Waarom zijn Chihuahuas zo gemeen?

waarom zijn chihuahuas zo gemeen?

Waarom zijn chihuahua’s zo gemeen? Ondanks hun kleine lichaam heeft het chihuahua-ras een enorme persoonlijkheid. Een stereotype van het ras is dat ze gemeen en agressief zijn, zelfs tegen hun baasjes! Agressie bij Chihuahuas kan verschillende oorzaken hebben, zoals pijn, angst, slechte socialisatie, ervaringen uit het verleden en meer. Dus, als uw Chihuahua agressief of gemeen gedrag vertoont, is het leren wat de oorzaak is van dit gedrag de eerste stap om dingen te herstellen! Laten we het eens nader bekijken.

Zijn Chihuahua’s agressief?

Chihuahuas hebben een reputatie voor hun pittige persoonlijkheden. Ze worden vaak beschreven als een grote hond in een klein hondenlichaam! Maar zit hier enige waarheid in? Onderzoek naar hondenagressie heeft uitgewezen dat het Chihuahua-ras bovengemiddeld scoort op agressie tegen vreemden, andere honden en ook tegen hun baasjes. Dit roept de vraag op – zijn alle Chihuahua’s van nature gemeen, of zit er een gemeenschappelijke oorzaak achter het probleem?

Niet alle Chihuahuas zullen agressief gedrag vertonen. Sterker nog, sommige Chihuahuas kunnen de liefste honden zijn die je ooit hebt ontmoet! Maar er zijn veel factoren die de persoonlijkheid van een hond kunnen beïnvloeden, of ze nu zo klein zijn als een Chihuahua of zo groot als een Duitse Dog. En veel van deze factoren heeft u zelf in de hand.

Waarom zijn Chihuahuas zo gemeen?

Als uw Chihuahua gemeen is of agressieve neigingen vertoont, is het belangrijk om de oorzaak van dit gedrag te achterhalen. Als je eenmaal de oorzaak of oorzaken kent, kun je met je Chihuahua samenwerken om hem te helpen zich gelukkiger en prettiger te voelen, waardoor de agressiviteit hopelijk afneemt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van agressie:

Gebrek aan training en socialisatie

Alle pups ervaren een angstperiode rond 8 tot 12 weken oud. Dus net als ze hun moeder verlaten en naar hun nieuwe huis komen. Puppy’s die in deze periode gesocialiseerd worden met nieuwe ervaringen en dingen, hebben veel minder kans om als volwassene op angst gebaseerde agressie te vertonen. U moet uw puppy dus laten kennismaken met andere honden, andere dieren, vreemden, verschillende soorten mensen, vervoer, locatie, geluiden en nog veel meer voordat ze 12 weken oud zijn. Houd deze ervaringen positief en werk op het tempo van uw Chihuahua.

Positieve beloningstraining kan ook in deze tijd beginnen. Hoewel Chihuahua’s klein zijn, moeten ze toch getraind worden. Ze zullen niet per se iemand pijn doen tegen wie ze opspringen, maar een slecht getrainde hond kan nog steeds problemen veroorzaken en tot misverstanden leiden, vooral bij mensen die de lichaamstaal van honden niet begrijpen.

De verkeerde trainingsmethoden gebruiken

Bij het trainen van uw Chihuahua is het belangrijk om positieve beloningsmethoden te gebruiken. Deze bouwen voort op de sterke band tussen u en uw hond. Negatieve versterking en op straf gebaseerde methoden zijn in studies in verband gebracht met stressgerelateerde lichaamstaal en negatief gedrag. Het gebruik van straf in uw training kan dus bijdragen tot agressie of gemeen gedrag bij Chihuahua’s.

Territoriaal of bezitterig gedrag

Chihuahuas vormen sterke banden met hun familie. Maar, er is een kans dat deze sterke banden de grens overschrijden naar beschermend en territoriaal gedrag. Uw Chihuahua kan agressie gaan vertonen tegen gasten of zelfs andere gezinsleden die te dicht bij u in de buurt komen. Dit gedrag kan ook optreden als uw hond zijn voedsel, speelgoed, beddengoed of andere voorwerpen bewaakt. Het is een goed idee om te praten met een gedragstherapeut die gespecialiseerd is in positieve versterking als u dit vermoedt.

waarom zijn chihuahuas zo gemeen

Reactie op pijn

Vanwege hun kleine formaat zijn Chihuahuas vatbaarder voor botbreuken, en zijn ze kwetsbaarder. Dit betekent dat ze gemakkelijker pijn lijden, vooral door jonge kinderen in huis die misschien niet begrijpen hoe voorzichtig deze kleine hondjes moeten worden behandeld. Bijten en agressief gedrag is een natuurlijke reactie van honden op pijn. Het is dus mogelijk dat agressie een teken is van een gezondheidsprobleem dat uw hond pijn veroorzaakt, of een reactie op een te ruwe behandeling.

Angst of angst

Angst en vrees kunnen ook leiden tot agressief gedrag bij honden. Dit hangt samen met ons eerdere punt van socialisatie. Uw hond op jonge leeftijd socialiseren kan op angst gebaseerde agressie verminderen, maar u kunt hem misschien niet socialiseren in elke situatie die hij als volwassene zal tegenkomen. Doe het dus rustig aan als u uw volwassen Chihuahua laat kennismaken met iets of iemand nieuws. Houd hun ervaringen zo positief mogelijk, en volg hun tempo. Probeer ze uit een situatie te halen als het ze duidelijk angstig of bang maakt.

