Waterstofperoxide voor honden – Waarvoor kan ik het veilig gebruiken?

waterstofperoxide voor honden

Waterstofperoxide is een huishoudelijk chemisch product dat voor veel dingen wordt gebruikt, van het bleken van haar tot een mild antiseptisch middel. Maar kun je waterstofperoxide gebruiken bij honden? We behandelen alles wat je moet weten als je ooit hebt gevraagd “mag je peroxide in het oor van een hond doen?” en meer.

Wat is waterstofperoxide?

Waterstofperoxide is een alledaags huishoudelijk chemisch product met een verbijsterende reeks toepassingen. In zijn bewogen geschiedenis is deze verbinding gebruikt als ontsmettingsmiddel, voor het bleken van kleren, en zelfs als ingrediënt van raketbrandstof.

We komen waterstofperoxide meestal tegen in zijn rol als huishoudelijk ontsmettingsmiddel. Meestal is dat in een concentratie van drie procent.

Industriële waterstofperoxide is veel sterker en kan pigment uit bepaalde materialen verwijderen. Vandaar het gebruik als bleekmiddel. Je hebt misschien wel eens waterstofperoxide gebruikt om je haar lichter te maken.

We denken meestal dat deze vloeistof helder is, maar het is eigenlijk heel lichtblauw. De waterstofperoxide die we in huis hebben is zo verdund dat deze kleur nauwelijks zichtbaar is.

De voorgestelde toepassingen van waterstofperoxide variëren van het behandelen en voorkomen van infecties, tot het opwekken van braken als een hond vergiftigd is.

Waterstofperoxide voor honden FAQ’s

Onze lezers’ stellen vaak deze vragen over waterstofperoxide voor honden.

Waterstofperoxide voor honden

Je hebt misschien gehoord dat waterstofperoxide wordt voorgesteld als behandeling:

Laten we eens kijken hoe waterstofperoxide verondersteld wordt te werken, en of het werkelijk kan helpen bij elk van deze problemen.

waterstofperoxide voor hondenOnderzoek naar waterstofperoxide voor honden

Er is een schat aan onderzoek naar de eigenschappen en effecten van waterstofperoxide in het algemeen. Zo ook enig onderzoek naar de werkzaamheid ervan in de gezondheidszorg en geneeskunde voor honden.

In het algemeen staat waterstofperoxide bekend om zijn vermogen celbeschadiging te veroorzaken.

De school van hoektandheelkunde is bijzonder geïnteresseerd in waterstofperoxide. Zo ook degenen die onderzoek doen naar cardiologie bij honden.

De chemische samenstelling van waterstofperoxide

Waterstofperoxide lijkt chemisch gezien op water. Waar water H2O is, heeft waterstofperoxide een extra watermolecuul, waardoor het H2O2 wordt. Het komt van nature voor in zeer kleine hoeveelheden wanneer we uitademen.

Waterstofperoxide gebruiken om honden te laten braken

Waterstofperoxide wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor gebruik om braken op te wekken bij honden die vergif hebben ingenomen, mits correct gebruikt.

De dosering hiervoor moet nauwkeurig zijn, en niet alle vergiften worden effectief behandeld met deze methode, in feite zal het sommige dingen erger maken.

Sommige mensen stellen voor waterstofperoxide te gebruiken om honden ziek te maken. Dit kan nodig zijn als ze iets giftigs hebben ingeslikt.

Waterstofperoxide: Een braakmiddel

Waterstofperoxide kan worden gebruikt als een braakmiddel, dat wil zeggen een stof die wordt gebruikt om braken op te wekken.

Er zijn een paar situaties waarin dit nuttig kan zijn, maar niet zoveel als je zou denken.

Emesis met waterstofperoxide is alleen aan te raden wanneer een hond iets heeft ingeslikt dat niet bijtend of corrosief is, maar toch een risico vormt voor de gezondheid.

Het is ook heel belangrijk om dit middel niet te gebruiken als uw hond zichtbaar gedesoriënteerd is, omdat hij het dan zou kunnen inademen.

Wanneer is waterstofperoxide een geschikt braakmiddel?

