Witte Shih Tzu vs Albino of Standaard Shih Tzu

witte shih tzu hond

Volledig witte Shih Tzu honden zijn zeldzaam. Ik heb er nog geen in het echt gezien, en ik ben een toegewijde hondenspotter als ik op stap ben! De meeste Shih Tzu honden hebben een bruine, zwarte of witte vacht in verschillende patronen. Dit schattige middelgrote ras heeft een lange, pluizige vacht die overal de aandacht trekt, maar soms wordt er een pup geboren met alleen witte haren in de vacht. De meeste witte Shih Tzu honden zijn albino, maar soms komt er een bleker-dan-crème pup langs die dit gen niet heeft, dat roze ogen en bleke neuzen omvat. Vandaag bekijken we hoe je een ongewoon gekleurde Shih Tzu pup kunt fokken en vinden, en wat hun vacht betekent voor het temperament en de gezondheid van je hond.

Inhoud

De witte Shih Tzu is een echte zeldzaamheid om meer redenen dan op het eerste gezicht lijkt. De meeste mensen kennen de glamoureuze Shih Tzu vanwege zijn vloeiende haarachtige vacht en tweekleurige of driekleurige patronen. Dus om een effen kleur Shih Tzu te zien, vooral een witte Shih Tzu, is inderdaad een heel bijzondere hond. Als u nieuwsgierig bent naar hoe de witte Shih Tzu puppy aan zijn mooie witte kleur komt, dan is dit zeker het artikel voor u!


Wat is een witte Shih Tzu?

Witte Shih Tzu honden zijn gewoon leden van dit prachtige stamboomras met een zuivere spookachtige witte vacht.
De Shih Tzu hond wordt gefokt in een werkelijk verbluffende verscheidenheid aan kleuren en kleurpatronen. Nog belangrijker is dat als u een Shih Tzu hond aan uw gezin wilt toevoegen en u wilt deelnemen aan AKC hondenshows, de rasstandaard toestaat dat alle kleuren en patronen worden geshowd.

Witte Shih Tzu genetica

Als je aan een witte Shih Tzu denkt, is de natuurlijke veronderstelling dat je naar een albino Shih Tzu kijkt. Echte albino dieren van welke soort of ras dan ook zijn zeer zeldzaam. Dat komt omdat de genetische mutatie die albinisme veroorzaakt, zelf zeer zeldzaam is.

Maar een paar hondenrassen dragen de genmutatie en het Shih Tzu hondenras is daar één van. In het Shih Tzu ras geloven onderzoekers dat het gen dat verantwoordelijk is voor albinisme hetzelfde is als voor albinisme bij mensen: SLC45a2.

Kan een Shih Tzu wit zijn zonder albino te zijn?

Kan een Shih Tzu een witte vacht hebben zonder het gen voor albinisme bij honden te hebben? Het korte antwoord is ja. Het langere antwoord is dat ook dit vrij zeldzaam is. En de genetica die nodig is om een witte Shih Tzu voort te brengen, produceert misschien geen zuiver wit in de ware zin van het woord.

Shih Tzu honden dragen ook het Dilute gen, een gen dat inwerkt op de twee primaire kleurpigmenten bij honden, rood en zwart, om ze lichter te maken. Dit is een van de manieren waarop raszuivere honden vreemde kleuren als blauw, lila, crème en zilver kunnen vertonen.

Verdunning is ook een manier om een witte of wit lijkende Shih Tzu vacht te produceren. De specifieke genetische sequentie die nodig is om verdunde witte vachten te produceren in het Shih Tzu ras is eigenlijk een relatief recente – en dus heel spannende – ontdekking!

Zijn witte Shih Tzu puppies zeldzaam?

Zoals we in de vorige paragraaf hebben vermeld, zijn echte albinodieren van welke soort of ras dan ook zeer zeldzaam. Echter, selectief fokken maakt het mogelijk voor een Shih Tzu fokker om opzettelijk honden te fokken waarvan bekend is dat ze het gen dragen om een albino Shih Tzu te krijgen.

