Wintervakantie met uw hond

De feestdagen staan voor de deur, en het hele gezin verheugt zich op een vreugdevolle en ontspannen tijd, en een welverdiende wintervakantie. Maar hoe zit het met de hond? Maakt u zich zorgen over wat u met uw huisdier moet doen als u weg bent? Laat uw beste vriend deze winter niet achter! Er zijn veel manieren om de vakantie aangenaam te maken voor zowel u als uw hond.
Wintervakantie met uw hond

Checklist wintervakantie

 • Zorg ervoor dat de inentingen van uw huisdier up-to-date zijn en draag documentatie bij u.
 • Zorg dat u medicijnen bij de hand hebt.
 • Maak labels goed vast en draag telefoonnummers van dierenartsen en noodgevallen.
 • Denk na over hoe u van A naar B gaat, en hoe u het reizen leuk maakt voor het hele gezin, inclusief uw hond.
 • Creëer een huiselijke omgeving door een bench, een vertrouwd kussen of dekentje en de favoriete speeltjes van uw hond mee te nemen.
 • Houd een regelmatig voedings- en slaapschema aan.
 • Neem een extra riem, een draagbare waterbak, een verbanddoos en schoonmaakspullen mee.
 • Bescherm de poten van uw hond tegen regen en sneeuw. Knip de nagels en het haar rond de poten van uw hond om te voorkomen dat brokken bevroren stof zich ophopen in hun vacht.
 • Overweeg te investeren in regenlaarzen om de poten van uw hond te beschermen tegen verwondingen door ruw terrein.
 • IJsvrij materiaal zoals zout kan hard zijn voor gevoelige voetzooltjes, dus neem pootwas of crème mee die speciaal voor dit doel is gemaakt.
 • Wees respectvol voor de omgeving en neem zakjes mee om na uw huisdier op te ruimen.

Met de juiste voorbereiding kunt u de wintervakantie aangenaam maken voor zowel u als uw hond.

Waar naartoe?

Er zijn heel wat hondvriendelijke winteraccommodaties die u een uitgelezen kans bieden om samen met uw trouwe viervoeter tijd door te brengen in de sneeuw. Hier zijn enkele van de beste huisdiervriendelijke vakantielocaties.

 • Oostenrijk: Oostenrijk is een zeer hondvriendelijk land waar je in de meeste restaurants je huisdier mag meenemen. U kunt veel geweldige winteractiviteiten doen met uw huisdier in de bergen van Oostenrijk.
 • Frankrijk: Frankrijk heeft een aantal van de beste winterresorts in de wereld en wordt consequent beoordeeld als het meest huisdiervriendelijke land in heel Europa. Dus waarom zou u uw huisdier niet meenemen naar Frankrijk?
 • Italië: Italianen houden van hun harige vrienden en meestal zult u in staat zijn om uw hond mee te nemen in winkels, hotels en zelfs eetgelegenheden van restaurants. In de meeste hotels zijn huisdieren welkom, hoewel sommige hotels extra kosten in rekening brengen.
 • Zwitserland: Als u op zoek bent naar een winterwonderland, moet u uw pup meenemen naar de Zwitserse Alpen. De natuur is er prachtig en de Zwitsers zijn dol op reizigers met vier poten.
 • Noorwegen: Noorwegen heeft veel huisdiervriendelijke hotels, dus het vinden van accommodaties voor u en uw hond moet geen probleem zijn. Noorwegen heeft ook veel open ruimte, wat betekent dat reizigers en hun honden hun dagelijkse beweging kunnen krijgen.
 • Canada: Wintervakanties in Canada bieden alles, van wintersport tot het bekijken van het noorderlicht. Er zijn veel huisdiervriendelijke resorts die fantastisch skiën, snowboarden en andere wintersporten bieden. Van budgetverblijven tot luxueuze resorts, er is een grote verscheidenheid aan huisdiervriendelijke accommodaties in Canada. Waar wacht u nog op?