Honden die baat kunnen hebben bij braken door waterstofperoxide zijn onder andere honden die zeer recent iets gevaarlijk giftigs hebben gegeten.
Dit kan kauwgom zijn (of iets anders dat xylitol bevat), chocolade, of rattengif.

Deze zijn allemaal giftig, maar voldoen aan de belangrijke eerder genoemde criteria dat ze niet bijtend of corrosief zijn.

Alternatieven voor peroxide-emesis

Het is altijd de moeite waard uw dierenarts te vragen of waterstofperoxide geschikt is voor dit doel, als ze beschikbaar zijn.

Zij kunnen een methode hebben om een hond te laten braken zonder waterstofperoxide, zoals sodakristallen, of zij kunnen emesis helemaal afraden.

Je vraagt je misschien af ‘hoe lang zal mijn hond braken na waterstofperoxide’?

Waterstofperoxide veroorzaakt braken door een bruisende werking, dus zodra alles is opgegooid zou het braken moeten ophouden.

Bij gebruik van waterstofperoxide is braken van de hond geen zekerheid. Dit betekent niet dat u de honden moet opvoeren. Raadpleeg uw dierenarts als uw hond niet braakte na een dosis.

waterstofperoxide voor honden

Hond oorontsteking huismiddeltje: waterstofperoxide

Het meer omstreden gebruik van waterstofperoxide is bij het verhelpen van infecties.

Bij de behandeling van een oorontsteking bij de hond is waterstofperoxide een van de belangrijkste huismiddeltjes. Ieder van ons mensen die deze kwaal heeft meegemaakt weet dat het ongelooflijk ongemakkelijk is.

Kun je peroxide in het oor van een hond doen? Otitis, ook bekend als een oorontsteking, is begrijpelijkerwijs iets wat we graag willen behandelen.

Voorstanders beweren dat de oxidatiereactie die optreedt geschikt zou moeten zijn om bacteriën en gist te doden die zich in het oor van je hond hebben gevestigd.

Risico’s

De keerzijde hiervan is de mogelijke schade die waterstofperoxide kan veroorzaken. Van waterstofperoxide is bekend dat het huidcellen kan beschadigen.

De kwetsbare, en op dit punt mogelijk ontstoken, huid van de binnenkant van het oor loopt dus risico op beschadiging bij het schoonmaken van hondenoren met waterstofperoxide.

Een ander argument tegen waterstofperoxide voor honden is wat het achterlaat, water.

Met behulp van oorsmeer en andere ontwikkelde methoden proberen alle landbewonende zoogdieren, wij inbegrepen, hun gehoorgang droog te houden.

Een droge gehoorgang is ongastvrij voor vreemde organismen die zich willen vestigen.

Het overgebleven water, na het wassen met waterstofperoxide, creëert daarom de perfecte omgeving voor meer organismen om te floreren. Warme en natte omgevingen, afgeschermd van de zon, zijn perfect voor zowel bacteriën als gist.

Ga voor oorontsteking naar de dierenarts

Al deze risico’s worden veel groter als we te sterk waterstofperoxide gebruiken.

Het behandelen van oorontstekingen moet in ieder geval niet thuis gebeuren.

Door met uw hond naar een dierenarts te gaan, kunnen zij de aard van de infectie vaststellen. Als ze waterstofperoxide willen gebruiken, kunnen ze dat doen op de manier die zij het veiligst achten.

Anders kunnen ze een andere behandeling voorstellen. Als huismiddeltje tegen oorontsteking bij honden is peroxide niet het beste idee.

De enige manier om onze honden de beste kans te geven tegen een oorontsteking is ze naar een dierenarts te brengen.

waterstofperoxide voor honden

Oormijt

Er is nog een andere oor gerelateerde kwaal waarvoor men soms waterstofperoxide voorstelt, namelijk hondenoormijt.

Helaas heeft dit dezelfde problemen als het gebruik tegen infecties.

Hoewel het de populatie in het oor kan doden, kan de daaropvolgende nattigheid een infectie veroorzaken.

