Huskimo hond – De Siberische Husky en Amerikaanse Eskimo mix ras

huskimo

De Huskimo is een nieuwe hybride gevormd uit een kruising van twee verschillende raszuivere hondenouders – de Amerikaanse Eskimo en de Siberische Husky.

De volwassen Huskimo is gemiddeld 22 centimeter lang en kan tot 60 pond wegen, afhankelijk van de ouderrassen. Huskimo’s zijn over het algemeen gezond, maar kunnen last hebben van gebitsproblemen, oorproblemen en gewrichtsproblemen.

Laten we dus uitzoeken of dit designerras geschikt is voor uw gezin.

Huskimo veelgestelde vragen

De populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Huskimo.

Klik op de links hierboven om direct naar de antwoorden te springen, of blijf lezen voor een volledig overzicht van dit ras!

Huskimo: Ras in een oogopslag

 • Populariteit: Niet beoordeeld door AKC
 • Doel: Werk/circushond achtergrond, gezelschapshond (ouderrassen)
 • Gewicht: Afhankelijk van het ouderras (overal van 25-60 pond).
 • Temperament: Behendig, slim, trouw

Huskimo Rasoverzicht: Inhoud

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Huskimo

De Huskimo, een Amerikaanse Eskimo husky mix, is een hond met twee verschillende raszuivere ouders: de Amerikaanse Eskimo en de Siberische Husky.

Laten we dus eens kijken naar de ouderrassen!

Oorsprong van de Amerikaanse Eskimo Hond

De Amerikaanse Eskimo hond, of “Eskie” zoals liefhebbers dit ras noemen, komt eigenlijk voort uit een oude lijn van Duitse Spitz honden.

Interessant is dat, ondanks de moderne naam van deze hond, de Eskimo’s geen invloed hebben gehad op de evolutie van de Eskie hond!

Deze hardwerkende honden werken al generaties lang samen met mensen. Ze hebben gewerkt in sleeën, jagen, trekken, hoeden, zoeken en redden, speuren, hondentherapie en dienstwerk in hun geboorteland Duitsland. Eskies zijn nu ook populair in de Verenigde Staten en over de hele wereld.

wat is een huskimo?

Oorspronkelijk middelgrote honden, zijn er tegenwoordig drie geregistreerde Eskie maten: standaard, miniatuur en toy.

Oorsprong van de Siberische Husky Hond

De Siberische Husky komt uit – geen verrassing hier – Siberië. Daar leeft en werkt het inheemse Chuchki volk al generaties lang samen met deze krachtige, trouwe sledehonden.

Tot het begin van de 20e eeuw waren Siberische Husky’s vrijwel onbekend buiten Siberië. Maar in 1925, veranderde een musher (sledehond leider) genaamd Leonhard Seppala dat. Hij ondernam een tocht van 658 mijl met zijn leidende sledehond, Balto, en een estafetteteam.

De tocht haalde het internationale nieuws en resulteerde in een film over Balto’s moed.

Tegenwoordig zijn Siberische Huskies over de hele wereld populair geworden, zowel als sledehonden en als huisdieren.

Leuk feitje over Huskimo’s

De Huskimo is een van de jongere kruisingen. Experts begonnen ze te fokken in 1990! De meeste andere gemengde rassen werden al veel eerder gevormd. En omdat ze afkomstig zijn van twee zuivere rassen die gewend zijn aan een koud klimaat, zijn ze perfect voor mensen die in een zeer koud klimaat leven.

Er is nogal wat discussie over dit soort gemengde rassen. Dus laten we even kijken:

Rashonden vs. Designer Honden – De Controverse & de Wetenschap

Een deel van de reden achter de stijgende populariteit van hybride honden zoals de Huskimo is een theorie die heterosis heet, of hybride kracht.

Hybride kracht verwijst naar wat er gebeurt wanneer verhoogde genetische diversiteit wordt geïntroduceerd in een beperkte genenpoel door kruising van twee verwante soorten.

In de hondenwereld wordt een echte intraspecies of hybride hond zoals een Huskimo een F1 genoemd. Sommige mensen noemen zulke rassen ook wel eerste generatie hybriden.

Waarom is hybride kracht zo controversieel, maar toch zo belangrijk voor de gezondheid van de hond? Fokkers willen de zuiverheid van de genetische lijn van hun hond behouden. Toch kan het fokken op specifieke eigenschappen, zoals het uiterlijk, na verloop van tijd andere genetische zwakheden in die lijn introduceren.

