White Pug – Wat te verwachten van de Palest Pug honden

witte mopshond

Een witte Mopshond is niet één van de kleuren die door de rasstandaard van de American Kennel Club (AKC) worden geaccepteerd.

Witte Mopshonden die te koop worden aangeboden zijn ofwel zeer bleek fawn, albino, of gekruist met een ander ras om ze een lichtere vacht te geven.

Hoe ze zijn als huisdier zal afhangen van welke van deze ze zijn. Het is dus belangrijk te weten naar welk type je kijkt.

Laten we meer te weten komen over hoe de witte Mopshond is.

Wat is een witte mopshond?

Een witte Mopshond is een Mopshond met een vacht die wit of praktisch wit is.

Het is geen erkende vachtkleur voor Mopshonden. De overeengekomen Mopshondenkleuren op de AKC rasstandaard zijn fawn of zwart.

Sommige fokkers hebben raszuivere Mopshondenpups nagestreefd die bijna wit zijn door gedurende vele generaties te fokken met de bleekste fawnkleurige honden.

Dit creëert honden met een betrouwbare Mopshond-achtige persoonlijkheid. Maar het fokken binnen een kleine genenpoel om een zo licht mogelijke kleur te creëren kan nadelige gevolgen hebben voor hun gezondheid.

Heel af en toe worden albino Mopshonden geboren met een witte vacht. Deze mopshonden kunnen ook perfecte stambomen hebben, maar de genetische mutatie die albinisme veroorzaakt kan zelf gezondheidsproblemen veroorzaken.

En tenslotte kunnen kruisingen van Mopshonden ook enkele Mopshond-achtige eigenschappen hebben, gecombineerd met een witte vacht, geërfd van een ander ras. Hun temperament en gezondheid hangt af van hun afkomst.

We zullen al deze mogelijkheden in dit artikel nader bekijken.

Witte Mopshond Genetica

Er zijn een klein handjevol speciale genetische recepten waardoor honden een witte vacht kunnen hebben.

witte mopshond

Een is de witte vlekken reeks genen. De witte vlekken genen veroorzaken witte vlekken – die klein kunnen zijn, of zo groot dat ze het hele lichaam bedekken.

Geen van de witvlekken-genen komt van nature voor in het Mopshondenras. Maar ze kunnen worden ingebracht door uitkruising met andere rassen.

Een ander gen dat witte vacht veroorzaakt is het recessieve gen voor albinisme. Honden met albinisme maken nergens pigment aan in hun huid, vacht, ogen of nagels.

Verschillende genen veroorzaken albinisme bij verschillende rassen.

Het gen dat albinisme veroorzaakt bij Mopshonden is recessief.

Dat betekent dat honden die maar één kopie dragen niet worden aangetast, en dat alleen honden die twee kopieën erven (omdat beide ouders drager waren) daadwerkelijk albino zijn.

Witte Mopshond Temperament

Het temperament van een wit gecoate Mopshond hangt af van hoe ze wit zijn geworden.

De ‘klassieke’ Mopshond persoonlijkheid is innemend, brutaal en aanhankelijk.

Een raszuivere Mopshond met een zeer vaalbruine vacht komt waarschijnlijk het dichtst bij deze kwaliteiten.

Fokken op kleur kan echter valkuilen hebben. Voorrang geven aan kleur boven temperament betekent dat karakterfouten kunnen worden doorgegeven, als ruil voor een blekere vacht.

Een fokker zou bijvoorbeeld een geschiedenis van ernstige verlatingsangst over het hoofd kunnen zien.

Hoe zit het met albino’s en mixen?

Een raszuivere albino Mopshond zou in theorie ook een zeer typisch Mopshond-achtige persoonlijkheid moeten hebben.

Maar het is vermeldenswaard dat sommige van de bijkomende gezondheidsproblemen die albinohonden treffen, ook hun karakter kunnen bepalen. Daar komen we zo op terug.

Tenslotte, Mopshond-mix honden met witte vlekken genen zullen een persoonlijkheid hebben die elementen van de Mopshond, en andere honden in hun stamboom combineert.