Laten we dus geen waterstofperoxide gebruiken voor oorontsteking bij honden.

Kan ik de oren van mijn hond schoonmaken met waterstofperoxide?

Bij het zoeken naar een zelfgemaakte hondenoorreiniger zal waterstofperoxide vaak als eerste opduiken. Dit is echter geen aanbevolen oplossing, omdat het de oren van uw hond zal uitdrogen en irriteren.

Zoek in plaats daarvan naar een speciaal ontworpen oorreiniger voor uw hond. Uw dierenarts kan u informatie geven over de meest geschikte oorreiniger.

Behandeling van hot spots bij honden: peroxide

Hot spots zijn een soort aandoening die bij dierenartsen bekend staat als een oppervlakkige pyodermie. Meer specifiek zijn hot spots een vorm van acute vochtige dermatitis.

Dierenartsen bevelen daarom geen topische waterstofperoxide behandeling aan. Omdat dit een bacterieel probleem is, bevelen studies als deze een antimicrobiële behandeling aan.

Waterstofperoxide kan de zaken erger maken dan ze al zijn.

Waterstofperoxide als middel tegen schimmelinfecties bij honden

Er is geen bewijs voor de bewering dat waterstofperoxide een nuttig middel is tegen schimmelinfecties bij honden.

Als u zich zorgen maakt dat uw hond een schimmelinfectie heeft zijn er commerciële oplossingen beschikbaar. Uw dierenarts kan u de meest geschikte aanbevelen.

Deze omvatten topische en systemische antischimmelbehandelingen.

Waterstofperoxide gebruiken voor hondenwonden

Laten we eens kijken naar een ander gebruik. We weten dat deze chemische stof een antiseptische werking heeft, dus hoe goed is het voor het schoonmaken van wonden? Kun je waterstofperoxide gebruiken bij honden die gewond zijn?

Net als bij oorontstekingen is het gebruik van waterstofperoxide voor honden om wonden te ontsmetten controversieel. Vergelijkbaar hiermee is het gebruik van waterstofperoxide voor huidinfecties bij honden.

Het vermogen van deze chemische stof om sommige bacteriën te doden door een oxidatiereactie is bekend, maar er zijn enkele problemen met het rechtstreeks toepassen ervan op wonden.

Risico’s

Waterstofperoxide voor hondenwonden zal sommige soorten bacteriën doden, maar vele zijn resistent. Dit vormt een groot risico, omdat we meestal niet weten wat er in de wonden van onze honden terecht is gekomen.

Als het overtredende organisme gevoelig is voor deze chemische stof, zal het een infectie tegenhouden, zo niet kan de infectie ongeremd doorgaan.

Het andere belangrijke probleem met het gebruik van waterstofperoxide voor honden om wonden te ontsmetten heeft te maken met de manier waarop het de genezing beïnvloedt. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat waterstofperoxide de genezing van wonden kan verstoren.

Dit komt omdat het fibroblasten beschadigt en vernietigt, deze belangrijke cellen helpen om verwondingen op natuurlijke wijze te sluiten en nieuwe celgroei te bevorderen.

Om deze redenen raden veel dierenartsen nu af om waterstofperoxide te gebruiken om wonden schoon te maken. Het is altijd het beste om een professional naar een wond van uw hond te laten kijken.

Ze zijn niet zo goed in het schoonhouden ervan als wij, dus uw dierenarts wil misschien wat voorzorgsmaatregelen nemen.

waterstofperoxide voor hondenIs waterstofperoxide veilig voor honden

Of iets veilig of onveilig is voor honden, hangt meestal af van hoeveel ze krijgen, en waar het heen gaat.

Waterstofperoxide komt van nature voor. Het is water met een extra zuurstofmolecuul.

We ademen deze chemische stof in zeer kleine hoeveelheden uit, en het bestaat in minieme hoeveelheden in de lucht die we inademen en het water dat we drinken.

Dit wil niet zeggen dat waterstofperoxide onschuldig en veilig is, alleen omdat het natuurlijk is.

Bij voldoende hoge concentraties is waterstofperoxide bijtend. Het kan onmiddellijke schade veroorzaken aan de huid en alles waarmee het in contact komt door een vluchtige oxidatiereactie.

