7 tips om hondenpoten te beschermen in de sneeuw en de winter

Houdt uw hond van het buitenleven, ongeacht het weer? Leer hoe u de poten van uw pup gelukkig en gezond houdt met deze eenvoudig te volgen tips!
hondje uitlaten tijdens koude seizoen buiten
Als hondenouder weet u dat pootverzorging essentieel is om uw harige vriend gelukkig te houden. U weet dat het belangrijk is om de poten regelmatig te controleren, te verzorgen en te beschermen. Maar hoe zit het met de bescherming van de poten van uw hond in de sneeuw? In de winter zijn hondenpoten extra kwetsbaar. Net als wij zijn honden gevoelig voor kou. Blootstelling aan koude lucht, regen en sneeuw kan schrale poten en een droge, jeukende huid veroorzaken. En dan zijn er nog dingen als ijs, chemicaliën en smeltzout die uw hond pijn kunnen doen. Gelukkig kunnen wij u laten zien hoe u uw hondenpoten kunt beschermen in de sneeuw en de winter.

Is sneeuw schadelijk voor hondenpoten?

Het is ingewikkeld. Het winterseizoen kan naast sneeuw ook risico’s voor hondenpoten met zich meebrengen die de moeite waard zijn om op te letten. U wilt de poten van uw hond beschermen tegen deze potentiële gevaren:

7 manieren om hondenpoten te beschermen in de sneeuw en de winter

Het zout dat wordt gebruikt om het ijs op wegen en trottoirs te smelten is niet vriendelijk voor hondenpoten, en mooie winterwandelingen kunnen ronduit gevaarlijk worden als uw hond begint te likken aan chemicaliën uit ijssmeltmiddelen.

In ieder geval kunt u uw hond meer pootgevoelig houden door regelmatig deze eenvoudige 4-staps pootverzorgingsroutine te volgen.

1. Regelmatige verzorging

Allereerst moet u ervoor zorgen dat de poten van uw hond winterklaar zijn. Een goede verzorging is essentieel voor gezonde wintervoeten. Trim langharige honden om het moeilijker te maken voor stukjes ijs, zoutkristallen of ijs smeltende chemicaliën om op te drogen en zich vast te hechten aan hun huid. Besteed extra aandacht aan hun voeten en trim al het extra haar dat op hun poten groeit.

2. Regelmatig schoonmaken

Hondenpoten wassen in de douche
Of u nu door de stad of over het platteland wandelt, in de winter is het bijna onmogelijk om al het ijssmeltend zout op de wegen te vermijden. Zorg er dus voor dat u de poten van uw hond schoonmaakt zodra u weer thuis bent. Warm water en een doekje zijn voldoende. Zorg er daarna natuurlijk voor dat uw hond niet te lang nat blijft. Droog uw trouwe viervoeter af met handdoeken en laat hem bij de open haard zitten als u die heeft.

Houd tijdens het wandelen een handdoek bij de hand om sneeuw, zout of vuil dat op de poten van uw hond terechtkomt onmiddellijk op te ruimen.

3. Korte wandelingen met de hond

Honden die lange tijd in de kou worden gelaten, lopen ook het risico op bevriezing van de poten en onderkoeling. In het algemeen moeten honden vermijden uren in de kou door te brengen. In de winter zijn regelmatige korte wandelingen beter voor uw hond dan een enkele lange dagelijkse wandeling.

Nu de zon in de winter eerder ondergaat, moet u weten wat de gevaren zijn als u in het donker met uw hond gaat wandelen. En geef uw hond een GPS-hondenspeurder zodat u hem altijd in de gaten kunt houden, dag en nacht.

4. Bevochtig hondenpoten

Velen van ons hebben een beetje extra vocht nodig in de winter, en we gebruiken crèmes, lotions en vochtinbrengende crèmes om onze huid zacht en gezond te houden. Onze harige vrienden kunnen hier ook van profiteren! Gebruik een in de winkel gekochte balsem voor hondenpoten, zoals vitamine E-crème1, of een zelfgemaakt recept zoals hieronder om de poten van uw hond te beschermen in de sneeuw.

Zelfgemaakte hondenpotenbalsem recept

Ingrediënten:

  • 80 ml olijfolie
  • 30 g biologische sheaboter
  • 15 g bijenwas
  • 20 g dennenhars (verzameld of online besteld)
  • 3 theelepels goudsbloem (heb je die niet? vraag dan aan je buurvrouw of ze er een paar in hun tuin hebben)
  • 1 klein jampotglaasje om de crème in te bewaren

Instructies:

  1. Doe alle ingrediënten bij elkaar in het glaasje.
  2. Om de ingrediënten te laten smelten en samen te voegen, zet je het glas ongeveer 30 minuten in een kom met heet water (pas op dat er geen water in je mengsel komt).
  3. Wanneer je merkt dat de crème een gemiddelde consistentie begint te krijgen (niet te dik en niet te lopend), haal je het eruit, doe je het in een ander glas en laat je het afkoelen.

Dit recept maakt 150 gram zelfgemaakte hondenpootbalsem. Al deze ingrediënten zijn zeer krachtig wanneer ze samen worden gebruikt; sommige hebben ontstekingsremmende eigenschappen, terwijl andere een kalmerend effect hebben op de huid.

De balsem kan op elk moment worden aangebracht; na een bad, na blootstelling aan koude lucht, of vlak voordat u de schoenen van uw hond aantrekt. Uw pup zal het heerlijk vinden om verwend te worden na een vochtinbrengende behandeling voor zijn hondenpoot!
kleine hond ligt onder deken en kijkt omhoog

5. Hondenlaarzen

Net zoals het dragen van laarzen in de winter uw voeten beschermt, zullen hondenschoenen of laarsjes verwondingen voorkomen en hondenpoten beschermen in de sneeuw. Hondenlaarzen beschermen de poten van uw hond tegen zout, ijsballen en scherpe voorwerpen die onder de sneeuw verborgen kunnen zitten. Misschien vindt uw pup de laarzen in het begin niet leuk, maar met een beetje tijd en geduld kunt u uw hond trainen om het dragen van de laarzen leuk te vinden!

Koop een bijpassende hondenjas om samen te gaan met uw nieuwe hondenschoenen!

6. Pas op voor de kou

Het is goed om te onthouden dat als het weer te koud is voor u, het waarschijnlijk ook te koud is voor uw hond. Onze harige metgezellen moeten tijdens de wintermaanden zo veel mogelijk binnen blijven en nooit alleen in voertuigen worden achtergelaten als het echt koud is.

Bekijk hier hoe koud te koud is voor uw trouwe viervoeter.

7. Wees attent op je vriend

Probeer tijdens de winter voor de voeten van uw hond te zorgen zoals u voor uw eigen voeten doet. Als uw voeten koud worden, pijn doen en blaren krijgen, kan het ongemak u ellendig maken. Uw hond voelt zich net zo. Let op het gedrag van uw hond om te controleren of hij tekenen van ongemak of angst vertoont. Toon uw hond een beetje liefde tijdens de winter door goed voor zijn poten te zorgen.