Whoodle Honden Informatie Centrum: De Wheaten Terrier Poedel Mix Breed

Whoodle, de zachtharige wheaten terrier poedel mix HP lange

Whoodle honden zijn energiek, zelfverzekerd, actief en intelligent. Hij is een middelgrote tot grote hond en kan tussen de 40 en 70 pond wegen, afhankelijk van het feit of hij een standaard of dwergpoedel in zijn geschiedenis heeft. Deze pluizige pup heeft krullend tot golvend haar, en komt in verschillende kleuren voor. Whoodle honden houden van spelen, en hebben consequente training en socialisatie nodig om hun sterke prooidrift te beheersen. Vandaag kijken we naar de levensstijlen en huizen die het beste passen bij dit gemengde ras, en helpen u bij het adopteren, kopen of redden van een gelukkige, gezonde Whoodle pup.

Inhoud

De Whoodle is een intelligente hond met een rijke geschiedenis als werk-, sport- en boerengezel. Als gevolg daarvan kunnen ze zeer coöperatief zijn, maar ook hoge activiteitsniveaus en prooidrift hebben. Groot en springerig, ze zijn het best geschikt voor ervaren gezinnen met oudere kinderen.


Wat is een Whoodle?

De Whoodle hond is meestal een mix tussen een raszuivere Soft-Coated Wheaten Terrier en een raszuivere Poedel. Ze kunnen echter een tweede of derde generatie zijn, zelf gefokt uit andere Whoodles, of een Whoodle en een Wheaten Terrier of Poedel! De combinatie van hun ouders zal de eigenschappen van de pup een beetje veranderen, maar in het algemeen kun je verwachten dat Whoodles actieve, intelligente en aanhankelijke honden zijn.

Whoodles nemen, net als andere gemengde hondenrassen, schijnbaar willekeurig eigenschappen over van beide kanten van hun afkomst, wat elke individuele Whoodle uniek maakt. Vanwege dit enorme scala aan afstammingskenmerken, variëren volwassen Whoodles sterk in hoogte, gewicht, vachtkleur en textuur, en gezondheid.

In het algemeen hebben veel gelukkige Whoodle eigenaren gemeld dat hun pups heerlijk speelse en energieke honden zijn die graag willen behagen.

 • Populariteit: Zeldzaam
 • Doel: Companionship
 • Gewicht: Standaard 40 tot 70 pond, Miniatuur 25 tot 40 pond
 • Temperament: Slim, trouw en actief

Ben je benieuwd naar meer informatie over deze poedel en softcoated wheaten terrier mix? Als je je afvroeg wat een Whoodle is, zoek dan niet verder. Overweeg je om een Wheaton Poedel aan te schaffen, en vraag je je af of ze goed bij je gezin zouden passen? In dit artikel gaan we alles doornemen wat u moet weten over deze gemengde rashond, inclusief persoonlijkheidskenmerken en lichamelijke gezondheid.

whoodle

Whoodle Geschiedenis

De Whoodle, ook wel Sweatenpoo, Wheaten-doodle of Wheatenpoo genoemd, is een kruising. Whoodles zijn een recent ras, maar we kunnen veel leren van het verleden van hun ouders.

De softcoated Wheaten Terrier, ook wel eenvoudiger bekend als de Wheaten, is een middelgrote sportieve terriër. Wheatens komen oorspronkelijk uit Ierland en bestaan al meer dan 200 jaar. Wheatens werden ontwikkeld uit een mix van lokale boerderij honden, en delen voorouders met de Ierse terriër en de Kerry Blue Terriër.

Ze werden gefokt als een veelzijdige boerderij hond. Hun oorspronkelijke taken omvatten het hoeden en bewaken van vee, evenals de jacht op ongedierte. Omdat ze werden gefokt voor het koelere weer van Ierland, doen soft-coated Wheaten Terriers het goed in gematigde tot koudere klimaten. Door hun beharing lopen ze het risico van oververhitting in warmere klimaten en op bijzonder warme dagen.

Een populair hondenras, volgens sommigen ontstaan in Duitsland als watersporthond. Europese hondenfederaties verklaren dat dit ras is ontstaan in Frankrijk. Hoe dan ook, poedels werden specifiek gebruikt voor het apporteren van water, zoals de jacht op eenden en watervogels.

Ze worden beschouwd als een van de meest intelligente en trainbare rassen, geclassificeerd als het tweede meest intelligente hondenras na de Border Collie.

Leuke feiten!