Een minder ernstig, maar nog steeds relevant voorbeeld hiervan is haarbleekmiddel (dat meestal waterstofperoxide is). Als dit op de huid komt terwijl iemand zijn haar bleekt, kan de huid rood worden en enigszins pijnlijk aanvoelen.

Zelfs in lage concentraties is het niet echt goed voor iedereen, zowel mensen als honden. Het argument is dat het misschien minder schadelijk is dan wat het voorkomt.

Waterstofperoxide voor honden bijwerkingen

De zaak tegen waterstofperoxide voor honden als behandeling voor oorontstekingen of als oorreiniger is behoorlijk dwingend. Deze behandeling vult het oor met water.

Een nat oor is een vatbaar oor voor verdere infectie, zelfs als je de microben doodt die er hun toevlucht zoeken.

Het is misschien het beste om met een dierenarts te praten als je een infectie hebt. Het lijkt misschien een kleine ergernis op dat moment, maar er kan altijd een ernstigere aandoening ontstaan.

Andere bijwerkingen zijn een geïrriteerde huid bij topische toepassing.

Als u zwelling of irritatie opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts.

Waterstofperoxide dosering voor honden

Dus, als we waterstofperoxide voor honden kunnen gebruiken om braken op te wekken in bepaalde situaties, welke hoeveelheid moeten we dan gebruiken? Hoeveel waterstofperoxide om een hond te laten overgeven?

Zoals met alles, verschilt de dosis waterstofperoxide voor honden met hun gewicht.

Grotere honden hebben een hogere dosis nodig. De Londense dierenkliniek geeft advies over hoeveel waterstofperoxide een hond moet braken in elke gewichtsklasse.

Ze leggen ook uit hoe je een hond moet laten braken met waterstofperoxide qua methode.

We moeten in gedachten houden dat dit niet zonder risico is, en alleen gedaan moet worden in noodgevallen die overeenkomen met de situaties die we eerder uiteengezet hebben. Het doseringsadvies moet even strikt worden nageleefd als bij elke andere behandeling.

De juiste dosis is belangrijk

Te veel waterstofperoxide voor honden kan ervoor zorgen dat hij zijn braaksel inademt. Dit kan gemakkelijk leiden tot aspiratiepneumonie.

Door de juiste dosis te geven verlagen we het risico dat dit gebeurt, maar het gaat nooit helemaal weg.

Daarom wordt deze techniek alleen aanbevolen als de hond iets echt gevaarlijks heeft ingeslikt, maar niet bijtend. Bijvoorbeeld xylitol (zit in kauwgom) of theobromine (zit in chocolade).

Beide niet bijtende giffen vormen een ernstig risico voor een hondenleven.

Het zijn chemische stoffen die een hond niet echt kan bestrijden en goed kan verwerken. Het is belangrijk om met je hond naar een dierenarts te gaan, zelfs na het purgeren.

Het is altijd mogelijk dat er al te veel theobromine of xylitol in het systeem van uw hond was gekomen voordat de emesis begon. Waterstofperoxide voor honden kan dus gebruikt worden om braken op te wekken in sommige vergiftigingssituaties.

Beste dosering waterstofperoxide voor honden

Gewoonlijk wordt waterstofperoxide voor honden geleverd in een fles met een oplossing van 3%. Dit wordt beschouwd als een veilige hoeveelheid om te gebruiken als braakmiddel bij uw hond. Gebruik geen hogere oplossing dan deze.

Waterstofperoxide dat om verschillende redenen wordt verkocht kan zeer schadelijk zijn voor uw hond.

Alternatieven voor waterstofperoxide voor honden

In het geval dat uw hond vergiftigd is of iets giftigs heeft binnengekregen, moet u snel handelen.

Uw eerste zet moet zijn om uw dierenarts te bellen.

Dien geen waterstofperoxide toe zonder eerst een professional te raadplegen. Het alternatief voor gifbestrijding kan zijn om de maag van uw hond te laten leegpompen.