Hondenbiologen vertellen ons dat de introductie van hybride kracht in die verzwakte raszuivere lijnen het potentieel heeft om de genenpoel van elke raszuivere hond te versterken. Dus, als je ooit iemand hebt horen zeggen dat het goede ouderwetse “mormel” vaak gezonder is dan die dure raszuivere honden, dan is dit wat ze bedoelen!

Maar laten we nu eens wat beter kijken naar ons gemengde ras van de dag.

Huskimo Uiterlijk

Zoals bij elke hybride hond zal de totale grootte, hoogte en gewicht van een bepaalde Huskimo pup sterk afhangen van de mate van genetische invloed van de ouders.

De Amerikaanse Eskimo hond wordt nu gefokt in drie maten: standaard, miniatuur en toy. Een standaard volwassen Eskie weegt 25 tot 35 pond en wordt 15 tot 19 inch groot. Aan de andere kant zal een volwassen miniatuur Eskie 10 tot 20 pond wegen en 12 tot 15 inch groot zijn. Een toy Eskie weegt 6 tot 10 pond en is 9 tot 12 centimeter groot.

De Siberische Husky hond weegt ergens tussen de 35 en 60 pond. Dit ras wordt 20 tot 23,5 centimeter groot.

Dus, met deze statistieken, kunt u zien hoe een standaard Huskimo veel groter kan worden dan een mini Huskimo!

Huskimo hondenjassen

Siberische Husky vachtkleuren kunnen nogal variëren. Toch kunt u op zijn minst een tweekleurige vacht verwachten met witte vlekken en dan weer een andere kleur. Grijs, rood, zwart, sable, bruin en koper zijn veel voorkomende variëteiten.

Uw Huskimo zal waarschijnlijk een korte tot middellange dubbellaagse vacht hebben die regelmatig geborsteld moet worden. Ze verharen meestal ten minste twee keer per jaar.

Huskimo Temperament

De Huskimo is een hardwerkend, energiek hondenras! Deze honden zijn geweldige werk-, show- en behendigheidshonden. Het zijn ook ideale therapie, gezelschap, of diensthonden.

Deze honden hechten zich nauw aan “hun” mensen en verlangen naar een actieve plaats in het dagelijkse leven van het gezin. Dit is geen hond die tijd alleen of verwaarlozing kan verdragen. Net als zijn ouder, de Amerikaanse Eskimo hond, zijn Huskimo’s beweeglijk tot op middelbare leeftijd. Deze honden zijn intelligent en hebben een grote drang om te behagen.

Agressie

Dit gemengde ras is zelden agressief. Ze worden alleen agressief als ze verkeerd behandeld of slecht gesocialiseerd worden. Zorg er dus voor dat u uw puppy van jongs af aan goed socialiseert.

Ze hebben ook veel activiteit nodig om gelukkig te blijven en staan erom bekend zich te misdragen als ze zich vervelen.

Uw Huskimo trainen en oefenen

De Amerikaanse Eskimo Husky mix wordt als bijzonder trainbaar beschouwd vanwege hun werk- en circushondenachtergrond. Siberische Husky’s, het moederras, zijn werkhonden die geboren en gefokt zijn met een sterke drang om te rennen en te oefenen.

Ze zijn slim en trainbaar en moeten zich onderdeel voelen van een “roedel” vanwege hun sledehondenverleden en het werken als onderdeel van een verenigd team. De Huskimo is vergelijkbaar.

Met dit in gedachten, als u Huskimo pups bekijkt, wees dan voorbereid op een actieve hond. Als zodanig zal Huskimo hondentuigtraining een essentieel onderdeel zijn om ervoor te zorgen dat uw puppy goed past in het gezins- en gemeenschapsleven.

Deze honden hebben een sterke drang om te rennen; om hun atletisch vermogen te gebruiken. Dus als uw pup losloopt, kan de drang om te rennen het moeilijk maken hem terug te halen! Daarom kiezen veel Huskimo eigenaren ervoor om zich in te schrijven voor Huskimo hondenspringtraining, behendigheidstraining en andere sporten om deze actieve honden tevreden te houden.

Socialiseren van uw Huskimo Puppy’s

Deze honden zijn over het algemeen vriendelijk en doen het goed bij mensen. Toch kunnen de ervaringen van een puppy in het begin van hun leven hun socialisatie sterk beïnvloeden. Dus, als uw Huskimo pups moeite hebben met socialiseren, hebben ze misschien meer (geleidelijke) blootstelling aan andere mensen nodig. Goed gedaan, zou dit echter geen probleem moeten zijn.

Amerikaanse Eskimo honden kunnen uitstekende waakhonden zijn met de juiste training en socialisatie.