Hoewel dit nog steeds een zeldzame mix is, drukken sommige Whoodles hun stempel op de wereld! Abby, een miniatuur Whoodle, helpt middelbare scholieren omgaan met alledaagse stress, terwijl de pluizige Bitsy net verscheen in een van de foto’s van de maand in een plaatselijk tijdschrift in Noord-New York.

Whoodle Verschijning

De Whoodle heeft een stevige, atletische bouw, met donkere ogen en gevouwen oren. Zoals met vrijwel elk ander kenmerk, zal het uiterlijk van uw Whoodle hond een mix zijn van zijn beide ouders. Ze hebben meestal een vrij stevige bouw, met een scala aan vachtkleuren en texturen.

Whoodle kleuren

Wheatens worden geboren met een roodbruine of witte vacht. Naarmate ze ouder worden, groeit hun vacht uit tot een wittere, tarwe kleur. Wanneer puppies 3 jaar oud zijn, heeft hun vacht al zijn definitieve kleur bereikt. Poedels hebben zeer uitgesproken gekrulde vachten die in verschillende kleuren voorkomen.

Volwassen vachtkleuren onder Whoodles zijn heel gevarieerd. Whoodles zijn gefokt in kleuren als zwart, chocolade, rood, zilver, crème of abrikoos.

Whoodle verzorging

Whoodles missen een ondervacht, en hun eenlaagse haar blijft groeien. Hun zachte, pluche vacht heeft slechts één laag, waardoor ze iets minder verharen dan andere honden. Hierdoor hebben ze regelmatig verzorging en borstelen nodig om hun huid en vacht gezond te houden.

Omdat zowel Poedels als Wheatens een enkele laag vacht hebben, lijkt de vacht van Whoodle honden meer op haar dan op bont. Hun vacht moet consequent worden verzorgd om vervilting en huidirritatie te voorkomen, en moet regelmatig worden geschoren omdat de vacht onbeperkt doorgroeit.

De combinatie van een krullende poedelvacht en een zijdeachtige wheatenvacht maakt de vacht van een whoodle onvoorspelbaar totdat ze volgroeid zijn.

Ze variëren van bijna recht, gekoord tot gekruld. Hij kan ook middellang tot lang zijn. Hun vacht heeft echter de neiging nogal dicht te zijn. U zult uw Whoodle op dezelfde manier moeten verzorgen als de gemiddelde poedeleigenaar.

Zijn Whoodles hypoallergeen?

Zowel poedels als softcoated wheaten terriers worden beschouwd als hypoallergene honden, omdat ze geen traditionele “vacht” hebben. Toch kan geen enkele hond echt “hypoallergeen” zijn. Zogenaamde hypoallergene rassen worden zo genoemd omdat ze geen ondervacht hebben, en slechts één laag vacht.

Desondanks worden hondenallergenen niet gevonden in het haar zelf, maar in het speeksel en de huid van de hond, die alle honden hebben. Zowel Wheatens als Poedels verharen iets minder dan de meeste andere honden, omdat ze een enkele laag haar hebben, maar dat zal de allergieën niet verminderen voor degenen die er last van hebben.

whoodle

Whoodle Grootte

Poedels zijn er ook in drie verschillende maten. De Standaard is meer dan 15 inches in schouderhoogte, de Miniatuur staat tussen de 10 en 15 inches hoog, en de Toy versie is minder dan 10 inches.

Wheatens zijn een middelgrote hond met een stevige bouw. Ze variëren in grootte van 16 tot 20 inch in hoogte en wegen meestal tussen de 30 en 50 pond.

De Whoodle is meestal een Standard Poodle Wheaten Terrier mix, wat betekent dat uw hond waarschijnlijk 15-20 inch groot wordt.

Dwerg Whoodles

Omdat de Poedel in drie verschillende maten bestaat, zijn fokkers in staat om ook miniatuur versies van zijn kruisingen te creëren. Hoewel de meeste Whoodles het resultaat zijn van een kruising van een Standaard Poedel met een Wheaten, proberen sommige fokkers het met een Miniatuur of Toy Poedel en een Wheaten Terrier.

Er zijn Miniatuur Whoodles te vinden, die meestal tussen de 20 en 45 pond wegen, en minder dan 15 centimeter hoog zijn. Deze pups komen nog minder voor dan hun standaard tegenhangers, dus het kan moeilijker zijn er een te vinden.

Whoodle Temperament

Dit is een intelligent, energiek en speels ras. Ze staan bekend als gemoedelijk en trouw aan hun gezin, maar ze kunnen afstandelijk zijn tegenover vreemden als ze hun poedelouder nadoen.

Zeer energiek, zowel lichamelijk als geestelijk, hebben ze veel beweging en geestelijke stimulatie nodig om rustig te blijven in huis.

