Houd uw huisdier gezond en veilig deze winter

Voor sommigen van ons is koud winterweer vervelend en onaangenaam; voor anderen is het een leuke tijd…

Voor sommigen van ons is koud winterweer vervelend en onaangenaam; voor anderen is het een leuke tijd vol snowboarden, skiën en andere winterse geneugten. Hoe je ook tegen de winter aankijkt, één ding blijft hetzelfde voor iedereen met huisdieren: de winter is een tijd waarin onze geliefde viervoeters wat extra zorg nodig hebben. Hier is een lijst met tips om uw huisdier deze winter gezond en veilig te houden.
Houd uw huisdier gezond en veilig deze winter

Korte winterwandelingen

Brengt uw huisdier het grootste deel van de tijd in de achtertuin door? Misschien wilt u hem of haar tijdens de vriesmaanden meer binnen houden, vooral als u in bitterkoude gebieden woont. Honden die lange tijd in de kou worden gelaten, kunnen bevriezingsverschijnselen aan de poten krijgen. Het is niet aan te raden dat honden urenlang in de kou zitten. Dit geldt des te meer als uw hond erg klein is, in welk geval u extra voorzichtig moet zijn. In de winter zijn regelmatige korte wandelingen beter voor uw hond dan een enkele lange wandeling.

Knusse bodembedekking

Beperk niet alleen de tijd die uw hond op koude dagen buiten doorbrengt, maar laat uw pup in de winter ook niet op een koude vloer slapen. Het kiezen van de juiste bodembedekking is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat uw hond warm blijft. Warme dekens zorgen voor een behaaglijke omgeving en een warm bed houdt uw hond weg van koude tegels of beton. Leg het bed van uw hond op een warme plek, uit de buurt van tocht, koude tegels of onbetegelde vloeren.

Laat uw hond nooit zonder toezicht achter in de auto!

Net zoals auto’s in de zomer gevaarlijk heet kunnen worden, zijn ijskoude temperaturen in de winter net zo gevaarlijk voor uw hond. Het beste wat u kunt doen is uw hond thuis te laten als u boodschappen gaat doen.

Niet te veel eten geven!

Hoewel honden in de winter een extra laagje nodig kunnen hebben, moet u ervoor zorgen dat dit van een vacht komt en niet van een vetlaagje. Tenzij uw hond ’s winters buiten leeft, heeft hij tijdens de koude wintermaanden meestal geen extra calorieën nodig. Koude temperaturen kunnen zelfs leiden tot lui gedrag en de behoefte aan minder calorieën. Let op het activiteitenniveau van uw hond en pas zijn calorieën daarop aan. Zorg ervoor dat uw pup gezonde maaltijden krijgt om een gezonde vacht en goede energie voor de koude wintermaanden te garanderen.

Wist u dat koud weer een ernstige bedreiging vormt voor de gezondheid van uw hond?

Water is nodig!

Honden kunnen in de winter net zo snel uitdrogen als in de zomer, dus vers, stromend water is van vitaal belang voor het behoud van de gezondheid van uw huisdier. Hoewel veel honden sneeuw eten, mag dit geen vervanging zijn voor vers water. Houd de waterbakken in de gaten en zorg ervoor dat uw huisdier altijd genoeg te drinken heeft. Als uw hond tijd buiten in de tuin doorbrengt, zorg er dan voor dat hij of zij toegang tot water heeft.

De poten voorbereiden

Net zoals wij in de winter vaak voetkloven krijgen, kunnen honden ook last krijgen van gebarsten voetzolen. Zorg ervoor dat de poten klaar zijn voor de winter. Een goede verzorging is essentieel voor gezonde wintervoeten. Trim langharige honden om te voorkomen dat ijsbolletjes, zoutkristallen en ijssmeltende chemicaliën aan de huid blijven kleven – vooral op de poten. Als uw hond erg behaarde voeten heeft, trim ze dan de hele winter door.

Zout en antivries

Zout en andere ijs smeltende chemicaliën kunnen verschrikkelijk schadelijk zijn voor onze geliefde honden. De soorten zout (meestal calcium- of natriumchloride) die worden gebruikt om ijs en sneeuw te smelten en te voorkomen dat het opnieuw bevriest, zijn zeer schadelijk voor de tere pootjes. Bescherm de poten van uw huisdier en houd ze warm tijdens wandelingen met hondenlaarsjes. Houd uw hond bovendien uit de garage en van de oprit waar hij in aanraking kan komen met antivries of andere schadelijke chemicaliën. Antivries smaakt zoet en honden zullen het graag oplikken of drinken. Antivries is uiterst giftig en slechts een kleine hoeveelheid kan dodelijk zijn.

Warm water

Als u buiten loopt, is het bijna onmogelijk om al het steenzout te vermijden. Zet een bakje warm water bij de deur, zodat u de poten van uw hond (en uw eigen laarzen) kunt afvegen als u weer thuis bent.

Binnen bewegen

Het is koud buiten en daarom lijkt een spelletje apporteren minder aanlokkelijk dan 4 maanden geleden. Maar ervoor zorgen dat onze lieve huisdieren het hele jaar door voldoende beweging krijgen, is cruciaal voor hun gezondheid. Laat het koude weer geen excuus zijn om uw hond niet actief en gezond te houden – breng het spelen naar binnen! Toon uw hond liefde en aandacht met verschillende spelletjes en activiteiten binnenshuis. Ren de trap op en af, probeer touwtrekken, of oefen nieuwe leuke trucjes. Er zijn zoveel leuke manieren om met uw hond te spelen.