sneeuwvakantie met uw hond

Winter activiteiten

Enkele van de populairste winteractiviteiten voor mensen met huisdieren zijn sneeuwschoenwandelen en langlaufen op door huisdieren aangewezen paden. Een winteravontuur is een geweldige manier om tijd door te brengen met je beste vriend, plus, het is een ervaring die jullie beiden in vorm brengt. Maar winterse activiteiten met honden vergen enige voorbereiding, knowhow en gezond verstand. Voorbereiding is natuurlijk altijd nodig, waar u uw hond ook mee naartoe neemt, maar in de winter moet u rekening houden met de manier waarop koud weer van invloed is op uw trouwe viervoeter.

Tips voor de voorbereiding

 • Kies een goede route en wees op de hoogte van de parcoursregels: Nordic Centers, nationale parken, landbouwgrond en wildernis zijn allemaal prima plekken om met uw hond een sneeuwschoenavontuur te ondernemen (neem in de wildernis wel de juiste voorzorgsmaatregelen). Sommige gebieden vragen een vergoeding voor uw viervoetige metgezel, vereisen riemen of bieden bepaalde paden alleen voor honden. Zoek de details uit voordat je gaat. Als u een route plant waar de jacht is toegestaan, wees dan uiterst bewust van de jachtseizoenregels!
 • Ken het fitnessniveau en de vaardigheden van uw hond: Niet alle hondenrassen kunnen de winter en sneeuw aan zoals een St. Bernard. Als u niet zeker bent over de conditie van uw hond, vraag dan advies aan uw dierenarts. Begin met korte uitstapjes om te zien hoe uw pup met de route en het weer omgaat. Vergeet niet dat ravotten door de sneeuw fysiek zwaarder is voor uw hond dan voor u.
 • Uw hond moet onder uw controle zijn: Zorg ervoor dat uw pup kan hielen, zitten, blijven en komen op uw verbale commando. Uw hond moet goed getraind zijn voordat u hem meeneemt op een winterse reis. Maar zelfs met een goed opgevoede hond aan uw zijde, moet u altijd een riem meenemen. Zelfs de best getrainde honden kunnen gesproken commando’s negeren als ze iets interessants zien.
 • Zorg voor uw poten: Blootstelling aan de droge, koude lucht van de winter, kille regen en sneeuw kan schrale poten en een jeukende huid veroorzaken. Houd de nagels kort en de vacht tussen de tenen getrimd. Er zijn ook verschillende soorten hondenlaarsjes verkrijgbaar om de poten te beschermen. Als u het zonder laarsjes doet, controleer de poten van uw hond dan regelmatig tijdens uw uitstapje. Als u thuiskomt, laat u de pootjes van uw pup ontdooien in de warmte van de kamer. U kunt zelfs hondenzalf kopen en die op zijn of haar voetzolen smeren voordat u naar bed gaat om scheurtjes of droogheid te genezen.
 • Neem benodigdheden mee: Neem altijd hondentasjes, opvouwbare waterbakjes en traktaties mee. Net als u heeft uw hond overdag wat brandstof nodig om het energieniveau op peil te houden en de reis te voltooien. Als u een grote uitstap maakt, zijn een EHBO-kit en extra voorraden in geval van onvoorziene incidenten een goed idee.

Een GPS tracker is een goede investering voor winterse avonturen in onbekende gebieden.

Wintervakantie met een GPS Tracker

Het aanbrengen van een tracker aan de halsband van uw hond is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat, mocht er iets misgaan en uw viervoeter verdwaalt in de sneeuw, er een manier is om hem te vinden en thuis te brengen. Een GPS tracker is een geweldige investering voor langlaufen en sneeuwschoenwandelen in een onbekend gebied. Sommige honden zijn nogal avontuurlijk ingesteld en u weet nooit of uw pup er plotseling vandoor gaat om de omgeving te verkennen. Met de GPS tracker kunt u uw viervoetige wandelpartner altijd en overal lokaliseren – zelfs in een winters wonderland.