Waarom zijn Labradors zo vriendelijk?

waarom zijn labradors zo vriendelijk

Waarom zijn Labradors zo vriendelijk? Labrador Retrievers hebben een welverdiende reputatie voor een liefdevol, aanhankelijk temperament! Ze werden in de loop van hun geschiedenis gefokt om samen te werken met hun menselijke begeleiders. En ze moesten ook met andere honden en vreemden kunnen opschieten om hun werk goed te kunnen doen. Dat heeft geresulteerd in een nogal sociaal gezinshuisdier. Vandaag bekijken we hoe de vriendelijke persoonlijkheid van de Labrador is ontwikkeld, en wat hen zo’n goedaardige metgezel maakt.

De Labrador Retriever is een van de populairste rassen ter wereld. De meeste mensen houden van Labs vanwege hun geweldige persoonlijkheid. In feite heeft hun winnende persoonlijkheid hen ook een populaire kandidaat gemaakt voor honden van gemengde rassen, waaronder de Labradoodle. Maar ligt het temperament van de Labrador aan de natuur of aan de opvoeding?


Het vriendelijke Labrador Retriever Temperament

Vriendelijkheid is een van de meest bekende eigenschappen die bij het Labrador ras horen. Labs zijn zeer sociale honden die geen vreemde kennen! Ze zijn aanhankelijk voor hun naaste familie, maar ook voor kinderen en vreemden. Dit is precies waarom Labs niet bekend staan als geweldige waakhonden!

Labs kunnen het niet alleen goed vinden met mensen, maar ook met andere dieren. Dit omvat andere honden, katten en kleinere huisdieren. Labradors staan bekend als zachtaardig en speels, vooral tegenover dieren en mensen met wie ze opgroeien.

Bovendien kun je van een Labrador een energieke, intelligente hond verwachten. Ze hebben dagelijks veel beweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven. Het bieden van voldoende beweging en mentale stimulatie kan ook ongewenst gedrag tegengaan, zoals kauwen, graven, blaffen, enzovoort.

Waarom zijn Labradors zo vriendelijk?

Rashonden zijn generaties lang gefokt om bepaalde eigenschappen te vertonen. Maar dat zijn niet alleen fysieke eigenschappen. In feite is een voorspelbare persoonlijkheid en temperament een groot verkoopargument om voor een rashond te kiezen. Vooral als u thuis andere huisdieren hebt, jonge kinderen, of veel tijd doorbrengt met andere mensen.

Dus, om te begrijpen waarom Labradors hun mensgerichte temperament hebben, moeten we kijken naar hun rasgeschiedenis en de vele taken waarvoor ze gefokt zijn.

Er zijn echter nog andere factoren die de persoonlijkheid van een individuele Labrador kunnen beïnvloeden. Met name hun training en vroege ervaringen kunnen een grote rol spelen. Laten we dus eens nader kijken naar de geschiedenis van de Lab, en hoe je door training en socialisatie als pup een vriendelijk temperament kunt bereiken.

Waarom zijn Labs zo vriendelijk – De invloed van de geschiedenis van het ras

Labradors en hun vroege voorouders hebben eeuwenlang naast de mens gewerkt. Hoewel hun werkrollen in de loop der tijd enigszins zijn veranderd, vereisten alle rollen intelligente, mensgerichte honden die graag willen behagen en helpen! Laten we eens kijken naar enkele van de meest prominente rollen van de Labrador door de geschiedenis heen, en waarom een vriendelijke persoonlijkheid zo belangrijk was in elke rol!

De vroegste Labrador voorouders

Moderne Labs stammen af van honden die naast mensen werkten in Newfoundland, Canada. Deze honden, op hun beurt, zouden afstammen van honden die door kolonisten vanuit Zuid-West Engeland werden overgebracht. Deze kolonisten waren voornamelijk vissers, en hun honden stonden bekend als de St John’s Water Dog. Helaas is dit ras nu uitgestorven, maar hun eigenschappen leven voort in onze moderne Labs!

Vroege Labrador voorouders in Newfoundland werkten samen met hun vissers eigenaren om apparatuur en vis uit het water te halen. Maar er werd gezegd dat ze net zo bedreven waren op het land! Deze honden moesten samenwerken met hun eigenaren, wat een vriendelijke, gretige persoonlijkheid vereiste, en het vermogen om nieuwe taken snel op te pakken.

Waarom zijn Labradors zo vriendelijk als Retrievers?