Eerdere negatieve ervaringen

Chihuahuas zijn populaire reddingshonden, en veel reddingschihuahuas worden buiten hun schuld afgestaan. U weet echter niet noodzakelijkerwijs iets over het vroege leven van een reddingshond. Ze kunnen negatieve ervaringen hebben gehad met een bepaald type mens, en daardoor agressie vertonen. Werk dus samen met het personeel van het opvangcentrum om een Chihuahua te vinden die bij uw levensstijl past.

Slechte fok

Uit een studie bleek dat agressie de vijfde meest voorkomende aandoening was bij Chihuahuas. Deze studie suggereerde dat deze eigenschap een gevolg zou kunnen zijn van het fokken op bepaalde eigenschappen, zoals loyaliteit en brutaliteit. Maar, het benadrukte ook dat Chi’s van minder verantwoordelijke fokkers meer kans hadden om agressie te vertonen naar alle mensen en dieren. Het is dus belangrijk om een gerenommeerde Chihuahua-fokker te kiezen die prioriteit geeft aan gezondheid en temperament. Maak indien mogelijk kennis met de ouderdieren om er zeker van te zijn dat ze vriendelijk en zelfverzekerd zijn, in plaats van op hun hoede en agressief. En zorg ervoor dat de moederhond en haar pups allemaal een geliefd deel van de familie zijn.

De beste fokkers zullen u bewijzen laten zien van gezondheidstesten en zullen al begonnen zijn met socialisatie in huis. Ze zullen u ook veel vragen stellen om er zeker van te zijn dat hun pups naar het beste thuis gaan.

Tekenen van Chihuahua Agressie

Of je nu een groot hondenras hebt of een kleine Chihuahua, je moet leren over de lichaamstaal van honden. Dit kan u helpen agressieve uitbarstingen te voorkomen, omdat u dan weet wanneer uw hond met rust gelaten wil worden. Hier zijn enkele tekenen dat een hond zich nerveus, ongemakkelijk of ongelukkig voelt:

 • Gespannen lichaam
 • Walvis oog
 • Likkende lippen
 • Grommen of snauwen
 • Blootgestelde tanden
 • Schuddend
 • Staart tussen de benen
 • Staart stijf dragend
 • Knarsetandend naar je
 • Longeren of aanvallen
 • Muzzle punch (stoten met de neus)

Als je jonge kinderen in huis hebt, moet je hen ook deze tekens leren, zodat ze weten wanneer ze je Chihuahua met rust moeten laten en eventuele beten kunnen voorkomen.

Hoe een Chihuahua te stoppen met agressief zijn

In een vroeg stadium zullen de fokker die je kiest en de hoeveelheid tijd die je besteedt aan socialisatie van invloed zijn op hoe agressief of vriendelijk je Chihuahua opgroeit. Maar niet iedereen krijgt zijn Chihuahua als pup, of kent het belang van deze factoren als zijn pup nog geen 12 weken oud is.

Als er bepaalde dingen zijn die de agressie van uw hond triggeren, probeer die dan te vermijden. En, vergeet niet dat Chihuahuas delicate kleine hondjes zijn. Behandel ze dus voorzichtig en zorg ervoor dat alle leden van het huishouden dat ook doen, om pijngerelateerde agressie te voorkomen. Als uw Chihuahua uit het niets agressie vertoont en hij normaal heel vriendelijk is, kan het de moeite waard zijn om naar de dierenarts te gaan. En als de agressie niet wordt veroorzaakt door gezondheidsproblemen, kunt u investeren in enkele sessies met een gedragstherapeut.

Waarom zijn Chihuahuas zo gemeen?

Chihuahuas hebben een reputatie van gemeen gedrag, wat veroorzaakt kan worden door het fokken op bepaalde eigenschappen, hun vroege ervaringen, of zelfs pijnlijke gezondheidsproblemen. Niet alle Chihuahuas zijn agressief. Kies dus een goede fokker en socialiseer uw pup goed om agressieve neigingen te voorkomen.

Lezers vonden het ook leuk

Referenties en bronnen

 • Duffy, D. (et al), ‘Breed Differences in Canine Aggression’, Applied Animal Behavior Science (2008).
 • Stafford, K. “Opinions of Veterinarians Regarding Aggression in Different Breeds of Dogs”, New Zealand Veterinary Journal (1996).
 • Zapata, I. (et al), ‘Genetic Mapping of Canine Fear and Aggression’, BMC Genomics (2016)
 • O’Neill, D. (et al), ‘Demography and Commonly Recorded Clinical Conditions of Chihuahuas Under Primary Veterinary Care in the UK in 2016’, BMC Veterinary Research (2020).
 • Kogan, L. (et al), ‘Small Animal Veterinarians’ Perceptions, Experiences, and Views of Common Dog Breeds, Dog Aggression, and Breed Specific Laws in the United States’, International Journal of Environmental Research and Public Health (2019).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Hiby, E. (et al), ‘Dog Training Methods: Their Use, Effectiveness and Interaction with Behavior and Welfare’, Animal Welfare (2004).
 • Deldalle, S. & Gaunet, F. ‘Effects of 2 Training Methods on Stress-Related Behaviors of the Dog (Canis Familiaris) and on the Dog-Owner Relationship’, Journal of Veterinary Behavior (2014).