Ze blaffen meestal alleen om hun mensen te waarschuwen voor vreemden of andere zaken van belang. Veel eigenaren verklaren dat Wheatens geweldige waakhonden zijn, maar geen waakhonden, omdat ze zelden agressief worden.

Hun sport- en jachthondengeschiedenis betekent dat ze wel een sterke prooidrift hebben. Dit betekent dat, tenzij ze als pup gesocialiseerd zijn met andere dieren, ze niet veilig zijn in de buurt van andere huisdieren zoals katten. Plaatselijke dieren zoals eekhoorns, konijnen en kleine vogels kunnen ook gevaar lopen!

Ze moeten worden gesocialiseerd om goed te zijn met kinderen en andere huisdieren. Een stabiel en ontspannen huis geeft de beste omgeving. Indien vroeg en correct gesocialiseerd, kan een Wheaten Terrier Poedel mix het goed doen in huishoudens met kinderen en andere huisdieren.

Zijn Whoodles slim?

Afkomstig van twee intelligente hondenrassen, zijn Whoodles over het algemeen behoorlijk slim en gemakkelijk te trainen. Hoewel de jachtgeschiedenis van zowel Poedels als Wheatens maakt dat de Whoodle een zeer sterke prooidrift heeft. Hun waakneigingen kunnen zich ontwikkelen tot vervelend blafgedrag als ze niet goed gekanaliseerd worden.

Het gebruik van vroege positieve versterkingstraining zal betere resultaten opleveren. Harde trainingsmethoden gebaseerd op schreeuwen en andere negatieve gevolgen zullen alleen angst en agressie inboezemen bij een anders zo gelukkige en speelse mix.

Whoodle Training

Whoodles zijn matig tot zeer actief en vereisen regelmatige wandelingen en speeltijd om hun gezondheid en conditie op peil te houden. Vanwege hun Poedel-erfenis zijn ze erg slim en vervelen ze zich snel. Vermijd slecht gedrag door verschillende trainingsmogelijkheden aan te bieden en uw sessies boeiend te houden.

Als u ziet dat uw pup moeite begint te krijgen om zich te concentreren, stop dan met de training en laat ze wat energie eruit halen. U zult zien dat ze na een beetje beweging met plezier terugkeren naar hun training.

Zoals we al gezegd hebben, is socialisatie de sleutel voor deze kruising. Als het goed wordt gedaan, zal het de hoge prooidrift van de Whoodle beteugelen en het leven met kleinere dieren en kinderen vergemakkelijken.
Socialisatie is ook belangrijk om te voorkomen dat uw nieuwe pup een blaffer wordt.

Vanwege hun bewakingsinstincten zullen ze de neiging hebben om alles wat ze als een bedreiging beschouwen -hardop- aan u te laten weten. Laat ze weten welke geluiden en situaties normaal zijn om te voorkomen dat ze onnodig blaffen.

Whoodle

Whoodle Gezondheid

Velen zullen beweren dat hybride honden een betere gezondheid hebben dan raszuivere honden, omdat ze een grotere genenpoel hebben. Maar het is de moeite waard te onthouden dat hybride hondenrassen zoals een Whoodle kwetsbaar zijn voor de problemen en ziekten van beide ouders.

Poedel Gezondheidsproblemen

Hun gezondheidsproblemen kunnen nierproblemen, schildklierproblemen, maagdilatatie en heupdysplasie omvatten. Oorproblemen komen ook vaak voor, omdat hun niet verharende haar in hun gehoorgang groeit, wat verstoppingen en infecties veroorzaakt. Een consequente reiniging en verzorging van de oren houdt ze gezond.

Poedels worden ook vaak getroffen door de ziekte van Addison. Dit is een hormonale aandoening die optreedt wanneer de bijnieren niet goed de hormonen produceren die ze zouden moeten produceren.

Soft-Coated Wheaten Terrier Gezondheidsproblemen

Wheatens zijn over het algemeen relatief gezond, maar het is bekend dat ze af en toe lijden aan een paar ziekten of problemen. Er zijn twee eiwit-verspillende aandoeningen die bekend zijn bij soft-coated wheaten terriers. Beide kunnen worden behandeld met een strikt dieet en medicijnen, maar alleen als ze vroegtijdig worden ontdekt.

Een van deze aandoeningen is proteïne-verliezende nefropathie, bekend als PLN. Dit komt meestal voor bij honden van grote rassen en vooral teven lopen risico.

De andere eiwitverspillende aandoening is protein-losing enteropathy of PLE. Het zorgt ervoor dat honden niet in staat zijn om eiwitten uit hun voedsel goed op te nemen tijdens de spijsvertering.

Hoewel sommige deskundigen menen dat er een genetische aanleg is, begrijpen we de wijze van overerving niet. Dit betekent dat u het beste uw fokker kunt vragen naar de gezondheidsgeschiedenis van de Wheaten-ouder, om er zeker van te zijn dat zij niet aan deze gevaarlijke aandoeningen lijden.

Andere gezondheidsproblemen waar Soft-coated Wheaten Terriers bekend om staan zijn de ziekte van Addison, nierdysplasie, inflammatoire darmziekten, allergieën en atopisch eczeem.

Hoe lang leven Whoodles?

Poedels hebben een gemiddelde levensduur van 10 tot 13 jaar. Wheaten Terriers leven gemiddeld 10 tot 12 jaar.

Honden van gemengde rassen leven gemiddeld iets langer dan hun raszuivere soortgenoten, dus je kunt met een gerust hart zeggen dat een Whoodle minstens zo lang zou moeten leven als hun ouders.

Zijn Whoodles goede gezinsdieren?

Een belangrijke vraag bij het in huis nemen van een hond is of de hond goed bij uw gezin past. Zowel de Wheaton Terrier als de Poedel zijn actieve, zeer intelligente rassen. Dit maakt de Whoodle tot een slimme hond die goed gestimuleerd moet worden om ervoor te zorgen dat ze niet-destructief en rustig blijven als ze alleen gelaten worden tijdens de werkdag.

Deze kruising is beter voor actieve gezinnen die graag tijd buiten doorbrengen en hun pup minstens een uur dagelijkse beweging en speeltijd bieden.

Vanwege hun sterke prooidrift hebben ze een ervaren eigenaar nodig die bereid is tijd en moeite te steken in hun training en socialisatie.

Ze kunnen wennen aan het leven met andere dieren zoals katten en andere honden, maar ze zullen voortdurend toezicht en een goede training nodig hebben. Uw achtertuin moet omheind zijn om te voorkomen dat uw nieuwe pup achter katten, honden en plaatselijk wild aan rent.

Wheaten Terrier Poedel mix honden doen het beter bij gezinnen met oudere kinderen. Over het algemeen is deze mix goedmoedig, speels en knuffelig, mits ze voldoende beweging krijgen.

Voor-en nadelen van het krijgen van een Whoodle

Voors

 • Vriendelijk en slim
 • Gemakkelijk te trainen
 • Geweldige hond voor oudere gezinnen

Minpunten

 • Sterke prooidrift die consequent getraind moet worden
 • Zeer actieve hond die dagelijks ongeveer een uur beweging nodig heeft.
 • Krullende vacht die regelmatig geborsteld en geborsteld moet worden

Het redden van een Whoodle

Het redden van een hond kan een zeer bevredigende ervaring zijn voor jullie beiden. Vooral als het gaat om Terriers en hun mixen, belanden veel van hen in asielen omdat hun oorspronkelijke eigenaren hun trainings- en trainingsbehoeften niet begrepen.

Als je ervan overtuigd bent dat de Wheaton en Poedel mix de juiste keuze is voor je gezin, kan het kijken bij je plaatselijke asielen en reddingscentra een goede optie zijn.

Eenmaal in het asiel, laat de vrijwilligers u adviseren over de beste keuze voor wat u zoekt. Omdat ze met deze honden te maken hebben gehad, kennen ze hun persoonlijkheden en behoeften heel goed.

Het zal gemakkelijker zijn om de juiste keuze te maken nadat je enkele middagen met de honden hebt doorgebracht, dus bereid je erop voor dat dit een langduriger proces is dan wanneer je gewoon een puppy zou kopen. Niettemin kan het ook een geweldige ervaring zijn en zal het garanderen dat u uiteindelijk de juiste pup voor uw roedel krijgt.

Whoodle Puppies

Omdat het een niet-erkend en nog relatief zeldzaam ras is, zal het vinden van een Whoodle pup een hele klus zijn. Als je eenmaal een fokker hebt gevonden en vanwege het brede scala aan mogelijke eigenschappen, zul je je pup met de hand willen uitzoeken.

Een online zoektocht naar een fokker is een goede plek om te beginnen. Het kan ook goed zijn om rond te vragen naar aanbevelingen voor betrouwbare fokkers. Kijk bij eventuele rasfanclubs online, of vraag uw plaatselijke dierenasiel, trimmers of dierenartsen.

Je zult een fokker willen die het werk heeft gedaan om gezondheids- en persoonlijkheidsproblemen bij beide ouders uit te sluiten.

Het is belangrijk om een fokker te kiezen die het beste met hun hond voor heeft. Puppyfabrieken en dierenwinkels fokken hun honden meestal zonder aandacht te besteden aan hun gezondheid of de genetische aandoeningen die de ouders kunnen doorgeven aan de pups. Kopen bij deze bronnen voedt alleen maar een systeem dat niet om honden geeft, en alleen gericht is op economisch gewin.

Whoodle fokkers

Een verantwoordelijke fokker zal alleen gezonde, gelukkige ouders mengen. Ongeacht of een fokker een kleine hobbyfokker of een professionele fokker is, vraag om een rondleiding en ontmoet beide ouders van de puppies.

Zoals bij elke puppyfokker, zul je niet alleen de puppyruimte willen inspecteren op netheid en verzorging, maar ook de rest van het huis. Dit geldt ook voor de ruimtes waartoe de ouderdieren en andere dieren toegang hebben.

U zult er zeker van willen zijn dat de pups goed worden gesocialiseerd en behandeld. Wees op uw hoede voor fokkers die altijd pups beschikbaar hebben of die meerdere nesten tegelijk fokken.

Omdat het een populair “designer” hybride ras is, zullen er helaas modefokkers zijn die gewoon winst willen maken en niet de gezondheid of het welzijn van het dier voor ogen hebben.

Een Whoodle puppy opvoeden

Het verzorgen van een schattige pup is een grote verantwoordelijkheid. Bekijk onze handige gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training.

Deze zullen vooral nuttig zijn als je nieuw bent in het hebben van honden, of de juiste zorg voor hen.

Alles van de introductie van uw nieuwe pup aan uw geliefde kat, tot potjestraining, is gemakkelijker als u een expert aan uw zijde heeft!

Naast training is het essentieel dat je de beste producten hebt voor je nieuwe pup.

Whoodle hondenproducten en accessoires

Omdat je nieuwe pup misschien zijn Poedelzijde opzoekt, zijn hier enkele van onze topaanbevelingen om hun vacht te verzorgen zodat ze gezond en gelukkig zijn.

Nog steeds onzeker over deze mix? Hier is onze laatste mening erover.

Vergelijkbare rassen

Als deze niet de juiste keuze lijkt, zijn hier andere hondenrassen die u misschien wilt overwegen:

Weet je zeker dat je deze kruising wilt? Zo ja, begin dan met het bekijken van deze rasreddingen.

Whoodle rasverenigingen

Omdat ze een relatief nieuw ras zijn, zijn er geen Whoodle reddingscentra. Niettemin hebben één of twee hun weg gevonden naar andere rasreddingen bij gebrek aan een betere pasvorm.

Probeer eens bij Terrier en Poedel rescues in uw omgeving en kijk of ze een Whoodle beschikbaar hebben voor adoptie. Je zou wel eens verrast kunnen zijn!

USA

UK

Australië

Heb jij een Whoodle? Wat vind je het leukst aan je hond? We horen het graag van je in de commentaren hieronder.

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Owned Dogs In England. The Veterinary Journal
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Packer et al. 2015. Impact of Facial Conformation On Canine Health. PlosOne
 • Goodwin, L. V., et al., 2011, “Hypercoagulability in dogs with protein-losing enteropathy,” Journal of veterinary internal medicine, Volume 25.2, pgs. 273-277
 • Littman, Meryl P., et al., 2000, “Familial protein-losing enteropathy and protein-losing nephropathy in Soft Coated Wheaten Terriers: 222 cases (1983-1997),” Journal of veterinary internal medicine, Volume 14.1, pgs. 68-80.
 • Morgan, J.P., Wind, A., en Davidson, A.P., 2000, “Hereditary bone and joint diseases in the dog: osteochondroses, hip dysplasia, elbow dysplasia,” Schlütersche.
 • Sadek, D. en Schaer, M., 1996, “Atypische ziekte van Addison bij de hond: een retrospectief onderzoek van 14 gevallen,” Journal of the American Animal Hospital Association, Volume 32.2, pgs.159-163.
 • Littman, M. P., Dambach, D. M., Vaden, S. L., & Giger, U. (2000). Familial protein-losing enteropathy and protein-losing nephropathy in Soft Coated Wheaten Terriers: 222 cases (1983-1997). Journal of veterinary internal medicine, 14(1), 68-80.
 • Littman, M. P., Wiley, C. A., Raducha, M. G., & Henthorn, P. S. (2013). Glomerulopathie en mutaties in NPHS1 en KIRREL2 in soft-coated Wheaten Terrier honden. Mammalian genome, 24(3-4), 119-126.