Goed geïnformeerde en ervaren Shih Tzu fokkers kunnen ook verdunde Shih Tzu vachtkleuren fokken die wit of bijna wit lijken. Maar of het nu albino of verdund is, een Shih Tzu met een eenkleurige witte vacht is ook vrij zeldzaam.

Wat niet zeldzaam is, is een Shih Tzu met wat wit in de vacht. Enkele van de meest voorkomende kleurencombinaties bij raszuivere Shih Tzus zijn bijvoorbeeld goud en wit, rood en wit, lever en wit, zwart en wit, zilver en wit, gestroomd en wit en blauw en wit.

Veranderen witte Shih Tzu Puppies van kleur?

De genen van de Shih Tzu hond zijn om zoveel redenen interessant, waaronder de neiging van dit ras om na verloop van tijd van vachtkleur te veranderen. Nu, als uw Shih Tzu een echte albino Shih Tzu is, zoals we hier in een eerder hoofdstuk hebben besproken, zal de vacht niet van kleur veranderen als uw hond opgroeit. Maar als de witte vacht van uw Shih Tzu hond afkomstig is van een andere set genen, kunt u merken dat uw puppy wordt geboren met een donkerdere vachtkleur die na verloop van tijd oplicht tot een tint wit.

witte shih tzu hond zittend

Shih Tzu temperament

We moeten het oude Tibet bedanken voor het geschenk van de moderne Shih Tzu, of Kleine Leeuw hond. Er bestaan nog steeds veel legendes over waarom Shih Tzus zo’n nauwe band hebben met leeuwen.

Over één ding is elke Shih Tzu liefhebber het echter eens – deze kleine hondjes lijken zich niet te realiseren dat ze klein zijn!
Shih Tzus zijn trouw en liefdevol met hun mensen. Ze zijn slim en sociaal en verrassend behendig en atletisch voor hun grootte en lange vacht.

De waarheid is, dat Shih Tzus van elke vachtkleur na meer dan 1.000 jaar nog steeds niet zo populair zouden zijn over de hele wereld, als ze geen geweldige hondenmaatjes waren voor hun mensen.

Zijn ze gezond?

Er is één gebied waar de vachtkleur van invloed kan zijn op het temperament van een Shih Tzu hond, en dat is de gezondheid. Omdat Shih Tzus zo populair zijn, is er altijd vraag naar deze honden. En op dit moment is er ook vraag naar honden met zogenaamde zeldzame vachtkleuren, wat heeft geleid tot een toename van achtertuinfokkerijen en puppyfabrieken die aan deze vraag proberen te voldoen, vaak op minder deskundige of ethische manieren.

Het is belangrijk om te begrijpen dat genen die de vachtkleur bepalen ook de gezondheid van de pup kunnen beïnvloeden. Daarom beveelt het Canine Health Information Center (CHIC) aan dat Shih Tzu fokkoppels vooraf worden gescreend op hart- en oogproblemen, patella luxatie en heupdysplasie.

Zorg ervoor dat de fokker met wie u werkt deze belangrijke tests heeft gedaan, u een bewijs van negatieve testresultaten kan laten zien en bereid is u een eerste gezondheidsgarantie voor de puppy te geven.

Witte Shih Tzu Puppies

Witte Shih Tzu puppies komen minder vaak voor dan de traditionele twee- of driekleurige Shih Tzu vachtkleuren. Om deze reden, als u uw zinnen heeft gezet op een witte Shih Tzu pup van een gerenommeerde en gezondheidsgerichte hondenfokker, weet dan dat het enige tijd kan duren om uw perfecte hond te vinden.

Uw Schitterende Shih Tzu Hond

Bent u actief op zoek naar een witte Shih Tzu pup of reddingshond? Zorgt u op dit moment voor een Shih Tzu? We horen graag uw inzichten en verhalen – deel ze in de commentaren.

Meer informatie over het ras Shih Tzu

Referenties