Het belangrijkste nadeel hiervan is dat het onmogelijk is om betrouwbaar te voorspellen welke kwaliteiten van elk ras pups zullen krijgen.

Witte Mopshond Gezondheid

Helaas staat het mopshondenras bekend om zijn algehele slechte gezondheid. Een witte Mopshond zal deze problemen delen.

Ongeveer twee derde heeft pijnlijke heupafwijkingen, veroorzaakt door heupdysplasie of de ziekte van Legg-Perthes.

Ongeveer tweederde van de Mopshonden lijdt ook aan elleboogdysplasie.

Door de extreme afplatting van hun gezicht lopen ze een groot risico op ademhalingsproblemen en schade aan hun hoornvlies.

Hun schroefstaart wordt in verband gebracht met misvormingen van de wervelkolom en ziekten van het type spina bifida.

En ze hebben meer kans dan de gemiddelde hond om huidkanker te krijgen.

Verdere complicaties van blank zijn

Als een fokker prioriteit geeft aan het kiezen van een vader en moeder op basis van hun kleur, en afbreuk doet aan hun gezondheid om lichtgekleurde pups te krijgen, dan kan de algemene gezondheid van de pups nog verder afnemen.

Albinisme is gekoppeld aan een verhoogde lichtgevoeligheid en een hoger risico op huidkanker.

De ogen van albino honden zijn vatbaarder voor schade door de zon. Wat hen gedeeltelijk of volledig blind kan maken.

Dit kan een domino-effect hebben op hun temperament, dat voorzichtiger of sneller geschrokken kan zijn.

De gezondheid van mopshondkruisingen zal afhangen van zowel de algemene gezondheid van hun mopshondouder, als de gezondheid van hun andere voorouders.

Bijvoorbeeld, het creëren van witte honden door het opzettelijk introduceren van het Extreme White gen van de witte vlekken serie is ook gekoppeld aan verhoogde erfelijke doofheid en gehoorverlies.

Het kruisen van Mopshonden met hondenrassen die een gezondere lichaamsstructuur hebben, kan echter ook resulteren in een pup die over het geheel genomen gezonder is dan een raszuivere Mopshond.

Witte Mopshond Verzorging

Alle Mopshonden hebben dagelijks zorgvuldige aandacht nodig voor hun vachtverzorging, en de bleek gekleurde Mopshonden nog meer.

Mopshonden zijn erg gevoelig voor problemen met hun anaalklieren. Dus om lekkages te voorkomen, of explosief spuiten van anale vloeistoffen wanneer je het het minst verwacht, moet je misschien je dierenarts betalen om ze om de paar weken te legen. Of leer het zelf te doen.

De rimpels op hun gezicht creëren warme, vochtige plooien die een ideale broedplaats zijn voor schimmel- en bacterie-infecties. Ze moeten dus elke dag voorzichtig worden schoongemaakt.

En de geduwde gezichten van mopshonden veranderen de structuur van hun traanbuizen, zodat hun ogen eerder gaan lopen, of kleverig worden.

Bij witte mopsen maakt dit hun gezicht ook vatbaarder voor traanvlekken. Traanvlekken zijn roodbruine vlekken rond de ogen, veroorzaakt door porfyrine in de tranen.

Uw witte mopshond

Witte Mopshonden zijn een ongewone kleur die buiten de rasstandaard valt.

Vanwege de vele gezondheidsproblemen bij Mopshonden, die hun welzijn ernstig in gevaar brengen, kunnen wij ze helaas niet aanbevelen als huisdier.

Wanneer witte Mopshonden worden gecreëerd door selectief te fokken op een vaalbruine vacht, worden deze gezondheidsproblemen waarschijnlijk nog verergerd.

Albino mopshonden hebben extra gezondheidsproblemen veroorzaakt door hun albinisme.

Witte Mopshonden ontstaan door kruising met andere rassen hebben misschien niet hetzelfde temperament als raszuivere Mopshonden. Maar ze zijn waarschijnlijk wel gezonder.

Wat denk je van witte Mopshonden?

Laat ons je gedachten over de witte Mopshond weten in het commentaarveld hieronder.

Lezers vonden ook leuk

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen