DVM, et al. “Gezondheidsproblemen,” Yorkshire Terrier Club of America Foundation, 2019.