Het Labrador ras begon zich te ontwikkelen toen St John’s Water Dogs werden verscheept naar Engeland door de 2e graaf van Malmesbury, James Harris. Harris fokte deze honden om ze te gebruiken als jachtkameraden en wildvangers. En hij was niet de enige!

De Schotse Hertog Walter Scott begon ook met het fokken van St John’s Water Dogs als werk gezelschap. Na verloop van tijd ontmoetten Harris en Scott elkaar en combineerden hun fokinspanningen om de officiële Labrador Retriever te creëren. In deze vroege dagen, waren Labs sportieve metgezellen op jacht en jachtpartijen.

Labradors moesten niet alleen atletisch en intelligent zijn, maar ook een sterke band vormen met hun baasjes, en nauw met hen samenwerken. Een ongehoorzame hond op de jacht kon een ramp betekenen! Dus, vriendelijke, gretige honden waren essentieel voor de veiligheid van mens en hond op deze tochten.

waarom zijn labradors zo vriendelijk

Wisselende rollen

Sommige Labradors doen het nog steeds goed als apporteer- en sporthond, maar in de loop van hun geschiedenis zijn andere werkrollen gebruikelijker geworden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende carrièrepaden van de Labrador:

 • Geleidehonden
 • Zoeken en redden
 • Speurhonden
 • Mobiliteitshulphonden
 • Medische assistentiehonden
 • Therapie honden

U zult merken dat al deze functies, ondanks hun verschillen, één element gemeen hebben: de noodzaak om nauw samen te werken met mensen. En om te gedijen in deze functies, is een vriendelijke persoonlijkheid een must. Bij het kiezen en fokken van Labs voor deze functies is het dus logisch dat mensen temperament als belangrijkste eigenschap kiezen.

Waarom zijn Labradors zo vriendelijk als gezelschap?

Een andere belangrijke rol die moderne Labs vervullen, waar we het nog niet over gehad hebben, is die van gezelschapshond! Ondanks hun verscheidenheid aan werkrollen, zullen veel Labs in plaats daarvan gedijen als een huisdier. Hoewel de persoonlijkheid en het dagelijks leven van Labs als gezelschapsdier zullen variëren, kiezen de meeste eigenaren voor Labradors vanwege hun vriendelijke temperament.

Dus, wanneer fokkers honden kiezen om te fokken, zullen ze vaak prioriteit geven aan een vriendelijk, aanhankelijk temperament.

Zijn alle Labradors vriendelijk?

Hoewel Labradors bekend staan om hun vriendelijke persoonlijkheid, zijn niet alle Labradors gegarandeerd zo vriendelijk als je zou verwachten. Fok en opvoeding kunnen een grote rol spelen in de persoonlijkheid van uw Labrador. Agressie bij honden is een voortdurend onderwerp van studie en wordt nog steeds niet volledig begrepen. Maar veel studies suggereren dat factoren zoals vroege ervaringen, angst en gezondheid van invloed kunnen zijn op agressieve neigingen bij honden.

Desondanks hebben veel studies naar agressie bij hondenrassen consequent de Labrador onder het gemiddelde gescoord in termen van agressie naar eigenaren, vreemden en andere honden.

Om een vriendelijke Labrador te krijgen, moet je veel tijd en zorg besteden aan het kiezen van een gerenommeerde fokker. Maar het is ook belangrijk om uw Labrador op de best mogelijke manier op te voeden, door hem goed te socialiseren en gebruik te maken van positieve bekrachtigingsmethoden.

Fokken voor vriendelijke Labradors

De beste fokkers stellen de gezondheid en het temperament van hun honden en pups boven alles. Ze zullen dus alleen fokken met gezonde, vriendelijke Labradors. Helaas zijn er veel onbetrouwbare fokkers die deze zaken aan hun laars lappen, en alleen maar pups fokken om er zelf beter van te worden. Hieronder vallen ook puppyfabrieken en dierenwinkels.

Als u een puppy kiest van een gerenommeerde fokker, verhoogt u uw kansen om een gezonde, vriendelijke en sociale puppy mee naar huis te nemen. Deze fokkers kunnen bewijzen overleggen van gezondheidstesten, maar zullen ook beginnen met het socialiseren van hun puppy’s in een gezinsomgeving. Ze zullen u graag laten zien waar de pups worden gehouden en u tenminste de moeder, zo niet beide ouders, laten ontmoeten. De ouderhonden en pups moeten allemaal vriendelijk zijn en behandeld worden als een geliefd deel van de familie.