Siberische Husky honden, aan de andere kant, zijn zeer slechte waakhonden, zelfs met training en socialisatie.

Uw Huskimo puppy kan overal langs dit spectrum vallen, wat betekent dat uw beste aanpak is om ervoor te zorgen dat u begint met positieve training en socialisatie met mensen, andere honden en andere dieren tijdens de puppytijd.

Net als hun ouderras zijn Huskimo’s misschien geen fan van zwemmen. Het kan zijn dat uw hond graag in de buurt van het water is, maar niet wil zwemmen. U kunt ze beter niet dwingen.

Huskimo gezondheid en verzorging

Gezondheidsproblemen van Huskimo’s zijn op dit moment niet goed bekend. Het enige vaak genoemde probleem is de soms door sommige eigenaren gemelde heupdysplasie.

Maar we kunnen zeker wat over hen leren door de gezondheid van hun ouderrassen te bekijken.

De Eskie kan verschillende gezondheidsproblemen hebben, afhankelijk van de grootte. Maar één probleem waar alle Eskies mee worstelen is oorsmeer in de oren.

Ze staan ook bekend om gebitsproblemen en sommige oogproblemen. Maar door regelmatig de oren en tanden te reinigen, kunnen problemen in de kiem worden gesmoord.

De Siberische Husky wordt daarentegen beschouwd als een gezond hondenras.

Levensduur en gezondheidstests

De gemiddelde levensduur van de Amerikaanse Eskimo hond is 13 tot 15 jaar, terwijl de gemiddelde levensduur van de Siberische Husky 12 tot 14 jaar is. Het is veilig om aan te nemen dat de Huskimo daar ergens tussenin valt.

Afgezien van de hieronder vermelde aanbevolen gezondheidstests, is het enige belangrijke punt waar men zich bewust van moet zijn, dat werkhondenrassen bijzonder goed kunnen zijn in het verbergen van het begin van een ziekte of verwonding.
Regelmatige preventieve diergeneeskundige zorg kan helpen om mogelijke problemen te minimaliseren.

Gezondheidstesten voor Huskimo honden

De Canine Health Information Center (CHIC) database raadt aan om Amerikaanse Eskimo ouderdieren te testen op oogproblemen en heupdysplasie.

Andere aanbevolen optionele gezondheidstesten zijn elleboogdysplasie, hartproblemen, auto-immune thyroïditis, patellaire luxatie en de ziekte van Legg-Calve-Perthes.

De Canine Health Information Center (CHIC) database raadt ook aan om Siberische Husky ouderdieren te testen op oogproblemen en heupdysplasie.

Werken met een gerenommeerde fokker kan ervoor zorgen dat uw nieuwe Husky American Eskimo pup bij u komt vrij van bekende genetische problemen waarvoor preventieve tests bestaan.

Dit zal uw Huskimo helpen op te groeien tot een gelukkig, gezond deel van uw gezin en gemeenschap.

Huskimo - de Amerikaanse Eskimo Husky mix

Huskimo Verzorging & Voeding

Op het eerste gezicht lijkt de lange, pluizige, dubbellaagse vacht van de Eskie zeer onderhoudsgevoelig. Maar de verzorging is verrassend eenvoudig – gewoon om de dag borstelen om het verharen beheersbaar te houden.

Eskie vachtkleuren variëren niet veel – ze zijn meestal ofwel helemaal wit of wit en tan (biscuit). Twee keer per jaar krijgt de Eskie een “blow coat” met de seizoenen mee.

Siberische Husky’s zijn vrij uniek onder de honden, omdat ze heel weinig verharen. Dit ras heeft bijna nooit een “hondengeur” en hun vacht is in principe zelfreinigend.

U moet de dikke dubbellaagse vacht minstens wekelijks borstelen en wees voorbereid op een zwaardere verharing tweemaal per jaar.

Huskimo vachten zijn doorgaans vrij lang en net zo onproblematisch als die van hun ouders. U moet ze dagelijks of minstens twee keer per week borstelen, omdat ze vaak verharen. U kunt ook een deshedder nodig hebben om hun regelmatige verharing te bevorderen.

Zorg ervoor dat u de nagels van uw pup trimt als dat nodig is. Dit actieve ras hoeft niet vaak zijn nagels te knippen. Ga ook zo nodig in bad, maar maak, indien mogelijk, wekelijks de oren schoon om de kans op oorontstekingen te verkleinen.

Zijn Huskimo’s goede huisdieren?

Zowel Amerikaanse Eskimo honden als Siberische Husky honden staan bekend als geweldige familie honden – zeer liefdevol en aanhankelijk, en zelfs tolerant tegenover huiskatten!