Infecties

De beste manier om oorinfecties te voorkomen is hygiëne. Misschien bent u geïnteresseerd in onze gids voor het schoonmaken van de oren van uw puppy.

Als een infectie zich al heeft gemanifesteerd, raadpleeg dan uw dierenarts en hij zal u een geschikt antibioticum voorschrijven.

Hier zijn enkele remedies tegen enkele bovengenoemde kwalen die wellicht beter zijn dan waterstofperoxide:

 • Neosporin: Goed voor kleine wondjes. Als behandeling voor hot spots bij honden is peroxide niet geweldig. Neosporin is veel beter.

Waterstofperoxide voor honden

Waterstofperoxide is een ongelooflijk veelzijdige chemische stof, we kunnen het voor heel veel dingen gebruiken.

Dus, kan ik waterstofperoxide op mijn hond smeren?

Terwijl sommige mensen erbij zweren voor talrijke lichamelijke verwondingen en kwalen, zeggen sommige dierenartsen dat ze zich er verre van moeten houden. Deze chemische stof kan effectief zijn bij het behandelen en voorkomen van infecties, maar de dekking is niet volledig.

Veel infecties zullen niet worden aangepakt door waterstofperoxide voor honden, en kunnen een ernstigere behandeling rechtvaardigen. Ook bestaat het risico dat sommige dingen erger worden.

Waterstofperoxide voor emesis

Het enige gebruik dat waterdicht lijkt, is het gebruik van waterstofperoxide om braken op te wekken bij honden.

Met vergiften die daarbij passen zoals xylitol en theobromine, is het gebruik van waterstofperoxide om de hond te laten overgeven een goede eerste hulp reactie.

Vergeet niet dat je nooit zeker weet hoeveel van de stof in het systeem van de hond zit, en breng hem meteen na het opwekken van braken naar een dierenarts.

Dierenartsen weten het meest over dit soort dingen, dus je moet altijd met hen praten.

Waterstofperoxide en uw hond

Heeft u geprobeerd uw hond waterstofperoxide te geven? We horen graag uw ervaringen in de commentaren hieronder.

Bekijk zeker ook dit artikel om te leren hoe je een hond kunt helpen die plastic heeft opgegeten.

Dit artikel is in 2019 uitgebreid herzien.

Verwante artikelen

Referenties en verdere lectuur

 • Waarom waterstofperoxide niet geschikt is voor het schoonmaken van wonden bij huisdieren Dr. J. Nicholas
 • Waterstofperoxide – PubChem
 • Waterstofperoxide vergiftiging B. E. Watt
 • Doeltreffendheid en bijwerkingen van het gebruik van apomorfine en 3% waterstofperoxide oplossing voor het opwekken van emesis bij honden S. A. Khan
 • Een overzicht van de lokale behandeling van wonden J. M Liptak
 • Effecten van orale 3% waterstofperoxide gebruikt als braakmiddel op de gastroduodenale mucosa van gezonde hondenNiedzwecki A, et al. Journal of Veterinary Emergency and Critical Care, 2016
 • Canine superficial pyoderma en therapeutische overwegingenBajwa J Can Vet J. 2016
 • Een update over de behandeling van atopische dermatitis bij honden, Manolis et al. The Veterinary Journal, 2016
 • ASPCA Tips om een Poison Emergency te managen Veterinary Support Personnel Network
 • Waterstofperoxide detectie en signalering, Elizabeth A. Molecular Cell, 2007
 • “Important Role of Endogenous Hydrogen Peroxide in Pacing-Induced Metabolic Coronary Vasodilation in Dogs In Vivo” Toyotaka Yada et al. Journal of the American College of Cardiology, 2007.
 • “Mitochondrial hydrogen peroxide generation by NADH-oxidase activity following regional myocardial ischemia in the dog” G. Vandeplassche et al, Journal of Molecular and Cellular Cardiology, 1989.
 • “Carbon Dioxide Laser en Waterstof Peroxide Conditionering bij de Behandeling van Periimplantitis: An Experimental Study in the Dog” Leif G. Persson, Clinical Implant Dentistry, 2006.