Puppy mills en beruchte fokkers betalen vaak niet uit voor gezondheidstesten, en geven hun pups meestal geen goede start in het leven. Ze houden de honden en puppies misschien buiten, weg van het huis. En, ze kunnen fokken met agressieve of nerveuze honden, gewoon om pups te krijgen om te verkopen. Dit kan leiden tot nerveuze, angstige en agressieve pups. Als u denkt dat u een puppy-molen bezoekt, kunt u het beste weggaan en uw toekomstige metgezel elders zoeken.

Het socialiseren van een vriendelijke Labrador Puppy

Socialisatie houdt in dat u uw Labrador Retriever van jongs af aan op een positieve manier laat kennismaken met nieuwe ervaringen en dingen, om angstigheid in de toekomst te verminderen. Puppy’s hebben een angstperiode tussen 8 en 12 weken. Gedurende deze periode kunnen positieve en negatieve ervaringen een grote invloed hebben op het wereldbeeld van uw pup.

Laat uw Lab in deze periode kennismaken met nieuwe mensen, zowel in als buitenshuis. Houd alle ervaringen vrolijk en positief. Als uw puppy nerveus of bang lijkt, begin dan op een afstand en kom met kleine stapjes dichterbij als hij zich op zijn gemak voelt.

Socialisatie heeft niet alleen betrekking op mensen. U moet uw Labrador socialiseren met verschillende dieren, voertuigen, omgevingen, kleding, geluiden, enzovoort. Een goed gesocialiseerde Labrador zal eerder uitgroeien tot een vriendelijke, zelfverzekerde volwassene, die zich op zijn gemak voelt om nieuwe situaties aan te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten.

De juiste trainingsmethoden kiezen

Als intelligente, gretige honden staan Labradors erom bekend dat ze training snel oppakken. Een goede gehoorzaamheidstraining is belangrijk, omdat Labradors grote honden zijn die gemakkelijk, per ongeluk kleine kinderen of oudere familieleden pijn kunnen doen door op te springen of te ruw te spelen. Maar de trainingsmethoden die u kiest, kunnen van invloed zijn op het temperament van uw hond.

Studies hebben aangetoond dat aversieve methoden en op straf gebaseerde methoden eerder leiden tot een lager niveau van vertrouwen, meer stress en ongewenst gedrag. Labs die met deze methoden zijn getraind, kunnen dus minder vriendelijk en open zijn.

Labs zijn zeer voedselgerichte honden. Ze zullen dus meestal sterk reageren op positieve beloningsmethoden. Deze trainingsmethode bevordert ook de sterke band tussen u en uw Lab!

Waarom zijn Labradors zo vriendelijk?

Er zijn veel factoren die het temperament van een hond kunnen beïnvloeden. Goed fokken, op beloning gebaseerde trainingsmethoden en positieve vroege ervaringen kunnen een lange weg afleggen naar een gelukkige, zelfverzekerde Labrador.

Heeft u nog tips voor het opvoeden van een vriendelijke Lab? We horen graag over uw Labradors in de commentaren!

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen

 • Bray, E. (et al), ‘Effects of Maternal Investment, Temperament, and Cognition on Guide Dog Success’, PNAS (2017).
 • Foyer, P. (et al), ‘Behaviour and Experiences of Dogs During the First Year of Life Predict the Outcome in a Later Temperament Test’, Applied Animal Behaviour Sciences (2014).
 • Mattinson, P. ‘Where Do Labradors Come From – History and Origins of the Breed’, The Labrador Site (2015).
 • Polo, G. (et al), ‘Understanding Dog Aggression: Epidemiologische aspecten: In Memoriam, Rudy de Meester (1953 – 2012)’, Journal of Veterinary Behavior (2015).
 • Kleszcz, A. (et al), ‘Review on Selected Aggression Causes and the Role of Neurocognitive Science in the Diagnosis’, Animals (2021).
 • Wallis, L. (et al), ‘Cross-Sectional Age Differences in Canine Personality Traits; Influence of Breed, Sex, Previous Trauma, and Dog Obedience Tasks’, Frontiers in Veterinary Science (2020).
 • Duffy, D. (et al), ‘Breed Differences in Canine Aggression’, Applied Animal Behavior Science (2008).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Hiby, E. (et al), ‘Dog Training Methods: Their Use, Effectiveness and Interaction with Behavior and Welfare’, Animal Welfare (2004).
 • Deldalle, S. & Gaunet, S. ‘Effects of 2 Training Methods on Stress-Related Behaviors of the Dog (Canis Familiaris) and on the Dog-Owner Relationship’, Journal of Veterinary Behavior (2014).