Ze passen echter het best bij actieve gezinnen die hen de beweging kunnen geven die ze nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven.

Huskimo’s die alleen worden gelaten zonder voldoende mentale en fysieke stimulatie kunnen destructief gedrag gaan vertonen!

Een Huskimo redden

Husky Eskimo mix hondenfokkers kunnen een uitdaging zijn om te vinden. U moet misschien bereid zijn om uw naam op een wachtlijst te zetten en dan te reizen om uw nieuwe pup op te halen.

Elke gerenommeerde fokker van Huskimo pups moet bereid zijn om informatie over beide ouderhonden te verstrekken. Ze moeten ook bereid zijn om de resultaten van alle vereiste en aanbevolen gezondheidsonderzoeken voor te leggen.

Uw puppy moet worden geleverd met een bewijs van alle vereiste vaccinaties, een eerste gezondheidsgarantie en een terugnamegarantie als de puppy om welke reden dan ook niet werkt.

De beste manier om uw nieuwe puppy uit te kiezen is te zoeken naar een puppy met heldere, heldere ogen, een gezonde huid en vacht. Kijk ook naar duidelijke oren en staartstreek, een actieve en alerte persoonlijkheid en een bereidheid om vastgehouden en gespeeld te worden.

U kunt hier enkele reddingscentra vinden.

Het vinden van een Huskimo Puppy

Een puppy vinden is een serieuze missie. Het is van vitaal belang om uit te kijken voor puppyfabrieken. Deze plaatsen fokken meestal honden in vreselijke omstandigheden. Als u niet zeker weet hoe u zo’n instelling kunt vermijden of als u andere vragen hebt over het zoeken naar een puppy, zult u onze puppyzoekgids nuttig vinden.

Met de groeiende populariteit van rasmengsels is het extra belangrijk om de juiste fokker te kiezen.

Opvoeden van een Huskimo Puppy

De zorg voor een kwetsbare puppy is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn enkele goede gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. U vindt ze op onze Huskimo puppy pagina.

Husky Amerikaanse Eskimo mix

Huskimo producten en accessoires

Deze aanbevelingen voor Huskies zouden ook zeer geschikt zijn voor uw Huskimo:

Voor-en nadelen van het krijgen van een Husky Eskimo Mix Hond

Cons

 • Kan te actief zijn voor bepaalde dierenliefhebbers.
 • Mag niet alleen gelaten worden – vereist actieve aanwezigheid van de eigenaar.
 • Heeft ruimte nodig om rond te rennen – mag geen appartementhond zijn.
 • Verhaart redelijk veel.

Pros

 • Perfect voor actieve eigenaren – geweldige loopmaatje.
 • Geweldig met kinderen.
 • Zeer liefdevol, trouw en speels.
 • Geweldig gezelschap, therapie, of diensthond.

De Huskimo vergelijken met andere rassen

Als u op zoek bent naar Husky mixen en niet zeker weet of deze iets voor u is, bekijk dan onze vergelijking van andere Husky mixen.

Vergelijkbare rassen

Andere hondenrassen die je misschien wilt overwegen als je van de Huskimo houdt:

Huskimo rasverenigingen

Reddingscentra voor gemengde rassen zijn moeilijk te vinden, maar we vonden deze twee leuk:

Laat het ons weten als je nog meer suggesties hebt, alsjeblieft!

Is de American Eskimo Husky mix geschikt voor jou?

Er is geen definitief antwoord op de vraag of de Huskimo de juiste volgende hondgenoot voor u is.

De Husky Eskimo mix hond kan een geweldig huisdier zijn voor de juiste persoon die de tijd en energie heeft om deze hond een leuke en actieve levensstijl te bieden!

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Owned Dogs In England. The Veterinary Journal
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Packer et al. 2015. Impact of Facial Conformation On Canine Health. PlosOne
 • Demidoff, L., et al, “The Siberian Husky: A Brief History of the Breed/Hereditary Problems,” Siberian Husky Club of America, 2009.
 • Beynon, B., et al, “American Eskimo Health,” American Eskimo Dog Club of America, 2011.
 • Allen, D.L., “Eskie Essence and Instincts,” National American Eskimo Dog Association, 2018.
 • Stryeski, K., DVM, “Health Issues with Siberian Huskies,” Siberian Husky Health Foundation, 2018.
 • Clark, R., DVM, “Genetic Tests for American Eskimo Dogs,” Medical, Genetic & Behavioral Risk Factors of American Eskimo Dogs, 2014. Xlibris Corporation.